تصویب شش قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل در حمایت از فلسطین، درخواست عراق از شورای امنیت برای نظارت بر انتخابات آتی، احضار عجیب سفیر ایران به وزارت خارجه ترکیه و قطعی شدن عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به موضع گیری عادل عبدالمهدی درباره ابعاد ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و المهندس نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دفتر رسانهای «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر سابق عراق، با صدور بیانیهای، به بررسی ابعاد ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس پرداخت.
عبدالمهدی در این بیانیه اشاره کرد: قاطعانه دست داشتن مقامات عراق و صدور موافقتنامه از سوی آنان برای ترور شهیدان سلیمانی و المهندس و همراهان آنها را رد میکنیم.
وی افزود: آمریکاییها بارها درخواستهایی مبنی بر صدور مجوز برای ورود نیروهای جدید به خاک عراق یا استفاده از پهپاد در مناطق حساس را مطرح کرده اند؛ اما تمامی این درخواستها، مکتوب و صریح و شفاف رد شده است.
در ادامه بیانیه توضیح داده شده است: در متن درخواستها از مقامات عراق خواسته شده بود که تمامی قوانین محدود کننده در مقابل ائتلاف بین المللی (به اصطلاح) ضد داعش در عراق رفع شود و نیروی هوایی این ائتلاف اجازه داشته باشند در مناطق ممنوعه پرواز کنند.
همچنین تاکید شد: چند ساعت پیش از ترور دو شهید، نامهای را از فرمانده نیروهای ائتلاف بین المللی دریافت کردیم، مبنی بر اینکه بایستی هماهنگیهای امنیتی بهتری صورت گیرد. مسئولان عراقی اجازه انجام چنین اقدامی (ترور) را صادر نکردند، بلکه برعکس معاون فرمانده اتاق عملیات مشترک نامهای را به وایت ارسال کرد.
در نامه افزوده شد: در متن این نامه به وایت تذکر داده شد، هرگونه تغییر افزایشی در تعداد نیروهای آمریکایی نیازمند کسب موافقت دولت عراق است. نامه واضح توضیح داد که حضور شدید نیروهای آمریکایی در عراق باعث تشدید بحران و پیامدهای مخرب سیاسی میشود که میتوان از وقوع آن جلوگیری کرد.
نامه آمریکاییها چند ساعت پیش از ترور دریافت شد، اما اینکه چه مقامی و چگونه و کجا با انجام آن موافقت کرده است، معلوم نیست؟!
لازم است تا هرچه سریعتر اطلاعات حقیقی که هرکس درباره این موضوع دارد به مقامات قضایی ارائه شود. تهمت زنی به طرفها و کسانی که با این موضوع هیچ ارتباطی ندارند، اشتباه است.
عبور و مرور پهپادها طبق یک مقررات از پیش تعیین شده و مشخص صورت میگیرد.
بر اساس اسناد و مجوزهای صادره در آن روز مدرکی وجود ندارد که ثابت کند، پرواز پهپادهای آمریکایی مهاجم در آن ساعت با مجوز مقامات عراقی انجام شده است.
موضع گیریهایی در قضایای این چنینی بسیار حساس است؛ بنابراین، نباید با قصد و نیت خاص به سراغ آنها رفت و جنجال برپا کرد. چنین موضوعاتی با منافع ملی در ارتباط است.
تصویب شش قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل در حمایت از فلسطین
مجمع عمومی سازمان ملل با اکثریت آرای اعضا، شش قطعنامه در حمایت از فلسطین تصویب کرد.
بر اساس این گزارش، قطعنامههای مربوط به کمکرسانی به آوارگان فلسطینی با ۱۶۹ رأی موافق، عملیات آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل (آن روا) در حمایت از آوارگان فلسطینی با ۱۶۲ رأی موافق، حمایت از املاک و درآمدهای آوارگان فلسطینی با ۱۶۰ رأی موافق، انتقاد از شهرکسازیهای صهیونیستها در فلسطین اشغالی از جمله شرق بیتالمقدس و جولان اشغالی با ۱۵۰ رأی موافق، اقدامات ناقض حقوق بشر علیه فلسطینیها در سرزمینهای اشغالی از جمله شرق بیت المقدس با ۱۴۷ رأی موافق و انتقاد از اقدامات رژیم صهیونیستی در بلندیهای اشغالی جولان سوریه با ۱۵۱ رأی موافق تصویب شد.
قطعنامه اقدام کمیته ویژه جهت تحقیق درباره نقض حقوق بشر توسط صهیونیستها با ۷۶ رأی موافق به تصویب نرسید.
اعضای مجمع عمومی سازمان ملل در نشست خود نسبت به اوضاع آوارگان فلسطینی تحت شرایط اشغال به لحاظ سلامت و بهداشت ابراز نگرانی کردند.
درخواست عراق از شورای امنیت برای نظارت بر انتخابات آتی
وزارت خارجه عراق اعلام کرد، از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته برای نظارت بر انتخابات آتی در این کشور ناظر بفرستد.
فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق جمعه در تماس تلفنی با همتای سوئدی خود گفت، بغداد در نامهای به شورای امنیت خواسته است جهت نظارت بر انتخابات پارلمانی سال آینده، ناظران خود را به عراق بفرستد.
او گفت که دولت عراق برای تکمیل نیازهای لازم جهت برگزاری انتخابات آزاد و شفاف در سال آتی تلاش میکند و تلاش دارد ضمن اعمال حاکمیت و قانون، به خواستههای مردمی که در تظاهرات مردمی اعلام و بیان شد، جامه عمل بپوشاند.
وزیر خارجه عراق گفت که دولت این کشور در راستای تحقق اصلاحات و مقابله با فساد گام برمیدارد و سیاست اقتصادی جدید عراق به دنبال تنوع داده به منابع درآمد و خودکفایی در واردات نفتی است.
دولت عراق تابستان آینده ششم ژوئن سال ۲۰۲۱ (۱۶ خرداد ۱۴۰۰) را به عنوان زمان برگزاری انتخابات زودهنگام اعلام کرده است.
احضار عجیب سفیر ایران به وزارت خارجه ترکیه
وزارت خارجه ترکیه سفیر ایران در آنکارا را فراخوانده و ناخرسندی خود درباره اظهاراتی که تهران درباره سخنانی «رجب طیب اردوغان» مطرح کرده را ابراز داشت.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه روز جمعه از احضار «دریا اورس» سفیر ترکیه در جمهوری اسلامی ایران به وزارت خارجه در واکنش به اظهارات مداخله جویانه و غیر قابل قبول رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سفرش به باکو خبر داد.
وی اظهار داشت: روز جمعه ۲۱ آذر ماه ۱۳۹۹ سفیر ترکیه در تهران از سوی دستیار وزیر و مدیرکل اورآسیا به وزارت امور خارجه احضار و ضمن ابلاغ مراتب اعتراض شدید، به سفیر این کشور تأکید شد، جمهوری اسلامی ایران خواستار توضیح فوری دولت ترکیه در این خصوص است.
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه، روز گذشته در حالی که برای شرکت در مراسم رژه نظامی نیروهای جمهوری آذربایجان به مناسبت پایان اشغال منطقه «قرهباغ کوهستانی» به باکو سفر کرده بود، ابیاتی از یک شعر جداییطلبانه درباره رود ارس در مرز ایران و جمهوری آذربایجان علیه تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران خواند.
این اظهارات البته واکنش «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران را به همراه داشت و ظریف در توئیتی نوشت: «به اردوغان نگفته بودند، شعری که به غلط در باکو خواند، مربوط به جدایی قهری مناطق شمالی ارس از سرزمین مادری شان ایران است! آیا او نفهمید که علیه استقلال جمهوری آذربایجان سخن گفته است؟ هیچکس نمیتواند درباره آذربایجان عزیز ما صحبت کند».
قطعی شدن عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل
جارد کوشنر، داماد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا که به تازگی به کشورهای منطقه سفر کرده گفت: عادی سازی کامل روابط بین عربستان و اسرائیل در این مرحله اجتناب ناپذیر و حتمی است.
این اظهارات کوشنر اندکی پس از اعلام خبر توافق برای عادی سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و مراکش ایراد شد.
کوشنر گفت که دولت آمریکا با اعلام عادی سازی روابط بین مراکش و اسرائیل، گام تاریخی دیگری برداشته است و خاطرنشان کرد که دو طرف بلافاصله دفاتر ارتباطی در رباط و تل آویو را به قصد افتتاح دو سفارتخانه تاسیس خواهند کرد.
پیش از این، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که مراکش با عادی سازی دیپلماتیک کامل روابط خود با اشغال اسرائیل موافقت و در مقابل آمریکا اعلام کرده حاکمیت مراکش را بر منطقه صحرا به رسمیت میشناسد؛ جایی که دههها محل نزاع و اختلاف با جبهه پولیساریو بود.
مراکش چهارمین کشور عربی است که پس از اقدام مشابه امارات، بحرین و سودان طی چهار ماه گذشته روابط خود را با اشغال اسرائیل عادی میکند.