اثرات تغییر نرخ بهره بانکی در بازارسرمایه

عباسعلی حقانی نسب معتقد است همه چیز در اقتصاد به نرخ بهره مرتبط است؛ در همین راستا برای حمایت از بازار سرمایه نیز باید به سمت کاهش نرخ بهره بانکی برویم، چراکه تاکید بیشتر بر انجام این کار کمک می‌کند تا ساختار اقتصادی اصلاح شود. شایان ذکر است که این موضوع حتی به نفع نظام بانکی کشور نیز هست.
کد خبر: ۱۰۴۸۷۳۵
|
۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۳ 28 April 2021
|
3014 بازدید

به گزارش بورس تابناک، این کارشناس بازارسرمایه در خصوص اهمیت نرخ بهره در اقتصاد گفت: همه چیز در اقتصاد به نرخ بهره مرتبط است به طوریکه خلل در آن باعث ایجاد خلل در بازارها می شود. به این معنی که با تغییرات نرخ بهره حرکت جریان نقدینگی به سمت بازارهای مختلف دچار نوسان می شود؛ نرخ بهره بر اساس عرضه و تقاضای پول قابل تنظیم است و ساختار خلق نقدینگی و سیستم بانکی در آن تاثیر گذار است.

وی افزود: در نظر داشته باشید که «بانک» وسیله مبادله پول است و نقدینگی از سیستم بانکی خارج نمی شود، بلکه به عنوان یک وسیله مبادله در بازارهای دیگر چرخش می‌کند. حال اگر سیستم بانکی از پول تنها به عنوان وسیله مبادله استفاده نکند، بلکه به عنوان وسیله سرمایه گذاری و بنگاه داری هم استفاده کند، آنجاست که نرخ بهره ای که قرار است مبنای بسیاری از بازارها قرار بگیرد با نرخ سود سرمایه گذاری (مورد انتظار سرمایه گذار) مخلوط می شود و به این ترتیب سبب بالاتر رفتن نرخ بهره می شود؛ این موضوع در واقع به ایجاد خلل در رشد بازارهای دیگر می‌انجامد.

این کارشناس بازارسرمایه ادامه داد: به همین دلیل، گفته می شود ساختار فعلی بانک‌ها و بالا نگه داشتن نرخ بهره منشا اصلی چهار مشکل در اقتصاد است که شامل تضعیف و حذف تولید، منشا اصلی فساد ساختاری و گسترش آن، منشا اصلی هدایت منابع به سمت فعالیت‌های غیر مولد و سوداگرانه و منشا اصلی خلق نقدینگی و تورم ناشی از آن است.

وی در خصوص اثرات افزایش نرخ بهره بانکی در بازارسرمایه عنوان کرد: با نگاهی به تاریخچه بازار در سال های ۹۹ و ۹۸ در می یابیم که عملا تغییرات نرخ بهره و در کنار آن، مقررات و ساختار بازارسرمایه، دست به دست هم داد که بازارسرمایه رشد خوبی را در نیمه اول سال شاهد باشد، اما با تغییرات یکباره نرخ بهره بانکی از زیر ۱۰ درصد به بالای ۲۱ درصد شاهد وضعیت کاهشی در بازار سرمایه بودیم.

حقانی نسب، نقش بانک مرکزی و سیستم بانکی در میزان نقدینگی را بسیار موثر دانست و اظهار کرد: بر همین مبنا هم ضربه اصلی طی افت بازار از نیمه دوم سال گذشته تاکنون از این طریق به بازارسرمایه وارد شد.  

وی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از دو میلیون میلیارد تومان، پتانسیل ایجاد منابع نقدی رایگان آزاد داریم که بخشی از آن می تواند به صورت کاملا مدیریت شده به بازار بدهی و بازار سرمایه منتقل شود؛ اما در حال حاضر این رقم ثابت است  و از طرفی هم نرخ بهره بانکی به طور صوری بالا نگه داشته شده است. این روند سبب لطمه زیادی به بازارسرمایه شده است.  

این کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر مسئولان اراده حمایت از بازار سرمایه داشته باشند این پول به راحتی میتواند از طریق تبدیل سپرده‌های سرمایه‌گذاری هزینه زا به گواهی سپرده سرمایه‌گذاری صندوق‌های بادرآمد ثابت، با اوراق تبعی یا همان ضمانت حداقل سود به راحتی وارد بازار بدهی بازار سرمایه بشود. از این طریق هم دولت می تواند اوراق خود را بفروشد و هم می تواند توسط بخشی از حدود 100صندوقِ  با درآمد ثابت، صرف خرید سهام بشود و در حقیقت نقدینگی موجود از طریق به بازار سرمایه هدایت شود.

وی تنها شرط رسیدن به این مهم را در گرو توقف رقابت ناسالم بانک ها در این زمینه عنوان کرد و افزود: رعایت این نکات باعث میشود تا نرخ بهره کاهش پیدا کرده و در ادامه بازار سرمایه ما جانی تازه بگیرد. در نظر داشته باشید در پیش گرفتن چنین رویه ای بیشتر از همه به نفع سیستم بانکی است؛ چرا که بهای تمام شده پول را به شدت کاهش می دهد، همچنین به نفع سرمایه گذاران بازار سرمایه است. به این ترتیب نقدینگی به سمت بازارهای رمز ارز، طلا و غیره نمی شود و عملا به سمت بازاربدهی و بازارسرمایه کانالیزه خواهد شد.

 

منبع: سنا

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟