این روزها قیمت همه کالاها و خدمات رو به افزایش است و در این بین تصور افزایش قیمت چشمگیر و غیرمنطقی برخی محصولات که در داخل تولید میشوند، جای بسی تامل دارد.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ از جمله محصولاتی که در داخل به میزان کافی تولید میشود، میتوان به محصولاتی چون گوجه فرنگی و پیاز اشاره کرد. در تمامی این سالها، دولتها هیچ گاه نتوانسته اند که قیمت این دو محصول کشاورزی را به همراه خیار و سیب زمینی تنظیم کنند. این در حالی است که در برخی فصول، این محصولات به وفور یافت میشوند و قیمت آنها به قدری تنزل پیدا میکند که اشک کشاورز را و در برخی فصول هم قیمت آنها به قدری افزایش مییابد که اشک مصرف کنندگان را در میآورد.
در روزهای اخیر قیمت گوجه فرنگی و پیاز به قدری افزایش یافته که کم کم این دو قلم کالا را نیز باید حداقل برای یک مدت کوتاهی از سبد خرید خانوارها کنار گذاشت.
مصطفی دارایی نژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره بار طی مصاحبهای در چهاردهم آبان ماه ۱۳۹۹ با بیان اینکه قیمت گوجه فرنگی به زودی کاهش خواهد یافت، گفت: قیمت پیاز نیز از هر کیلو ۶ هزار تومان به ۵ هزار تومان در میدان کاهش یافته است.
این افزایش قیمتهای سرسام آور برخی محصولات از جمله همین پیاز و گوجه فرنگی در حالی است که فیلمهایی در شبکههای مجازی پخش شده و دست به دست میچرخند که نشان میدهند، میلیونها تن پیاز در یک بیابانی دپو شده اند. کسی که در حال فیلم گرفتن است، میگوید این پیازها متعلق به یک نفر است! این پیازها شش ماهه هستند و از خصوصیات پیازهای شش ماهه این است که قابلیت نگهداری بالایی دارند و معمولا در مناطق کرمانشاه کشت میشوند.
پرسش از مسئولین این است که این چندین تن پیاز توسط چه کسی یا کسانی دپو شده است؟ آیا کشاورز با آن تمکن مالی ضعیف قادر به دپوی این میزان پیاز میباشد؟ این دپو درست در زمانی رخ داده که قیمت این محصول کشاورزی در حال رشد است و در بازار با قیمتی گزاف به مصرف کننده فروخته میشود. این دپو در این شرایط افزایش قیمت پیاز، آیا مصداق بارز احتکار نیست؟
همچنین فیلمهای دیگری در فضای مجازی منتشر شده است که نشان میدهند، حجم عظیمی از گوجه فرنگیها در حال معدوم سازی میباشند و این در حالی است که قیمت گوجه فرنگی در برخی مناطق به کیلویی ۱۵ هزار تومان هم رسیده است. این فیلم بیانگر آن است که این گوجهها در مرز باشماق با عراق به دلیل معطل ماندن یا نبود کیفیت، اجازه ورود پیدا نکرده و به مرور زمان خراب شده و الان در حال معدوم شدن هستند.
حالا پرسش این است، چرا در شرایطی که قیمت گوجه فرنگی در داخل در حال افزایش است و به هر کیلو ۱۵ هزار تومان رسیده است، اصلا اجازه صادرات آن هم در این حجم داده میشود؟ آن هم صادراتی که به نتیجه نمیرسد و باید این گونه این محصولات معدوم شوند.
این فیلمها نشان میدهند که افزایش قیمت محصولات کشاورزی پیش از آن که به کمبود تولید و یا عرضه آنها مربوط شود، به سوء مدیریتها و نبود نظارتهای کافی در بازار این محصولات و عدم برخورد با دلالان این حوزه باز میگردد.
رهبر انقلاب نیز در صحبتهای خود در ۱۳ آبان به نکتهای اشاره کردند و با تأکید بر تحرک و تلاش بیشتر مسئولان در سه زمینه «اقتصاد، امنیت و فرهنگ» گفتند: گرانیهای اخیر واقعاً توجیهی ندارد و مسئولان باید با هماهنگی و جدیت این دشواریها را از زندگی مردم بردارند. رهبر انقلاب، گرانی گوشت، مرغ، گوجه تا پوشک بچه را به رغم موجود بودن جنس و کالا، گرانیهای بی مبنا و بیدلیل خواندند و افزودند: همه این گرانی ها و مشکلات، با هماهنگی دستگاه ها قابل حل هستند و باید مشکلات از جلوی پای مردم برداشته شود.
با توجه به این صحبت های رهبر انقلاب، حالا پرسش این است که وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت و نهادهای زیرمجموعه آن ها از جمله ستاد تنظیم بازار و حمایت از مصرف کننده در گرانی محصولاتی چون گوجه فرنگی و پیاز چه نقشی داشته و در کجای این ماجرا قرار گرفته اند؟