بین الملل تابناک: جک سالیوان گزینه مورد نظر جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا برای مقام مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت، دولت جدید واشنگتن می خواهد با پیوستن دوباره به توافق هسته ای ایران (برجام) و محترم شمردن بندهای آن، شرایطی ایجاد کند که ایران نیز دوباره به تعهداتش بازگردد.
به گزارش وال استریت ژورنال، جیک سالیوان در نشست شورای مدیریت وال استریت ژورنال اعلام کرد دولت بایدن میخواهد از طریق بازگشت به برجام ایران را به پایبندی به مفاد این توافق وادشته و از این روزن برنامه هستهای ایران را تحت کنترل خود بگیرد. مشاور امنیت ملی احتمالی آینده آمریکا گفت در عوض آمریکا آمادگی تبعیت از شروط مندرج در توافق هستهای ۲۰۱۵ را دارد. تصور میکنیم که این مساله ممکن و شدنی است.
این مقام آمریکایی در ادامه افزود، بایدن تلاش خواهد کرد تا خسارات ناشی از خروج دونالد ترامپ از توافق هستهای ایران را رفع کند. بازگشت دوباره به برجام، که به معنای لغو تحریمهای میلیارد دلاری برای تهران است، زمینه ساز مذاکرات آتی درباره مسائل گستردهتر خواهد بود.
سالیوان همچنین در بخشی از صحبت هایش به تمجید از توافقهای سازش کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی پرداخت و وعده داد، این اقدامات در دولت آتی واشنگتن دنبال خواهد شد.
رئیس جمهور منتخب آمریکا پیشتر در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز گفته بود اگر ایران به تعهدات خود ذیل برجام بازگردد، آمریکا نیز به این توافق بین المللی بازخواهد گشت.
مت داس، مشاور سیاست خارجی سناتور سندرز، با استقبال از اظهارات جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن مبنی بر بازگشت دولت بایدن به برجام، آن را نشانهای عالی از تیم بایدن میداند که قصد نادیده گرفتن سروصدای ایدئولوگهای ضد ایرانی واشنگتن را دارد و به دنبال دیپلماسی واقعی است.
این در حالی است که شرکای اروپایی آمریکا، که عضو توافق برجام هستند، از ضرورت یک توافقی که سیاست منطقه و برنامه موشکی ایران را هم در بربگیرد گفته اند. آلمان اعلام کرده که از چنین طرحی پشتیبانی میکند. به نظر میرسد اروپا جلوتر از آمریکا حرکت میکند و موضع گیری آنها برای احیای برجام سازنده نیست.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته تاکید کرد: مواضع ایران درباره برجام، ثابت و بدون تغییر است. برجام یک بار مذاکره شد، این توافق نتیجه مقاومت ایران بوده، امضا و در قطعنامه ۲۲۳۱ درج شده است. نه ایران چیزی که یک بار مذاکره شده را مجدداً مذاکره میکند و نه الزامآور بودن قطعنامه ۲۲۳۱ از آن کم میشود.
بسیاری از ناظران برآنند که موضع گیریهای اخیر اروپا در رابطه با آغاز مذاکرات فرابرجامی و پیش کشیدن مسائل موشکی و منطقهای ایران، در راستای امتیازگیری و تعیین دستورکارهایی براساس منافع خود است.
در همین رابطه، سارا معصومی، کارشناس دیپلماسی و سیاست خارجی در رشته توییتی نوشت: وداع قریبالوقوع دونالد ترامپ با قدرت و جایگزین شدن او با جو بایدن، مردی که در جشن تولد توافق ایران با ۱+۵ وقت در سال ۲۰۱۵، دست راست باراک اوباما بود، اروپاییها را امیدوار به بازگشت واشنگتن به برجام و حتی فراتر از آن یعنی توسعه دامنه آن کرده است.
وی افزود: تروییکای اروپایی در حالی طمع توسعه دامنه برجام چه در حوزه هستهای و چه غیرهستهای را دارند که در سه سال گذشته، تسلیم بیچون و چرای سیاست فشار حداکثری واشنگتن علیه تهران شده و حتی از ارسال کالاهای پزشکی و دارویی به ایران نیز عاجز بودند.
معصومی در توییتی دیگر عنوان کرد: رویکرد چند روز اخیر تروییکای اروپایی در قبال برجام و دورنمای بازگشت امریکا به این توافق نشان میدهد که ظاهرا لندن، پاریس، برلین و بروکسل همین گذشته نه چندان دور را هم به عمد فراموش کردهاند تا بتوانند از فضای جدید موجود بهرهای مضاعف ببرند.
لازم به ذکر است، یک روز پیش از اظهارات آقای سالیوان درباره عزم دولت بعدی آمریکا برای بازگشت به توافق هسته ای، سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه با انتشار بیانیهای مشترکی از افزایش فعالیتهای اتمی ایران و اجرای قانون جدیدی در مجلس شورای اسلامی که دولت را موظف به غنی سازی دوباره با خلوص ۲۰ درصد و توقف احتمالی پروتکل الحاقی میکند، ابراز نگرانی کردند.