«
از آنهایی که میخواهند سلامت عملکرد ما را زیر سوال ببرند نخواهم گذشت و مقابلشان خواهم ایستاد»؛ این خط نشان جدی وزیر بهداشت برای آنهایی است که مطالبی علیه وزارت خانه تحت امر وی مطرح میکنند.
به گزارش «تابناک»؛ سعید نمکی که در نوزدهمین آیین «پویش ره سلامت» برای جمعی از دانشجویان علوم پزشکی و دیگر مسئولان و دست اندرکاران وزارت بهداشت سخن میگفت، در بخشی از سخنانش به مبارزه سیزده ماهه وزارت بهداشت با ویروس کرونا اشاره کرد و در تکمیل عرایضش گفت:
مبادا اینکه میگوییم سیزده ماه، دستمایه عدهای قرار گیرد که بگویند چگونه سی بهمن ۹۸ نخستین مبتلایان شناسایی شد و حالا میگوییم ۱۳ ماه و این را به اعتراف ما به خیالات خام خودشان تعبیر کنند.
وی افزود: از روز اول عده ای تلاش کردند که در آمارها و گزارش های ما تشکیک کنند و می گفتند، ویروس خیلی جلوتر در کشورمان شیوع یافته و ما اعلام نکرده ایم. البته قبلا هم گفته ام، ولی بار دیگر می گویم که اگر این مدعیان حتی یک سند خلاف گفته های ما بیاورند، به آنها جایزه می دهم. حتما به کسی که بتواند ثابت کندف یک مورد ابتلا زودتر از آنچه اعلام کردیم داشتیم، نه تنها جایزه می دهیم، که هزار بار عذرخواهی می کنیم. نمیدانم برخی چطور با کمال بیانصافی برای سوار شدن بر یک موج سیاسی تبلیغاتی به راحتی یافتهها و گفتههای مملکتشان را زیر سوال میبرند؟!
وزیر بهداشت در ادامه گفت: از آنجایی که می دانستم این عده به تلاش هایشان ادامه خواهند داد و حتی می کوشند ایران را کانون بیماری در جهان معرفی کنند، بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ تا ۴۰۰ نمونهای که از بیماران مبتلا به آنفلوانزای فصلی از آبان، آذر، دی و بهمن سال گذشته از سراسر کشور داشتیم را مورد آزمایش قرار دهند تا مشخص شود کووید ۱۹ در میان شان هست یا نه و تنها در سه نمونه که از ۲۳ بهمن به بعد بود، کووید درآمد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه اجازه زیر سوال بردن عملکرد وزارت بهداشت را نخواهد داد، افزود: دیگر دوره عوام فریبی پایان یافته و اگر کسی در آن سوی جهان عطسه کند، در این سوی جهان به او «عافیت باشه!» می گویند. وقتی مدیریت منطقه ای سازمان بهداشت جهانی، مدیریت ایران در ماجرای کرونا را تایید می کند، مثال می زند و به عنوان الگویی برای دیگر کشورها معرفی می کند، اجازه نمی دهیم دیگر کسی برای منویات سیاسی اش با عوام فریبی نظام سلامت را زیر سوال ببرد و من دیگر هیچ یاوه گویی که بخواهد سلامت این مجموعه را زیر سوال ببرد رها نخواهم کرد.
نمکی در ادامه به برخی اقدامات پیشگیرانه وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: پروازها از مبدا چین را متوقف کردیم، مرزها را بلافاصله بستیم و در کلیه مبادی ورودی نفر برای کنترل افراد گذاشتیم و با همکاران مان تدابیر ویژه برای مقابله با این موضوع اندیشیدیم. فکر می کنید وقتی دانشجویان ایرانی را از ووهان به ایران منتقل کردیم، با چه کیتی آنها را تست کردیم؟ با کیتی که با کمک همکارانمان در انستیتو پاستور طراحی کرده بودیم. خودمان ماسک و ونتیلاتور و گان هم طراحی کردیم.
وی افزود: اوایل با این کیت طراحی خودمان کار می کردیم و بعد از درگیری قم و گیلان بود که یکی از دوستان به صورت دستی تعدادی کیت از خارج برایمان آورد. این گونه است که می گوییم سیزده ماه از تلاشمان در مقابله با ویروس می گذرد چون از دی ماه می دانستیم که ویروس دارد می آید و به همین دلیل وقتی ویروس آمد، هیچ یک از همکارانمان در دانشگاه های علوم دستپاچه نشد و بیماری پشت در بیمارستان نماند. این از افتخارات نظام اسلامی ایران است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه گفت: آن موقع می دانستم و اکنون هم میدانیم که یورشی بزرگ با ویروس جهش یافته در پیش داریم و همکاران بنده کاملا آماده اند. همان گونه که از ابتدا می دانستیم و اعلام هم کردم و گفتم که ویروس جهش یافته انگلیسی هم مسری تر است و هم قدرت بیماری زایی بیشتری دارد. نتیجه آن را هم می بینیم که چیست؛ سه روز پیش دو کودک یک ساله و 9 ساله در خوزستان بر اثر ابتلا به این ویروس فوت کردند.
وی افزود: به شدت گله مندم از آنهایی که پروتکل ها را رعایت نمی کنند. البته ما ابزاری برای کنترل نداریم و نمی توانیم مانع از این افراد شویم، درست همان گونه که اگر کسی اورژانس بیمارستانی را بهم بریزد ابزاری نداریم و می بایست از ابزار دیگران برای کنترل وی استفاده کنیم. ما مثل مردم تنها همین موبایل را داریم و تجهیزاتی که می بینید و البته عشق به بیمار.
نمکی در ادامه با انتقاد صریح از برخی اقدامات مشکل آفرین گفت: دیشب خانمی حامله در ایلام انتوبه شد و بچه اش را با جراحی به دنیا آوردند. اما عامل ابتلای وی به بیماری چیست؟ چه کسی عامل مرگ این بانوی ایرانی است؟ کی ما اجازه سفر به عراق و عتبات را صادر کردیم؟ چه کسی نامهای از من دارد که با این کار موافقت کرده ام؟ کدام یک از همکارانم با این ترددها موافقت کردند؟ این گونه که نمیشود! تا کی باید مردم بمیرند؟ تا کی باید شهید بدهیم و جور کوتاهی و ندانم کاری و سهل انگاری دیگران را بکشیم؟
وی افزود: اتوبوسی از عراق میآید و آن را در مرز تست میکنیم که فرد مثبت از آن بیرون میآید. این فرد مثبت پیاده میشود و اتوبوس تا فلان شهرستان به راهش ادامه میدهد. ردیابی میکنیم و تازه موارد مثبت در آنجا پیدا میشوند. این گونه که نمیشود. تا کجا باید همکاران من تاوان ندانم کاری برخی را بدهند؟ ما چه گناهی کردیم که در ۱۳ ماه مدام باید موج ایجاد شود، موج را بشکنیم و شهید بدهیم؟! خدا شاهد است که داغ این شهدای سلامت دارد مرا نابود میکند. نابترین بچههای نظام سلامت را از دست دادیم. داغی برای هیچ فرمانده بالاتر از این نیست که افسرانش نفله بشوند!
وزیر بهداشت در ادامه انتقاداتش گفت: منِ وزیر خبر ندارم چه کسی میآید و بیرون میرود و گاهی مثل تنور نانوایی سنگکی دقیقه آخر میگویند که فلان هیات آمده است. این گونه که نمیشود کشور را اداره کرد. شده ام مثل کسی که پایین رودخانه ایستاده و مردهها را جمع میکند. خب وزیر بهداشت میخواهید چه کار؟ نامم را بگذارید وزیر مرده شور خانه! چرا من وزیر بهداشت نباید بدانم که هیاتی دارد میآید و دقیقه آخر بفهمم؟ چقدر باید حرص و جوش بخورم؟ چقدر از کادر درمان خجالت بکشم؟ اینکه نمیشود ناگهان بشنوم کسی آمده یا رفته!
وی با اشاره به شیوع ویروس جهش یافته در کشور گفت: این درد بزرگی است. ویروس جهش یافته ویروس مهاجمی است. فکر نکنید، انگلیس یکی از ساختارهای ضعیف سلامت جهان را دارد، بلکه یکی از نظامهای سلامت مقتدر جهان را دارد. فکر نکنید آلمان در مسائل بهداشتی-درمانی کشور کمی است. وقتی آنها با اقلیمی که به گستردگی کشور ما نیست و در حالی که بضاعت شان زیاد است و کمبود منابع ما را ندارند، در مقابل این ویروس به زانو درمیآیند، باید بدانیم ماجرا چقدر جدی است.
نمکی هشدار داد: ما داریم فریاد میزنیم که اپیدمی گرفتارمان میکند، چرا گوش نمیکنید؟ اینطور که نمیشود مملکت اداره کرد. چقدر باید فریاد بزنم و بگویم. آن هم در کشوری که وقتی رهبرمعظم انقلاب میخواهد نشست مجازی بگذارد می گوید باید از وزارت بهداشت مجوز گرفت و وقتی رئیس جمهور میخواهد از مرقد امام بازدید کرد، از وزارت بهداشت میپرسد. بزرگان مملکت از وزارت بهداشت میپرسند، اما عدهای هر کاری دلشان میخواهد میکنند.
وی افزود: یک عده منتظرند چیزی شود تا بعد بگویند «سطح اکسیژن کم بود» و مثلا «پنج دقیقه داروی فلانی دیر شد». اینجوری که نمیشود کشور را اداره کرد و من این را مکتوب هم نوشته ام. ما خلق نشده ایم برای موج شکنی و دیگران برای موج آفرینی. این را همه باید بدانند و محکم هم باید بدانند.
وزیر بهداشت در پایان درباره واردات واکسن کووید19 به کشورمان هم گفت: ۲۵۰ هزار دوز دیگر واکسن هفته آینده میرسد و ۱۰۰ هزار نفر دیگر از کادر درمان در صف دریافت قرار میگیرند. این هم البته از سر خود خواهی نیست که کادر درمان در اولویت هستند، بلکه همیشه جلیقه ضدگلوله و کلاهخود برای سربازان خط مقدم است. همان گونه که در هواپیما مهمانداران میگویند اول برای خودتان ماسک بزنید و بعد برای دیگران. انشاءالله بعد از کادر درمان سراغ گروههای دیگر مثل سالمندان میرویم.