به گزارش تابناک، سخنگوی وزارت امور خارجه به آژانس بینالمللی انرژی اتمی توصیه کرد که در چارچوب فنی اظهارنظر کند و درباره حمله اخیر به کشتی کانتینربر ایرانی اعلام کرد: "اگر مشخص شود هر طرفی در این عملیات خرابکارانه دست داشته از تمامی گزینهها برای دفاع از حقوق حقه خود استفاده خواهیم کرد."
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در آخرین نشست هفتگی با خبرنگاران در سال ۱۳۹۹ ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره کمیسیون مشترک برجام گفت که زمان برگزاری آن هنوز نهایی نشده است و به محض اینکه نهایی شود اطلاع رسانی میکنم.
او درباره اظهارات رافائل گروسی مدیرکل آژانس درباره نظارتهای بیشتر بر برنامه هستهای ایران گفت: «موضوع نظارت بر برنامههای هستهای ایران موضوع فنی و تکنیکی است. ایران در چارچوب پادمان همواره همه دسترسیها را داده است و برخی دسترسیها را در چارچوب پروتکل الحاقی داده بود که با مصوبه مجلس به حالت تعلیق درآمد و سه ماهی فرصت به پنجره دیپلماسی داده شد و باید منتظر بمانیم که آیا از این پنجره دیپلماسی استفاده خواهند کرد.»
سخنگوی وزارت خارجه گفت: "توصیه من به آژانس این است که به عنوان نهاد فنی در چارچوب فنی اظهارنظر کند و بی طرفی خود را حفظ کند و روابط خوب ایران و آژانس در همین چارچوب به خوبی میتواند ادامه یابد."
اخیرا مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با یک رسانه ژاپنی گفت که این نهاد با توجه به افزایش سطح غنیسازی اورانیوم از سوی ایران، به دنبال بازرسیهای گستردهتر در آن است.
انگشت اتهام به سمت رژیم اسرائیل
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره حملات به کشتیهای ایرانی و همچنین کشتی کانتیرنر بر ایرانی در دریای مدیترانه نیز گفت: "باید سخنگوی ستاد کل در این زمینه اظهارنظر کند ولی جایی که این عملیات خرابکارانه رخ داده و محل جغرافیایی آن اولین انگشت اتهام را متوجه رژیم اشغالگر قدس میکند. رفتارهای تجاوزکارانه این رژیم این فرض را قوت میبخشد."
او افزود: «هر زمان منطقه به سمت آرامش رفته این رژیم منطقه را با ناآرامی مواجه کرده آن هم به یک دلیل واضح و روشن و آن اینکه این رژیم تمام حیات و ممات خود را در بحران و ناامنی جستجو کرده و فکر میکند در زمان جنگ و ناآرامی میتواند حیات و ممات خود را داشته باشد.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: "اگر مشخص شود هر طرفی در این عملیات خرابکارانه دست داشته باشد جمهوری اسلامی ایران تمام گزینهها را مدنظر قرار داده و از تمامی گزینهها برای دفاع از حقوق حقه خود استفاده خواهد کرد."
او همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات مشاور امنیت ملی کاخ سفید مبنی بر اینکه دیپلماسی با ایران با واسطه گری اروپا در جریان است، عنوان کرد: "دیپلماسی یک واژه عملیاتی است و منظور آن کاملا روشن است. نمیتوانید بگویید طرفدار دیپلماسی هستید ولی از انتقال وجوه ملی کشور به داخل جلوگیری کنید. نمیتوانید بگویید طرفدار دیپلماسی هستید و جنگ و تروریسم اقتصادی را علیه مردم ایران و این جنایت را ادامه دهید."
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: «با آمریکا به صورت مستقیم و غیرمستقیم در هیچ موضوعی گفتوگو نمیکنیم و مسیر دیپلماسی کاملا روشن است. البته هماهنگ کننده برجام تلاش میکند برخی نکات را در مسیر دیپلماسی جلو ببرد.»
او افزود: «آمریکا از برجام خارج شده، هم باید تعهد دهد و هم اقدام موثر در رفع تحریمها کند و هم اینکه باید شرایطی را بپذیرد که مجددا این مسیر را تکرار نکند و آن زمان میشود در چارچوب برجام صحبت کرد.»
پیش از این جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت دیپلماسی با ایران ادامه دارد، اما به شکل مستقیمی نیست. او گفت که آمریکا موضع خود را از طریق ارتباط با اروپاییها و دیگران به ایران توضیح میدهد، اما در این مرحله منتظر است بیشتر از ایرانیها بشنود که چگونه میخواهند ادامه دهند. او تاکید کرد که گفتوگو درباره مساله هستهای ایران پیچده و حساس است.
توصیه به دولت انگلیس
خطیب زاده درباره آخرین وضعیت پرونده نازنین زاغری محکوم امنیتی گفت: "این یک پرونده قضایی است که در دادگاه مراحل مختلف خودش را طی کرده و موضوع به صورت شفاف طرح شده و جلو میرود."
خطیبزاده ادامه داد: «بیشترین کمک به چنین پروندههایی، جلوگیری از سیاسی کردن آنهاست. باید اجازه دهیم در فرآیند قضایی مسیر خود را طی کند. مثل همه پروندهای دیگر، به دولت انگلیس توصیه میکنم یک بار مسیر سیاسی کردن موضوعات را رفته و دیده و اجازه دهد این موضوع در مسیر کاملا حقوقی و قضایی طی شود.»
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات جک استراو که گفته به سه مقام ایرانی برای گفتوگو درباره تانکهای چیفتن ویزا داده شده ولی به محض ورود به انگلیس به اداره مهاجرت رفته و دیپورت شدهاند، گفت: "دولت انگلیس چندین بار در موضوعات این چنینی به تعهدات خودش عمل نکرده و ایجاد مشکلاتی را به همراه داشته است از جمله آنکه جک استراو بیان کرده است. دولت انگلیس به افرادی که ویزا داده در بدو ورود دیپورت کرده است و این یک بار دیگر نشان میدهد دولت انگلیس نهایت تلاش خود را در سالهایی کرده است که آرامش به روابط دو کشور برنگردد."