تشنگی خوزستان و بلعیده شدن آب کارون توسط صنعت نیشکر

آیا امکان نداشت با زنده نگاه داشتن رود کارون و توسعه بخش گردشگری استان خوزستان، عواید به مراتب بیشتری از آنچه اکنون صنعت نیشکر برای این منطقه از کشور حاصل کرده است به دست آورد و علاوه بر آن، دچار مضراتی چون بحران‌های زیست محیطی و شور شدن منابع آب نیز نشد؟
کد خبر: ۸۲۶۳۶۹
|
۲۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۳ 19 August 2018
|
12347 بازدید
|
تشنگی خوزستان و بلعیده شدن آب کارون توسط صنعت نیشکرمدتی است، تشدید بحران‌های زیست محیطی و بروز مشکلات جدی در زمینه تأمین آب شرب شهروندان استان خوزستان به یکی از نگرانی‌های جدی مردم و مسئولان کشور بدل شده است؛ مسأله‌ای به شدت مهم که هرازچندگاهی وارد مقوله‌های امنیتی نیز می‌شود، ولی بررسی‌ها نشان می‌دهد، هنوز عزم راسخی برای حل ریشه‌ای بحران پیش آمده در این منطقه از کشورمان وجود ندارد!

به گزارش «تابناک»؛ صرف نظر از موضوعاتی نظیر طرح‌های انتقال آب و نیز کاهش نزولات جوی، یکی از مشکلات جدی آشفتگی پیش آمده در معادلات موجود در رابطه با منابع و مصارف آب استان خوزستان را باید در روند رو به گسترش و توسعه اراضی نیشکر این استان دنبال کرد؛ روندی که در دهه‌های گذشته همواره نمودار آن افزایشی بوده و بار‌ها کارشناسان در این باره هشدار‌های لازم را داده اند.

برای اثبات نقش بی بدیل توسعه اراضی زیر کشت نیشکر و خسارت‌هایی که این اتفاق در کاهش منابع آب استان داشته است، اشاره به این نکته ضروری است که در حال حاضر نزدیک ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی استان به ویژه در مجاورت شهرستان هایی چون خرمشهر و اهواز به کشت نیشکر اختصاص یافته است.

این رقم صدهزار هکتاری زمانی عجیب‌تر می‌شود که بدانیم در دهه ۸۰ شمسی میزان زمین‌های زراعی اختصاص یافته به کشت نیشکر کمتر از ۳۰ هزار هکتار بود که در یک بازه زمانی کوتاه و بر خلاف روند کاهشی بارش‌ها تا سه برابر افزایش پیدا کرد.

پیش از این، بیشتر اراضی که از سال ۱۳۸۶ و به سرعت در اشغال شرکت‌های هفتگانه کشت و صنعت نیشکر درآمد، به کشت محصول دیگری اختصاص نداشت و این یعنی در یک بازه زمانی ده ساله بخش قابل توجهی از زمین‌های بایر استان با هدف افزایش سطح درآمد شهروندان و نیز بهبود معیشت مردم محلی زیر کشت نیشکر رفت.

در حالی که جمعیت استان خوزستان نزدیک به ۵ میلیون است، بررسی‌ها نشان می‌دهد که صنایع کشت و صنعت استان کمتر از ۱۰۰ هزار خانواده را مستقیم و غیر مستقیم زیر پوشش اقتصادی خود قرار داده است و میلیون‌ها خانوار خوزستانی ـ چه به لحاظ مستقیم و چه به لحاظ غیر مستقیم ـ از منافع اقتصادی این طرح بی بهره هستند.

این مهم را می‌توان در اعتراض‌های میدانی گاه و بیگاه کشاورزان و سایر شهروندان خوزستانی برداشت کرد که با اعتراض به ممنوعیت کشت تابستانه تأکید می‌کنند که اگر ممنوعیت کشت برای کشاورزان بومی مناطقی نظیر شوش، دزفول، اهواز و خرمشهر باید عملیاتی شود، چرا این قانون شامل حال شرکت‌های ثروتمند کشت و صنعت نیشکر نمی‌شود؟

بررسی‌های بیشتر در مورد وضعیت شرکت‌های کشت و صنعت نیشکر در استان خوزستان، گویای این است که در حال حاضر و به واسطه کاهش منابع آب این شرکت‌ها با کاهش راندمان تولیدی رو به رو شده اند و هم اینک نیز تلاش‌های فراوانی برای افزایش منابع آب مورد استفاده خود به جریان انداخته اند.

در همین رابطه به تازگی ‎حسین آمیلی، معاون کشاورزی شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان در نشست شورای آب استان که در استانداری برگزار شد با بیان اینکه در کشت دایمی نیشکر دو موضوع کمیت آب و کیفیت آن مطرح است، افزود: متأسفانه کیفیت آب چندان مطلوب نیست و هم اکنون به دلیل خشکسالی، کیفیت آب در مقایسه با سال زراعی گذشته چندین برابر کاهش یافته و این مسأله در رابطه با کشت نیشکر به معنی افت ٢٢ درصدی تولید این محصول خواهد بود.

این رویه در حالی است که بسیاری از کارشناسان عقیده دارند در ماجرای شور شدن منابع آب کارون، جدا از موضوع سد گتوند و خسارات‌ برآمده از آن توسعه کشت نیشکر در اراضی شور استان نیز مطرح است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

کارشناسان بر این باورند با هدف توسعه اراضی نیشکر استان و در دهه گذشته میلیارد‌ها مترمکعب آب شیرین رودخانه‌هایی مثل کارون به اراضى شور و قلیایى سرازیر و نمک استخراج‌شده این عملیات وارد رودخانه و از آن‌جا به هورالعظیم و اروند رود منتقل شد؛ اتفاقی که حتی در مقاطعی از تاریخ مورد اعتراض کشور همسایه یعنی عراق نیز واقع شد.

اکنون و در تازه‌ترین واکنش‌ها به مشکل مورد اشاره، عبدالله سامری نماینده مردم خرمشهر به «مهر» گفت: شرکت‌های هفتگانه نیشکر را باید مقصر اصلی شوری آب کارون بدانیم. دولت اکنون برای رفع کامل مشکل آب شهر‌های آبادان و خرمشهر تاکید کرد و در همین راستا به زودی ۷۰ متر مکعب آب از بالادست وارد کارون می‌شود که همچون مدیریت قبلی، کشاورزان منطقه از این آب بهره مند می‌شوند.

سامری در همین باره تأکید کرد: شرکت‌های هفتگانه نیشکر بدون کار کارشناسی آب رودخانه کارون را در بالادست می‌بلعند و اجازه ورود آب به آبادان و خرمشهر را نمی‌دهند.

بر اساس آنچه مورد اشاره قرار گرفت در رابطه با بحران آب خوزستان جدا از موضوعاتی نظیر انتقال آب در بالادست و نیز کاهش نزولات جوی، از مدیران پیشین کنونی دولت باید پرسید استدلال مشخص آن‌ها برای توسعه بی حساب و کتاب اراضی کشت نیشکر چه بوده است و اکنون واکنش آن‌ها در قبال این رویه چیست؟

از مدیران اجرایی استانی و ملی همچنین باید پرسید، توسعه نیشکر در استان خوزستان در سال‌های اخیر تا کنون چه دستاورد مشخص و قابل ذکری برای مردم محلی داشته است؟ اگر این اقدام تأثیر مثبتی در زندگی شهروندان داشته است، پس معنای اعتراض‌های گاه و بیگاه کشاورزان و سایر شهروندان به این مسأله چیست؟

به نظر می‌رسد مدیران اجرایی کشور در سال‌های گذشته خواسته یا ناخواسته در مسیر توسعه مناطق مختلف کشور از جمله استان خوزستان به آسان‌ترین راه حل یعنی توسعه کشاورزی بدون توجه به توانمندی‌های منطقه‌ای روی آوردند و این رویکرد خود به تشدید بحران‌های زیست محیطی دامن زد.

اینجا طرح این پرسش خالی از لطف نیست که آیا امکان نداشت با زنده نگاه داشتن رود کارون و توسعه بخش گردشگری استان خوزستان عواید به مراتب بیشتری از آنچه اکنون صنعت نیشکر برای این منطقه از کشور حاصل کرده است به دست آورد و علاوه بر آن دچار مضراتی چون بحران‌های زیست محیطی و شور شدن منابع آب نیز نشد؟

تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۱۳
انتشار یافته: ۷۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
این مورد از ضعف و نقصان خودمان است و به تحریم ها و دلار و ارز و سکه ربطی ندارد.
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
هنوز تحریمها شروع نشده .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
شما حتما میدانید مالکان شرکت کشت و صنعت کیست ! لطفا اعلام بفرمایید تا دلیل همه این امتیازات ویژه برای همگان مشخص شود
شجاعی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
قطعا دلیل قانع کننده ای برای این توضیحات نیست به غیر از اینکه نویسنده محترم از طرفداران انتقال آب خوزستان می باشد. بله زمین های بایر و بیابان به مزارع سرسبز تبدیل شد به قول نویسنده کارشناس 100 هزار نفر نیز از این طریق امرار معاش می کنند و در کنار آن 50 درصد شکر مورد نیاز ملت ایران هم تامین می شود، وابستگی به خارج هم کمتر شد، با این مزارع از برخاستن ریزگردها تا حدودی جلوگیری به عمل آمد> آیا تبدیل بیابان به مزارع سرسبز باید قابل تحسین باشد یا مورد هجمه های غیرکارشناسی قرار گیرد. قرار نبود که در قبال کشت 60 هزار هکتار زمین لم یزرع تمام مردم خوزستان مشغول به کار شوند کاش در زمان نوشتن قدری تفکر کنیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
این مزارع همه ی مزایایی را که گفتید دارند اما به دلیل اینکه پساب ناشی از صنایع نیشکر بدون تصفیه وارد کارون می شوند باعث آلودگی آب می شوند .صنعت پولدار نیشکر حاضر نیست سهمی از سودش را برای حفظ محیط زیست منطقه هزینه کند و کسی زورش به انها نمی رسد. برعکس حاضر است پول به مراتب کمتری خرج کند و با استفاده از ابزار فرافکنی و تهییج مردم گناه خود را به گردن سد گتوند بیاندازدو شوری اب رودخانه ی کارون را بعد از گرفتن سهم بزرگی از آب با کیفیت و تبدیل آن به پساب به گردن بقیه بیاندازد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
شما مثل اینکه نمیدونید سالیانه چقدر راندپ برای ازبین بردن علف هرز استفاده میکنن آتش زدن مزارع رو ندیدید ما اب نداریم هوای سالم نداریم شکر رو میشه وارد کرد الان با ارزش ترین کالای یک کشور آب هست این صدهزار نفر رو هم میشه از روشهای دیگه حتی کشاورزی کم خطرتر صاحب شغل کرد.توسعه نیشکر حتی حاضر نشده خودشو بروز کنه حاضر نشده برداشت سبز کنه
حامد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
چراازمرگ میلیونهانخل خرمشهروابادان واروندرودکه استارت ان ازیکسال پیش به اینطرف دروضعیت فرابحرانی قرارگرفته که بدلیل شوری اب وپسابهای
نیشکروکم شدن دبی اب رودخانه گفته نمیشود.
مگردههاهزارشغل وخانواده بااین بحران متلاشی نمیشوند مگرکشاورزان خرده پا بدلیل نبوداب به خاک سیاه ننشسته اند وهزاران مگردیگردیگر.
صنعتی که رانت دارباشه وپرقدرت همیشه نابودگر رشته صنایع وکشاورزی کوچک هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
عزیزم پیشنهادی بده که با باورها بخونه ، گردشگری که نمیخونه.چرا متوجه نیستی آخه .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
درسته می فرمایید.گردشگر بیاد اندک حجابی هم که مونده رو ببره.عمرا.حتی اگر این مملکت رو با دست خودمون کفن کنیم دست از اعتقاداتمون بر نخواهیم داشت.حتی اگر کشور رتبه اول فساد رو در دنیا کسب کنه ما همچنان علیه بی حجابی اقدام کرده و راه ورود گردشگر رو بعنوان یکی از عوامل ترویج بی حجابی خواهیم بست.شک نکنید همچنان برای بی حجابی کفن می پوشیم و انرا محکوم می کنیم!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
خوب جایی انگشت گذاشته اید،اگر عمیق تر بررسی کنید متوجه میشوید که عامل شوری کارون هم همین کشت و صنعت نیشکر است اما متاسفانه تمام تقصیر ها را به گردن سد گتوند انداختند و وزارت نیرو هم نتوانست خوب دفاع کند.
پاسخ ها
کاپی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
آره ..چرا نیشکر بکاریم که اینقدر بده..تازه مشکل کمبود شکر رو هم آقایان با واردات حل میکنن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
شوری اب پشت سد گتوند چند برابر شوری اب دریا است و پمپ های مخصوص کار در اب شور در اب پشت سد بسرعت از بین میروند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
خوب جایی انگشت گذاشته اید،اگر عمیق تر بررسی کنید متوجه میشوید که عامل شوری کارون هم همین کشت و صنعت نیشکر است اما متاسفانه تمام تقصیر ها را به گردن سد گتوند انداختند و وزارت نیرو هم نتوانست خوب دفاع کند.
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
سد گتوند و اشتباهات فاحشی که در ان شد اصلا جای دفاع نگذاشته .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
تو رو خدا یکی بداد ما مردم خوزستان برسه تو این مملکت نمی‌دونیم باید با این مافیا و فساد چگونه برخورد کنیم اگه اعتراض کنیم ما را به جدایی طلب نسبت میدن تابناک لطفاً منتشر کن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
مگر قرار نبود آب عمان و خلیج فارس توسط انرژی هسته ای شیرین بشه. پس چی شد؟
پاسخ ها
سهراب
| Netherlands |
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
انرژی هسته ای یک اشتباه بود
یک اشتباه بزرگ استراتژیک
یه باتلاق که پولهای هنگفتی رو چه مستقیم چه بصورت ضرر تحریمها بلعید
الان میان میگن چار تا رادیودارو داریم میسازیم
ولی نمیگن چه داروها که نرسید و چه بلاها که رسید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
واقعا فکر کردی انرژی هسته ای برای پیشرفت بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
انرژی هستیه ای که دادید رفت مگه نگفتید میخواهیم چیکار حالا اومدید میگید چی شد
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
بله ولی اون کسیکه قرار بود این کار را بکند خدا بیامرزش
ناشناس
|
France
|
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
وقتی سهم ایران در خلیج فارس و عمان بدون اطلاع مردم و مجلس به چین بخشیده می شود طبیعی است که آب خوزستان هم بدون اطلاع مردم و مجلس به عراق و کویت بحشیده شود چرا صنعت نیشکر را متهم می کنید؟!!!
محمد اهواز
|
United States of America
|
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۸
این همه اب پشت سد دز و عباسپور و گدار و و و و هست خوب درست استفاده کنید مشکلی پیش نمیاد. تابناک خواهش میکنم این سوال من رو از مسعولین بپرسید. چرا قبل از ریختن اب شیرین کارون به خلیج فارس مثلا قبل از ابادان . خرمشهر یه اب بند مثل علی کله دزفول احداث نمیشه که اب رو نگه داریم واسه تابستان؟؟؟؟؟ سریزش رو باز بزارن که اکوسیستم بهم نخوره در عوض اب باران زمستان هم توی کارون میمونه و کارون جان دوباره میگیره. خواهش میکنم یه مطلب راجب ایرن بزارید
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # مسعود پزشکیان
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با انتقال پایتخت ایران از تهران ...