کیوسک بین الملل تابناک: درخواست شورای امنیت برای خروج فوری نیروهای خارجی از لیبی، گزارش سازمان ملل درباره گرسنگی حاد میلیونها انسان در جهان، اعلام عزل و نصبهای جدید در دربار سعودی، کاهش شدید مبادلات تجاری بریتانیا ـ اتحادیه اروپا و افزایش تعداد کلاهکهای هستهای انگلیس، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
درخواست شورای امنیت برای خروج فوری نیروهای خارجی از لیبی
جمعه شب، شورای امنیت سازمان ملل متحد از اعطای رأی اعتماد پارلمان لیبی به دولت انتقالی این کشور استقبال کرد و خواستار خروج فوری نیروهای خارجی و مزدوران از لیبی شد.
شورای امنیت در بیانیهای از تمامی طرفها برای اجرای کامل توافقنامه آتشبس مربوط به ۲۳ اکتبر گذشته درخواست و همه کشورهای عضو این شورا را به احترام به این توافقنامه و اجرای کامل آن تشویق کرده است.
بنا بر گزارش سازمان ملل، تا پایان سال ۲۰۲۰ حدود ۲۰ هزار نظامی و مزدور در لیبی حضور داشتند و تاکنون هیچ گونه خروج این نظامیان از لیبی به ثبت نرسیده است.
طبق گزارش خبرگزاری فرانسه، شورای امنیت همچنین از تمامی اعضای این شورا خواست به تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه لیبی احترام بگذارند.
سازمان ملل از سال ۲۰۱۱ تحریم تسلیحاتی علیه لیبی را آغاز کرده است؛ اما برخی کشورها از جمله امارات و ترکیه تاکنون بارها این تحریم را نقض کردهاند.
روز چهارشنبه گذشته، مجلس نمایندگان لیبی در جلسهای در شهر ست (شرق طرابلس) با ۱۳۲ رأی از مجموع ۱۳۳ رأی، به دولت انتقالی این کشور به نخستوزیری «عبدالحمید دبیبه» رأی اعتماد دادند.
پنجم فوریه گذشته، پس از مذاکرات چند روزه تحت نظارت سازمان ملل در ژنو، الدبیبه به عنوان نخستوزیر دولت موقت وحدت در لیبی برای نظارت بر برگزاری انتخاباتی که قرار است اواخر سال جاری میلادی برگزار شود، انتخاب شد. «محمد منفی» نیز به عنوان رئیس شورای عالی ریاستی انتخاب شد.
گزارش سازمان ملل درباره گرسنگی حاد میلیون ها انسان در جهان
سازمان ملل هشدار داد، در بحبوحه ویروس کرونا، ناامنی غذایی نیز بسیاری از کشورها را تهدید و اوضاع را پیچیده کرده است.
بر اساس آمارهای سازمان ملل، در پایان سال ۲۰۲۰، بیش از ۸۸ میلیون نفر از مردم جهان به دلیل درگیریها و بی ثباتی از گرسنگی حاد رنج میبردند که در مقایسه با سال گذشته افزایشی ۲۰ درصدی داشته است.
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل نیز طی سخنرانی ویدئوکنفرانسی در شورای امنیت سازمان ملل گفت که قحطیهای متعددی به دلیل درگیریهای جهان ایجاد شده است.
وی همچنین گفت، بحران تغییرات آب و هوایی و همهگیری کرونا، شعلههای این آتش را بیشتر کرده است.
دبیرکل سازمان ملل هشدار داد، در صورتی که اقدام فوری نشود، میلیونها انسان در آستانه گرسنگی و مرگ قرار میگیرند.
گوترش اضافه کرد: «در واقع بیش از ۳۰ میلیون انسان در بیش از ۳۰ کشور تنها یک گام با گرسنگی فاصله دارند.»
وی همچنین بر ادامه بحران ناامنی غذایی در مناطقی نظیر ساحل، شاخ آفریقا، جنوب سودان، یمن و افغانستان تاکید کرد.
اعلام عزل و نصب های جدید در دربار سعودی
«سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی، عصر جمعه، رؤسای برخی مناصب کلیدی را در این کشور تغییر داد.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) در این ارتباط گزارش داد، مطابق با فرمان شاه، «محمد بن طاهر بنتن» وزیر حج و عمره از منصب خود عزل و «عصام بن سعد بن سعید» در کنار وظایفی چون وزیر مشاور و عضویت در هیأت وزرا، امور مربوط به حج و عمره را بر عهده گرفته است.
مطابق با این گزارش، شاه سعودی همچنین «ابراهیم بن سلیمان بن عبدالله» رئیس دادگاه عالی اداری این کشور را عزل و «علی السعودی» را جانشین او کرد.
از جمله دیگر مناصب مهمی که امروز در عربستان سعودی شاهد تغییر بود، سازمان هواپیمایی عربستان سعودی بود که «عبدالعزیز الدعلیج» به عنوان رئیس این سازمان منصوب شد؛ پُستی که پیشتر، «عبدالهادی المنصوری» آن را بر عهده داشت.
واس همچنین گزارش داد که سلمان بن عبدالعزیز، «عبدالهادی بن احمد بن عبدالوهاب المنصوری» را به عنوان دستیار وزیر خارجه در امور اجرایی و «عبدالعزیز بن عبدالرحمن بن العزیز العریفی» را به سمت دستیاور وزیر ترابری این کشور منصوب کرده است.
مطابق فرمان شاه سعودی، «محمد بن طویلع بن سعد السلمی» دستیار وزیر منابع انسانی توسعه اجتماعی عربستان سعودی از منصب خود عزل و «ماهر بن عبدالرحمن بن ابراهیم القایم» به عنوان معاون وزیر منابع انسانی و توسعه اجتماعی این کشور در امور خدمات شهری منصوب شد.
کاهش شدید مبادلات تجاری بریتانیا-اتحادیه اروپا
در حالی که محدودیت های کرونایی بین بریتانیا و اتحادیه اروپا تشدید شده، آمارهای جدید و رسمی حاکی است، صادرات و واردات کالا و خدمات بین دو طرف در نخستین ماه اجرای قوانین پسابرگزیت با افت چشمگیری همراه شده است.
بر اساس این گزارش اداره آمارهای ملی بریتانیا روز جمعه اعلام کرد: صادرات بریتانیا به اتحادیه اروپا در ماه ژانویه نسبت به دسامبر بیش از ۴۰.۷ درصد کاهش و واردات بریتانیا از اتحادیه اروپا نیز در این مدت ۲۸.۸ درصد افت داشته است.
اداره آمارهای ملی بریتانیا افزود: شیوع ویروس کرونا که بریتانیا را در ماه فوریه در قرنطینه سراسری قرار داده، ارزیابی تبعات منفی مقررات جدید گمرکی بر اقتصاد انگلیس را سخت و دشوار کرده است؛ هرچند برگزیت خسارات زیادی بر اقتصاد و تجارت بریتانیا وارد کرده است.
این آمارها نشان میدهد صادرات مواد غذایی و حیوانات زنده به اتحادیه اروپا با افت شدید ۶۴ درصدی روبه رو شده است.
اختلافات بین انگلیس و اسکاتلند بر سر قوانین ماهیگیری پس از برگزیت نیز مانع بزرگی برای مبادلات تجاری بین لندن و بروکسل بوده است.
اداره آمارهای ملی بریتانیا افزود: شواهد خارجی نشان میدهد بخشی از علت اصلی افت شدید مبادلات تجاری در ماه ژانویه ۲۰۲۱ میلادی، مربوط به اختلالات ایجاد شده به واسطه پایان یافتن دوره انتقالی برگزیت بوده است.
دولت بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس قصد دارد با کاهش وابستگی تجاری خود به اتحادیه اروپا، قراردادهای تجارت آزاد با سایر کشورهای جهان منعقد کند.
آمارهای رسمی همچنین نشان میدهد کسری تجاری بریتانیا با اتحادیه اروپا در ماه ژانویه به ۹.۸۲۶ میلیارد پوند رسیده است، حال آنکه این رقم در ماه دسامبر به ۱۴.۳۱۵ میلیارد پوند رسیده بود.
افزایش تعداد کلاهک های هسته ای انگلیس
روزنامه «تلگراف» انگلیس از تصمیم دولت لندن برای افزایش شمار کلاهکهای هستهای این کشور خبر داد.
این در حالی است که انگلیس در حال حاضر، ۱۸۰ کلاهک هستهای دارد.
در صورت عملی شدن این تصمیم، برای نخستین بار از پایان جنگ سرد به این سو خواهد بود که شمار کلاهکهای هستهای انگلیس افزایش پیدا میکند.
جالب آنکه در سند بازنگری دفاع راهبردی ۲۰۱۵، انگلیس متعهد شد که زرادخانه تسلیحات هستهای خود را به بیش از ۱۸۰ کلاهک هستهای افزایش ندهد و به همین دلیل، تصمیم اخیر تحریک آمیز تلقی میشود.
به عبارت دیگر، اقدام احتمالی انگلیس به منزله سیلی زدن به ۱۹۰ عضو دیگر پیمان منع اشاعه هستهای است.
آن طور که تلگراف ادعا کرده، قرار است اعلام رسمی خبر افزایش کلاهکهای هستهای انگلیس، روز سه شنبه، انجام شود.