در سیستم های تهویه مطبوع استفاده از چیلر و فن کویل دارای هزبنه اولیه و هزینه نگهداری بالاتر اما دارای کیفیت بهتر از کولر گازی و داکت اسپلیت است.
داکت اسپلیت که طی چند سال اخیر استفاده از آن در ایران رواج یافته نسبت به چیلر و فن کویل دارای کیفیت پایین تری است اما از دستگاه های کولر گازی بهتر است.
استفاده از کولر گازی به جهت صرفه اقتصادی بیشتر مورد توجه و استفاده قرار میگیرد اما به لحاظ کیفیت در این مقایسه رتبه سوم را دارد.
دستگاه های دیگر تهویه مطبوع مانند vrf ، کولر آبی، ایرواشر، هواساز و ایرواشر آپارتمانی وجود دارند که هر کدام در کاربری های خاص خود استفاده میشوند،سیستم کولر آبی ارزان ترین سیستم تهویه مطبوع و خارج از رنج آسایش و سیستم باکتریال است و یک سیستم منسوخ است،vrf به جهت هزینه اولیه و نگهداری بالا و هزینه لوله کشی بالا اکثرا در پروژه ها صرفه مالی ندارد و تنها در یک سری پروژه های اداری وتجاری خاص استفاده میشود.
ایرواشر و هواساز مربوط به سیستم های صنعتی، اداری، تجاری و یکپارچه است و استفاده از آنها برای کاربری های مسکونی توصیه نمیشود،ایرواشرهای آپارتمانی و مسکونی به لحاظ بهداشتی و کیفیت عملکرد در رده کولر آبی قرار میگیرند و دارای کیفیت تهویه پایینی هستند.
داکت اسپیلت به سیستم کولر گازی کانالی گفته می شود که از ظرفیت ١٨٠٠٠ تا ۶٠٠٠٠ بی تی یو بر ساعت تولید می شود.
داکت اسپلیت یک پنل خارجی و یک پنل توکار داخلی دارد که امکان کانال کشی به اتاق ها و فضای نشیمن را دارد،رابطه بین پنل داخلی و خارجی یک جفت لوله مسی رفت و برگشتی است که نباید از متراژ خاصی بیشتر شود،در سیستم داکت اسپلیت توزیع هوا در اتاق ها توسط سیستم کانال کشی انجام میشود،استفاده از جریان هوا برای تهویه و سرمایش و گرمایش فضاهای مشترک مشکلاتی از جمله کنترل میزان هوای مورد نیاز هر فضا را دارد که کنترل دما را مشکل میکند،برخی از داکت اسپلیت ها امکان تامین هوای تازه و تزریق به محیط را دارند.
کنترل دما در سیستم داکت اسپلیت بدلیل استفاده از یک ترموستات در محیط مشترک به درستی انجام نمیشود. برای مثال اگر در یک واحد مسکونی که از داکت اسپلیت استفاده شده است بخواهیم دمای اتاق را تنظیم کنیم تنها راه تنظیم دما از روی پنل کنترل در فضای سالن است و یا اینکه به روش مکانیکی دریچه هوا را ببندیم که در این صورت فشار هوا به دریچه های دیگر اعمال میشود.
چیلر یک دستگاه تولید آب سرد است. در واقع چیلر یک آبسردکن بزرگ است که آب سرد تولید شده را به وسیله پمپ باید به داخل واحدها هدایت کرد. لولهکشی بین واحدها و موتورخانه و چیلر از لولههای فولادی است. در داخل واحدها آب سرد باید گرمای محیط را بگیرد و محیط را خنک کند که به وسیله دستگاه فن کویل این کار انجام می شود. فن کویل ها دارای یک کویل آب مسی و یک فن هستند که با گردش آب سرد در کویل آنها باد خروجی از آن خنک می شود.
در استفاده از سیستم چیلر و فن کویل میتوان با جریان آبگرم در فن کویل ها محیط را گرم کرد. چیلر در سیتسم های تهویه مطبوع فقط در فصل گرما کار میکند و در فصل سرما باید جریان آبگرم موتورخانه درون فن کویل ها هدایت شود،در استفاده از چیلر به ازای هر فضا باید یک دستگاه فن کویل در نظر گرفته شود. فن کویل دیواری، سقفی، زمینی، کاستی، کانالی و...
در سیستم های مسکونی معمولا از فن کویل های سقفی توکار و زمینی استفاده میشود و در سیستم های تجاری و اداری از مدل های کانالی، کاستی و دیواری استفاده میشود.
به چیلر های زیر ۱۰ تن مینی چیلر گفته میشود، سیستم کاری چیلر و مینی چیلر تفاوتی ندارد و تنها تفاوت در ابعاد و ظرفیت دستگاه است.
کولر گازی در انواع ایستاده، پرتابل، دیواری و کاستی تولید میشود. که اکثرا به سیستم آنها آشنا هستند. کولر های گازی دارای ظرفیتی نهایتاً تا ۹۰۰۰۰ بی تی یو بر ساعت هستند که به صورت دیواری، زمینی و سقفی نصب میشوند و برای هر فضا باید یک دستگاه کولر گازی مجزا در نظر گرفته شود.
هر دستگاه کولر گازی دارای یک پنل بیرونی است که باید در محل مناسب با جریان هوای مناسب نصب شود و فاصله مجاز آن با پنل داخلی حفظ شود، در صورتی که طول یا ارتفاع لوله کشی کولر گازی از متراژ ذکر شده در کاتالوگ تجاوز کند امکان آسیب به دستگاه وجود دارد.
محدودیت ظرفیت و محدودیت طول لوله کشی و تعداد پنل های خارجی زیاد، استفاده از کولر گازی را برای پروژههای بزرگ محدود می کند.
کولر گازی دارای انواع سرد تنها و سرد و گرم است که دارای رنج دمایی کارکرد از ۴۸ تا ۰ درجه است. در دماهای پایین تر و سردتر از ۵ درجه سانتیگراد به درستی عمل نمیکند و نمیتوان به سیستم گرمایش آن در همه شرایط اعتماد کرد.
در مناطق گرمسیری که دما تا ۶۰ درجه میرسد از سیستم کولر گازی حاره ای یا همان تروپیکال استفاده میشود این دستگاه ها عمولا تا ۵۶ و در برخی برندها تا ۶۰ درجه عمل میکنند، کولر گازی تروپیکال سیستم گرمایش ندارد و فقط بصورت سرمایشی عمل میکند.
به لحاظ اقتصادی در مورد هزینه اولیه و هزینه های نگهداری و تعمیرات میتوان گفت که چیلر پر هزینه ترین سیستم سرمایشی است. در رده دوم داکت اسپلیت و کم هزینه ترین دستگاه، کولر گازی است.
هزینه اولیه چیلر مربوط به تهیه دستگاه چیلر، فن کویل ها، لوله کشی بین فن کویل ها، سیستم پمپاژ آب و سیستم انبساط و هزینه سیستم های کنترل و... است،هزینه های مربوط به داکت اسپلیت مربوط به لوله کشی بین پنل بیرونی و داخلی و کانال کشی سیستم داخلی داکت اسپلیت است.
کیفیت عملکرد سیستم چیلر و فن کویل بالاتر از سیستم داکت اسپلیت و کولر گازی است. در مورد کیفیت عملکرد داکت اسپلیت باید گفت که چون دستگاه به صورت مرکزی برای همه اتاق ها و دریچه ها در نظر گرفته میشود، اولاً صدای بالایی ایجاد می کند. ثانیاً کنترل دماهای هر اتاق دشوارتر است، چرا که کنترلر دما در داکت اسپلیت ها یک واحد مرکزی در فضای مشترک واحد مسکونی است و سنسوری برای کنترل دمای اتاق ها ندارد. اما در مورد چیلر و فن کویل چون هر دستگاه با ترموستات محیطی مربوط به همان محیط کنترل میشود امکان خاموش کردن فن کویل اتاق خواب در طول روز که از آن استفاده نمی شود وجود دارد و دمای هر فضا را می توان با ترموستات همان فضا کنترل کرد.
در ادامه می توانید قیمت محصولات و همچنین اطلاعات فنی و تخصصی در رابطه با انواع سیستم های تهویه مطبوع، کولر گازی، داکت اسپلیت، فن کویل، چیلر، هواساز و برج خنک کننده را در انواع برندها، مدل ها و ظرفیت ها در وبسایت تخصصی بامین تهویه مشاهده نمایید.
انتهای رپرتاژ آگهی/
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.