کیوسک بین الملل تابناک: پایان نشست کمیسیون مشترک برجام در وین، اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه روسیه، درخواست شورای همکاری خلیج فارس برای حضور در گفتوگوهای هسته ای، اعلام رسمی خروج نظامیان آمریکا از افغانستان توسط بایدن و درخواست فرانسه از اتباع خود برای خروج از پاکستان از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
پایان نشست کمیسیون مشترک برجام در وین
نشست کمیسیون مشترک برجام که از ساعتی پیش در گرندهتل وین آغاز شده بود، دقایقی پیش پایان یافته و قرار شد گفتوگوهای فنی در نشستهای کارشناسی ادامه یابد؛ این نشست حدود یک ساعت و نیم به طول انجامید.
بر این اساس، نشستهای دو گروه کارشناسی که از هفته گذشته به طور موازی به منظور رایزنیهای فنی در دو حوزه رفع تحریم و مسائل هستهای آغاز به کار کرده اند، ادامه خواهد یافت.
نتایج نشست های این دو گروه کارشناسی در حوزه جنبههای فنی مربوط به رفع تحریمها و مسائل هستهای، به کمیسیون مشترک اعلام میشود.
در ابتدای نشست امروز کمیسیون مشترک، سید عباس عراقچی رئیس هیأت ایرانی، ضمن محکوم کردن خرابکاری اخیر در تأسیسات نطنز و گلایه شدید از واکنش ضعیف کشورهای اروپایی به این حادثه، تأکید کرد که اعضای برجام باید یک صدا و بدون ملاحظات سیاسی، این اقدام را که مصداق تروریسم هسته ای و تخطی فاحش از قوانین بینالمللی است، محکوم و تقبیح کنند.
عراقچی تأکید کرد که هیات مذاکره کننده جمهوری اسلامی به دنبال مذاکرات فرسایشی و اتلاف وقت نیست و تأکید دارد که گفتوگوها در چهارچوبی مشخص و در زمانی قابل قبول انجام گیرد.
رئیس هیأت ایران در خصوص آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی در کشورمان تصریح کرد، این اقدام در چارچوب حقوق ایران ذیل بند ۲۶ و ۳۶ برجام و با هدف رفع برخی نیازهای کشور در حوزه پزشکی انجام شده است.
اعمال تحریم های جدید آمریکا علیه روسیه
دولت آمریکا روز پنجشنبه تحریمهای جدیدی علیه ۳۲ فرد و نهاد روسی تعیین کرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، کاخ سفید در بیانیهای علاوه بر اعلام تحریمهای جدید که به بهانه دخالت روسیه در انتخابات آمریکا و حمله سایبری علیه این کشور وضع شدهاند، ده دیپلمات روس را به جاسوسی متهم کرده و از آنها درخواست کرد آمریکا را ترک کنند.
این تحریمهای بانکی که بر اساس دستور اجرایی رئیس جمهور آمریکا وضع شده و از ۱۴ ژوئن امسال اجرایی میشوند، علاوه بر ۳۲ فرد و نهاد روسی، شش شرکت روس فعال در زمینه تکنولوژی را نیز در بر میگیرند.
کاخ سفید اعلام کرد بر اساس این تحریمها، وزارت خزانهداری آمریکا از تبادل مالی شرکتهای آمریکایی با نهادها و افراد تحت این تحریمها ممانعت خواهد کرد.
خبرنگار بخش کاخ سفید پایگاه خبری «بلومبرگ» روز گذشته (چهارشنبه) گزارش کرد، دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا قصد دارد، ۱۲ فرد روس از جمله مقامهای دولتی و اطلاعاتی و ۲۰ نهاد روس را به اتهام مداخله در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و حمله هکری به شرکتهای آمریکایی تحریم کند.
اعلام وضع این تحریمها در حالی صورت میگیرد که «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین امروز (پنجشنبه) با اشاره به انتشار برخی گزارشها مبنی بر تصمیم واشنگتن برای تحریم افراد و نهادهای روسی به بهانه مداخله در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا تأکید کرد که مسکو با اقدامات متقابل پاسخ تحریمهای آمریکا را خواهد داد.
پسکوف هشدار داد: «رویکرد ما در خصوص تحریمها تغییر نمیکند. ما هرگونه وضع تحریمها را محکوم میکنیم و آن را غیرقانونی میدانیم و بر اساس اصل اقدام متقابل پاسخ خواهیم داد تا به بهترین شکل منافع خود را تضمین کنیم.»
وی در ادامه تحریمهای آمریکا علیه روسیه را مانعی بر سر دیدار احتمالی «جو بایدن» و «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه خواند و گفت که این گونه اقدامات آمریکا موجب تسهیل دیدار بین رؤسای جمهور آمریکا و روسیه نمیشود.
اواسط ماه مارس، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا با انتشار گزارشی مدعی شدند که پوتین مجوز «عملیات نفوذ» دولت روسیه برای تضعیف بایدن در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ و ایجاد تفرقه سیاسی در آمریکا را صادر کرده است.
با این حال، کرملین گزارش اطلاعاتی آمریکا را «کاملاً بیاساس» توصیف و تأکید کرده است که این تنها بهانهای برای وضع محدودیتهای جدید برای روسیه است.
بایدن در ماه مارس سال جاری میلادی طی مصاحبهای با شبکه «ای بی سی نیوز» آمریکا، پوتین را قاتل خطاب کرد و ادامه داد در صورتیکه نقش روسیه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا تأیید شود، رئیسجمهور روسیه باید تاوان بدهد.
پوتین نیز در واکنش به این اظهارات، برای بایدن آرزوی خوب کرد و از او خواست که دعوت وی را برای شرکت در یک مناظره آنلاین و زنده بپذیرد تا پاسخ وی را بدهد که بایدن حاضر به پذیرش آن نشد.
روسیه مکرر هرگونه اتهام حمله سایبری به آمریکا را رد کرده و این گونه اتهامات را بیاساس خوانده است.
درخواست شورای همکاری خلیج فارس برای حضور در گفتگوهای هسته ای
«نایف فلاح مبارک الحجرف» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس روز چهارشنبه (دیروز) بر ضرورت مشارکت کشورهای عضو این شورا در مذاکرات برجام تأکید کرد.
وی همچنین در نامهای به وزرای خارجه آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان مدعی شد که شورای همکاری خلیج فارس سهم اصلی را در تقویت امنیت و ثبات آن دارد.
به نوشته روزنامه «رأی الیوم»، الحجرف گفته است که «مذاکرات کنونی در وین نباید تنها برنامه هستهای ایران را شامل شود بلکه رفتارهای ایران که عامل بیثباتی در منطقه است، موشکهای بالستیک و پهپادها را دربر گیرد.»
شورای همکاری خلیج فارس همچنین مدعی شد که «غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم ایران برای امنیت منطقه و جهان بسیار خطرناک و نگرانکننده است و جامعه جهانی بایستی به مسئولیت خود در قبال این تحول خطرناک که صلح و امنیت منطقه و جهان را تهدید میکند، عمل کند.»
پیشتر «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیانیه پایانی یکصد و چهل و هفتمین نشست وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس و گزافهگوییهای نابجای این شورا در خصوص مرتبط کردن موضوعات غیرمرتبط به برجام تاکید کرد: «همانطور که بارها گفته شده است، برجام توافقی بین ایران و اعضای دائم شورای امنیت به علاوه آلمان بوده که یک بار مذاکره و مهر و موم شده و همانقدر که موضوعات منطقه ما به کشورهای فرامنطقهای مرتبط نیست، تلاش رژیم سعودی برای وارد کردن این شورا به موضوعاتی که از اساس به این شورا نامربوط است، بی نتیجه بوده و تنها از این کشور چهره متوهمی نزد جهانیان ترسیم میکند.»
اعلام رسمی خروج نظامیان آمریکا از افغانستان توسط بایدن
رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه شب به وقت تهران رسمی اعلام کرد، نیروهای آمریکا از افغانستان خارج خواهند شد.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در این باره گفت: «ما نمیتوانیم به چرخه گسترش و توسعه حضور ایالت متحده در افغانستان ادامه دهیم. عقب نشینی در یکم ماه می (شنبه ۱۱ اردیبهشت) با هماهنگی با ناتو آغاز می شود.»
وی در بخش دیگر سخنان خود گفت: «اگر طالبان به ما حمله کند، ما با تمام ابزارهای موجود پاسخ خواهیم داد.»
جو بایدن با اشاره به این که چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده است که مسئولیت حضور نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان را بر عهده دارد، گفت این مسئولیت را به رییس جمهور پنجم واگذار نخواهد کرد. وی گفت : «هدف اول ما این است که مطمئن شویم از افغانستان به عنوان پایگاه برای حمله به آمریکا استفاده نخواهد شد و ما به آن هدف دست یافتیم.»
رئیس جمهور آمریکا افزود که ایالت متحده باید بر تهدیدهای تروریستی که از جای دیگر ظهور کردهاند و همچنین چین تمرکز کند.
پیشتر یک مقام ارشد آمریکایی خبر داد که روند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ماه می شروع خواهد شد و هدف آن است که تا ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور ۱۴۰۰) سال جاری (در بیستمین سالگرد حمله آمریکا به افغانستان) تمامی نیروهای آمریکایی از افغاستان خارج شده باشند.
از سوی دیگر «اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان روز سه شنبه با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا تلفنی گفتوگو کرد.
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه آمریکا، در خصوص خروج نیروهای این کشور از افغانستان هشدار داد. گراهام در مصاحبهای گفت، رئیس جمهور آمریکا، با خروج نیروهای این کشور از افغانستان، «به سمت یازده سپتامبری دیگر حرکت میکند.
این سناتور آمریکایی گفت: «خطاب به همه شمایی که میشنوید میگویم، به یاد بیاورید یازده سپتامبر ۲۰۰۱ کجا بودید. ارتش ما به رئیس جمهور بایدن گفت که اگر تمام نیروهایمان را خارج کنیم القاعده و داعش دوباره برمیگردند و افغانستان به جنگ داخلی کشیده میشود.»
گراهام مدعی شد: «[ارتش گفت] میتوانیم با نگه داشتن ۳-۵ هزار نیروی آمریکایی اطمینان یابیم که داعش و القاعده هرگز برای آسیب زدن به ما بازنمیگردند، اما او (بایدن) این توصیه را رد کرد.»
درخواست فرانسه از اتباع خود برای خروج از پاکستان
رسانههای پاکستانی روز پنجشنبه به نقل از خبرگزاری فرانسه گزارش دادند که سفارت فرانسه در اسلامآباد خواستار خروج اتباع خود از پاکستان شده است.
خبرگزاری فرانسه در یک پیام فوری در حساب رسمی خود در توییتر نوشت: سفارت فرانسه به دلیل تهدیدهای جدی، به اتباع خود توصیه کرد که پاکستان را ترک کنند.
به گزارش منابع خبری پاکستان، یک گروه مذهبی این کشور به نام «تحریک لبیک» که مطالبه اصلی آن اخراج سفیر فرانسه از پاکستان به دلیل تداوم اسلام هراسی در آن کشور و توهین به ساحت مقدس پیامبر گرامی اسلام (ص) است، طی سه روز گذشته در شهرهای مختلف پاکستان از جمله در نزدیکی اسلامآباد پایتخت این کشور تظاهرات کرد.
این تظاهرات با حضور معترضان خشن و افراطی منجر به درگیری با نیروهای امنیتی پاکستان شد و به گفته مقامات این کشور، در سه روز گذشته ۲ افسر پلیس کشته و ۳۴۰ نفر از این نیروها نیز زخمی شدند.
دولت پاکستان در واکنش به اقدامات خشونت آمیز هواداران گروه تحریک لبیک، تصمیم گرفت تا این گروه را بنا بر قوانین مبارزه با تروریسم، در فهرست گروههای غیرقانونی و سازمانهای منحله قرار دهد.
وزارت امور خارجه فرانسه ششم اسفند سال گذشته در اعتراض به اظهارات رئیس جمهوری پاکستان علیه تداوم رویکرد اسلام ستیزانه پاریس و سرزنش تصویب لایحه مقابله با بنیادگرایی اسلامی، کاردار پاکستان را احضار کرده بود.
«عارف علوی» رئیس جمهوری پاکستان (۲ اسفند ۹۹) طی سخنرانی در کنفرانس بین المللی آزادی مذهب و حقوق اقلیتها در اسلامآباد، تصویب لایحه به اصطلاح مقابله با بنیادگرایی اسلامی در مجلس عوام فرانسه را بشدت مورد انتقاد و سرزنش قرار داد و خطاب به مقامهای این کشور گفت: پاریس به جای اسلام ستیزی و نفرت پراکنی در جهت وحدت مردم گام بردارد.
وی اقدام پارلمان فرانسه را مغایر با منشور سازمان ملل و روح هماهنگی اجتماعی که اروپا مدعی آن در جامعه است، دانست، و افزود: شما (فرانسه) باید مردم را گرد هم آورید، نه این که به روشهای خاص به دنبال سرکوب یک مذهب باشید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.