به گزارش تابناک، "نشریه اکونومیست" در گزارشی به روند انجام تصفیههای گسترده در چهارچوب نهادهای امنیتی چین پرداخته و آن را به مثابه رویهای جهت تثبیت موقعیت و جایگاه "شی جین پینگ" رئیس جمهور چین و رهبر حزب کمونیست این کشور، ارزیابی کرده است. اکونومیست در این رابطه مینویسد:
«نیروها و اعضای سازمانهای امنیت داخلی چین (که حدودا سه میلیون نفر برآورد میشوند)، روزها و شرایطِ دلهره آوری را سپری میکنند. روز ۲۷ فوریه سال جاری میلادی، حزب کمونیست چین از انجام پاکسازیهای گسترده در صفوف نیروهای امنیتی این کشور خبر داد. امری که از مدتها پیش انتظار میرفت تا عملیاتی شود.
این اقدام حزب کمونیست، با هدف پاکسازی دستگاه امنیتی چین از وجود انسانهای فاسد و آنهایی که از وفاداری کافی به شی جین پینگ رئیس جمهور و همچنین رهبر حزب کمونیست چین برخوردار نیستند، انجام میشود. به نظر میرسد که شی جین پینگ سعی دارد عقبه حمایتی خود را قویا تقویت کند.
به گزارش فرارو، رسانه هایِ تحت کنترل دولت چین این کارزار جدید را بزرگترین در نوع خود از اواخر دهه ۱۹۹۰ توصیف کرده اند که به طور خاص بر نیروهای امنیتی از جمله پلیس، پلیس مخفی، دستگاه قضایی و همچنین زندانهای چین متمرکز است. به نظر میرسد که این عملیات تصفیه، دست کم یک سال به طول انجامد. هدف اصلی از انجام این اقدام نیز از سوی رسانههای چینی اینگونه اعلام شده که اطمینان خاطر حاصل شود که دستگاه هایِ امنیت داخلی چین به طور کامل: خالص، وفادار، و قابل اتکا هستند.
بسیاری از ناظران بر این باورند که این نوع از اقدامات، شبیهِ رویههای "مائو زدونگ" اولین رهبر چین کمونیست هستند که در دهه ۱۹۴۰، تصفیههای خونین و خشونت باری را در چین با هدف تثبیت موقعیت و قدرت سیاسی خود عملیاتی کرد. انجامِ این تصفیهها فقط و فقط با این هدف انجام میشوند تا حزب کمونیست چین آنگونه که مقامهای این حزب میگویند درگیر اختلال و بیماری نشود و اطمینان خاطر حاصل شود که همچنان نیروهای امنیتی چین در خدمت اهداف و منافع حزب کمونیست هستند و در آن ها، تغییر منفی ایجاد نشده است.
نکته اساسی در این میان این است که اینگونه به نظر میرسد که انجام یکچنین اقداماتی (تصفیه در نیروهای امنیتی چین)، لازم و ضروری به نظر میرسد. شی جین پینگ پس از کسب قدرت در سال ۲۰۱۲، سختترین و شدیدترین کارزارها را جهت مقابله با فساد در چین به راه انداخته است. این رویکردِ رهبر چین موجب شده تا هزاران نفر به شدت مجازات شوند که در میان آن ها، افراد و رهبران عالی رتبهای نیز به وضوح دیده میشود.
یکی از این افراد، "ژو یونگ کانگ" یکی از اعضای برجسته حزب کمونیست چین بوده که حتی از قبل از ورود شی جین پینگ به قدرت نیز، از جایگاه و موقعیت خوبی در حزب کمونیست برخوردار بوده است. وی بر کلیه دستگاههای اجرای قانون در چین نظارت داشته است. سال ۲۰۱۵، او به اتهام اختلاس و افشای اطلاعاتِ محرمانه دولت، به حبس ابد محکوم شده است.
مقامهای دولت چین اندکی بعد همچنین بدون ارائه هیچ مدرکی مدعی شدند که وی به دنبال اجرای توطئههای سیاسی علیه رهبری چین نیز بوده است. بسیاری بر این باورند که ژو یونگ کانگ از جمله منتقدان و مخالفان شیجینپینگ بوده است و در نتیجه اکنون با یکچنین بحرانی رو به رو شده است. با این حال، در تاریخ سوم فوریه و در نتیجه تحقیقات حزب کمونیست، بازرسان و کارشناسان حزب کمونیست اعلام کردند که پلیس و دستگاه امنیتی چین از نفوذ مخرب ژو در حزب کمونیست جلوگیری کرده است. آنها مدعی شدند که وی عمیقا در ساختار و در چهارچوب رویههای حزب کمونیست چین، ایجاد اختلال میکرده است.
در چند ماه گذشته چندین مقام عالی رتبه امنیتی در چین، توسط آژانسهای ضدفسادِ حزب کمونیست این کشور، دستگیر شدهاند. از جمله مهمترین این افراد میتوان به "گانگ دائوآن" رئیس پلیس شانگهای و یکی از معاونان شهردار این شهر اشاره کرد.
وی اکنون از کلیه سِمتهای خود خلع شده و در انتظار طی کردن رویه قضایی است. از جمله اتهاماتی که علیه رئیس پلیس سابق شانگهای مطرح شده میتوان به سواستفاده وی از منصبش جهت کسب منافع اقتصادی، فساد در انجام انتصابات، سواستفاده از اتومبیلی که در اختیار وی قرار داده شده و همچین شرکت مکرر در ضیافتهای مشکوک اشاره کرد که سوالهای زیادی را در مورد او ایجاد کرده است. با این همه، اتهامات سیاسی که علیه گانگ دائوآن ایراد شده اند، قبل از تمامی دیگر اتهامات او هستند و عمدتا مرتبط با ادعاهایی نظیر تلاش وی جهت ایجاد گروههای مختلف در داخل حزب کمونیست چین و همچنین عدم وفادری کافی به شی جین پینگ رهبر چین و خطِ سیاسیِ حزب کمونیست چین بوده است. بدون تردید، احتمال اینکه رئیس پلیسهای دیگری نیز در چین با یکچنین اتهاماتی رو به رو شوند، وجود دارد. مقامهای ارشد حزب کمونیست چین و دولت این کشور بر این باورند که وفاداری عمیقِ آژانسهای امنیتی به حزب کمونیست، تا حد زیادی ثبات و امنیت سیاسی را در این کشور تضمین میکند. از این رو، پرداختن به این مساله امری کاملا مهم است.
شی جین پینگ رهبر جمهوری خلق چین جهت پیشبرد دستورکار ضدفسادِ خود به گماشتن افراد نزدیک به خودش در این زمینه اقدام کرده و عملا از طریق آن ها، موقعیت و جایگاهش در چهارچوب حزب کمونیست را تثبیت میکند. انتظار میرود در چهارچوب کارزار جدید دولت چین در نبرد علیه فساد در قالب نیروهای امنیتی این کشور، رویههای گذشته در برخورد با فساد در چین تکرار شوند. در این راستا، افراد دستگیر شده و سپس از آنها خواسته میشود تا هر اقدام اشتباهی را که انجام داده اند، اعتراف کنند. این اعترافات با شکایتهایی که راجع به فساد مقامهای چینی اعلام شده اند مقایسه شده و در نهایت میتوانند موجب محکومیت افراد شوند. انجام این رویه در سطح چین میتواند به عنوان انجام یک تصفیه اساسی توصیف شود.
انجام این تصفیهها به نفع شی جین پینگ نیز است. اواخر سال آینده، وی ریاست پنج ساله بر کنگره حزب کمونیست را از دست خواهد داد که این مساله نقطهای مهم در رهبری او به حساب میآید. عدهای انتظار دارند که او از سمتش کناره گیری کند با این حال، نشانههای کمی در این رابطه به چشم میخورند و حتی مخالفت چندانی نیز با ریاست وی بر کنگره حزب کمونیست چین برای یک دوره پنج ساله دیگر نیز به چشم نمیخورد. مقابله موفقیت آمیزِ چین با بحران شیوع ویروس کرونا، برخلاف بسیاری از دولتهای پیشرفته غربی، احتمالا تا حد زیادی موقعیت و جایگاه شی جین پینگ را درعرصه معادلات سیاسی چین تثبیت کرده است.
با این حال، وی میتواند با انجام اقداماتی نظیر انجام تصفیه در نیروهای امنیتی چین، بیش از پیش بر دامنه قدرت و نفوذ خود در دستگاه امنیتی این کشور و در نتیجه، تثبیت جایگاه و موقعیت سیاسی اش، بیفزاید. امری که تا حد زیادی این گزاره را تقویت خواهد کرد که رد آینده، اندک فردی پیدا خواهد شد که جرات کند با شی جین پینگ مخالفت ورزد».
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.