عصبانیت ترامپ از خیانت نتانیاهو، بیانیه حزب الله در واکنش به تحریم جبران باسیل توسط آمریکا، تصمیم آمریکا برای فروش ۲.۹ میلیارد دلار پهپاد به امارات و ادامه تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به وتوی مصوبههای کنگره علیه فروش سلاح به عربستان از سوی ترامپ نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ روز چهارشنبه، دونالد ترامپ، سه مصوبه کنگره در جلوگیری از فروش فوری سلاح به عربستان سعودی و امارات متحده عربی را وتو کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، ترامپ در حالی با این قطعنامهها مخالفت کرده که اوایل هفته، ۵۰۰ نیروی نظامی ایالات متحده به عربستان اعزام شدند؛ این نخستین باری است که نیروهای آمریکایی پس از ۱۶ سال به عربستان بازمیگردند و در پایگاه هوایی سلطان خارج از ریاض مستقر میشوند.
از نظر ترامپ مخالفت با فروش اضطراری سلاح به عربستان و امارات متحده عربی، هم به رابطه واشنگتن با آنها آسیب میزند و هم جایگاه آمریکا را در رقابت جهانی ضعیف میکند.
آمریکا از اواخر دهه ۹۰ میلادی، همچنان بزرگترین صادرکننده سلاح در جهان است و به گواه موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم، عربستان هم بزرگترین مشتری این کشور به شمار میرود. آمریکا در سال مالی ۲۰۱۸، ۵۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار سلاح فروخت که در مقایسه با سال قبل از آن ۳۳ درصد رشد داشته است.
آمریکا تنها در سال ۲۰۱۷، قراردادی به ارزش ۱۸ میلیارد دلار برای فروش سلاح به عربستان سعودی امضا کرد و در پنج سال منتهی به همین سال، یک پنجم سلاحهای آمریکا به عربستان فروخته شد. ترامپ بر این باور است، نباید سرمایهگذاری ۱۱۰ میلیارد دلاری سعودیها در ایالات متحده به دلیل پرونده خاشقجی متوقف شود.
اکنون سنا برای بی اثر کردن وتوی ترامپ، به رای موافق دو سوم سناتورها نیاز دارد و به نظر نمیرسد، این تعداد از سناتورها با وتوی رای ترامپ موافق باشند. با این حال، سناتورهای حامی مصوبههای سنا در توجیه حمایت خود میگویند، فروش سلاح این پیام اشتباه را به عربستان ارسال میکند که واشنگتن نقض حقوق بشر و پروندههایی مانند قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی در ترکیه را نادیده میگیرد.
رئیسجمهور آمریکا پس از انفجار نفتکشهای عربستان و امارات متحده عربی در بندر فجیره و همزمان با بالا گرفتن تنشها، با اعلام وضعیت اضطراری و بدون کسب مجوز کنگره، روند فروش هشت میلیارد دلار سلاح به عربستان، امارات و اردن را تسریع کرد. پس از این اقدام بود که قطعنامههایی علیه فروش فوری تسلیحات به این کشورها به تصویب رسید.
اما به نظر میرسد افزایش نگرانیهای متحدان آمریکا در منطقه پس از توقیف نفتکش استنا ایمپرو، موجب شد ترامپ برای وتوی قطعنامهها اقدام کند.
در همین حال، مارک اسپر، وزیر دفاع ایالات متحده که اخیرا ۵۰۰ نیروی آمریکایی را به عربستان اعزام کرده، بر حضور نیروی دریایی کشورش در خلیج فارس تاکید کرد و گفت، هدف این است که اطمینان یابیم، در حرکت آزادانه شناورهای آمریکایی، مانعی ایجاد نمیشود.
اسپر که طرح ایجاد ائتلاف بینالمللی برای برقراری امنیت در خلیج فارس را در دست دارد، میگوید، این به این معنا نیست که ناوهای آمریکایی همه کشتیها را اسکورت خواهند کرد. اسپر در مورد طرح بریتانیا برای ایجاد ناوگان دریایی اروپایی هم گفت، این دو طرح مکمل یکدیگرند.
عصبانیت ترامپ از خیانت نتانیاهو
روزنامه رأی الیوم در مطلبی با اشاره به خشم دونالد ترامپ از عدم حمایت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، آورده است: ترامپ از خیانت نتانیاهو و عدم حمایتش در انتخابات آمریکا، بسیار خشمگین و از اقداماتی که در کمک به نتانیاهو انجام داده، سخت پشیمان است.
این رسانه مینویسد: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هر آنچه لازم بود به اسرائیلیها داد؛ از مجبور کردن برخی اعراب برای سازش با تل آویو گرفته تا قطع کمکهای مالی آژانس کمک رسانی به فلسطینیها (آن روا) با هدف گرسنه نگه داشتن و تحقیر آنها و در پایان هم الحاق قدس و بلندیهای جولان و معامله قرن در مقابل جز قدرنشناسی و خالی کردن پشت وی در لحظات سرنوشت ساز انتخابات نصیبش نشد.
رأی الیوم آورده است: پایگاههای خبری و روزنامههای اسرائیلی این روزها به صراحت از ناامید شدن ترامپ از نتانیاهو ـ که وی را متحدی راهبردی میپنداشت ـ سخن میگویند که یک اظهار نظر هم در حمایت از وی و حزبش در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بیان نکرد و سکوت کامل کرده است. ترامپ احساس میکند که نتانیاهو به وی خیانت کرده و ترجیح داده است که سیاست بی طرفی اتخاذ کند.
این رسانه عرب زبان در ادامه مینویسد: نتانیاهو قابل سرزنش نیست، بلکه ترامپ کودن که به وی اعتماد کرد، قابل سرزنش است، به ویژه که ترامپ بر این باور بود که نتانیاهو و امثال وی در رأس کمپین انتخاباتی او خواهند بود و رأی دهندگان یهودی یا بخش اعظم آنها را برای رأی دادن به نفعش بسیج خواهند کرد، اما آنچه رخ داد، کاملاً برعکس بود.
بیانیه حزب الله در واکنش به تحریم جبران باسیل توسط آمریکا
جنبش مقاومت اسلامی حزب الله، با صدور بیانیهای، اقدام وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا در تحریم «جبران باسیل» وزیر امور خارجه سابق لبنان را محکوم کرد.
حزب الله لبنان در متن این بیانیه تصمیم سران آمریکا در تحریم باسیل را «مداخله گری مستقیم» در امور سیاسی لبنان توصیف کرد.
در ادامه بیانیه آمده است: آمریکا باعث و بانی اصلی رشد تروریسم، افراطی گری، فساد و فاسدان در جهان است.
این بیانیه افزود واشنگتن از تمام حکومتهای دیکتاتور در جهان حمایت و به همه اشکال از آنها پشتیبانی (مالی، تسلیحاتی و سیاسی و...) میکند.
حزب الله خاطرنشان کرد، آمریکا آخرین کشوری است که حق دارد از تروریسم و لزوم مبارزه با فساد سخن بگوید.
در پایان بیانیه نیز تاکید شده است که سران آمریکا از قوانین به تصویب رسیده درباره مبارزه با تروریسم، برای گسترش هیمنه خود در منطقه و نفوذ بیشتر در جهان و علیه کشورها، حزبها و جریانها و تمامی اشخاص شریفی که زیر چتر این کشور قرار نمیگیرند، استفاده میکند.
تصمیم آمریکا برای فروش ۲.۹ میلیارد دلار پهپاد به امارات
منابع آگاه گفتند: وزارت خارجه آمریکا به کنگره اطلاع داده است که قصد فروش ۱۸ فروند پهپاد نظامی و مسلح به ارزش ۲.۹ میلیارد دلار را به امارات متحده عربی دارد.
بر اساس این گزارش اقدام آمریکا در حالی است که هفته گذشته نیز وزارت خارجه ایالات متحده از فروش احتمالی جنگندههای اف ۳۵ به این کشور عربی خبر داده بود.
این نخستین مورد از صادرات پهپادهای نظامی آمریکا از زمانی به شمار میرود که دولت ترامپ توافقنامه تسلیحاتی دوره جنگ سرد را که بین ۳۴ کشور امضا شده، مجددا بازتعریف و تفسیر مجدد کرده تا به پیمانکاران نظامی آمریکایی اجازه دهد، پهپادهای بیشتری را به متحدان خود بفروشند.
رویترز پیش از این گزارش داده بود که امارات مایل به خرید پهپادهای نظامی از آمریکاست و جزو نخستین مشتریان تسلیحات صادراتی آمریکا خواهد بود.
وزارت خارجه آمریکا پیش از این روز سه شنبه نیز به کنگره اطلاع داده بود که قصد دارد ۴ فروند پهپاد غیرنظامی به ارزش ۶۰۰ میلیون دلار را به تایوان بفروشد.
ادامه تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو
منابع صهیونیستی، روز جمعه، گزارش دادند که خیابانهای تلآویو و قدس اشغالی برای بیستمین هفته متوالی شاهد تظاهرات علیه «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی بوده است.
خبرگزاری رسمی فلسطین «وفا» به نقل از پایگاههای خبری صهیونیستی گزارش داد که ساکنان فلسطین اشغالی در اعتراض به تصمیمات اتخاذ شده درباره کرونا، مالیات که قرار است نخستوزیر رژیم صهیونیستی در آینده نهچندان دور آن را اعلام کند و بیتوجهی به شهروندان و همچنین پروندههای فساد نتانیاهو در خیابانهای تلآویو و مقابل محل اقامت نخستوزیر این رژیم در قدس اشغالی تظاهرات کردند.
خبرگزاری رسمی فلسطنین همچنین گزارش داد، در تظاهرات پیشین، طرفداران نتانیاهو به متعرضان تعرض کردند و آنها را با تخممرغ زدهاند؛ با این حال، معترضان همچنان به تظاهرات خود علیه نتانیاهو و سیاستهای نژادپرستانه او ادامه میدهند.
نارضایتی عمومی از نحوه مقابله نتانیاهو با شیوع ویروس کرونا و بحران اقتصادی ناشی از آن، هزاران تن را در فلسطین اشغالی به خیابانها کشانده و معترضان خواستار استعفای نتانیاهو از سمت خود هستند. از طرف دیگر، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در انتظار محاکمه خود در دادگاه به اتهام فساد مالی است.
محل اقامت نتانیاهو درقدس اشغالی طی هفتههای گذشته به کانون تجمع معترضان به نخست وزیر رژیم صهیونیستی تبدیل شده تا جایی که در برخی روزها شمار معترضان به ۱۰ تا ۲۰ هزار نفر نیز رسیده است.