بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: سفر هیات اسرائیلی به آمریکا برای گفتوگو درباره برجام، انعقاد توافق بزرگ اقتصادی میان امارات و اسرائیل، وقوع درگیری مرزی افغانستان و پاکستان، درخواست ملک سلمان از امیر قطر برای سفر به ریاض و درخواست ترکیه برای بهبود روابط با عربستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
سفر هیات اسرائیلی به آمریکا برای گفتوگو درباره برجام
منابع از ورود هیات بلندپایه اسرائیلی به واشنگتن برای گفتوگو درباره برجام با مقامهای آمریکایی خبر دادند.
طبق گزارش رسانههای صهیونیستی، «مئیر بن شابات»، مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی، «آویو کوچاوی»، رئیس ستاد مشترک ارتش این رژیم، «تمیر هیمن»، رئیس دستگاه اطلاعات نظامی اسرائیل و «یوسی کوهن»، رئیس موساد برای گفتوگو با همتایان آمریکایی خود در خصوص ایران رهسپار واشنگتن شدهاند.
پایگاه نشنال گزارش داده، انتظار میرود این گروه در روزهای آینده با «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «مارک میلی»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا و سایر مقامهای بلندپایه نظامی و اطلاعاتی آمریکا دیدار کنند.
این پایگاه گزارش داده اصلیترین محور این سفر را اعلام مخالفت رژیم صهیونیستی با بازگشت آمریکا به برجام تشکیل میدهد.
یک مقام اسرائیلی به روزنامه تایمز اسرائیل گفته، مقامهای اسرائیل در واشنگتن به آمریکاییها خواهند گفت که بازگشت به برجام را برای منطقه خطرناک میدانند.
یک مقام اسرائیلی گفت: «دستورکار اعلام شده به مقامهای امنیتی که به واشنگتن سفر میکنند، اعلام مخالفت اسرائیل با این توافق و عدم مذاکره بر سر آن است، چون ما داریم درباره بازگشت به توافقی صحبت میکنیم که برای اسرائیل و منطقه خطرناک است.»
دولت «جو بایدن» گفته قصد دارد آمریکا را به توافق هستهای برجام که «دونالد ترامپ» اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از آن خارج شد بازگرداند.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در مقالهای که چندی پیش در مجله «فارنافرز» منتشر کرده بود، شرط بازگشت آمریکا به برجام را رفع بیقید و شرط تمامی تحریمهای اعمالشده (imposed)، بازاعمالشده (reimposed) یا دوباره برچسبگذاریشده (relabaled) اعلام کرده بود.
دولت بایدن از سوی دیگر، شرط بازگشت به برجام را عقبنشینی ایران از اقدامات جبرانی عنوان کرده که تهران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و محقق نشدن وعدههای طرفهای اروپایی در دستور کار قرار داده است.
جمهوری اسلامی ایران، با اشاره به اینکه اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد، تأکید کرده واشنگتن با توجه به نقض یکجانبه برجام در جایگاهی نیست که برای اجرای این توافق شرط بگذارد.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
انعقاد توافق بزرگ اقتصادی میان امارات و اسرائیل
شرکت «دیلیک» رژیم صهیونیستی در تفاهمنامهای سهم خود از میدان گازی «تمار» در ساحل بندر حیفا را به شرکت اماراتی «مبادلة للبترول» واگذار کرد.
به نوشته وبگاه عرب۴۸، این شرکت اسرائیلی سهم خود را، که ۲۲ درصد کل سهام این میدان گازی است، در ازای ۱.۱ میلیارد دلار به اماراتیها واگذار کرده و قرار است تا توافق نهایی در ماه مِی پیش روی امضا شود.
شرکت مبادله للبترول در ابوظبی و بخشی از شرکت سرمایهگذاری ملی امارات است که ارزش آن به ۲۳۰ میلیارد دلار میرسد.
شش شرکت اسرائیلی و خارجی در میدان گازی «تمار» سهم دارند که شرکت «نوبل انرژی» (مستقر در تگزاس) با ۳۶ درصد و شرکت «ایسرامکو نیگو» نیز با ۲۸.۷۵ درصد سهامداران اصلی این میدان گازی هستند.
طبق برآوردها حجم ذخیره این میدان گازی پس از ۶۹.۳ میلیارد مترمکعب برداشت، نزدیک به ۳۰۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی و ۱۴ میلیون بشکه معیانات گازی است.
به نوشته روزنامه اسرائیلی «مارکر» این یادداشت تفاهم بزرگترین توافق تجاری میان تل آویو و ابوظبی پس از امضای توافق سازش در دسامبر سال گذشته میلادی است.
وقوع درگیری مرزی افغانستان و پاکستان
نیروهای مرزی افغانستان و پاکستان که بار دیگر در منطقه «اسپین بولک» در ولایت قندهار در جنوب افغانستان درگیر شدند که چند زخمی از دو طرف برجا گذاشت.
«یحیی علوی» سخنگوی «سپاه ۲۰۵ اتل» اظهار داشت که این درگیری ساعت ۹ صبح امروز در منطقه «لقمان» از شهرستان اسپین بولدک به وقوع پیوست.
گفته میشود، پس از درگیری یک ساعته نیروهای مرزی افغانستان و پاکستان گذرگاه مهم مرزی اسپین بولدک مسدود شده است.
علوی درباره این درگیری اظهار داشت، نیروهای پاکستانی حصارهای مرزی را به خاک افغانستان آورده بودند که با واکنش نیروهای مرزی افغانستان روبه رو شد.
درخواست ملک سلمان از امیر قطر برای سفر به ریاض
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر، پیامی از سوی سلمان بن عبدالعزیر آل سعود پادشاه عربستان برای دیدار از این کشور دریافت کرد.
به گزارش رسانه های خبری، این پیام روز دوشنبه در جریان سفر شاهزاده فیصل بن فرحان بن عبدالله، وزیر امور خارجه عربستان به دوحه، تقدیم شیخ تمیم شد.
در جریان دیدار وزیر خارجه عربستان با امیر قطر، روابط دو کشور و راه های گسترش آن در تمامی زمینه ها و نیز تحولات منطقه ای و بین المللی و مناسبات مشترک بررسی شد.
وزیر خارجه عربستان در جهت ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور پس از امضای توافق آشتی در عربستان، روز دوشنبه وارد دوحه شد.
بن فرحان ماه گذشته میلادی نیز از قطر دیدن کرد. وی در آن سفر حامل پیام شفاهی ملک سلمان در باره تقویت روابط میان دو کشور و تحولات منطقه ای و بین المللی بود.
مصر، امارات، عربستان و بحرین که طی حدود ۴ سال اخیر روابط خود را در همه زمینهها با قطر قطع کرده بودند، در ۱۶ دی ماه ۹۹ در شهر العُلا عربستان با امضای توافقنامهای، به اختلافهای خود با «دوحه» پایان دادند.
بحران روابط میان عربستان، امارات، مصر و بحرین با قطر از ۱۵ خرداد ۹۶ آغاز شد. این چهار کشور از همان زمان با زدن اتهامهای گوناگون به دوحه از جمله حمایت از تروریسم، روابط سیاسی و دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند و قطر را زمینی، دریایی و هوایی به محاصره درآوردند.
دوحه نیز با رد اتهامهای مطرح از سوی همسایگان عرب خود و مصر، آنها را به کوشش برای دستاندازی به حاکمیت قطر و تسلط بر منابع آن متهم کرد.
درخواست ترکیه برای بهبود روابط با عربستان
یک سخنگوی دفتر ریاستجمهوری ترکیه گفته کشورش دنبال راههایی برای ترمیم روابط با عربستان سعودی است.
«ابراهیم کالین» سخنگوی دفتر ریاستجمهوری ترکیه که با رویترز مصاحبه کرده گفته، آنکارا به تصمیم دادگاه عربستان سعودی در خصوص قتل «جمال خاشقجی»، منتقد سعودی احترام میگذارد.
ترکیه اخیراً در صدد بهبود روابطش با مصر و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برآمده که به دلیل اختلافات در چندین پرونده وارد تنش شده است. روابط آنکارا با ریاض، به ویژه در سال ۲۰۱۸ پس از ترور خاشقجی وارد بحران شد.
سال گذشته، بازرگانان سعودی غیررسمی واردات کالاهای سعودی را تحریم کردند. رویترز نوشته این تحریم موجب کاهش ارزش مبادلات تجاری میان دو کشور شده است.
کالین در مصاحبه با رویترز گفت: «ما به دنبال راههایی برای ترمیم روابط با عربستان سعودی بر اساس یک دستور کار مثبتتر خواهیم بود.»