به گزارش تابناک به نقل از فرارو، عربستان سعودی اعلام کرد که این کشور خود را برای شرایطی که دیگر نتوان مانع از ساخت سلاح اتمی توسط ایران شد، آماده میکند.
عادل الجبیر، مشاور عالی دولت در امور خارجه در مصاحبه با خبرگزاری آلمان تأکید کرد: «به طور قطع این یک گزینه است.» او گفت، در صورتی که ایران به قدرت اتمی بدل شود، کشورهای دیگر نیز پیروی خواهند کرد: «عربستان سعودی با صراحت تمام گفته است، هر کار ممکن را انجام خواهد داد، تا از مردم و قلمرو کشورش حفاظت کند.»
دولت ترامپ خواستار یک توافقنامه گستردهتر از برجام با جمهوری اسلامی ایران است تا نه تنها مانع از ساخت سلاح اتمی توسط ایران شود، بلکه برنامه موشکی و دخالتهای ایران در مناقشههای منطقهای را نیز متوقف کند. عربستان سعودی از این سیاست حمایت میکند. جبیر گفت: «ما معتقدیم که ایران تاکنون تنها در برابر فشار بوده که واکنش نشان داده است.»
الجبیر در برابر این پرسش که آیا با جو بایدن به عنوان رئیسجمهوری تغییری در سیاست آمریکا در منطقه رخ خواهد داد، سکوت اختیار کرد و تنها گفت: «خواهیم دید.»
عربستان سعودی اعلام کرده که قصد دارد طی ۲۰ تا ۲۵ سال آینده ۱۶ رآکتور هستهای بسازد. هزینه آن حدود ۸۰ میلیارد دلار برآورد شده است.
این کشور میخواهد با تولید این رآکتورها از یک سو به نیازهای فزاینده عربستان به انرژی پاسخ دهد و از سوی دیگر رآکتورهای کوچکتر را برای شیرین کردن آب دریا به کار گیرد.
از آن گذشته این کشور قصد دارد با جایگزین کردن انرژی اتمی در داخل به جای مصرف نفت، صدور این ماده خام را افزایش دهد. در حال حاضر دولت عربستان نفت را با قیمتهای سوبسیدی در اختیار مردم قرار میدهد.
ریاض در پروژههای نیروگاههای اتمی خود بیشتر با چین همکاری دارد. مدتهاست این نگرانی وجود دارد که عربستان سعودی گزینه تولید سلاح اتمی خود را باز گذارده است.
محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی در سال ۲۰۱۸ در یک مصاحبه با شبکه سیبیاس آمریکا گفته بود که ریاض، در صورتی که ایران به سوی تولید سلاح اتمی برود، "بدون اتلاف وقت" تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی را آغاز خواهد کرد.
عربستان سعودی قرارداد منع گسترش سلاحهای هستهای را امضا کرده است.
نگرانی عربستان در حالی است که ایران تحت شدیدترین نظارتهای پادمانی سازمان بینالمللی انرژی اتمی است.
امروز نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در واکنش به اظهارات وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی تصریح کرد: "کارهای غلط خود را گردن دیگران نیندازید."
کاظم غریب آبادی با انتشار پیامی در صفحه توئیتری خود نوشت: «فرافکنی و هراسافکنی، دو شیوه کلاسیک و معمول مورد استفاده عوامفریبان است. اگر به دنبال تعقیب برنامه سلاح هستهای یا بهانهای برای توجیه عدم همکاری با آژانس یا سیستم منسوخ پادمانی خود هستید، حداقل شهامت به خرج داده آن را بپذیرید و هزینه آن را هم بپردازید. کارهای غلط خود را گردن دیگران نیندازید.»