به گزارش
تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینهای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشههای تاریخی بسیاری از واقعیتهای امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی سومین روز آذر ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
۳ آذر ۱۳۰۰، امتیازنامه نفت خوشتاریا تبعه روس در مجلس لغو شد. همچنین در این روز، پس از اعتراض دولت روسیه به تصویب لایحه اعطای امتیاز نفت شمال به کمپانی آمریکایی «استاندارداویل» دولت انگلیس نیز به این مصوبه اعتراض کرد. وزارت خارجه انگلیس اعلام کرد این امتیاز به کمپانی نفتی ایران و انگلیس تعلق دارد.
۳ آذر ۱۳۰۱، معلمان و کارکنان مدرسه دارالفنون به علت عقب افتادن هفت ماهه حقوق، استعفای دسته جمعی خود را به وزارت معارف اعلام کردند.
۳ آذر ۱۳۰۵، دولت ایران خروج عتیقه جات، کتب خطی، مسکوکات و اشیای قدیمی را بدون کسب مجوز از سوی وزارتخانههای خزانه داری و معارف، ممنوع اعلام کرد.
۳ آذر ۱۳۴۰، کارخانه ریسندگی و بافندگی فخر ایران در هشتگرد کرج شروع به کار کرد. این کارخانه متعلق به حاج محمد نمازی بود که تمام ابزارآلات و ماشینهای آن را از ژاپن خریده بود.
۳ آذر ۱۳۴۳، بهای بنزین و نفت وعوارض مشروبات غیرالکلی و صنعتی و عوارض مسافرت به خارج طبق لوایح تقدیمی نخست وزیر به مجلس به شرح زیر افزایش یافت: بهای بنزین از ۵ به ۱۰ ریال، نفت سفید از ۵/۲ به ۵/۳ ریال افزایش یافت. قیمت هزار لیتر نفت کوره ۷۵۰ ریال تعیین شد. اتومبیلهای گازوئیلی در تهران ماهی ۴ هزار ریال و در شهرستانها هزار و پانصد ریال باید عوارض بپردازند. از هر مسافری که عازم خارج از کشور است هم باید ۱۰ هزار ریال عوارض اخذ شود. نخست وزیر در این باره گفت: با این لوایح درآمد دولت سالی هفتاد میلیون تومان افزایش مییابد. همچنین در این روز، نرخ کرایه تاکسی در تهران افزایش یافت. بسیاری از مردم به دلیل افزایش قیمت بنزین از ماشینهای شخصی خود استفاده نکردند.
۳ آذر ۱۳۴۷، مهدی سمیعی رییس بانک مرکزی، مدیرعامل سازمان برنامه شد.
۳ آذر ۱۳۸۹، سخنگوی کارگروه طرح تحولات اقتصادی اعلام کرد: بانکهای عامل نباید وجه مطالبات معوق افراد را از محل یارانههای پرداختی دولت به مردم برداشت کنند.
۳ آذر ۱۳۹۰، شورای نگهبان لغو حقوق مادام العمر مقامات سیاسی را تایید کرد.
۳ آذر ۱۳۹۲، پس از سه دور مذاکرات ماراتنگونه میان ایران و گروه ۱+۵ در شهر ژنو سوئیس که آخرین دور آن بیش از چهار روز ادامه داشت، کشورهای طرف مذاکره اعلام کردند که برای پایان دادن به آنچه ایران آن را «یک دهه بحران غیرضروری» توصیف میکند، به توافق اولیه دست یافته اند. این توافق اولیه شامل به رسمیت شناختن «حق غنی سازی در خاک ایران» از سویی و لغو بخشی از تحریمها و در مقابل عدم توسعه داوطلبانه بخشهایی از فعالیتهای هستهای ایران است.
۳ آذر ۱۳۹۵، خبرگزاری رویترز در خبری فوری اعلام کرد باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا گفته هر طرحی را که باعث تخریب اجرای توافق هستهای شود امضا نخواهد کرد.
۳ آذر ۱۳۹۷، رئیس سازمان خصوصیسازی از واریز سود سهام عدالت ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی کشور خبر داد و گفت: سود سایر افراد به مرور هر ماه یا دو ماه یکبار پس از دریافت پول از شرکتهای سرمایهپذیر پرداخت میشود.
۳ آذر ۱۳۹۸، حسین میرزایی سخنگوی ستاد اجرایی تبصره ۱۴ اعلام کرد: تاکنون ۳۰۵ هزار نفر در سامانه دستوری #۶۳۶۹* که از ابتدای روز گذشته شروع بهکار کرد ثبتنام کرده و خواستار دریافت کمک معیشتی شدند.
منابع: موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد