بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتاً متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
آیت الله طالقانی: مردم باید حاکم باشند
مرحوم آیت الله طالقانی در فروردین ۱۳۵۸ در مدرسه فیضیه سخنرانی داشتند و تاکید کردند، هرچند نظام طاغوت منهدم شده، مرحله سختتر از انهدام، سازندگی است. آیت الله طالقانی در ادامه از نقش مردم در مسیر انقلاب میگوید. این ویدیوی کم نظیر را در «تابناک» میبینید.
لحظه آغاز دوستی آمریکا با عربستان سعودی
عبدالعزیز بن عبدالرحمن بن فیصل بن ترکی بن عبدالله بن محمد بن سعود مشروح به ملک عبدالعزیز بنیانگذار و پادشاهی عربستان سعودی در چهاردهم فوریه سال ۱۹۴۵ وارد ناو آمریکایی کوینسی در آبهای مصر شد و با فرانکلین دلانو روزولت رئیس جمهور وقت آمریکا ملاقات و مذاکره کرد. در پی این مذاکرات میان دو کشور مناسبات سیاسی برقرار شد که متعاقب آن کمپانیهای نفتی آمریکا وارد کشور سعودی شدند و به کشف و استخراج نفت پرداختند که هنوز هم ادامه دارد. عربستان سعودی که تا آن زمان یک کشور نفتی نبود پس از آن عمدتا به خاطر دوستی خود با آمریکا حاضر نشد با شوروی تا اواخر دهه ۱۹۸۰ و زوال و فروپاشی آن روابط سیاسی برقرار کند. ویدیویی از اقدام بنیانگذار خاندن آل سعود که وضعیت کنونی عربستان را رقم زد، با زیرنویس فارسی در «تابناک» میبینید.
پس از ملی شدن صنعت نفت ایران و اخراج کارکنان انگلیسی از صنایع نفتی ایران توسط محمد مصدق، هیات از انگلیس به ایران آمد تا حاکمیت وقت را برای تسلیم شدن و تحمیل انحصار نفتی به بریتانیا تحت فشار بگذارد. رئیس این هیات در زمان ورود به ایران با اشاره به اینکه دولت حاضر به دادن هیچ امتیازی به ایران نیست، دولت ایران را تندرو خواند! این ویدیو را با زیرنویس در «تابناک» می بینید.
تیراندازی به سوی فرانکلین روزولت
پانزده فوریه سال ۱۹۳۳ یعنی یک ماه قبل از آنکه فرانکلین روزولت ـ که به ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شده بود ـ کاخ سفید را تحویل بگیرد، حین سخنرانی در میامی فلوریدا توسط ژوزپه زانگارا آماج شلیک پنج گلوله قرار گرفت. یکی از گلوله ها به شهردار شیکاگو اصابت کرد و او را کشت، اما در این تیراندازی به روزولت آسیبی وارد نیامد. برخی از پژوهشگران باور دارند که هدف اصلی ترور آن روز، سرمک بوده و نه روزولت، چون شهردار از دشمنان سازمان مافیایی آل کاپون بود. ویدیوی این ترور را با زیرنویس فارسی در «تابناک» میبینید.
آخرین حرفهای هویدا در زندان: بیخبرم!
امیر عباس هویدا که طولانی ترین دوران نخست وزیری را در دوران پهلوی داشت، در واپسین ماه های رژیم پهلوی به زندان افکنده شد تا خشم مردم انقلابی فرونشیند. با سقوط رژیم پهلوی، هویدا در زندان به دست انقلابیون افتاد. این آخرین گفت و گوی هویدا پیش از دادگاه و اعدام بود. هویدا به کل از شکنجه های رژیم پهلوی ابراز بی اطلاعی می کند! این ویدیو را با زیرنویس فارسی در «تابناک» می بینید.