مالیات ستانی از خانه‌های خالی به کجا رسید؟

مطابق با آمار‌های رسمی ۲.۵ میلیون خانه خالی از سکنه در کشور وجود دارد و طبق آمار ارائه شده توسط وزیر راه و شهرسازی در مردادماه سال جاری تعداد این خانه‌ها بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار واحد می‌باشند. مجلس یازدهم بعد از سر کار آمدن، یکی از اولویت‌های کاری خود را مالیات ستانی از این خانه‌ها قرار داد و مصوبه‌ای را تنظیم کرد.
کد خبر: ۱۰۱۲۴۹۵
|
۱۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۷:۲۷ 01 November 2020
|
15574 بازدید
|

قیمت ها در بازار مسکن به مانند سایر بازارها همچنان روند صعودی دارد و هر روز خرید مسکن به یک رویای دست نیافتنی تر برای خانوارها تبدیل می شود.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ آخرین گزارش بانک مرکزی پیرامون تحولات بازار معاملات مسکن در شهر تهران، که مربوط به مهرماه سال جاری است، نشان می‌دهد که متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران در مهرماه سال جاری ۲۶.۷ میلیون تومان بوده که این رقم نسبت به ماه مشابه سال قبل و ماه قبل به ترتیب ۱۱۰ درصد و ۱۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

در این شرایط، کارشناسان افزایش عرضه مسکن را به عنوان راهکار اساسی کاهش قیمت مسکن عنوان می‌کنند، اما ساخت مسکن نیازمند زمان است؛ بنابراین باید به دنبال راهکار‌های دیگری برای افزایش عرضه مسکن در شرایط کنونی بود. ورود خانه‌های خالی از سکنه به بازار مسکن می‌تواند عرضه مسکن را افزایش دهد و تا حدودی قیمت را کاهش دهد؛ هر چند این کاهش قیمت مقطعی و کم باشد.

چه تعداد خانه خالی وجود دارد؟

آمار‌های جدید و رسمی از این که چقدر مسکن هم اکنون خالی از سکنه هستند وجود ندارد؛ اما بر اساس آمار‌های قبلی می‌توان این گونه گفت که بنا به گزارش معاونت اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی، نرخ واقعی خانه‌های خالی در کشور در سال ۱۳۸۵ حدود ۴.۲ درصد (معادل ۶۳۳ هزار واحد خالی) بوده که این تعداد در سال ۱۳۹۰ به حدود ۸.۳ درصد (معادل ۱.۶ میلیون واحد خالی) و در سال ۱۳۹۵ به حدود ۱۱.۳ درصد (معادل ۲.۶ میلیون واحد خالی) افزایش یافته است.

مصوبه مجلس برای مالیات ستانی از خانه های خالی به کجا رسید؟

البته در ۲۸ مردادماه سال جاری بود که محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی از شناسایی ۲۳ هزار واحد مسکونی متعلق به یک نهاد حقوقی خبر داد و گفت: بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکونی خالی توسط سامانه املاک شناسایی و مشخص شد، یک نفر ۶۰۲ واحد مسکونی به نام خود داشته است.

راهکاری برای عرضه خانه های خالی از سکنه به بازار مسکن

برای آن که از احتکار مسکن و همچنین خالی ماندن خانه‌ها از سکنه جلوگیری شود تصمیم گرفته شد که از این خانه‌ها مالیات اخذ شود. ماده ۱۶۹ مکرر اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مصوب تیر ماه ۱۳۹۴ مجلس شورای اسلامی، خانه‌های خالی را مشمول پرداخت مالیات دانست. خانه‌های خالی طبق این ماده از سال دوم مشمول پرداخت مالیات می‌شدند.

بسیاری از کارشناسان معتقد بودند که شناسایی خانه‌های خالی از سکنه جهت اخذ مالیات از آن‌ها کار بسیار دشواری است، اما تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مشخص کرده بود که چگونه می‌توان این خانه‌ها را شناسایی نمود. کلید حل این مشکل راه اندازی "سامانه ملی املاک و اسکان" بود. تبصره ۷ این ماده قانونی، وزارت راه و شهرسازی را مکلف کرده بود تا ظرف مدت شش ماه سامانه ملی املاک و اسکان را با همکاری دستگاه‌های ذی ربط برای شناسایی خانه‌های خالی طراحی و راه اندازی کند.

 

کار مالیات ستانی از خانه های خالی از سکنه به کجا رسید؟

هر چند کار راه اندازی سامانه ملی املاک و اسکان از بهمن ماه سال گذشته کلید خورد و از ابتدای سال جاری گفته شد که این املاک شروع به کار خواهد کرد، باز هم تعللاتی در آغاز به کار این سامانه مشاهده شد تا اینکه با روی کار آمدن مجلس یازدهم، نمایندگان این مجلس مالیات ستانی از خانه‌های خالی از سکنه را یکی از اولویت‌های کاری خود قرار دادند و کار را با اصلاح ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم، توام با افزایش فشار‌ها بر وزارت راه و شهرسازی برای عملیاتی شدن این قانون و راه اندازی سامانه املاک و اسکان پیش بردند.

مصوبه مجلس به کجا رسید؟

مصوبه مورد نظر نمایندگان مجلس در زمینه مالیات ستانی از خانه‌های خالی به تصویب نمایندگان رسید و حدود ۴ ماه پیش به شورای نگهبان جهت تایید ارسال شد. بعد از آن شورای نگهبان چند جلسه با اعضای کمیسیون اقتصادی و همچنین کارشناسان اقتصادی برای رد یا تصویب مصوبه مجلس برگزار کرد.

روز گذشته دهم آبان ماه ۱۳۹۹ سیامک ره پیک قائم مقام دبیر شورای نگهبان با ارسال نامه‌ای به محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، ایرادات طرح اصلاح ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم (طرح مالیات بر خانه‌های خالی) را اعلام کرد و این طرح را برای اصلاح به مجلس بازگرداند.

این دومین بار بود که شورای نگهبان به طرح مالیات بر خانه‌های خالی ایراد وارد کرد و این طرح را به مجلس بازگرداند.

براساس این گزارش، متن کامل ایرادات شورای نگهبان به طرح مالیات بر خانه‌های خالی به شرح زیر بود:

۱- علی رغم اصلاح به عمل آمده، ایراد بند ۶_۱ نظر سابق شورای نگهبان کماکان به قوت خود باقی است..

۲- در جزء ۵ تبصره ۸ الحاقی به ماده ۱۶۹ مکرر:

۱-۲- با توجه به اینکه مشخص نیست در صدر جزء، منظور از عدم درج «هر یک از اطلاعات مربوط به اقامت یا مالکیت» شامل چه مواردی است ابهام دارد، پس از رفع ابهام اظهار نظر خواهد شد.

۲-۲-از آنجا که مشخص نیست در صورت عدم تایید اطلاعات، مالکان مشمول کدام یک از مالیات‌های موضوع قانون مالیات‌های مستقیم می‌شوند ابهام دارد، پس از رفع ابهام اظهار نظر خواهد شد.

۳-۲- اطلاق شمول مالیات موضوع ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم نسبت به مالکانی که واحد‌های مسکونی خود را به فردی که اقامتگاه اصلی دیگری در سامانه برای او تعریف نشده است اجاره دهند، در مواردی که مالک به اطلاعات مزبور دسترسی ندارد، مغایر بند ۱۰ اصل سوم قانون اساسی شناخته شد.

۳- شمول حکم تعلق مالیات موضوع ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم، نسبت به واحد‌های مسکونی موقوفه که امکان اجاره آن‌ها حسب وقف نامه وجود ندارد ابهام دارد، پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد.

ایراد بند ۶-۱ نظر سابق شورای نگهبان در این نامه به آن اشاره شده، عبارتست از: اطلاق حکم مذکور در ماده واحده در خصوص وضع مالیات نسبت به کسانی که به دلایل موجه امکان فروش یا اجاره ملک خود را ندارند، خلاف موازین شرع شناخته شد.

مصوبه مجلس برای مالیات ستانی از خانه های خالی به کجا رسید؟

صدیف بدری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز طی مصاحبه ای در این باره گفت: این طرح چندی پیش به منظور تأمین نظر شورای نگهبان و پس از ایراد اولیه این شورا در صحن علنی مجلس شورای اسلامی بررسی شد که نهایتا شورای نگهبان برای دومین بار نیز ایراداتی به این طرح وارد کرد.

نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی در ادامه عنوان کرد: پس از ایرادات دوباره شورای نگهبان، این طرح به کمیسیون اصلی یعنی کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع شد و در حال حاضر قرار است در این کمیسیون این ایرادات بررسی و رفع شوند.

وی در خاتمه سخنانش بیان کرد: قرار است این طرح پس از رفع ایرادات در کمیسیون اقتصادی به صحن مجلس ارسال شده و مجددا مورد بررسی وکلای ملت قرار گیرد و پس از آن به شورای نگهبان ارسال شود.

به هر صورت آن گونه که مشخص است شورای نگهبان همچنان ابهاماتی در مورد مصوبه مجلس دارد که باید این ابهامات رفع شوند و به نظر می رسد که همچنان باید منتظر اجرایی شدن مالیات ستانی از خانه های خالی باشیم.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۰۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
این مالیات در کشورهایی وجود دارد که زمین و بیشتر هزینه ساخت دولتی است در ایران دولت و شهرداری فقط عوارض و مالیات دریافت می کنند و کوچکترین نقشی در هزینه زمین و ساخت ندارند به همین علت قیمت مسکن در ایران بیشتر است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
رقم 2ونیم میلیون خانهخالی افسانه ای بیش نیست. اکثرواحدها دست بانکهاست.
شخصی با یک منزل 4میلیاردی در تهران را این طرح از مالیات معاف کرده اما شخصی در شهرستان با دوخانه جمعا 400میلون را مشمول مالیات کرده؟؟ عجب عدالتی...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
این طرح را شورای نگهبان 22 ایراد ازش گرفت و به نظر بنده 122 ایراد را نگرفت.
45 ایراد را من در بالا ذکر کرده ام
از جمله یکی شدن خانواده 13 نفره با 2 نفره و نیز یکی شدن ویلای 1800 متری با خانه نقلی و لنگی60 متری و عدم تعیین حداقل متراژ که حتی لونه مرغ و کبوتر باسند راشامل شده.عدم استثنا شدن پارکینگ و پیلوت و انبار و راهرو باسند مسکونی و غیر قابل اجاره
خلاصه دوغ و دوشاب یکی شده است
این طرح به سرنوشت قانون94 دچار خواهد شد و شکست سنگینی می خورد.
در آن طرح حتی2000نفر نیامدند و طنز ماجرا آنجاست که الان میگن باید 85میلیون بیان!!!
برای کارت ملی هم انقدر ثبت نام نشد
در مجلس هفتم هم طرح،تثبیت قیمتها تصویب شد اما الان شما قیمت تثبیت شده ای می بینید؟!!!
تا دیر نشده طرح را اصلاح کنید. و اساسا بجای طرحهای خلق ساعه، به
هزاران طرح مانده از 10ها سال و لوایح فراموش شده بپردازید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
تا زمانی که خود مسئولین و تصمیم گیرندگان مالک خانه های خالی هستند چنین قانونی تصویب و اجرا نمی شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
یادتان باشد هر مالیاتی امروز بر مسکن، بار کنید چند سال بعد به قیمت فروش آن اضافه و مردم را در خرید مسکن ناتوان تر و بیچاره تر خواهد کرد. کسی با مبارزه با احتکار مخالف نیست، اما طرح شما، ناخواسته سرمایه خرد بیوه زنان و ایتام و بازنستگان و طبقه متوسط را نشانه رفته و استثنا نکرده است، آن هم به بهانه کمک به اقشار ضعیف کهشعار پوپولیستی شکست خورده و مهجر است و راه درستی حتی برای آن انتخاب نکرده اید! مگر در کشورهای دیگر که شما سعی کردید طرح انها را کپی کنید،خانوار ملاک است؟ مسلما نه، فقط شخص ملاک است و درستش همین است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
پیشنهاداتی برای اصلاح طرح کمیسیون اقتصادی مجلس برای مالیات برار خانه های خالی:
الف- موارد اصلاحی:
1-تعریف خانه خالی:7ماه خالی بودن (یا 6 ماه و یک روز خالی بودن)، در 12 ماه یا یک سال جایگزین 4 ماه شود.زیرا خالی به بیش از نصف اطلاق می شود و نیز 4 ماه برای فروش و اجاره کافی نیست به خصوص در شهرهای مختلف.
2- جایگزینی فرد به جای خانوار یا تغییر و تسهیل مفهوم خانوار و یا درج سازکار حفظ حقوق اعضا و فرزندان خانوار.
3-تعرف دقیق تر شرایط اضطرار به نحوی که فقط در شهرهای بحرانی در ارزیابی هر سال اجرا شود.
4-زمانهای تخصیصی به دولت برای اجاد سامانه و اجرا از سه و دو ماه به دو بازه یک ساله یا دو بازه 9 ماهه و یا حداقل دو بازه 6 ماهه، تغییر و گسترش یابد.
پاسخ ها
ناشناس
| Hungary |
۱۷:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
آفرین برشماکارشناس محترم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
اصلاح نحوه اجرا: اجرا به صورت تدریجی باشد. یک پیشنهاد در زیر می آید وگرنه روش تدرجی دیگری جایگزین شود نه دفعتا:
1- سال اول، برای شهر تهران یا حداکثر استان تهران، اجرا شود.
2- سال دوم برای کلانشهرها و شهرهای پرجمعیت اجرا شود (تهران-شیراز-یزد-اصفهان-مشهد-تبریز-ارومیه-قم-رشت-سمنان-آبادان-بوشهر-بجنورد)
3- سال سوم، برای مراکز استان ها اجرا شود.
4- از سال چهارم و به بعد، برای همه شهرهای بیش از 100 هزار نفر اجرایی گردد. (البته نساب 150یا200هزارنفر بهتر است).
5- همچنین، ضرایب تدرج بیشتر بگیرد مثلا سال اول 2برابر، سال دوم 3 برابر، سال سوم 4برابر و سال چهارم و پس از آن 5برابر نرخ مالیات بر اجاره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
موارد استثناء که در آن موارد، یا خالی بودن واحد مسکونی موجه است و یا برای تشویق اهداف دیگر جامعه و قوانین مجلس کمک کننده باشد:
حتی اگر همه موارد زیر، مورد تایید نبود، هر تعداد که منطقا وعقلا و شرعا و عرفا، پذیرفته است، پیشنهاد و گنجانده شود.
بنابرین، پیشنهاد می شود که موارد زیر تحت عنوان محل سکونت فرعی از شمول مالیات مذکور خارج شوند، مشروط بر آنکه، اولا تعداد واحدهای خالی معرفی شده از تعداد اعضای بالای 18 سال آن خانوار مذکور تجاوز نکند و نیز دوما واحد خالی لوکس نباشد وسوما متراژ هر واحد از 120 متر فراتر نرود وهمچنین، چهارما تعداد واحدهای معرفی شده فرعی به عدد 9 (یا 5) نرسد و نیز پنجما به شرط ثبت کامل در سامانه مذکور معرفی شده از طرف وزارت راه و شهرسازی، و ششما آن هم در بازه زمانی و تاریخ تعیین شده و هفتما، هر سال به روز گردد و هشتما، مشمول، فقط، حداکثراز یکی از بندهای زیر می تواند استفاده نمایید و نهما زمین واحد ثبت سندشده قانونی و دارای پایان کار باشد و در مراجع قانونی قوه قضاییه، زمین خواری محسوب نگردد،و دهما ملک، محل اختلاف یا دارای طرح عقب نشینی و تعریض نباشد :
پاسخ ها
ناشناس
| Hungary |
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
دوست عزیزشرعاوعرفاملکی که درآمدنداردنبایستی بزورازمالک پولی بابت مالیات گرفت بقول قذماکف دست که مو ندارد هرچه کنی نمیتوانی ازآن موئی بکنی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
همه طرح ها در ایران فقط دو روز اجرا میشن
بقیه اش شعار برای جمع آوری رای در انتخابات و اکثرا توخالی است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
پیشنهاد موارد استثنا از قانون و نیز موارد معاف از این مالیات:

1- خانواده های پرجمعیت ( یعنی بیش از متوسط کشوری تعداد اعضای خانوار در کشور ) 4 نفر یا بیشتر، یا دارای فرزند سوم و بیشتر، جهت تشویق جمعیت، حداکثر به تداد فرزندان خانوار با رعایت شرط تعداد در بند بالا.
2- بازنشستگان ومستمری بگیران کشوری و لشگری و تامین اجتماعی و فولاد و بانکها و روستایی وعشایری و سایر بازنشستگان، جهت حمایت از ایشان.
3- افراد و خانوار دارای یک معلول یا بیشتر شدید یا خیلی شدید و یا جانباز 40 درصد یا بیشتر و یا ایثارگر یا آزاده یا خانواده شهدا یا تحت پوشش بهزیستی یا کمیته امداد یا بنیاد شهید یا نهادهای حمایتی تحت پوشش وزارت کار و رفاه و تامین اجتماعی، جهت حمایت از آنها.
4- خانواده های دارای فرد یا افراد شهریه پرداز دانشجو یا دانش آموز فقط تا زمان ادامه تحصیل و حداکثر 4 سال، جهت جلوگیری از فشار مضاعف حداکثر 2 واحد فرعی
5- خانواده دارای فرد اعزامی به سربازی، به خصوص در دور از خانواده، فقط در حین خدمت و حداکثر به مدت 2سال، جهت جلوگیری از عسر و حرج.(شرایط سخت تر:2سرباز یا بیشتر)
6- خیرین اعم از مدرسه ساز یا خانه ساز یا سلامت یا تحت تکفل گیرندگان تعدادی از کودکان یا معلولان یا فقرا و امثال آن که کمتر از 10 نفر نباشد و به تایید مراجع رسمی یعنی بهزیستی و کمیته امداد و وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، جهت تشویق ایشان.
7- واقفین این املاک، در مدت وقف، جهت ترویج وقف.
8- افرادی که یک یا چند کودک به فرزند خواندگی قبول کرده اند به تعداد فرزندان به تایید بهزیستی یا کمیته امداد، جهت کاهش بار مالی واجتماعی دولت.
9- معلولان و جانبازان اعصاب و روان یا جسمی حرکتی که به طور طبیعی به فضای جداگانه یا بیشتری نیاز داشته باشند، به تعداد این افراد درخانه و خانواده و صرفا با تایید بهزیستی یا پزشکان معتمد و کمسیون پزشکی و بنیاد شهید، جهت تامین نیازهای حیاتی ایشان و نگهداری کودک یا معلول در خانه در راستای سیاست های بهزیستی. متناسب با تعداد تحت تکفل.
10- افراد با محل کار خارج از شهر محل سکونت با حداقل مسافت بیش از25 کیلومتر یا در مناطق محروم یا روستایی یا مرزی یا صعب العبور یا جنگی یا عملیاتی یا فاقد راه آسفالته حداکثر 2 واحد فرعی
11- خانواده دارای فرد یا فرزند بیکار به مدت 6 ماه و یک روز یا بیشتر، اعم از دارای سابقه کار یا بدون آن، در مدت زمان بیکاری و حداکثر 4 سال و حداکثر 2 واحد فرعی
12- بیماران خاص و صب العلاج و مبتلایان بیماریهای جدید و پرهزینه تا پایان بیماری یا تعیین تکلیف آن، در خانوار حداکثر 2 واحد فرعی
13- ایتام و خانواده ایشان (سختگیرانه: 2 یتیم و بیشتر) حداکثر 2 واحد فرعی
14- زنان سرپرست خانوارو زنان بی سرپرست یا بدسرپرست حداکثر 2 واحد فرعی
15- افراد مشغول به مشاغل خانگی به تعداد این افراد و مشاغل حداکثر2 واحد فرعی جهت معرفی.
16- مرزنشینان ساکن مناطق مرزی،طبق تقسیمات کشوری یا شهر و روستای با فاصله حداکثر 50 کیلومتر از مرزهای آبی یا خاکی کشور به شرط واقع شدن آن شهر در استان مرزی یا مناطق محروم یا عملیاتی حداکثر 2 واحد فرعی
17- نابینایان و ناشنوایان و افراد فرزند از دست داده یا همسر از دست داده حداکثر 2 واحد فرعی
18- اهالی جانباز شیمیایی شهر سردشت حداکثر 2 واحد فرعی
19- سالمندان بالای 70 سال تمام حداکثر 2 واحد فرعی
20- واحدهای صطلاحا نقلی کوچکتر از 76 متر حداکثر 2 واحد فرعی
21- واحدهای اصطلاحا کلنگی با عمر بیش از20 سال حداکثر 2 واحد فرعی.
22- واحدهای تجاری – مسکونی حداکثر 2 واحد فرعی .
ناشناس
|
Russian Federation
|
۱۸:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
ایشالا که بایدن انتخاب بشه و تحریم نفتی کم بشه و خزانه دولت پر از دلار بشه تا دولت و مجلس بی خیال جیب طبقه متوسط بشوند
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟