از ۱۹ مرداد ماه سال جاری بود که بورس وارد یک دوره اصلاحی شد و این اصلاح تا ۲۰ آبان ماه ادامه داشت.
به گزارش
بورس تابناک، در این مدت تلاش های بسیاری برای بازگرداندن بازار به شرایط متعادل انجام شد اما این تلاش ها تا حدودی نتیجه خاصی به همراه نداشت و برخی انگشت اتهام ریزش را به سمت حقوقی ها و عملکرد آنها نشانه رفتند.
از مقطعی مجلس نیز به قضیه سقوط بورس ورود کرد و این روزها خبر از برخورد با متخلفین و مسببین این اتفاق است.
در ادامه گفتگویی با عظیم ثابت عضو هیات مدیره کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و مدیرعامل کارگزاری بانک سپه در همین باره آمده است.
سئوال: بازار سرمایه از مردادماه تا آذر ماه سال جاری ریزش کم سابقه ای را تجربه کرد به گونه ای که شاخص بورس بیش از ۴۰ درصد افت داشت، البته سبد سهام مردم به تناسب ریزش ۵۰ درصدی و بیشتر نیز داشت. به نظرتان مسببین و مقصرین این امر نباید به مردم معرفی شوند؟
ثابت: ببینید فلسفه بازارهای مالی همین صعود و نزول هاست. به خاطر دارید در یک دهه گذشته دلار و طلا نیز در برهه هایی همین میزان ریزش را تجربه کردند. حتی در بخش کامودیتی ها به ویژه نفت ما ریزش ۸۰ درصدی را نیز داشتیم. همین ۱ سال پیش بورس نیویورک در آمریکا ریزش ۳۵ درصدی را تجربه کرد. اکثر آن ها هم دلایل فاندامنتال یا بنیادی خاص خود را دارند.
بخشی از رشد بازار سرمایه به دلیل ورود قسمتی از نقدینگی ۳ میلیون میلیارد تومانی بوده که در نهایت بعد از رشد بورس بخشی از آن نقدینگی از بورس خارج شد و در بازارهای موازی دیگری آرام گرفت. این که قیمت یک کالا یا سهامی بالا و پایین می رود لاجرم کسی مقصر نیست. روند طبیعی بازار است. حال اگر مسببی هم برای افت شاخص تعیین شده این که بحث می شود مسببین افت شاخص به قوه قضاییه معرفی شدند رسانه ای کردن این موضوع منفعتی ندارد. همچنین قطعا تا قطعیت اتهامی در مراجع قانونی ذیصلاح به اثبات نرسیده باشد که نمی توان با آبروی دیگران بازی کرد.
سئوال: به هر حال در بازار سرمایه مشکلات زیادی وجود دارد که نمی توان منکر آن شد. نهادی که بتواند به این ها ورود کند چیست؟
ثابت: مشکلات احتمالی بازار سرمایه بعنوان بازاری کاراتر، شفاف تر و نظام مند تر در مقایسه با سایر بازارها باید در یک ساختار معقول و متقن و در درون خود بازار حل شود نه در قوای دیگر.
از بابی مجلس محترم پیش تر در بخش مقررات گذاری با اشراف کامل قانون بازار اوراق بهادار را نوشته و در بخش نظارت نیز اختیارات زیادی به نهادهای مرتبط داده که حتی نظر اکثر فعالین بازار این نهادها سخت گیری های زیادی دارند. ورود مجدد مجلس به این موضوعات تخصصی عملا می تواند موجب ترس عمومی سرمایه و پول شود.
سئوال: پیشنهاد شما برای بهتر کردن فرآیندها در بازار سرمایه چیست؟
ثابت: پیشنهاد این حقیر بارها در جراید و رسانه ها عنوان شد. وجود یک کانون مستقل سهامداران خرد که به دست اهالی بازار سرمایه زیرساخت های آن مهیا شده باشد، نظارت صحیح در کنار اعطای اختیار به نهادهای نظارتی بازار سرمایه و مقررات گذاری در راستای ارتقای نظامی مالی کشور می تواند باعث ارتقای همه جانبه بورس کشور شود.