کیوسک بین الملل تابناک: روایت رسانه اسرائیلی از نقش دو کشور عربی در کودتای اردن، اعلام وضعیت اضطراری در «فلوریدا»، نگرانی روسیه از رزمایش ناتو و اوکراین، کشته شدن ۲۲ نیروی امنیتی هند و استقبال سازمان ملل و اتحادیه اروپا از لغو تحریمهای واشنگتن علیه لاهه، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
روایت رسانه اسرائیلی از نقش دو کشور عربی در کودتای اردن
روزنامه «یدیعوت احارانوت» در گزارشی به اتفاقات شب گذشته اردن پرداخت و دولت سعودی و یک کشور عربی حاشیه خلیج فارس را در پشت پرده کودتا در این کشور دانست.
به نوشته العربی الجدید، این روزنامه نوشت که طبق گفته منابع عالیرتبه اردنی دولت سعودی و این کشور عربی حاشیه خلیج فارس [نام این کشور در گزارش ذکر نشده است]، با یکدیگر برای انجام کودتا در اردن هماهنگ و از اتفاقات آگاه بودند. یدیعوت احارانوت پیش بینی کرد که کشور دیگر عربی، امارات متحده عربی باشد.
به نوشته این روزنامه «عبدالله دوم» پادشاه اردن از نقشه کودتا آگاه بوده و ماه گذشته در سفری غیرمنتظره وارد عربستان شد و با «محمد بن سلمان» دیدار کرد. شرح این سفر و سخنان رد و بدل شده، هیچ وقت رسانهای نشد. پس از آن شاه اردن به همه از جمله اسرائیل و موساد گفت که به کسی اعتماد ندارد و در راستای ثبات قدرت خود در اردن تلاش خواهد کرد.
احارانوت افزود: «امروز مشخص شده است که بی تردید بنیامین نتانیاهو از چیزی که ذهن پادشاه اردن را در هفتههای اخیر به خود مشغول کرده بود، آگاه بوده است. یکی از دلایل ممانعت پادشاه اردن از عبور هواپیمای نتانیاهو از آسمان این کشور و پرواز به سمت امارات متحده عربی، انتقام از ابوظبی به دلیل همکاری با کودتاگران در اردن بود.»
همزمان منابع خبری در جریان کودتای اردن، نام های «الشریف حسن بن زید» و «باسم عوض الله» را ذکر کردهاند که مستقیم با عربستان سعودی ارتباط داشتند.
اعلام وضعیت اضطراری در «فلوریدا»
در پی نشت مقادیر زیادی از فاضلاب سمی آلوده به مواد رادیواکتیو در خلیج «تمپا»، مقامهای ایالت «فلوریدا» اعلام وضعیت فوقالعاده کردند.
بنا بر گزارش شبکه «بی بی سی»، بیش از ۳۰۰ خانه در یکی از شهرستانهای ایالت فلوریدا حکم تخلیه دریافت کردند و بزرگراهی در نزدیکی مخزن «پاینی پوینت» مسدود شده است.
طبق این گزارش، مقامهای ایالت فلوریدا با ارسال پیامهایی، از شهروندان محل وقوع این حادثه درخواست کردند تا به سرعت خانههای خود را ترک کنند.
مقامهای ایالت فلوریدا میگویند که مخزن ۳۱ هکتاری، میلیونها گالن آب حاوی فسفر و نیتروژن از یک کارخانه فسفات را در خود جای داده است.
طبق این گزارش، حوضچهای که نشت در آن رخ داده است، آلوده به یک ماده زائد رادیواکتیو است که حاصل از تولید کود شیمیایی بوده و آب این حوضچه، حاوی مقادیر کمی رادیوم و اورانیوم است.
مقامهای ایالت فلوریدا در حالی اعلام وضعیت فوقالعاده کردهاند که تلاشها در روز جمعه هفته گذشته برای جلوگیری از نشت و ترمیم این حوضچه بینتیجه مانده بود و «ران دسنتیس» فرماندار فلوریدا روز گذشته (شنبه) به وقت محلی اعلام وضعیت فوقالعاده در منطقه محل حادثه کرد.
طبق این گزارش، نگرانیها از نفوذ این مواد سمی به زمینهای کشاوزری منطقه افزایش یافته و یکی از مقامهای محلی گفته که صحبت از وقوع سیلابی به بزرگی دو میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر در عرض چند دقیقه است.
بی بی سی همچنین گزارش کرد که با اعلام وضعیت اضطراری، مقامهای ایالت فلوریدا در تلاش هستند با ارسال پمپ و تجهیزات به منطقه، بتوانند وضعیت پیش آمده را تحت کنترل درآورند.
نگرانی روسیه از رزمایش ناتو و اوکراین
ارتش اوکراین در اقدامی که باعث ایجاد تنش با مسکو میشود اعلام کرد، رزمایش مشترکی را با نیروهای ناتو در آینده نزدیک برگزار میکند.
به نوشته «رویترز» کرملین جمعه اعلام کرد که هرگونه اعزام نیروهای ناتو به اوکراین منجر به تنش بیشتر نزدیک مرزهای روسیه میشود و مسکو را مجبور به اقدامات اضافی برای اطمینان از امنیت خود میکند.
ارتش اوکراین شنبه در بیانیهای در شبکه فیسبوک اعلام کرد، در این رزمایش بیش از ۱۰۰۰ پرسنل نظامی از دست کم ۵ کشور عضو ناتو حضور دارند. در بیانیه ارتش اوکراین آمده است: «به طور خاص، در این رزمایش، اقدامهای دفاعی و به دنبال آن یک حمله برای بازگرداندن مرزها و تمامیت ارضی کشور که توسط یکی از کشورهای همسایه متخاصم مورد تعرض قرار گرفته، انجام خواهد شد.»
ناتو نیز پس از هشدار روسیه مبنی بر اینکه تشدید جدی درگیری در منطقه «دونباس» میتواند اوکراین را نابود کند، ابراز نگرانی کرده است. برخی تصاویر منتشره در شبکههای اجتماعی نیز از تقویت مواضع دفاعی روسیه در مرز با اوکراین حکایت دارد.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه پنجشنبه گفت، کشورش حاضر است با اعضای ناتو مذاکره کند. این دیپلمات ارشد روس هشدار داد، هرگونه تلاش جدید برای به راه انداختن جنگ در منطقه «دونباس» ممکن است به نابودی اوکراین ختم شود.
وزیر امور خارجه آمریکا نیز اخیرا در دیدار با «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان در حاشیه نشست وزرای خارجه ناتو در «بروکسل» بر لزوم مقابله کشورهای عضو ناتو با روسیه تأکید کرد.
کشته شدن ۲۲ نیروی امنیتی هند
مقامهای هند امروز یکشنبه اعلام کردند، در حمله شبه نظامیان مائوییست در یکی از ایالات مرکز این کشور، که یکی از خونینترین حملات رخ داده از سوی گروههای شبه نظامی چپگرا در سال جاری میلادی محسوب میشود، دست کم ۲۲ تن از اعضای نیروهای امنیتی هند کشته شدند.
به گزارش رویترز، گزارش شد که پرسنل امنیتی متعلق به واحد برگزیده CoBRA در نیروی ذخیره پلیس مرکزی، گارد ذخیره منطقهای و نیروی ضربت ویژه روز شنبه در جریان یک عملیات علیه شبه نظامیان در ایالت چهاتیسگار که عمدتا در تسلط قبایل است، مورد حمله قرار گرفتند.
یک مقام ارشد دولتی در شهر رایپور، مرکز ایالت چهاتیسگار که برخوردار از منابع غنی معدنی است، اظهار کرد: ما میتوانیم تایید کنیم که ۲۲ تن از اعضای نیروهای امنیتی هند به دست شبه نظامیان مائوییست کشته شدند.
بر اساس این گزارش این نیروها در تیراندازیهایی که چهار ساعت در منطقه مرزی "سوکما" واقع در ۵۴۰ کیلومتری جنوب رایپور رخ داد، کشته شدند.
اوم پراکاش پال، یک مقام ارشد پلیس در رایپور گفت، عملیات جستجو با هدف ردگیری یکی از اعضای مفقود شده نیروهای امنیتی در دست اجراست.
این بدترین میزان تلفات نیروهای امنیتی هند در درگیری با شبه نظامیان چپگرا از سال ۲۰۱۷ تاکنون محسوب میشود.
این شبه نظامیان مائوییست مشهور به "ناکسالز" چندین دهه است به اجرای حملات شبه نظامی علیه دولت هند پرداختهاند. رهبران این گروه شبه نظامی تندروی چپگرا میگویند به نمایندگی از فقیرترین افراد که بهرهای از شکوفایی اقتصادی طولانی مدت در سومین اقتصاد بزرگ آسیا نبردهاند، میجنگند.
این گروه شبه نظامی از محل جنگلهای پر درخت منطقه عملیات انجام میدهد و عملیات آنها علیه دولت و نیروهای هندی پنهانی صورت میگیرند. این گروه هنوز مسئولیت حمله اخیر را به عهده نگرفته است.
ساعاتی بعد از وقوع این حمله، نارندرا مودی، نخست وزیر هند در توئیتر نوشت، فداکاریهای این نیروهای هند هرگز فراموش نخواهد شد و برای مجروحان این حملات آرزوی بهبودی کرد.
ماه گذشته میلادی، پنج مامور پلیس در جریان یک انفجار در یک منطقه دیگر کشته و چند تن دیگر زخمی شدند. پلیس اعلام کرد، این یک حمله مائوییستها علیه یک اتوبوس حامل بیش از ۲۰ پرسنل امنیتی بوده است.
استقبال سازمان ملل و اتحادیه اروپا از لغو تحریمهای واشنگتن علیه لاهه
دبیرکل سازمان ملل متحد از تصمیم ایالات متحده برای لغو تحریم ها علیه کارمندان دیوان کیفری لاهه استقبال کرد.
به گزارش نووستی، استفان دوجاریک، سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در بیانیه ای گفت که گوترش از لغو مصوبه ایالات متحده در مورد بلوکه اموال برخی افراد مرتبط با دادگاه کیفری بین المللی استقبال می کند.
وی افزود که گوترش نقش دادگاه لاهه را در تعقیب افراد مسئول جنایات بین المللی مهم می داند.
روز جمعه، ایالات متحده از طریق وزیر خارجه خود اعلام کرد، تحریم های اعمال شده توسط دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق علیه مقامات دادگاه کیفری بین المللی را لغو کرده است.
این تصمیم شامل لغو مجازات اعمال شده علیه فاتو بنسودا، دادستان دادگاه کیفری بین المللی به دلیل تحقیق در مورد ارتکاب جنایات جنگی نیروهای آمریکایی در افغانستان است.
همچنین جوزپ بورل، رئیس دیپلماسی اروپا نیز از این تصمیم استقبال و آن را یک گام مهم توصیف کرد.
در ژوئن سال ۲۰۲۰، ترامپ دستورالعملی را برای تحریم هر مقام دادگاه که تحقیقاتی در مورد جنایات جنگی احتمالی در افغانستان و اراضی اشغالی فلسطین انجام می دهد، امضا کرد.