تغییر مسیر نرخ دلار در معاملات سومین روز هفته، باعث شده تا بسیاری از فعالان بازار ارز از دخالت و ممانعت دولت و بانک مرکزی بر سر راه نزولی دلار گلایه و انتقاد کنند.
به گزارش تابناک اقتصادی؛ اما دیری نپایید که بانک مرکزی وارد میدان شد و با انتشار بیانیه ای به شایعات مطرح شده در خصوص جلوگیری از کاهش نرخ ارز در بازار، واکنش نشان داد.
این بانک با اشاره به اینکه بارها تاکید کرده است نرخ های ارز در بازار، نرخ های مطابق با بنیادهای اقتصاد نیست افزود: ریزش حدود ۲۵ درصدی نرخ ارز طی یک هفته در بازار بهترین دلیل برای اثبات تاثیرگذاری کاهش ریسک های غیراقتصادی بر روی کاهش قیمت بازار به سمت نرخ تعادلی پایین تر است.
در ادامه این واکنش میرداماد نشینان آمده بود: "علی رغم روند نزولی اخیر در بازار که البته مانند هر روندی گهگاه با اصلاح روبرو می شود، برخی به غلط این گونه القا می کنند که سطوح مشخصی از نرخ بازار، کف قیمتی بانک مرکزی است و همچنین با انتشار اخبار و شایعات سعی در بر هم زدن چشم انداز کاهش ریسک های غیراقتصادی دارند تا به هر شکل ممکن از کاهش نرخ بازار جلوگیری کنند.
این گروه در صدد جبران زیان ناشی از فروکش کردن چشمگیر انتظارات منفی در بازار ارز کشور و متعاقبا سایر بازارها هستند. اما می توان تأکید کرد که روند نزولی شکل گرفته و ثبات در بازارهای دارایی علیرغم این گونه مقاومتها تداوم خواهد داشت. ضمن آن که بانک مرکزی انتظار دارد تا نهادهای مسئول، درپی شناسایی و معرفی گروه هایی باشند که با ایجاد این شایعات و القائات در تلاش هستند تا نگذارند کام مردم از ایجاد فضای باثبات در اقتصاد کشور شیرین شود. بانک مرکزی همزمان با روند کاهش ریسک های غیراقتصادی، با قدرت و توان بیشتری قیمت بازار را به سمت نرخ های پایین تر که متکی بر عوامل بنیادین اقتصاد است هدایت می کند و بدیهی است با استمرار عرضه بانک مرکزی، پتروشیمی ها، فولادی ها و سایر صادرکنندگان و گشایش های ارزی در جریان، بازار ارز از ثبات بیشتری برخوردار خواهد شد.
اما پس از اطلاع رسانی بانک مرکزی در خصوص شایعه مطرح شده در فضای مجازی و بازار ارز، شاهد اظهارات محمود واعظي رئيس دفتر رئيسجمهور بودیم.
محمود واعظي اين ادعا یعنی «مانعتراشي دولت در مسير كاهش نرخ ارز» را كاملا غلط خواند و گفت: اين ادعايي است كه هر چند وقت يك بار از سوي برخي محافل عليه دولت مطرح ميشود در حالي كه هم طراحان و هم منتشركنندگان آن ميدانند چنين حرفي چقدر غلط، متناقض و بياساس است.
واعظي با بيان اينكه از زمان خروج آمريكا از برجام، دولت مستمرا در دو جبهه جنگيده است، خاطرنشان كرد: دولت از يك طرف با تحريمهاي بيسابقه آمريكا مقابله كرده تا جنگ اقتصادي تمامعياري كه عليه ايران آغاز كردند، خنثي شود، و از طرف ديگر در تمام اين مدت با سوداگران و كاسباني كه از شرايط تحريمي ارتزاق ميكنند، در نبرد بوده است.
وي افزود: اين سوداگران تحت هر شرايطي به دنبال مطامع خود هستند و براي اين كار ابايي از بيثباتسازي اقتصاد و ايجاد تنش و نوسان در بازاراهاي مختلف ندارند. به همين منظور هميشه در راستاي موفق نشدن سياستهاي ثباتساز و كنترلي دولت حركت ميكنند.
رئيس دفتر رئيسجمهور تامين كالاهاي اساسي مورد نياز مردم و تامين مواد اوليه كارخانجات را دو سياست مبنايي دولت در سالهاي تحريم دانست و خاطرنشان كرد: دولت همواره تلاش كرده كالاهاي اساسي مورد نياز مردم اولا به وفور و ثانيا با قيمت منطقي به دست آنها برسد، از سوي ديگر به دنبال اين بوده كه با تامين مواد اوليه كارخانجات، چرخ توليد در كشور متوقف نشود.
اين عضو كابينه تدبير و اميد افزود: ادعاي تمايل دولت به گراني ارز در درون خود داراي تناقض است. دولتي كه تمام هموغم خود را بر كنترل قيمت كالاهاي اساسي و تامين مواد اوليه كارخانهجات قرار داده، چطور ممكن است متمايل به افزايش نرخ ارز باشد. دولت نه تنها از گراني ارز هيچ نفعي نميبرد، بلكه بارها كرده كه كه نرخ فعلي ارز را غيرواقعي و زيانبار ميداند.
واعظي طرح چنين ادعايي عليه دولت را كاملا مغرضانه دانست و اذعان داشت: اين تحليل مغرضانه زاييده ذهن كاسبان تحريم و سوداگراني است كه به دنبال متلاطم كردن جو بازارهاي مختلف و انحراف افكار عمومي هستند.
رئيس دفتر رئيسجمهور در پايان خاطرنشان كرد: دولت همواره به دنبال ثبات در اقتصاد، مبارزه با تورم، كاهش فشارهاي معيشتي به مردم و رونق توليد بوده و از همين منظر، هميشه تلاش كرده از نرخهاي غيرواقعي ارز فاصله گرفته و به سوي قيمت واقعي و همخوان با واقعيتهاي اقتصادي كشور حركت كنيم.