دو هفته آینده با اعمال محدودیتهای سخت گیرانه در کشور، برخی استانها همچون تهران تعطیل خواهند شد تا حداقل سرعت انتقال کرونا کم شود. با توجه به این شرایط، ادامه برگزاری نشستهای علنی مجلس به شیوه مرسوم در هالهای از ابهام قرار دارد. سوال اینجاست که آیا در این روزها، نشستهای پارلمان مجازی تشکیل خواهد شد؟
به گزارش «تابناک»؛ بنا بر تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا، از اول آذرماه، استانهای قرمز از جمله تهران با محدودیتهای شدید روبه رو خواهد شد تا زنجیره انتقال سریع کرونا قطع شود. با توجه به این تصمیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دو روز گذشته در نشستهای غیرعلنی به بررسی نحوه برگزاری جلسات پارلمان پرداختند تا ضمن رعایت پروتکلهای بهداشتی، بر اساس تصمیم ستاد مبارزه با کرونا عمل شود.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی در توضیح نشست غیرعلنی گفت: «طبق قانون اساسی و آیین نامه داخلی، باید جلسات مجلس در هر شرایط برگزار شود. البته که دو هفته آینده موعد ارائه بودجه به مجلس است. با توجه به این شرایط، درباره نحوه ادامه جلسات با وضعیت فعلی بحث و بررسی صورت گرفت و به جمع بندیهایی رسیدیم.»
علیرضا سلیمی، عضو هیات رییسه مجلس نیز توضیح داد: «در جلسه غیرعلنی معاون فناوری و اطلاعات مجلس توضیحات و آموزشهایی درباره نحوه استفاده از تبلت و اقدامات این معاونت در روزهای آینده همزمان با تعطیلات دو هفتهای پیش روی ارائه کرد. بعد از آن نمایندگان به مشورت و رایزنی درباره نحوه برگزاری جلسات در این ایام پرداختند.»
در واکنش به این تعطیلی احتمالی و یا برگزاری جلسات به صورت مجازی و آنلاین، محمدرضا صباغیان نماینده بافق و مهریز در تذکری گفت: «مجلس در راس امور است و قانون هم چنین موضوعی را تصریح کرده، اما گویا مجلس نه تنها در راس امور که پایین آن هم نیست؛ شورای عالی اقتصادی هر تصمیمی که بخواهد میگیرد، ستاد کرونا هم برای کشور و برای مجلس تصمیمگیری میکند، اما حتی یک نفر از مجلس در این ستاد حضور ندارد.»
او تاکید کرد: «تصمیم ستاد کرونا درباره تعطیلی مجلس، وهن مجلس است و باید یک نفر در ستاد کرونا حاضر شده و نظرات نمایندگان را بیان کند، نه اینکه ستاد کرونا تصمیم به تعطیلی پارلمان گرفته و ما هم آن را اجرا کنیم. با این وضعیت بهتر است آقای قالیباف به مقام معظم رهبری بگوید چیزی از مجلس جز یک ساختمان با ۲۹۰ آدم باقی نمانده و امروز مجلس مرده است.»
در پاسخ، قالیباف رییس قوه مقننه از ادبیات صباغیان و استفاده از عبارت «مجلس مرده است» انتقاد کرد و گفت: «حتما مجلس به وظایف قانونی خود عمل میکند و باید نمایندهای از پارلمان در ستاد کرونا باشد، ولی نباید به مجلس توهین شود.»
الیاس نادران نماینده تهران نیز بیان کرد: «در اخبار به نقل از رئیسجمهور آمده که با تصمیم گرفته شده؛ مجلس به مدت دو هفته تعطیل خواهد شد؛ لذا باید به رئیسجمهور و سایر تصمیم گیران تذکر داده شود چرا اصل ۵۷ قانون اساسی درباره تفکیک قوا را مدنظر قرار میگیرند؟ به باور ما، ستاد کرونا ملی نیست و دولتی است، چون حتی نمایندهای از مجلس در آن حضور ندارد.» او همچنین گفت: «آقای روحانی و وزرا بدانند این مجلس ولو مجازی هم تشکیل شده و نظارت بر امور اجرایی کشور را رها نخواهد کرد.»
امیر حسین قاضیزاده هاشمی، نایب رئیس مجلس نیز تاکید کرد که «قطعا مجلس فعال خواهد بود و جلسه خواهد داشت، اما درباره شکل برگزاری جلسات اطلاع رسانی خواهد شد.» او در تکمیل توضیحاتش گفت که «نشست بعدی پارلمان در روز یکشنبه (دومآذر) تشکیل خواهد شد.»
با این توضیحات کم و کیف برگزاری نشست پارلمان در دو هفته آینده همزمان با تعطیلی تهران مشخص نیست؛ اینکه جلسات به شیوه مرسوم تشکیل میشود یا تعدادی از نمایندگان، مجازی در نشست پارلمان شرکت میکنند.
علاوه بر این موضوع، نمایندگان امروز به بررسی جزییات طرح احکام کلی بودجه ۱۴۰۰ پرداخته و در تصویب تعدادی از اجزای آن ضمن مکلف کردن دولت به ساماندهی پرداختهای حمایتی و ثبت آنها در سامانه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، با ایجاد شناسه پرداخت برای کلیه پرداختهای دولت از منابع عمومی و اختصاصی از طریق حواله الکترونیک موافقت کردند.
همچنین دو فوریت طرح اصلاح آیین نامه داخلی نیز به تصویب رسید تا سقف عضویت نمایندگان در کمیسیونها افزایش یابد. این کار برای ایجاد راهی جهت عضویت ۱۰ نماینده راه یافته به مجلس بعد از برگزاری دور دوم انتخابات به کمیسیونهای تخصصی است که به دلیل کرونا نتوانستند در موعد مقرر، یعنی قبل از شروع دوره یازدهم به پارلمان راه یابند.