به گزارش تابناک به نقل از فارس، «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه و «وانگ یی» امروز دوشنبه درباره مسائل مختلف از جمله توافق هستهای برجام و وضعیت روابط مسکو و پکن با واشنگتن گفتگو کردند.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای گزارش داده وزیران خارجه دو کشور در این دیدار که در گویلین چین برگزار شد یکدیگر را از وضعیت روابط خود با دولت آمریکا مطلع کردهاند.
در این بیانیه آمده است: «وزرا، یکدیگر را از روابط روسیه و چین با ایالات متحده مطلع کردند. آنها علاوه بر این، در خصوص چندین موضوع بینالمللی از جمله همکاری با سازمان ملل و سازمانهای بینالمللی، وضعیت افغانستان و میانمار و مسائل مربوط به برنامه جامع اقدام مشترک نیز رایزنی کردند.»
وزارت خارجه روسیه گفته این دیدار در فضایی دوستانه برگزار شد.
ساعاتی قبلتر «سرگئی لاوروف» در گفتگو با رسانههای چینی تأکید کرد که خروج واشنگتن از برجام، اثبات ناتوانی کامل این کشور در رسیدن به توافق با کشورهای دیگر و همچنین نقض قوانین بینالمللی است.
وی در این خصوص گفت: «وقتی آمریکا از توافق هستهای ایران خارج شد و هماکنون تلاش میکنند آن را احیا کنند، نه تنها (آمریکا) عمل به تعهداتش را متوقف کرد، بلکه تمامی کشورهای دیگر را از عمل به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل منع کرد و این نقض آشکار قوانین بینالملل است و نمایش ناتوانی کامل این کشور در مذاکره است».
آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهداتش از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد.
ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا به طور کامل تعهداتش در توافق هستهای را اجرا کرد و به کشورهای اروپایی که وعده جبران آثار این خروج را میدادند برای عمل به تعهداتشان فرصت داد.
یکسال بعد که دولتهای اروپایی نتوانستند به وعدههایشان عمل کنند تهران اعلام کرد طبق مفاد مندرج در توافق هستهای طی چند گام تعهداتش در توافق هستهای را کاهش خواهد داد.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری شکست خورده گفته قصد دارد ایالات متحده را به برجام بازگرداند. جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده شرط بازگشت آمریکا به برجام را رفع بیقید و شرط تمامی تحریمهای اعمالشده (imposed)، بازاعمالشده (reimposed) یا دوباره برچسبگذاریشده (relabaled) توسط دولت آمریکا علیه ایران است.
دولت بایدن از سوی دیگر شرط بازگشت به برجام را عقبنشینی ایران از اقدامات جبرانیای عنوان کرده که تهران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و محقق نشدن وعدههای طرفهای اروپایی در دستور کار قرار داده است.
جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد تأکید کرده واشنگتن با توجه به نقض یکجانبه برجام در جایگاهی نیست که برای اجرای این توافق شرط بگذارد.
مقامهای دولت بایدن علیرغم اذعان به شکست سیاست فشار حداکثری در اظهاراتی مشابه با مقامهای دولت ترامپ میگویند قصد دارند از بازگشت به برجام به عنوان سکویی برای «قویتر و طولانیتر کردن» توافق استفاده کنند. دولت بایدن در توضیح درباره مولفههای این «توافقی گستردهتر» با ایران گفته لازم است به اختلافات با ایران در زمینههای موشکی و فعالیتهای منطقهای نیز رسیدگی شود.