به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز یکشنبه پانزدهم فروردین ماه در حالی چاپ و منتشر شد که روایت معاون سیاسی سپاه از تخلف «سعید محمد» و اعلام موضع انتخاباتی سپاه توسط معاون سیاسی سپاه پاسداران از یک سو و برنامه نشست وین برای حصول دو توافق جداگانه در کنار ورود ایران به موج چهارم کرونا از سوی دیگر در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده اند.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم؛
روزنامه ابتکار در گزارشی که عنوان آن را تیتر یک شماره امروز خود انتخاب کرده است، نوشت: نامزدی سردار سعید محمد به عنوان یک گزینه نظامی احتمالهایی را برای ظهور یک چهره جدید برای رقابت انتخاباتی روشن میکرد که این احتمالها با استقبال سرد و البته منفی چهرههای شاخص اصولگرا ضعیفتر شد. در آخرین واکنشها نیز سردار جوانی معاون سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حمایت این نهاد از سعید محمد نامزد انتخابات ریاست جمهوری و فرمانده پیشین قرارگاه خاتم را رد کرد.
او همچنین کنار گذاشتن سعید محمد از قرارگاه خاتم الانبیا را هم به دلیل تخلف او در ورود به انتخابات دانست.
جوانی گفت: سپاه بجد با ورود پاسداران و از جمله ایشان به عرصه انتخابات بدون طی مراحل و فرآیندهای قانونی تعریف شده مخالف است. اتفاقاً منفک کردن سعید محمد از مسئولیت فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم به دلیل همین تخلف و رعایت نکردن مقررات از سوی ایشان بوده است.
پیشتر حمیدرضا ترقی عضو موتلفه مدعی شده بود که سعید محمد به دلیل تخلف از قرارگاه برکنار شده است که از سوی محمد قویا تکذیب شد و ترقی مجبور به عذرخواهی از او شد. سعید محمد زمستان سال گذشته برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری استعفا داد.
اعلام نامزدی محمد با مخالفاتهای زیادی همراه بود و نیروهای اصولگرا از آن استقبال نکردند. با این حال نام او به عنوان یک نامزد سپاهی مطرح است.
سردار جوانی در این باره میگوید: «سپاه نه از سعید محمد و نه از هیچ کاندیدای دیگری در انتخابات حمایت نمیکند و نخواهد کرد. اساساً ورود سپاه و بسیج به انتخابات به طور مصداقی و حمایت از افراد و گروهها و فهرستها دارای منع قانونی و شرعی است. این فضایی که در شبکههای اجتماعی داخلی و رسانههای خارجی و بویژه در شبکههای ماهوارهای ضدانقلاب شکل گرفته و بعضاً سعید محمد را کاندیدای مورد حمایت سپاه معرفی میکنند، از یک طرف ساخته و پرداخته کسانی است که میخواهند چهره سپاه را مخدوش کنند و از طرفی، متاثر از افرادی است که تصور میکنند، چون سعید محمد مسئولیت فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص) سپاه را برعهده داشته و به عرصه انتخابات ورود کردهاند، احتمالاً ورود ایشان به عرصه انتخابات با نظر و تایید و حمایت سپاه است.»
در همین حال در روزهای اخیر فعالیتهای سیاسی سعید محمد کاهش یافته او کاملا در سکوت به سر میبرد. همین موضوع شائبه احتمال عقب نشینی او از حضور در انتخابات را به وجود آورده است.
دفتر سعید محمد اظهارات سردار جوانی معاون سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درباره چرایی کناره گیری او از فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیای سپاه را تکذیب کرد.
امروز سردار یدالله جوانی در گفت و گویی با خبرگزاری فارس مدعی شده بود که منفک کردن سعید محمد از مسئولیت فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم به دلیل تخلف و رعایت نکردن مقررات از سوی او بوده است. معاون سیاسی سپاه هرگونه حمایت این نهاد از سید محمد را رد کرد.
پیشتر نیز حمیدرضا ترقی عضو ارشد موتلفه مدعی شده بود که کنار رفتن محمد از قرارگاه خاتم به دلیل تخلفات او بوده است. اما ترقی پس از آن به خاطر این ادعا از محمد عذرخواهی کرد.
حالا دفتر سعید محمد در اطلاعیهای سخنان یدالله جوانی را هم رد کرده است. در این اطلاعیه آمده است: براساس اخبار منتشر شده از قول پاسدار یدالله جوانی مبنی بر برکناری سعید محمد بدلیل تخلف از قوانین سپاه برای ورود به عرصه انتخابات که پیش از این نیز توسط حمیدرضا ترقی عضو اصولگرای شورای موتلفه اسلامی نیز تکرار شده است به استحضار ملت شریف ایران میرساند.
فارغ از اینکه این قبیل اخبار با شیطنت رسانهای تنظیم و نشر گردیده است، آقای دکتر سعید محمد هیچ گونه تخلفی در خصوص فعالیتهای انتخاباتی ننموده تا جایی که ایشان علت استعفای خود را عدم شائبه حمایت و استفاده از موقعیت مسئولیت فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه را عنوان نموده است، مهمی که با واکنش رسمی قرارگاه خاتم الانبیاء همراه گردید همه ما را به این مطلب رهنمون میسازد که آقای جوانی مسئولیت سخنگویی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را ندارند و تحلیل شخصی خود را به عنوان یک شخصیت حقیقی عنوان نموده است که متاسفانه مورد سوءاستفاده رسانههای معاند برای ضربه زدن به ساحت مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز شده است.
به کرات اعلام داشتیم تکرار چنین مصاحبههایی با توجه به علایق شخصی و حزبی برخی افراد منجر به عدم اعتماد عمومی و همچنین مشارکت حداکثری مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی خواهد گردید.
از خداوند سبحان گشایش مسیر سعادت ملت بزرگ ایران را تحت توجهات امام عصر (عج) مسالت داریم.
اهمیت سخنان سردار جوانی از این منظر است که او نه یک فرمانده معمولی سپاه، بلکه معاون سیاسی کل سپاه پاسداران ایران است، از این منظر سخنان او را باید سخنان کل سپاه دانست.
سید علیرضاکریمی طی در سرمقاله امروز روزنامه آفتاب یزد با عنوان عجب مسئولان طلبکاری داریم! نوشت: عجب مسئولان طلبکاری داریم! دیروز اظهارنظرهای مقامهای دولتی مرتبط با کرونا را که مرور میکردم به یک نتیجهگیری رسیدم: اینکه امروز درگیر چهارمین موج ویروس منحوس شدهایم تقصیر مردم است نه مسئولان!
برخی مقامها با ایما و اشاره و برخی مقامها صریحاً جامعه را مقصر این وضعیت میدانند. عدهای از آنها خیلی هم طلبکارانه سخن میگویند و نهیب میزنند که گفته بودیم سفر نروید و گفته بودیم پروتکلها را رعایت کنید.
بهرحال پیش از شروع سال جدید و دقیقا در همان ایامی که رئیس جمهور مدعی بود دیگر پیک کرونا نداریم و وزیر بهداشت با «قسم» تلاش داشت مردم را در تعطیلات در خانه نگه دارد مشخص و محرز بود که یک سوء مدیریت شکل گرفته است. آن روزها بسیاری از رسانهها و ناظران تاکید داشتند شیوع ویروس جهش یافته بسیار جدی است و تجربه نشان داده این ویروس، به فرد درگیر شده ۳ روز بیشتر مهلت نمیدهد و این سوءمدیریتها نتیجهاش یک کشتار جمعی است. حالا آمارها کم کم در حال اثبات همان هشدارهاست. آمار مرگ و میر سه رقمی شده و بیمارستانها دیگر تخت خالی ندارند. حتی دیروز یکی از اقوام دور مدعی بود که بیمار کروناییاش با درگیری ۳۰ درصد ریه را بیمارستان دولتی پذیرش نکرده و کادر درمان گفتهاند یا ببرید خانه و فرد را قرنطینه کنید و یا رهسپار بیمارستان خصوصی شوید؛ یعنی پرداخت ۲۵ میلیون تومان بابت هر شب بستری!
البته باید اذعان نمود تا حدود بسیاری این سوء مدیریت شکل گرفته خودخواسته است! آری؛ یعنی مسئولان تصمیم گیر مسائل مالی و اقتصادی را اولویت قرار دادند
نه جان مردم را! به نظر میرسد بنا بوده اقتصاد گردشگری و بسیاری از اقتصادهایی که مستقیم و غیر مستقیم با این اقتصاد مرتبط هستند در سال جدید دیگر زیان نبینند و آنقدر سنبه مسئولان مرتبط با این حوزه قوی بوده که شب عید اعلام شد سفر به ۹۱ درصد از شهرهای کشور با خودروی شخصی آزاد و سفر با هواپیما، اتوبوس و قطار نیز ۱۰۰درصد بلامانع است.
با توجه به آنچه عرض شدای کاش مسئولانی که در اولین روز کاری شروع به نطق کردند دو مسئله را در نظر میگرفتند و در درافشانی هایشان لحاظ مینمودند. ایشان ابتدا اذعان میکردند که اقتصاد کشور مهم است و چه بسا موارد دیگری قربانی
باید شود تا اقتصاد باقی بماند. فلذا سهل انگاریهایی تعمدا صورت گرفته است. دومین مسئلهای که میبایست مسئولان در سخنرانی هایشان به آن اشاره میکردند این موضوع بود که در کنار اولویت قرار گرفتن اقتصاد در خرید واکسن کرونا قطعا کارنامه دولت قابل دفاع نیست. در حقیقیت پیش از آنکه گفته شود چرا مردم رفتند سفر و پروتکلها رعایت نشد باید تاکید میشد برخلاف ادعاها نتوانستیم حتی یک چهارم وعدههای خرید واکسن و واکسیناسیون را محقق کنیم. ضمن آنکه دیروز رسما اعلام شد واکسیناسیون سراسری به جای تیرماه سالجاری که وعده آن داده شده بود مقرر شده مهرماه انجام شود. نکته پایانی هم اینکه: عجب مسئولان طلبکاری داریم!
حشمتالله فلاحتپیشه تحلیلگر مسائل بینالملل طی یادداشتی در شماره امروز آرمان ملی نوشت: دوران محکزنی متقابل ایران و آمریکا به پایان رسیده است، مثل دو تیم فوتبال که در چند دقیقه اول، نقاط قوت و ضعف یکدیگر را محک میزنند و سپس اقدام میکنند. این دوران میان آمریکا و ایران شکل گرفت، دو طرف یکدیگر را محک زدند و بعد از این زمان، حالا به سمت تصمیمات اساسیتر حرکت میکنند؛ بنابراین فصل تازهای در برجام شکل گرفته است. از ابتدا دو طرف قصد نداشتند، گزینهای غیر از دیپلماسی را جایگزین رفتار خود کنند، اما به دلیل طولانی شدن این دوران محکزنی، چند ضعف به وجود آمد. اول کاهش اعتماد متقابل، دوم ورود بازیگران آشوبسازی که از تنش میان ایران و آمریکا سود میبرند. این امکان وجود دارد که اگر دوران محکزنی ادامه پیدا کند، عملا مدیریت تحولات از دست دو طرف خارج شود. برای اولینبار بود که در این هفته اتفاق تازهای شکل گرفت و آمریکاییها به وسیله رابطهای که با اتحادیه اروپا داشتند، کمیسیون مشترک را فعال کردند. از سهشنبه نیز بناست برجام وارد سیر این تحولات شود. اینکه پس از این چه خواهد شد، مهم نیست. سیاستی که آمریکاییها در گذشته پیوسته اعلام میکردند، این بود که ایران باید گام اول را بردارد و سیاست گامبهگام را در نظر گرفتند. در نقطه مقابل، ایران اعلام میکرد که آمریکا گام اول را بردارد، زیرا آمریکا ابتدا از برجام خارج شده بود.
اکنون ایران کماکان بر موضع خود ایستاده، در حالی که آمریکاییها سیاست خود را تعدیل کردهاند. آمریکا معتقد بود ایران باید گام اول را بردارد و حالا از این موضع کوتاه آمده، در حالی که ایران هنوز بر لزوم اقدام آمریکا پیش از ایران تاکید دارد. آنچه میتوان بر اساس آن توافق کرد، تعریف گامهای اساسی و راهبردی است، گامهایی که تاثیر جدی، عملیاتی و قطعی برکاهش تحریمها داشته باشد. اگر این کار صورت بگیرد، نظر ایران نیز تامین شده و ما شاهد احیای برجام خواهیم بود. در غیر این صورت احتمال باقیماندن بیمیلی ایران برای مذاکره با آمریکا وجود دارد. اتفاقی که افتاد، آن بود که آمریکاییها پس از محک زدن ایران، نتایج دلخواه خود را دریافت نکردند. آنها تصور میکردند، با استفاده از میراث سیاست فشار حداکثری ترامپ، ایران را به دادن امتیازات بیشتر و رفع توقعات جدید آمریکا درباره پروتکل الحاقی و مسائلی از این دست وادار خواهند کرد. با این حال گامهای عملیاتی کاهش تعهدات که ایران تنها در دوران بایدن برداشت، بلندتر از گامهایی بود که در دوران ترامپ برداشته شد، زیرا در زمان ترامپ ایرانیان کماکان امید داشتند، سیاست ترامپ در آمریکا فراگیر نباشد و دولت جدید به برجام بازگردد، اما با سیاستی که بایدن در پیش گرفت، جمهوری اسلامی ایران به این نتیجه رسید که این میتواند پایان خوشبینی به دولت آقای بایدن باشد. نشست سهشنبه کمیسیون مشترک که آمریکاییها اعلام کرده اند در آن حضور پیدا میکنند، میتواند خیلی زود به پایان برسد و بدون نتیجه به پایان برسد یا منجر به مذاکراتی جدی شود. زمانی این نشست خیلی زود به پایان خواهد رسید که طرف ایرانی به این نتیجه برسد، آمریکاییها سیاست گامبهگام که در مقابل کشورهای ضعیف اعمال میکنند را کنار گذاشتهاند، اما اگر طرف مقابل گامهای عملیاتی و راهبردی در مسیر سبز کردن سنگ برجام انجام دهد، امکان اینکه مذاکرات جدی شود. آمریکا زمانی از نظر ایران به برجام بازگشته است که اقدام عملیاتی در راستای برجام انجام دهد.