تحولات در گذر است و اخبار روز هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
قرن جدید به ربع نرسیده، اسراییل هم وجود نخواهد داشت
امام جمعه کرج: آمریکا در سال گذشته به بدترین شکل ممکن شکست خورد. قرن جدید به ربع نرسیده اسراییل هم وجود نخواهد داشت.استکبار تلاش می کند با نفوذ در مراکز تصمیم سازی، انقلاب را دچار انحراف کند و حفظ و تداوم نظام اسلامی فریضه ای واجب است. باید به داشتههای خودمان در مقابل دشمن اعتماد و از تجمل و اشرافیگری پرهیز کنیم و به حول و قوه الهی با سر کار آمدن دولت جوان حزب اللهی این وعده محقق میشود.
علمالهدی: چرخ زندگی مردم پشت صف مرغ و روغن است!
امام جمعه مشهد: درست است چرخ سانتریفیوژ میچرخد و چرخ زندگی مردم هم میچرخد؛ اما واقعیت این است که متاسفانه چرخ زندگی مردم در صف مرغ و روغن میچرخد! اگر مرغ و روغن نداشتیم، قابل توجیه بود و صبر میکردیم اما هر شب تلویزیون تبلیغ انواع روغنها را اعلام میکند، پس روغن هست اما مدیریت اجرایی مشکل دارد، بخاطر سوء مدیریت زندگی مردم در تنگنا نگه داشته شده است. روزی که تحریمها خنثی شود و زندگی مردم ما در توسعه معیشت بچرخد، میبینید که دشمن به خاطر منافع خودش و استفاده از بازار ما، تحریمها را برمیدارد.
واکنش امام جمعه گنبد به ناآرامیهای اخیر در اعتراض به یک کودکآزار
در همان لحظات اول که خبر این حادثه به من رسید، خیلی متأثر شدم و به همه مسئولین تذکر دادم که هر چه زودتر به این قضیه رسیدگی و مجازات این فرد هر چه که قانون و شرع تعیین کرده، معین شود. خیلیها در خارج و حتی داخل تلاش داشتند از این حادثه برای رسیدن به مقاصد خود بهرهبرداری کنند، ولی مردم ترکمنصحرا با هشیاری، تسلیم جوسازیها نشدند./ایسنا
صدر: شورای نگهبان در تاییدصلاحیتها جهتگیری خاص نداشته باشد
شهاب الدین صدر رئیس خانه احزاب: نمیتوان از فاکتور رأی مردم غفلت کرد. اهمیت مشارکت حداکثری در انتخابات ۱۴۰۰ بیش از هر زمانی است. شورای نگهبان نباید در تاییدصلاحیتها جهتگیری خاصی داشته باشد. رفتارهای مختلفی را از شورای نگهبان در ادوار مختلف شاهد بودیم. اگر عدهای بدون رأی مردم بخواهند کشور را اداره کنند، آن ساختار فرومیپاشد. نادیده گرفتن رأی مردم بی توجهی به نظریات امام و رهبری است. مردم نظام را از به بن بست رسیدن نجات دادند. جامعه روحانیت پدرخوانده نیست. برخی با مطرح کردن بحث پدرخواندگی کم لطفی میکنند. مردم این بار به سلیقه متفاوت از رئیس جمهور و دولت فعلی رأی می دهند. ممکن است شاهد پدیده انتخاباتی و سونامی رأی باشیم. برخی مخالفتها با نیامدن رئیسی از سر دلسوزی نیست. این ریسک وجود دارد که رئیسی و قالیباف بیایند و رأی نیاورند. اگر رئیسی و قالیباف با هم بیایند رأی آنها میشکند. تلاش شورای وحدت، رسیدن به وحدت و پرهیز از تخریب است. آغوش شورای وحدت به روی همه گروهها باز است./خبرآنلاین
پویش دعوت از «سعید جلیلی» اعلام موجودیت کرد
پویش «انقلاب از نو، احیای رویای ایرانی» برای دعوت از سعید جلیلی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری کار خود را آغاز کرد. در بخشی از بیانیه این اعلام موجودیت آمده است: اشرافیتِ سرمایهسالارِ غربگرا از سویی با زمینهسازی برای سرمایهداری، تبعیض و فشار به مردم و از سوی دیگر با انفعال و تسلیم و گره زدن همه مشکلات به غرب، معطل کردن بخش عمدهای از ظرفیتها و تعویق اصلاحات ضروری داخلی، این ناکارآمدیها را تعمیق کرده است.
انتقاد نماینده سابق از مجلسیها: فکر میکنند در دوم خرداد ۹۸ هستند
نماینده مجلس دهم گفت: مجلس فعلی درگیر بیان مشکلات در قالب نطق است که گمان می کنند اینگونه می توان نظر مردم را جلب کرد که این عمل برگرفته از نگاه انتخاباتی است و فکر می کنند که در دوم خرداد۹۸ هستند. جلال میرزایی، نماینده مجلس دهم، در گفتگو با برنا در رابطه با ضعف ها و ایرادهایی که کشور در قرن اخیر با آن مواجه بود، گفت: ارتباط با سایر کشورها یک فرصت است که سعی می شود برای رونق کسب و کار و مبادلات تجاری و افزایش تولید و توسعه و رفاه کشور استفاده کرد که متاسفانه ایران، این رویکرد را ندارد. باید رویکردمان را نسبت به جایگاه ایران در نظام بین الملل و هم نسبت به جایگاه سایر کشورها تغییر دهیم. همچنین باید در نحوه رویکرد فعلی تجدیدنظر شود، در غیر این صورت هزینه های گزافی بر کشور تحمیل می شود. او ادامه داد: نمی توان اقدامات خوبی که اخیرا انجام شده است را نادیده گرفت؛ اما باید این ها با سرعت بیشتر پیش برود، باید پیشرفت سایر کشورها را ببینیم تا بدانیم در چه جایگاهی هستیم.
چمران خطاب به آمریکا: توپ در زمین شماست
مهدی چمران، لغو عملی همه تحریمها را از طرح ایران برای برجام اعلام کرد و گفت: بعد از راستیآزمایی به برجام برمیگردیم.مهدی چمران، نایب رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «طرح ایران برای برجام اعلام شده است: لغو عملی همه تحریمها و بعد از راستی آزمایی بازگشت به برجام. آمریکا نباید منتظر طرحی باشد. این پیام روشن را شنیده است و توپ در زمین اوست، ولی میخواهد وقت کشی نماید، هنوز هم به اثر بخشی تحریمها امید دارد تحریمها را بایستی بشکنیم و خنثی کنیم.»
درخواست ۴۳ سناتور آمریکایی از بایدن درباره ایران
۴۳ سناتور آمریکایی در نامهای به رئیس جمهور آمریکا، از وی خواستند از تمام قدرت دیپلماتیک و اقتصادی برای رسیدگی به مسائل هستهای و غیرهستهای ایران استفاده کند. به نوشته پایگاه خبری «آکسیوس»، در متن این نامه که تاکنون به امضای ۴۳ سناتور از دو حزب اصلی آمریکا رسیده، ادعا شده است: «دموکراتها و جمهوریخواهان ممکن است به لحاظ تاکتیکی تفاوتهایی داشته باشند؛ اما بر سر ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای و مقابله با طیف وسیعی از رفتارهای غیرقانونی ایرانیها، متحد هستند».
در ادامه این نامه آمده است: «با نگاه به جلو، ما به شدت اعتقاد داریم که باید از تمام قدرت ابزارهای دیپلماتیک و اقتصادی در هماهنگی با متحدان خود در شورای امنیت سازمان ملل و منطقه برای دستیابی به توافقی که مانع ایران برای همیشه از دستیابی به سلاح هستهای میشود و به شکلی معنیدار فعالیت بیثباتکننده آن در کل منطقه و همچنین برنامه موشکی آن را محدود میکند، استفاده کنید».
این سناتورها خطاب به بایدن نوشتهاند: «معتقدیم مهم است که با شرکای اروپایی، اسرائیل و شرکای امنیتی خلیج (فارس) درباره مسیر رو به جلو با ایران، مشورت کنید. توافقهای اخیر ابراهیم (اشاره به توافقهای سازش برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی) این امید را ایجاد میکند که شرکا و متحدان ما میتوانند با هم برای همکاری منطقهای بیشتر کار کنند».اواخر اسفند سال گذشته، برخی رسانهها پیشنویس این نامه را که از سوی «باب منندز» سناتور تاثیرگذار دموکرات، «لیندسی گراهام» و «جیم ریش» دو سناتور جمهوریخواه تنظیم شده است منتشر کرده بودند.
واکنش یک اصلاحطلب به اظهارات مقام ارشد سپاه
دبیرکل مجمع ایثارگران در پاسخ به اظهارات سردار جوانی گفت: آقایان نباید جامعه را ناآگاه فرض کرده و طوری وانمود کنند که انگار مخالفان ورود نظامیان به عرصه سیاست و انتخابات نسبت به برخورد آنها با منافقین و... مشکل دارند. این چه استدلالی است که سردار جوانی در این زمینه به کار برده است؟ موضوع منافقین چه ربطی به ورود یک نهاد نظامی به رقابتهای انتخاباتی و دخالت درعرصه سیاست دارد؟ جواد امام در گفتوگو با اعتمادآنلاین در پاسخ به اظهارات اخیر سردار جوانی مبنی بر اینکه اگر امام (ره) ورود سپاه به موضعگیری سیاسی را منع کرده، موضعگیریهای سپاه در زمان حیات آن عزیز چگونه توجیه میشود، گفت: متاسفانه اظهارات ایشان بر خلاف نظر صریح حضرت امام است، زیرا ایشان مکرر ارتش، سپاه و بسیج را از دخالت در امر سیاست و انتخابات منع کردهاند.
وی افزود: طبق قوانین مربوط به نیروهای مسلح و بنابر نظر رهبری نیز نیروهای مسلح از حضور در این عرصهها منع شدهاند. اینکه نظامیان برخورد با منافقین را مستمسکی برای ورود به سیاست و تحرکات انتخاباتی قرار دهند به هیچ وجه کار درستی نیست. چه کسی این مجوز را صادر کرده که می توان به بهانه مقابله با منافقین در عرصههای سیاسی و انتخاباتی دخالت کرد؟دبیرکل مجمع ایثارگران ادامه داد: آقایان نباید جامعه را ناآگاه فرض کرده و طوری وانمود کنند که انگار مخالفان ورود نظامیان به عرصه سیاست و انتخابات نسبت به برخورد آنها با منافقین و... مشکل دارند. این چه استدلالی است که سردار جوانی در این زمینه به کار برده است؟ موضوع منافقین چه ربطی به ورود یک نهاد نظامی به رقابتهای انتخاباتی و دخالت درعرصه سیاست دارد؟
مشاور قالیباف: محبوبیت «روحانی» تک رقمی شد
مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به مشاور رئیس جمهور، نوشت: چرا محبوبیت «روحانی» به ٧ درصد رسیده است؟!سید محمود رضوی در حساب کاربری خود در توئیتر خطاب به حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهور ضمن انتقاد از عملکرد دولت، نوشت: تفاوت در عملکرد است. دولتی که در سال ۹۲ با حدود ۵۱ درصد پیروز شد و با دو قطبی سازی کاذب در ۹۶ به ۵۷درصد رای مردم رسید، آن قدر بر صندلی تکیه زدند و برای مردم کار نکردند که به محبوبیت تک رقمی(۳ تا ۷ درصد) رسید.وی در پایان مطلب خود آورده است: آن قدر اوضاع خراب شده که اصلاح طلبان هم از این دولت برائت می جویند.حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهور پیش از این و در واکنش به مقایسه انجام شده توسط مشاور رئیس مجلس درباره سفرهای روسای قوای مقننه و قضائیه در ایام نوروز با حضور رئیس جمهوری در ساختمان ریاست جمهوری،نوشته بود: تفاوت در این است که او در پایان دوره و آن دو احتمالا در ابتدای رقابت انتخاباتی هستند.او[روحانی] تاکنون سه بار به تمام استانهای کشور سفر و پروژههای دولت های قبل را تکمیل کرده و پروژههای ملی و استانی دولت خود را به پایان رسانده است.
نماینده مجلس: فضای مجازی بیصاحب است
عضو کمیسیون فرهنگی با بیان اینکه فضای مجازی بی صاحب است، گفت: هر کس به هر گونه از آن استفاده میکند و مرتب اطلاعات کاربران تخلیه میشود.حجت الاسلام حسین جلالی در گفتوگویی، اولویتهای کمیسیون خود را در سال ۱۴۰۰ برشمرد و گفت: موضوع جمعیت، فضای مجازی، ورزش و میراث فرهنگی در اولویت نمایندگان قرار داده شده است. فضای مجازی، فضایی بیصاحب و به اصطلاح بیدر و پیکر است و هر کس به هر گونه از آن استفاده میکند، این در حالی است که مرتب اطلاعات کاربران تخلیه میشود و سیستمها آسیب میبینند. در نتیجه ساماندهی فضای مجازی باید در اولویت باشد. افزون بر این، نبود اینترنت ملی هم ایجاب میکند فضای مجازی ساماندهی شود.وی مسئله جوانی جمعیت را از مهمترین مسائل و دغدغههای کمیسیون فرهنگی عنوان کرد و ادامه داد: بررسیها هنوز روی این موضوع ادامه دارد و این بحث، صرفاً به تنهایی مرتبط با مسائل کلان نیست. نمایندگان در حوزه انتخابیه خود میتوانند کارهایی مانند همافزایی برای تأسیس مراکز تفریحی و ورزشی و... را برای کمک به جوانی جمعیت انجام دهند.
گلایه وزیر ارشاد از صدا و سیما
وزیر فرهنگ و ارشاد در توئیتی از نحوه تولید محتوا در رسانه رسمی کشور گله کرد و نوشت: آیا با این سطح از تبلیغات منفی در تدارک مشارکت حداکثری هستند؟سید عباس صالحی عصر جمعه در حساب کاربری خود در توئیتر تصریح کرد: کارنامه کشور در رسانه رسمی در قالب خبر، گزارش، مصاحبه، فیلم مستند، سریالهای سریالی! چنین است: مسئولان چپاولگر اموال عمومی و جاسوس خارجی هستند! آیا با این سطح از تبلیغات منفی در تدارک مشارکت حداکثری هستند؟
جلالی: ایران مخالف برنامه انگلیس برای گسترش زرادخانه اتمی است
سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه به خبرگزاری «اسپوتنیک» گفت، تهران با برنامه لندن برای تقویت پتانسیل اتمی خود مخالف است. «کاظم جلالی» در واکنش به تصمیم لندن گفت: مطابق با فلسفه پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی، این نوع تسلیحات باید کاهش یابد و فناوریهای هستهای باید در مفهوم اتم برای صلح توسعه پیدا کند.وی افزود: جمهوری اسلامی ایران انرژی هستهای را برای اهداف صلحآمیز توسعه میدهد و ما با گسترش تدریجی هیچ نوع سلاح هستهای موافق نیستیم.بعد از اعلام خبر تصمیم لندن، وزیر امور خارجه ایران هم در واکنش به ابراز نگرانی نخستوزیر انگلیس درباره برنامه هستهای ایران، گفت که این ابراز نگرانی در همان روزی صورت گرفت که لندن اعلام کرد، زرادخانه اتمی خود را توسعه میدهد.وی در پیامی توییتری در این خصوص نوشت: «بوریس جانسون با دو رویی کامل نگران ساخت سلاح هستهای توسط ایران است. او درست در همان روز اعلام میکند که کشورش زرادخانه تسلیحات اتمی خودش را افزایش خواهد داد.»
مدل پیشنهادی مطهری برای مذاکره مستقیم ایران با آمریکا
علی مطهری می گوید: امروز که آمریکا منافقانه اعلام آمادگی برای مذاکره درباره بازگشت به برجام کرده و ایران را در دنیا مخالف مذاکره و گفت و گو جلوه داده است، ما باید او را خلع سلاح کرده و آمادگی خود را برای مذاکره مستقیم اعلام کنیم.علی مطهری، نماینده ادوار مجلس که برای انتخابات ۱۴۰۰ اعلام کاندیداتوری کرده است، در یادداشتی که در کانال تلگرامی اش منتشر کرده، درباره مذاکره ایران و آمریکا نوشته است: ما در سیاست خارجی خود گاهی برحق بودن را با رسیدن به حقمان مخلوط می کنیم. روشن است که در موضوع بازگشت به برجام، ما برحقیم و ابتدا آمریکا باید با لغو تحریمها به برجام برگردد و ما نیز پس از راستی آزمایی به برجام بازگردیم. ما لزوماً بایدها بر هست ها منطبق نیست. آیا در عصر امروز که عصر نفاق است برحق بودن برای رسیدن به حق خود کافی است؟
امروز که آمریکا منافقانه اعلام آمادگی برای مذاکره درباره بازگشت به برجام کرده و ایران را در دنیا مخالف مذاکره و گفت و گو جلوه داده است. ما باید او را خلع سلاح کرده و آمادگی خود را برای مذاکره مستقیم و بدون واسطه اروپایی ها با آمریکا مثلا طی سه جلسه و حداکثر در طول سه هفته اعلام کنیم با همان شرط خودمان یعنی ابتدا لغو همه تحریم ها و سپس راستی آزمایی و آنگاه بازگشت دو طرف به برجام.حرکت گام به گام دو طرف نیز می تواند مطرح شود. مثلا آمریکا ابتدا تحریم نفتی و بانکی را بردارد و ما پس از راستی آزمایی مثلا غنی سازی 20 درصد را تعلیق کنیم و همین طور گام های بعدی. اگر این سه جلسه نتیجه نداد و به بن بست رسید، ضمن این که نفاق آمریکا را آشکار کرده و ایران را از اتهام ضدیت با گفت و گو بری ساخته ایم، با آمریکا و اروپا و به طور کلی دنیا اتمام حجت کرده و تیغ آمریکا را کند نموده ایم و افکار عمومی جهان را به نفع ایران تغییر داده ایم. خلاصه، این که ما برحق هستیم، کافی نیست برای این که به حقمان برسیم، باید تلاش کنیم و پرده نفاق را از چهره دشمن کنار بزنیم.
نقوی حسینی: گویا جهانگیری متوجه نیست چه میگوید
سید حسین نقوی حسینی گفت: اصلا نیازی به تخریب دولت نیست و مشخص است که عملکردش چگونه بوده است.اخیرا اسحاق جهانگیری گفته است: «در ایام پیش رو، عدهای به دنبال زیر سوال بردن خدمات دولت هستند و تلاش میکنند با ایجاد اختلال و تشنج در بازار، خدمات چندین ساله دولت را تحتالشعاع قرار دهند». از سوی دیگر بارها مشاهده شده است که دولت نبود کالاهای اساسی در کشور را به تحریمهای بینالمللی نسبت میدهد؛ گزارهای که به نظر میرسد دقیق نیست.سیدحسین نقوی حسینی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، درباره نقش دولت در مشکلات کنونی به «مثلثآنلاین» گفت: «اگر به گفته آقای جهانگیری عدهای میتوانند در بازار مرغ یا دیگر کالاهای اساسی اختلال ایجاد کنند، نشانه ضعف شدید دولت است؛ به این معنی که دولت توان برخورد با اخلالگران را ندارد. گویا آقای جهانگیری اصلا متوجه نیست چه میگوید. او عذر بدتر از گناه میآورد. یعنی کار دولت به جایی رسیده است که حتی نمیتواند با کسانی که به گفته آقای جهانگیری اخلال ایجاد میکنند، مقابله کند؟». او ادامه داد: «در عین حال من باور دارم این سخنان محلی از اِعراب ندارد و تمام مشکلات کنونی به ناهماهنگی گسترده میان دولت با سایر نهاد و البته ناهماهنگی وزارتخانهها با یکدیگر و به طور کلی به ناکارآمدی دولت بر میگردد.»
تحلیل نیوزویک درباره تنش میان ایران و آمریکا
نیوزویک در تحلیلی به تنش میان ایران و آمریکا پرداخت. به گزارش نیوزویک، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، قصد دارد با مقامهای ایرانی دیدار کند. این در حالی است اختلاف چین با دولت ایالات متحده بر سر تحریمهای نفتی ایران و تجارت نفت با ایران کماکان وجود دارد.به رغم تمایل دولت بایدن مبنی بر بازگشت به برجام، هنوز اقدام جدی از سوی دولت ایالات متحده برای بازگشت به برجام انجام نشده است. در واقع دولت بایدن زمان بازگشت خود به برجام را بعد از بازگشت کامل تهران به تعهدات خود اعلام کرده، ایران نیز خواهان لغو تحریمها شده است تا به تحریمها بازگردد. در چنین شرایطی چین خواهان ادامه تجارت نفتی با ایران صرف نظر از تحریمهاست.توافق هستهای موسوم به برجام در سال ۲۰۱۸ توسط رئیسجمهوری دونالد ترامپ، کنار گذاشته شد و ترامپ بار دیگر به تحریمهای اقتصادی و اعمال فشار روی آورد. سیاست «فشار حداکثری» برای تغییر و تضعیف ایران بود، اما ایران همواره مقاومت کرد و در مقابل تحریم ها ایستاد اما ترامپ دورانش به سر رسید و کاخ سفید را ترک کرد.