سیگنال مثبت امارات برای بهبود روابط با ترکیه، توضیحات سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر هیأت کرهای به ایران، بازگشایی گذرگاه مرزی قطر و عربستان و تاکید بغداد و واشنگتن بر اهمیت کاهش تنش در منطقه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به صدور حکم بازداشت ترامپ از سوی دادگاه عراقی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ روز پنجشنبه دادگاهی در عراق در پی تکمیل تحقیقات مرتبط با ترور ابومهدی المهندس و همراهان وی، دستور بازداشت دونالد ترامپ را صادر کرد.
به گزارش بغداد الیوم، در بیانیه شورای عالی قضایی عراق آمده است که پس از ثبت اظهارات شاکیان از اعضای خانواده المهندس و نیز تکمیل تحقیقات اولیه، قاضی ویژه در دادگاه الرصافه ـ که مسئولیت رسیدگی به جنایت ترور شهید ابومهدی المهندس، معاون رئیس حشد شعبی و همراهانش را بر عهده دارد ـ تصمیم گرفت تا مطابق احکام ماده ۴۰۶ قانون مجازات عراق، حکم بازداشت علیه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را صادر کند.
در این بیانیه آمده است: تحقیقات برای شناخت سایر عاملان دخیل در این جرم، اعم از عراقیها یا خارجیها ادامه خواهد داشت.
سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران و ابومهدی المهندس، معاون رئیس حشد شعبی ابتدای ژانویه سال گذشته میلادی به دستور دونالد ترامپ طی حمله هوایی آمریکا در نزدیکی فرودگاه بغداد به شهادت رسیدند.
سیگنال مثبت امارات برای بهبود روابط با ترکیه
«انور قرقاش»، وزیر مشاور دولت امارات عربی متحده از برقراری روابط بین کشورش و ترکیه دفاع کرد و گفت که امارات اولین شریک تجاری ترکیه است.
این مقام اماراتی در گفتوگو با پایگاه خبری شبکه بلومبرگ گفت، امارات اولین شریک تجاری ترکیه در غرب آسیا بوده و کشورش به هیچ یک از اختلافات با این کشور افتخار نمیکند و مشکل اصلی ابوظبی با آنکارا این است که آنها به دنبال افزایش نقش خود به حساب کشورهای عربی هستند.
به دنبال آشتی قطر و کشورهای تحریم کننده آن یعنی عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر، ترکیه از این تحول استقبال کرد. ترکیه طی نزدیک به چهار سال از قطر تمام قد در برابر اقدامات این چهار کشور عربی، حمایت و برای ممانعت از حمله به قطر به این کشور نیروی نظامی اعزام کرد.
انور قرقاش با این حال گفت: «ما برای برقراری روابط با ترکیه، آغاز بسیار خوبی داریم و این مساله را که مرتبط با بحران قطر است، پشت سر گذاشتیم، ولی بین ما مسالهای است که مربوط به ایجاد اعتماد می شود و ما نیاز به این داریم که این اعتماد ایجاد شود».
بلومبرگ به نقل از قرقاش مینویسد، توافق العُلا (آشتی با قطر) شامل بندهایی است که ملزم به احترام به حاکمیت کشورهاست و به دنبال حل افراط گرایی و تروریسم است.
توضیحات سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر هیأت کره ای به ایران
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاران در ارتباط با هیأتی از کره که گفته می شود وارد تهران شده و مهمان سفیر کره جنوبی است، اظهار داشت: هیأتی که وارد کشورمان شده، بخشی از هیات قائم مقام وزارت خارجه کره جنوبی است که قرار است روز یکشنبه به تهران سفر کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: سفر این هیأت قبل از توقیف کشتی متخلف کره ای مورد توافق قرار گرفته و دستور کار اصلی آن، مذاکره در مورد چگونگی دسترسی به منابع مالی ایران در کره است.
به گزارش فارس، خطیب زاده پیش از این در اظهاراتی درباره وضعیت کشتی توقیف شده کرهای اظهار داشت: مشکل کشتی کرهای کاملا فنی است و جمهوری اسلامی ایران مانند همه کشورها نسبت به حفظ و حمایت از محیط زیست دریایی حساسیت کامل دارد و با موارد نقض آن، طبق قانون برخورد میکند. رفتار دولت کره در این زمینه قابل درک نبوده و مردود است و دولت کره را به برخورد منطقی و مسئولانه با این موضوع فنی ترغیب میکنیم.
خطیب زاده در ادامه توضیح داد: سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان نهاد متولی اینگونه مسائل، حرفهای پیگیر کمکهای لازم به کشتی و خدمه آن است و اطلاع رسانی لازم را در این زمینه انجام میدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اخبار منتشره مبنی بر سفر هیأتی از کره به ایران برای پیگیری این موضوع اظهار داشت: سفر قائم مقام وزیر خارجه کره از قبل مطرح بود که اطلاع رسانی شد و در آینده نزدیک انجام می شود، اما ارتباطی با این موضوع نداشته و توافقی برای انجام سفر جداگانه بین دو کشور نیز وجود ندارد، چون اصولا این موضوع در قالب فنی و در مسیر حقوقی تعریف شده پیش می رود و به سفر دیپلماتیک نیاز ندارد.
بازگشایی گذرگاه مرزی قطر و عربستان
تلویزیون رسمی عربستان سعودی روز پنجشنبه از بازگشایی رسمی و آغاز به کار گذرگاه زمینی «سلوی» با قطر خبر داد.
به نوشته الجزیره، ظرفیت استفاده از این گذرگاه به حدود ۹۰درصد رسیده است. کارمندان گمرک عربستان نیز در این گذرگاه حضور یافته و کار خود را از سر گرفتهاند. پیش از این، مسیر هوایی عربستان نیز به روی پروازهای از مقصد دوحه باز شده بود.
در همین حال، «انور قرقاش» وزیر مشاور دولت امارات در امور خارجه گفته است که حمل و نقل و تجارت میان این کشور و قطر بر اساس توافق «العُلا» ظرف یک هفته از سر گرفته خواهد شد.
بازگشایی گذرگاه مرزی میان قطر و عربستان در حالی است که دولت سعودی در آوریل ۲۰۱۸ از قصد خود برای حفر کانال «سلوی» در این منطقه به مشابه کانال سوئز خبر داده بود تا بدین صورت، قطر از یک شبه جزیره به جزیره تبدیل شود و ارتباط خاکی خود را با عربستان از دست بدهد؛ بنابراین، در چهارم تیر ۱۳۹۷ مناقصهای برای احداث این پروژه برگزار شد. مسیر آبی پیشنهاد شده ۲۰۰ متر پهنا و ۲۰ متر عمق داشت؛ پروژهای که هیچ زمانی آغاز به کار نکرد.
تاکید بغداد و واشنگتن بر اهمیت کاهش تنش در منطقه
در دیدار روز پنجشنبه میان برهم صالح، رئیس جمهور عراق و متیو تولر، سفیر آمریکا در بغداد طرفین درباره روابط دو کشور دوست، توسعه چشم اندازهای همکاری در زمینه های مختلف، در چارچوب گفتوگوی استراتژیک و تحقق منافع مشترک و همچنین تحولات عراق بحث و تبادل نظر کردند.
در این دیدار، همچنین آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی، اهمیت کاهش تنشها، مخالفت با تشدید اوضاع، حمایت از تلاشها برای تقویت امنیت، ثبات و صلح در منطقه و استفاده از زبان گفتوگو برای حل مسائل موجود، احترام به حاکمیت و رد مداخلات و حملات مورد بحث قرار گرفت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.