کیوسک بین الملل تابناک: مذاکره واشنگتن با مسکو برای تبادل جاسوس آمریکایی، تحرکات گسترده نظامی در میانمار همزمان با ادامه اعتراضها به کودتا، نابودی دو هواپیمای نظامی آمریکا در عملیات اربیل، درخواست هند برای خرید جنگندههای جدید از روسیه و ورود چهار شناور چینی به آبهای جزایر مورد مناقشه با ژاپن، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
مذاکره واشنگتن با مسکو برای تبادل جاسوس آمریکایی
رویترز، روسیه و آمریکا در حال مذاکره برای مبادله احتمالی زندانی پاوول ویلان، تفنگدار دریایی سابق آمریکا که به جرم جاسوسی زندانی شده است، هستند.
ژوئن گذشته، دولت روسیه، ویلان را که دارای گذرنامههای آمریکایی، انگلیسی، کانادایی و ایرلندی است، به جرم جاسوسی به ۱۶ سال زندان محکوم کرد. این در حالی است که ویلان اتهام جاسوسی خود را انکار کرده و از سوی دیگر، واشنگتن خواستار آزادی وی شده است.
مسکو نیز در این راستا اعلام کرد، ویلان با به همراه داشتن اطلاعات طبقه بندی شده در اتاق هتلی در مسکو دستگیر شده است.
ولادیمیر ژربنکوف، وکیل روسی ویلان، نیز مدعی شده است که، در حال حاضر گفتگوهای مربوط به مبادله بین سرویسهای امنیتی روسیه و آمریکا در حال انجام است.
وی اظهار کرد: طرف آمریکایی تحت نظر بایدن شروع به مذاکره کرده است و این مسئله دو تا سه ماه آینده حل خواهد شد.
تحرکات گسترده نظامی در میانمار همزمان با ادامه اعتراضها به کودتا
به گزارش رویترز، صدها هزار تظاهرکننده برای درخواست آزادی آنگ سان سوچی روز یکشنبه نیز برای نهمین روز متوالی در شهرهای مختلف میانمار جمع شدند. تظاهرات روز یکشنبه در حالی برگزار شد که ارتش قوانین مدافع آزادی ها را لغو کرد و به نیروهای امنیتی اجازه داد تا بدون دستور قضایی، اقدام به بازداشت مظنونان و جستجوی اماکن شخصی کنند.
دانشجویان در مرکز یانگون، بزرگترین شهر میانمار،در تظاهراتی خواستار آزادی سوچی شدند که از زمان برکناری دولت منتخب در روز اول فوریه تاکنون در بازداشت بسر می برد.
در تظاهرات روز یکشنبه که بزرگترین اقدام اعتراضی در مدت یک دهه گذشته بود،کاروانی از اتوبوس در پایتخت با حرکت در سطح شهر به نشانه اعتراض بوق زدند.در شهرهای دیگر میانمار هم معترضان با حمل تصاویر سوچی، خواستار آزادی وی شدند.قرار بود بازداشت موقت سوچی امروز به پایان برسد اما گفته می شود قرار بازداشت وی تا روز چهارشنبه تمدید شده است.
نابودی دو هواپیمای نظامی آمریکا در عملیات اربیل
ائتلاف آمریکایی در عراق بامداد سهشنبه خبر داد که در جریان حمله راکتی به اربیل، حداقل ۷ تن کشته یا زخمی شدند.
سرهنگ «وین ماروتو» سخنگوی نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در عراق، در توئیتر نوشت: «گزارشهای اولیه نشان میدهد که حمله غیرمستقیم به نیروهای ائتلاف در اربیل انجام شده است؛ یک پیمانکار کشته شده، پنج پیمانکار مجروح و یک نظامی آمریکایی نیز آسیب دیده است».
ماروتو همچنین گفت که باید منتظر اطلاعات و جزئیات بیشتر از این حادثه باشند.
کانال تلگرامی «صابریننیوز» نیز در خبری اختصاصی به نقل از یک منبع مطلع گزارش داد که در جریان عملیات راکتی علیه پایگاه آمریکایی در اربیل، یک فروند هواپیمای «سوپر کِیاِنسی ۳۵۰» متعلق به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) آسیب جدی دیده و یک فروند پهپاد «امکیو ۱سی» نابود شده است.
این منبع در گفتوگو با صابریننیوز، از انتقال یک گروهبانیکم که تکهتکه شده بود با بالگرد امداد به پایگاه عینالاسد خبر داد.
پیش از این، گروه عراقی تازه تأسیس «سرایا اولیاء الدم» با بیان اینکه اشغالگران آمریکایی در هیچ جای عراق امنیت نخواهند داشت، مسئولیت حمله به اربیل را برعهده گرفت.
این گروه توضیح داد که با ۲۴ فروند موشک، پایگاه نظامیان آمریکایی در اربیل را هدف قرار داده و وعده داد که عملیات بیشتری علیه اشغالگران آمریکایی حاضر در منطقه کردستان عراق انجام خواهد شد.
شامگاه دوشنبه بود که منابع خبری گزارش دادند که فرودگاه بینالمللی اربیل و یک پایگاه آمریکا در این فرودگاه هدف حمله راکتی قرار گرفته است.
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از منابع امنیتی گزارش داد، راکتها یک پایگاه را که نیروهای تحت فرمان آمریکا در آن مستقر هستند، هدف قرار دادهاند.
شبکه الجزیره به نقل از خبرنگار خود در عراق نوشت که آژیرهای خطر در کنسولگری آمریکا پس از هدف قرار گرفتن فرودگاه به صدا درآمدهاند.
درخواست هند برای خرید جنگندههای جدید از روسیه
"ونکاتاش وارما" سفیر هند در مسکو در گفتوگو با این خبرگزاری اعلام کرد که موضوع خرید جنگندههای جدید "میگ-۲۹" و "سوخو-۳۰" از روسیه در مرحله پیشرفت مذاکرات مقامات دو کشور است و بررسی این مسئله همچنان ادامه دارد.
پیش از این، وزارت دفاع هند اعلام کرد که شورای تدارکات نظامی-دفاعی این کشور قرارداد خرید ۲۱ فروند جنگنده میگ-۲۹ از روسیه و مدرنیزه سازی ۵۹ جنگنده روسی موجود در نیروی هوایی هند، به ارزش بیش از ۹۸۴ میلیون دلار را مورد تأیید قرار داده است.
طبق این اطلاعات، وزارت دفاع هند در ماه اکتبر سال ۲۰۱۹ مذاکرات با طرف روسی برای مدرنیزه سازی جنگندههای سوخو-۳۰ نیروی هوایی این کشور را آغاز کرده بود. در ماه ژوئن سال ۲۰۲۰ این وزارتخانه به طور ابتدایی این قرارداد را تأیید کرد، ولی این تصمیم به مرحله اجرا گذاشته نشد.
به گفته "روسلان پوخوف" مدیر مرکز تجزیه و تحلیل و فناوریهای روسیه، خرید محموله جدید جنگنده های میگ و سوخو، از آن جهت مورد نیاز طرف هندی است تا روند مدرنیزه سازی هواپیماهای نیروی هوایی این کشور به پایان برسد.
لازم به یادآوری است، پیش از این، شرکت دولتی «راس. تک» روسیه اعلام کرده بود که ۸۰ درصد از تجهیزات نیروهای نظامی-هوایی هند، تولیدات روسیه هستند. از جمله مهمترین این تجهیزات، میتوان از جنگندههای چندمنظوره سوخو-۳۰ و میگ-۲۹ و همچنین بالگردهای نظامی-ترابری میگ-۱۷ و سایر موارد نام برد.
ورود چهار شناور چینی به آبهای جزایر مورد مناقشه با ژاپن
رسانههای ژاپنی از ورود دو شناور دیگر گارد ساحلی چین به آبهای مورد مناقشه میان دو کشور و اعتراض شدید توکیو به آن خبر دادند.
براساس گزارش خبرگزاری کیودو، این اقدام در حالی صورت گرفته که اخیرا چین قانونی را تصویب کرده است که به گارد ساحلی این کشور اجازه میدهد از سلاح علیه کشتی های خارجی استفاده کنند.
به گفته گارد ساحلی ژاپن، دو شناور چینی حوالی ساعت ۰۴:۱۵ صبح دوشنبه به دو شناور دیگر گارد ساحلی این کشور که پیش از این وارد آب های جزایر «سنکاکو» در دریای چین جنوبی شده بودند ملحق شدند.
هر دو کشور مدعی حاکمیت بر این مجمع الجزایر هستند که چینیها به آن جزایر «دیائویو» میگویند.
گارد ساحلی ژاپن همچنین گفته است که شناورهای چینی به سمت یک قایق ماهیگیری ژاپنی نزدیک شدهاند.
وزارت خارجه ژاپن گفته است که یک یادداشت اعتراضی برای پکن ارسال کرده و از این کشور خواسته فورا شناورهای خود را از این منطقه خارج کند.
به گفته منابع ژاپنی، در حال حاضر هر چهار شناور چینی از آبهای اطراف این جزایر خارج شدهاند.
دریای چین جنوبی محل مناقشات ارضی میان دولت چین با چند کشور اطراف این دریا از جمله، ژاپن، فیلیپین، مالزی است که از حمایت آمریکا نیز برخوردارند.
چین تقریبا بر تمام بخش های این دریا ادعای مالکیت دارد و از سال های پیش این مساله به مساله اختلاف برانگیز میان توکیو و پکن تبدیل شده است و تیرگی روابط میان دو طرف را نیز در پی داشته است.
وزرای خارجه آمریکا و ژاپن اخیرا طی تماس تلفنی با تاکید بر تقویت همکاریها میان دو کشور از قدرتنمایی چین در نزدیکی این جزایر ابراز نگرانی کردند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در این باره تاکید کرد که جزایر سنکاکو ذیل ماده پنجم معاهده امنیتی توکیو-واشنگتن قرار میگیرند.