به گزارش «تابناک»، حال اگر خریدار این ورقه بخواهد از این موقعیت استفاده نماید بایستی دارایی پایه (دارایی که سرمایهگذار جهت پوشش ریسک در آن اختیار فروش را خریداری کرده است) از بازار خریداری کرده و به قیمت اعمال به فروش برساند. لازم به ذکر است که بابت موقعیت خرید اختیار معامله مبلغی را تحت عنوان هزینه اولیه میپردازند (توجه فرمایید که در این بخش در رابطه خرید اوراق اختیار فروش در بازارهای مالی دنیا صحبت میکنیم). برای تفهیم موضوع یک مثال میزنیم:
فرض کنید شخص الف بابت ۱۰۰ سهم شرکت A که در حال حاضر قیمت ۱۰۰۰ ریال دارد اختیار فروشی را به قیمت اعمال ۹۰۰ ریال در چهار ماه آینده خریداری کرده است. درنتیجه این سرمایهگذار هیچ سهمی از شرکت A را در حال حاضر ندارد و بابت هر سهم دارایی پایه مبلغ ۱۰۰ ریال (درمجموع ۱۰۰۰۰ ریال) را بهعنوان هزینه اولیه پرداخت مینماید.
حال سه حالت زیر را در نظر بگیرید و رفتار دارنده برگه اختیار فروش را ارزیابی نمایید:
در این حالت فرد اختیار فروش خود را اعمال خواهد کرد، درنتیجه میتواند ۱۰۰ سهم شرکت A را به قیمت ۷۰۰ ریال از بازار خریداری نموده و به قیمت اعمال ۹۰۰ ریال به فروش برساند و از طریق این معامله سود ۲۰ هزار ریالی را شناسایی نماید، با توجه به اینکه در ابتدای امر مبلغ ۱۰ هزار ریال را هزینه کرده است سود خالص سرمایهگذار ۱۰ هزار ریال میباشد. بهطور خلاصه عملیاتی که طی این معامله اتفاق افتاده را مشاهده مینمایید:
هزینه اولیه بابت اتخاذ موقعیت خرید اختیار فروش: (۱۰۰۰۰) ریال
سود ناشی از خرید ۱۰۰ سهم A به مبلغ ۷۰۰ ریال و فروش به قیمت اعمال ۹۰۰ ریال: ۲۰۰۰۰ ریال
سود خالص ناشی از ورود به خرید اختیار فروش و اعمال آن: ۱۰۰۰۰ ریال
در این حالت برای سرمایهگذار یک حالت بیتفاوتی ایجاد میشود، چون چه با اعمال اختیار فروش و یا عکس آن هیچ سودی نصیب وی نمیشود، چون قیمت بازار برابر قیمت اعمال است، بنابراین سرمایهگذار خنثی میباشد. در این حالت سرمایهگذار تنها هزینه ۱۰ هزار ریالی را پرداخت کرده است.
در این حالت سرمایهگذار قطعاً اختیار خود را اعمال نخواهد کرد، زیرا درصورتیکه بخواهد اختیار خود را اعمال نماید زیان ۳۰ هزار ریالی را به شرح زیر متحمل خواهد شد:
هزینه اولیه بابت اتخاذ موقعیت خرید اختیار فروش: (۱۰۰۰۰ ریال)
زیان ناشی از خرید ۱۰۰ سهم A به مبلغ ۱۲۰۰ ریال و فروش به قیمت اعمال ۹۰۰ ریالی: (۳۰۰۰۰)
زیان خالص ناشی از اعمال اختیار فروش: (۴۰۰۰۰) = (۱۰۰۰۰) + (۳۰۰۰۰)
همانطور که مشاهده میفرمایید زیان سنگینی بابت اعمال در این حالت رویداده است و بنابراین درزمانی که قیمت روز سهام در تاریخ اعمال بیشتر از قیمت اعمال تعیینشده در ورقه اختیار فروش است، سرمایهگذار اختیار خود را اعمال نمینماید و در این حالت نیز تنها همان هزینه اولیه را پرداخت کرده است. همچنین اوراق اختیار منجمله اختیار فروش دارای دو شیوه اعمال اروپایی و آمریکایی میباشد. در حالت اروپایی اوراق اختیار تنها در تاریخ سررسید قابلیت اعمال دارند، اما در حالت آمریکایی سرمایهگذار میتواند در هر تاریخی تا سررسید اختیار را اعمال نماید (فرض کنید تاریخ شروع ۳۱ شهریور ۹۷ و تاریخ اعمال ۳۰ دیماه است، درصورتیکه بهصورت آمریکایی اعمال شود سرمایهگذار در هر تاریخی مانند ۳۰ آبان ۱۳۹۷ نیز میتواند اختیار خود را اعمال نماید درحالیکه در اروپایی فقط در تاریخ سررسید یعنی ۳۰ دیماه میتواند اعمال نماید).
این اوراق درواقع نوعی از اختیار فروش اروپایی است که در آن به خریدار این اوراق اجازه میدهد تا دارایی پایه اختیار که درواقع یکی از سهام پایه میباشد با توجه به قیمت سهام در زمان عرضه اوراق و قیمت اعمال بیمه نماید و بهنوعی کسب بازدهی برای سرمایهگذار تضمین میگردد، درنتیجه این اوراق بهنوعی بیمه سهام میباشند. لازم به ذکر است که عرضهکننده این اوراق شرکت (ناشر) و یا سهامدار عمده است که هدف آنها ایجاد تضمین و اطمینان نسبت به سهام است.
حال در ادامه در رابطه با سازوکار عملیاتی اوراق اختیار فروش تبعی نکاتی را خدمت شما عرض میکنم:
در ایران شیوه انتشار این اوراق متفاوت از سازوکار مطرحشده در دنیا است. در ایران بهمنظور خرید اوراق اختیار بایستی سهام پایه (سهامی که بابت آن اختیار فروش تبعی منتشر میگردد) را در اختیار داشته باشید. فرض کنید که قرار است اوراق اختیار فروش تبعی برای سهام شرکت سایپا در تاریخ ۱۰ دیماه منتشر گردد. قبل از اینکه شما اقدام به خرید اوراق اختیار نمایید بایستی سهام شرکت سایپا را در سبد خود داشته باشید و این اولین تفاوت بین اوراق اختیار در ایران با سایر کشورهای دنیا است.
مثلاً اگر شما میخواهید تعداد ۵۰ هزار اوراق اختیار سایپا را داشته باشید بایستی قبل اعمال دستور خرید این اوراق، تعداد ۵۰ هزار سهم از سایپا را در پرتفوی خود داشته باشید.
این اوراق از نوع اختیار فروش اروپایی میباشند یعنی تنها میتوان در تاریخ سررسید آن را اعمال کرد.
این اوراق قابلیت معامله در بازار ثانویه را ندارند و تنها در یک مرحله در زمان عرضه توسط ناشر مورد معامله قرار میگیرد.
درصد سود و زیان شما با توجه به نوسانات قیمتی سهام تا تاریخ سررسید و اینکه شما در چه قیمتی سهام پایه را خریداری کرده باشید متفاوت است.
توجه فرمایید که طبق قانون حتی درصورتیکه شما درخواست اعمال اوراق را به کارگزار بدهید درصورتیکه قیمت روز سهام پایه در تاریخ سررسید کمتر از قیمت اعمال نباشد اوراق سررسید شده اعمال نخواهند شد.
توجه فرمایید ازآنجاییکه اوراق اختیار فروش تبعی قابلیت معامله مجدد را ندارند درنتیجه سهام پایه موضوع این اوراق نیز تا زمان پایان معاملات قابلیت معامله را از دست میدهند و حتماً بایستی به این موضوع توجه فرمایید.
منبع: خانه سرمایه