مدیرعامل کارگزاری تدبیرگران فردا در گفتوگو با خبرنگار بورس تابناک در پاسخ به این پرسش که ارقام پيش بيني شده دولت براي فروش اوراق و سهام در بودجه ۱۴۰۰ چه تاثیری میتواند بر روند بازار داشته باشد، اظهار كرد: در بودجه ۱۴۰۰ حدود ۱۲۵ هزار میلیارد تومان فروش اوراق، ۷۰ هزار میلیارد تومان اوراق سلف نفتی و ۹۵ هزارمیلیارد تومان واگذاری سهام شرکتهای دولتی پیشبینی شده است.
محسن رحمتی گفت: از این بین، دولت در نظر دارد، با انتشار اوراق و واگذاری سهام شرکتهای دولتی مشتمل بر ۲۳۰ هزار میلیارد تومان یعنی بخش اعظم (حدود دو سوم) را در بازار سرمایه به فروش برساند که رقم بالایی است.
رحمتی ادامه داد: از این رقم حجم بیشتر یعنی ۱۲۵ هزار میلیارد تومان انتشار اوراق خواهد بود که به نظر انتشار اوراق مسالهای ایجاد نمیکند، چون بازار بدهی به اندازهای بزرگ شده که بتواند این مبلغ را جذب کند، لیکن فروش ۱۲۵ هزار میلیارد اوراق در بازارسرمایه میتواند بر نرخ بهره تاثیرگذار باشد و نرخ بهره را افزایش دهد، در نهایت نکته خاصی وجود ندارد و بخش اعظم این اوراق جذب بازار میشود.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در رابطه با بخش دوم یعنی واگذاری ۹۵ هزار میلیارد تومان سهام شرکتهای دولتی که به دو طریق انجام میشود و لزوما میتواند از طریق بورس نباشد، باید جزئیات را بررسی کنیم. در کل واگذاری سهام شرکتهای دولتی در بورس در دو قالب یعنی عرضههای اولیه و بخشی نیز در بازار ثانویه انجام میشود که امسال بخش دوم حاشیه ایجاد کرد.
رحمتی خاطرنشان کرد: دولت در سال جاری با فروش سهام شرکتهای قبلا پذیرش شده در بازار ثانویه به نسبت حجم خوبی از سهام شرکتها را فروخت، لیکن از آنجایی که دولت با کسری بودجه مواجه بود، در برگشت بازار نتوانست منابع را از طریق شرکت هایش به بازار تزریق کند.
وی ادامه داد: سال آینده بازار سرمایه رونق سابق را نخواهد داشت، رکود تورمی را نخواهیم داشت و فضای اقتصادی ثبات بیشتری خواهد داشت؛ بنابراین این حجم واگذاری در بازار ثانویه به نظر میرسد چندان امکانپذیر نباشد، مگر آنکه رونقی همچون نیمه نخست امسال در بازار سرمایه را شاهد باشیم که بعید به نظر میرسد، چون سال آینده شرایط تورمی امسال را نخواهیم داشت و بازار باثبات همراه خواهد بود. به همین دلیل، عرضه ۹۵ هزار میلیارد تومان سهام شرکتهای دولتی کار سختی است، ولی فروش ۱۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق به نظر انجام میشود.
رحمتی در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص جریان نقدینگی در هفته پیش روی نیز گفت: با توجه به از تب و تاب افتادن بورس و برگشت بازار سرمایه به تحلیل، عمده نقدینگی به سمت صنایعی حرکت میکند که تحلیل پذیرترند، p/e معقولتر دارند یا امکان سودسازی و سودآوری بهتری داشته باشند، همچون صنایع فلزیها و بانکیها نیز تا حدودی پی به ایهای خوبی دارند، ولی به نظر میرسد جریان نقدینگی در هفته پیش رو عمدتاً در صنایع بزرگی همچون فلزیها میماند، ولی درمورد نمادهای بانکی خیلی مطمئن نیستم.
وی همچنین در مورد نمادهای پالایشی و پتروشیمی نیز گفت: این نمادها سودهای خوبی را محقق خواهند کرد و همان گونه که شاهد بوديم، دارا دوم ۱۴ درصد بالاتر از NAV باز شد که البته پيش بيني مي شود تعدیل شده و قيمت آن کاهش یابد ولی همین موضوع، یعنی باز شدن بالاتر ازNAV نشان دهنده توجه فعالان بازار و علاقه آنها به این صنعت است، چون این نمادها جزو صنایع سودآور هستند و امکان رشد قیمتی در ماههای آینده را دارند و جزو صنایع هستند که پيش بيني مي شود سودهای خوبی محقق كنند.
وي همچنین در خصوص قانون جدید پیش گشایش گفت: همواره در بازار با مشکل جهتدهی بعضی معاملهگران در پیش گشایش ها مواجه بودیم که بیشتر در نمادهای کوچک ـ چه در سمت خرید و فروش ـ رخ می داد و بر این اساس، اردرهاي خرید یا فروش سنگینی در پیش گشایش گذاشته مي شد و چنین به نظر می رسید که این سهم با قیمت خیلی خوبی صف خرید می شود يا بالعكس و سهامداران به خريد يا فروش سهم ترغيب می شدند و بدین صورت قیمت سهم به طور مصنوعی بالا يا پایین باز میشد، سازمان بورس و اوراق بهادار در سنوات گذشته با شیوههای مختلف همچون اخطار و تذکر به کارگزاران، مسدود کردن حساب معاملهگران که چنین اردرهایی داشتند، سعی میکرد با این شیوه مقابله کند، لیکن در نهایت به این نتیجه رسید که این اقدامات تأثیر کافی ندارد. در نتیجه سیستمی اين امکان حذف شد تا صف هاي خرید و فروش واقعیتر شود.
رحمتي در پايان در خصوص کلیت بودجه سال ۱۴۰۰ گفت: بودجه خیلی انبساطي دیده و با فروش بالای نفت پيش بيني شده، دولت در هزینههای جاری و عمرانی رشد خوبی داشته. تنها دليلي که میتوان برای این بودجه با چنین ارقامی متصور بود این است که دولت چنین فکر میکند که شرایط سیاسی بازتر شده، برجام دوباره برقرار شود، بودجه رنگ و بوی نفت و برجام دارد و پیشفرض دولت این بوده که به دوران قبل از ترامپ برمی گردیم در این خصوص مقداری شك و شبه وجود دارد؛ هرچند میدانیم وضعیت بهتر میشود، به نظر پیشفرض دولت کمی خوش بينانه است، در کل بودجه انبساطی بوده و عمده تمرکز درآمد برنفت و برجام است درآمد مالیات خوبی دیده شده که میتواند محقق شود، ليكن در بحث فروش نفت ابهام وجود دارد.