به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صدا و سیما از ژنو، سازمان بین المللی کار با انتشار گزارشی اعلام کرد در طول سال گذشته هشت و هشت دهم درصد ساعات کاری در جهان نسبت به سال ۲۰۱۹ از دست رفت و این میزان درصد معادل ۲۵۵ میلیون شغل تمام وقت است که طی سال گذشته به علت شیوع همه گیر کووید-۱۹ از دست رفت.
این سازمان وابسته به سازمان ملل متحد در هفتمین گزارش خود درباره پیامدها و تاثیرات منفی ناشی از شیوع بیماری همه گیر ناشی از ابتلا به ویروس جدید کرونا خاطرنشان کرد با از دست رفتن این میزان فرصت شغلی، از میزان درآمد ناشی از کار افراد در جهان هشت و سه دهم درصد در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۲۰۱۹ کاسته شده است. این رقم، بدون احتساب برنامههای کمکی است که دولتها برای حمایت از اقتصاد خود به اجرا گذاشته اند. این مسئله از آنجا دارای اهمیت و توجه است که کشورهای جهان در سال گذشته ۳.۷۰۰ میلیارد دلار بودجه و اعتبار مالی برای حمایت از مردم و شرکتهای تولیدی و خدماتی خود به اجرا گذاشتند که این رقم معادل چهار و چهار دهم درصد کل تولید ناخالص داخلی جهان در این سال بود.
سازمان بین المللی کار برای آنکه وضع اسف بار و تیره و تار بازار کار را بهتر نشان دهد خاطر نشان کرد دادهها و آمار و ارقامی که درباره بیکاری منتشر میشود گمراه کننده است:، چون ۷۱ درصد مشاغل از دست رفته (۸۱ میلیون نفر) به دلیل بی تحرکی است تا بیکاری. این بدان معناست که این افراد بازار کار را ترک کردند، زیرا به علت شیوع ویروس جدید کرونا دیگر نمیتوانستند کار کنند یا خیلی ساده دیگر از یافتن کار در این شرایط ناامید شده بودند.
از زمان آغاز شیوع بیماری کرونا در ۱۲ دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان در مرکز چین و سرایت آن به کل جهان، این همه گیری علاوه بر از بین بردن بیش از ۲.۱ میلیون نفر و ابتلا بیش از یکصد میلیون نفر، بحران اقتصادی جدی در جهان نیز به وجود آورده است. دادهها و آمار و ارقام رسمی که درباره میزان ابتلا به ویروس کووید- ۱۹، و تلفات ناشی از ابتلا به این بیماری در جهان منتشر میشود بی شک خیلی کمتر از آمار واقعی است.
تازهترین پیش بینیها درباره اوضاع و شرایط اقتصادی و مالی حاکم بر جهان در سال ۲۰۲۱، حاکی از آن است که بیشتر کشورهای جهان در نیمه دوم امسال به تدریج با عملیاتی شدن برنامه واکسیناسیون، به رشد اقتصادی خواهند رسید.
در همین راستا سازمان بین المللی کار سه سناریو را در خصوص ساعات کار در سال ۲۰۲۱، جهان پیش بینی کرده است:
نخستین سناریو که سناریوی مرجع هم است اینکه اگر همه گیری کنترل شود و اعتماد شرکتها و مصرف کننده نیز برگردد ساعات کاری امسال سه درصد کاهش خواهد داشت.
کشورهای آمریکایی، اروپایی و آسیای میانه آسیب دیدهترین کشورها از شیوع ویروس کرونا ۲۰۱۹؛ چه از نظر مرگ و میر ناشی از آن و چه از نظر ابتلا به ویروس آن، هستند.
گای رایدر مدیر کل سازمان بین المللی کار امروز در این باره اعلام کرد ما در این خصوص سر یک دو راهی قرار داریم. یکی از این راهها منجر به بهبود اقتصادی نابرابر و ناپایدار فزاینده خواهد شد که خود زمینه ساز بحرانهای دیگری است و دیگری راهی است که در آن رشد اقتصادی انسان محور است. هدف این راه نیز بازسازی بهتر اقتصاد و اوضاع اجتماعی با اولویت دادن به اشتغال، درآمد زایی و بیمههای اجتماعی، قانون کار و گفتگوی اجتماعی است.
سازمان بین المللی کار در ادامه گزارش خود آورده است حالا تا زمانی که مشخص شود کشورهای جهان چه مسیری را برای رشد اقتصادی و بهبود اوضاع و شرایط اقتصادی و اجتماعی خود بر میگزیند چیزی که باید مد نظر گرفته شود این است که در این بحران زنان بیشتر از مردان آسیب دیده اند. توضیح آنکه در این گونه بحرانها زنان بیشتر از مردان احتمال دارد که کار خود را از دست بدهند.
کارگران جوان نیز به ویژه در این بحران، یا با از دست دادن شغل خود، یا با کنار گذاشتن فعالیت و یا با تأخیر انداختن ورود خود به بازار کار تحت تاثیر شیوع بیماری همه گیر ناشی از ابتلا به ویروس جدید کرونا قرار گرفته اند. از همین رو این سازمان وابسته به سازمان ملل متحد هشدار میدهد که ممکن است این طیف از جامعه نسل از دست رفته در نظر گرفته شود.
نرخ مشاغل از دست رفته در بین جوانان (۱۵ تا ۲۴ سال) امسال به ۸.۷ ٪ میرسد، در حالی که رقم این شاخص در میان جوانان بالای ۲۴ سال ۳.۷ ٪ خواهد بود.
بدون هیچ گونه تعجبی، بخش خدمات اقامت، هتل داری و رستوران داری، آسیب دیدهترین بخش از کووید-۱۹ است. این بخش بیش از یک پنجم نیروی کار خود را از دست داده است. در مقابل سازمان بین المللی کار در این گزارش پیش بینی کرده است که استخدامها در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات و فعالیتهای خدمات مالی و بیمهای در سه ماهه دوم و سوم امسال افزایش خواهد یافت.