بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: انفجار در مسیر خودروهای لجستیک آمریکا در عراق، واکنش سوریه به مذاکره محرمانه با اسرائیل، افشاگری رسانه آمریکایی درباره موعد خروج آمریکا از افغانستان، جزئیات سفر قریبالوقوع هیات حزبالله به مسکو و شدت گرفتن درگیریها در سه استان یمن، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
انفجار در مسیر خودروهای لجستیک آمریکا در عراق
کاروان لجستیک ائتلاف آمریکا در استان الدیوانیه امروز هدف انفجار بمب کنار جادهای قرار گرفت. این انفجار تلفات جانی نداشت و تنها به یک کامیون آسیب جزئی وارد آمد. گروه «اصحاب الکهف» مسئولیت این انفجار را بر عهده گرفته است.
استان الدیوانیه در جنوب عراق است. مسیر کاروانهای ائتلاف آمریکایی طی هفتههای در معرض انفجارهای مختلف قرار گرفته است و این کاروانها عمدتاً از کویت وارد خاک عراق میشوند.
واکنش سوریه به مذاکره محرمانه با اسرائیل
منبع اطلاعرسانی وابسته به نظام سوریه اخبار شبکه عربی آر تی درباره وجود مذاکرات محرمانه بین دمشق و تلآویو به واسطه یک خاخام را تکذیب کرد.
به گزارش شبکه روسیا الیوم، یک منبع در بیانیهای که خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، روز شنبه منتشر کرد، گفت، موضع سوریه در تعامل با این مساله همیشه واضح و شفاف است.
او افزود: دمشق هیچ روزی رویکرد مذاکره محرمانه با رژیم صهیونیستی نداشته زیرا معتقد است هر مذاکراتی باید در جهت منافع ملت سوریه و کشور باشد.
این منبع ادامه داد: آنچه سوریه قبلا انجام داد علنی بود و چه در حال و چه در آینده نیز رویکردهایش علنی خواهد بود و هیچ صحبتی از هیچ مذاکره یا گفتوگوهای محرمانه بین سوریه و اسرائیل وجود ندارد و هر آنچه مطرح است، اخبار جعلی رسانهای و سیاسی است، نه بیشتر.
این منبع تصریح کرد: آنچه در برنامه "سخن کوتاه" در شبکه روسیا الیوم اخیرا درباره دعوت ادی عبادی خاخام اسرائیلی به سوریه مطرح و صحبتهای محرمانه و شخصی بین دو طرف برای برگزاری توافق صلح منتشر شده، عاری از صحت است و هرگز سوریه از هیچ شخصیت اسرائیلی برای ورود به خاکش دعوت نکرده بلکه برعکس همیشه دعوتهای سفر به سوریه از طرف شخصیتهای اسرائیلی بوده است.
افشاگری رسانه آمریکایی درباره موعد خروج آمریکا از افغانستان
روزنامه واشنگتن پست نوشت: آمریکا تمایل دارد یک سال موعد خروج نیروهایش از افغانستان را به تعویق بیندازد. آمریکا معتقد است امکان تعویق یک ساله خروج نیروهایش از افعانستان وجود دارد.
این روزنامه افزود: گفته میشود تا زمان اتمام طرح تقسیم قدرت بین دولت افغانستان و طالبان این جنبش با این مساله مخالفتی ندارد و غیرمستقیم با تعویق خروج آمریکاییها موافقت کرده است.
از طرفی وزارت خارجه آمریکا از هر گونه تایید مشارکت نمایندگان آمریکایی در نشستی پیرامون افغانستان در مسکو امتناع کرده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: ما قبلا نشستهایی با روسیه در زمینه روند صلح افغانستان داشتیم اما نمیتوانیم فعلا درباره این دیدارها چیزی اعلام کنیم.
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد نشستی درباره مسکو در ۱۸ مارس جاری برگزار میشود و از چین، آمریکا و پاکستان برای این نشست دعوت شده است.
جزئیات سفر قریبالوقوع هیات حزبالله به مسکو
رئیس فراکسیون "وفاداری به مقاومت" در پارلمان لبنان در سخنانی به جزئیات سفر دوشنبه هیات حزبالله به مسکو پرداخت.
محمد رعد، رئیس فراکسیون "وفاداری به مقاومت" در پارلمان لبنان در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک، درباره سفر دوشنبه خود در رأس هیات حزبالله به مسکو اظهار کرد: روابط حزبالله و روسیه از سالها پیش آغاز شده و منافع مشترک و یک دیدگاه واحد یا بسیار نزدیک از وضعیت منطقه بر آن حاکم است.
وی افزود: دو سال قبل به مسکو سفر و درباره تحولات منطقه و لبنان با مقامات روسیه رایزنی کردیم و امروز پس از تحولات زیاد و متعددی که طی سالهای گذشته رخ داده است بار دیگر باید چشماندازهای مرحله آینده در سایه این تحولات مورد بررسی قرار بگیرد.
محمد رعد ادامه داد: هدف از دعوت ما به انجام این سفر، بررسی مجدد چشماندازهای مرحله آتی پس از دستاوردهای ملتهای منطقه طی چند سال گذشته است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره احتمال بررسی موضوع تشکیل دولت لبنان در مسکو تأکید کرد: هیچ برنامه کاری مشخصی برای این سفر وجود ندارد؛ ممکن است، به موضع تشکیل دولت در چارچوب ارزیابیمان از اوضاع لبنان و ضرورت برقراری ثبات در آن و همچنین تسریع در روند تشکیل دولت بپردازیم.
این مقام لبنانی همچنین گفت: جلسات بحث و گفتوگو بین وزارت امور خارجه و کمیسیون امور خارجه در مجلس دوما و برخی مقامات تنظیم میشود و من فکر میکنم که این فرصت را خواهیم داشت که با برخی مقامات در سطح وزارت امور خارجه ملاقات کنیم.
رعد درباره احتمال نقش دولت روسیه در پرونده تشکیل دولت لبنان نیز تأکید کرد: ما امیدواریم که روسیه نقش طبیعی خود را در همگام شدن با تلاشهای موجود و فشار برای تسریع ایجاد راه حلهای مورد نیاز انجام دهد. در حال حاضر نباید به گزینهای غیر از گزینه تسریع در روند تشکیل دولت فکر کرد، چون این مساله راه بازگشت امور به روال طبیعی است.
شدت گرفتن درگیریها در سه استان یمن
سه استان تعز، حجة و مأرب شاهد درگیریهای شدید میان نیروهای وابسته به حکومت دست نشانده عربستان با نیروهای انصارالله است. در حالی که سازمان ملل نسبت به وخیم شدن وضعیت انسانی یمن هشدار میدهد.
به گزارش میدل ایست نیوز، این درگیریها با پوشش هوایی نیروی هوایی عربستان انجام میشود و طی آن دهها تن از هر دو جبهه کشته و زخمی شدهاند.
از هفت فوریه گذشته، نیروهای انصارالله حمله خود به استان راهبردی مأرب را تشدید کردهاند. مأرب به علت ثروتهای نفتی و گازیاش مهمترین مرکز حکومت وابسته به عربستان در یمن است و وزیر دفاع این دولت در آن به سر میبرد.
از سوی دیگر، «استفان دوجاریک»، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل هشدار داد که وضعیت انسانی در یمن هر روز از روز قبل بدتر میشود.
او گفت، بیشترین هزینه این جنگ را غیر نظامیان پرداختهاند و خواستار توقف فوری همه درگیریهای نظامی در یمن شد.
به گفته دوجاریک در پی درگیریها از اوایل فوریه ۲۰۲۱ تا کنون بیش از ۱۵ هزار نفر مجبور به ترک خانههایشان شدهاند که حدود ۶۰ درصد آنها در اردوگاهای غیر رسمی و فاقد کمترین امکانات به سر میبرند.
او تأکید کرد که بیش از ۲۰ میلیون نفر در یمن نیازمند کمکهای انسانی هستند و افزود که نباید بهبود وضعیت انسانی یمن را موکول به بهبود وضعیت سیاسی کرد.
وی خواستار همکاری همه طرفهای ذی ربط با سازمان ملل برای «پایان دادن به کابوس انسانی» در یمن شد.
یمن از حدود ۷ سال پیش شاهد جنگی سخت است که باعث کشته شدن ۲۳۳ هزار تن شده و ۸۰ درصد جمعیت این کشور را نیازمند کمکهای بشردوستانه کرده و سختترین بحران انسانی در جهان را رقم زده است.