بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: دیدار وزیر خارجه آمریکا و رئیس موساد با محوریت ایران، گزارش توئیتری ظریف از سفر به چهار پایتخت عربی، رایزنی آمریکا و اسرائیل درباره سازش با عربستان سعودی، تعیین نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور روند صلح خاورمیانه و آغاز مذاکرات تعیین مرز دریایی لبنان و اسرائیل، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
دیدار وزیر خارجه آمریکا و رئیس موساد با محوریت ایران
خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایران موضوع گفتگوی آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با یوسی کوهن رییس موساد بوده است.
به گزارش پنجشنبه شب خبرگزاری انگلیسی رویترز، یوسی کوهن رییس موساد، گیلعاد اردان سفیر رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه در دیدار با بلینکن نسبت به مساله هستهای ایران ابراز نگرانی کردند.
این دیدار دو ساعته در واشنگتن با حضور چند تن از مقامات ارشد دولت آمریکا از جمله جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و وندی شرمن معاون وزیر خارجه این کشور انجام شد.
کاخ سفید نیز روز گذشته در مورد انجام دیدار بین سالیوان و مئیر بن شابات همتای صهیونیستی وی اعلام کرد که مقامات آمریکایی و اسرائیلی درباره نگرانی های جدی خود در مورد پیشرفت برنامه هستهای ایران در سال های اخیر بحث کردند. ایالات متحده همچنین اسرائیل را در جریان گفتوگوهای وین قرار داد و بر علاقه آمریکا در رایزنی نزدیک با رژیم اسرائیل در مورد موضوع هستهای تأکید کرد.
هراس در اسراییل از پیشرفت مذاکرات وین باعث شده که این رژیم از راه های مختلف به دنبال ضربه زدن به مذاکرات و توافق احتمالی برآید. حملات مکرر به کشتی های ایران و نیز عملیات خرابکارانه در تاسیسات هسته ای نطنز، آخرین موارد از دسیسه های سران تل آویو بود.
از هفته گذشته که در جریان نشست مقام های امنیتی اسراییل، آنها بر ثمربخش بودن مذاکرات و بازگشت بایدن به برجام اعتراف کردند، آخرین تلاش های خود را در راستای ناکامی مذاکرات و منصرف ساختن رییس جمهوری آمریکا از الحاق به برجام به کار بسته اند. به تازگی بیش از دو هزار مقام عالی نظامی بازنشسته اسراییل به دولت بایدن در مورد توافق هستهای با ایران هشدار داده و تاکید کرده اند که دستپاچگی برای مذاکره با تهران مستقیم منافع اسرائیل را به خطر میاندازد.
گزارش توئیتری ظریف از سفر به چهار پایتخت عربی
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفری که به چهار کشور عربی همسایه در حوزه خلیج فارس داشت، امشب در توئیتی به زبان عربی در کویت آخرین مقصد این سفر نوشت: همزمان با مذاکرات وین، پنج روز را در چهار پایتخت عربی همسایه سپری کرده و گفتوگوهای مثمرثمری را با عزیزان و برادرانمان به انجام رساندم.
وی افزود: همگی در خصوص آیندهای روشن و امیدوار کننده برای منطقه، به سمت ایجاد روابط دو جانبه مستحکم و روابط منطقهای سازنده در حرکت هستیم.
ظریف در این سفرها به قطر، عراق (بغداد و اربیل)، عمان و کویت رفت و با مقامات این کشورها دیدار و درباره مناسبات دوجانبه و تحولات منطقهای و بینالمللی گفتوگو کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در توئیتی از کویت نوشت: همزمان با آنکه عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه با شایستگی، رهبری گفتوگوها برای احیای برجام را بر عهده دارد، بازدیدم از کشورهای حاشیه خلیج فارس را با دیدار از کویت و ملاقات با نخست وزیر شیخ صباح الخالد و وزیر خارجه دکتر شیخ احمد ناصر پایان میدهم. تمرکز بر طرح صلح هرمز (امید) برای منطقه ما بود. نشانههای مثبت در هر دو مسیر (وین و منطقه) به چشم میخورد.
رایزنی آمریکا و اسرائیل درباره سازش با عربستان سعودی
«گیلعاد اردان» سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا در بخشی از مصاحبهاش با روزنامه عبریزبان «یدیعوت آحارانوت» به موضوع توسعه توافقهای عادیسازی روابط پرداخته است.
بر اساس گزارش دیشب وبگاه صهیونیستی «آی۲۴»، اردان خبر داده است که در گفتوگوهای اخیر میان «مئیر بن شبات» مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و «جیک سالیوان» همتای آمریکایی او درباره توسعه توافقهای عادیسازی روابط رایزنیهایی صورت گرفته است.
او در این رابطه گفت که دو روز پیش در گفتوگوهای مذکور که او نیز در آن مشارکت داشته، «توسعه توافقهای ابراهیم، عمیق مورد بحث قرار گرفته بهطوریکه این گفتوگوها شامل تمایل ما در پیشبرد روابط با دیگر کشورها و همچنین با عربستان سعودی بوده است.»
سفیر رژیم صهیونیستی در ادامه افزود: «ما یک فرصت داریم و دولت بایدن قدرت اثرگذاری دارد.»
این اظهارات در حالی بیان شده است که «جرد کوشنر» مشاور ارشد رئیسجمهور پیشین آمریکا، پیشتر، در مقالهای در روزنامه آمریکایی «والاستریتژورنال» ، با اشاره به نزدیکی رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی برای توافق عادیسازی روابط، از «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا خواسته بود از این فرصت استفاده کند.
دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا نیز پیش از این چند بار اشاره کرده است که تمایل دارد، سیاست عادیسازی روابط میان تلآویو و دیگر کشورها را که در دوره «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا آغاز شد، ادامه دهد.
چهار کشور عربی امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مغرب سال گذشته با وساطت دولت وقت آمریکا به ریاست دونالد ترامپ، توافق عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی امضا کردند.
این توافق میان برخی از کشورهای یادشده با تلآویو بهویژه امارات متحده عربی به طور چشمگیری توسعه یافته است تا جایی که خبرگزاری رسمی امارات (وام) گزارش داده بود که ابوظبی صندوقی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار در اراضی اشغالی راهاندازی خواهد کرد که هدف آن، «سرمایهگذاری در بخشهای راهبردی» رژیم صهیونیستی خواهد بود.
تعیین نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور روند صلح خاورمیانه
اتحادیه اروپا روز پنجشنبه اعلام کرد که «اسون کوپمنز» را به عنوان فرستاده ویژه در امور روند صلح خاورمیانه تعیین کرده است.
به گزارش تارنمای اتحادیه اروپا، «کوپمنز» موظف است تا در زمینه مناقشه فلسطین و اسرائیل در راستای تحقق راه حل تشکیل دو کشور مستقل و در هماهنگی با قطعنامه ۲۳۳۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد نقش فعالی ایفا کند.
نامبرده در این ماموریت مکلف است تا با تمام طرفهای درگیر در تماس باشد و از تلاشهای جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در زمینه برقراری صلح در منطقه حمایت کند.
کوپمنز در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ نماینده مجلس و رییس نمایندگی هلند نزد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی بوده است. فعالیت در سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا در حوزه صلح در قبرس، مالی، سودان و سوریه از دیگر سوابق اوست که در کارنامه نامبرده دیده میشود.
این مقام هلندی فعالیت خود در کسوت فرستاده ویژه اتحادیه اروپا در امور روند صلح خاورمیانه را از روز شنبه یکم «می» آغاز خواهد کرد و دو سال این ماموریت را برعهده خواهد داشت.
کوپمنز در حالی به این سمت انتخاب شده که تنشها در منطقه با حمله نظامیان صهیونیست به جوانان فلسطینی در قدس اشغالی و برخی دیگر از شهرهای فلسطین تشدید شده است.
در جریان درگیریهای اخیر دست کم ۲۰ فلسطینی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. اتحادیه اروپا هفته پیش با صدور بیانیهای به این درگیریها واکنش نشان داد و عمیقا ابراز نگرانی کرد.
این در حالی است که انتخابات حساس فلسطین نیز قرار است در هفتههای آینده برگزار شود. بر اساس فرمان ریاستی رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، انتخابات مجلس قانونگذاری در ۲۲ ماه می (یکم خرداد) و انتخابات ریاست جمهوری در ۳۱ ژوئیه (۹ مرداد) برگزار خواهد شد و چنانچه انتخابات مجلس قانونگذاری به مرحله دوم کشیده نشود، انتخابات مجلس ملی در ۳۱ آگوست (۹ شهریور) برگزار خواهد شد.
پس از ۱۵ سال، این نخستین بار است که تشکیلات خودگردان فلسطین حکمی برای برگزاری انتخابات مجلس قانونگذاری، ریاست جمهوری و مجلس ملی صادر میکند که مورد استقبال جنبش «حماس» قرار گرفت.
آغاز مذاکرات تعیین مرز دریایی لبنان و اسرائیل
لبنان و رژیم صهیونیستی قصد دارند مذاکرات خود برای تعیین مرز دریایی که اوایل پاییز سال گذشته آغاز شد را این هفته ادامه دهند.
به گزارش روزنامه الاخبار، مذاکرات روز دوشنبه آینده برگزار خواهد شد و میشل عون رییس جمهوری لبنان قصد دارد با هیات نظامی اعزامی به این مذاکرات دیدار داشته باشد.
همچنین روزنامه صهیونیستی جروزالم پست به نقل از یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی رژیم صهیونیستی نوشت که اسرائیل و لبنان در نظر دارند تا مذاکرات تعیین مرز دریایی خود را از سر گیرند.
لبنان در جریان چهار دور مذاکرات قبلی در ماه نوامبر و اکتبر ۲۰۲۰، بر حق خود برای گسترش دسترسی به آبهای مدیترانه به سمت جنوب و افزایش این دسترسی از ۸۶۰ کیلومتر مربع به ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر مربع تاکید کرده است.
مذاکرات پیشین در این زمینه با میانجیگری آمریکا در چادر مقر سازمان ملل در شهر ناقوره برگزار شد.
رژیم اسرائیل از سال ۱۹۴۸ به خاک لبنان با اهداف امنیتی، آبی و اقتصادی نظر داشته و بر این اساس بارها در مراحل مختلف تاریخی، درصدد تحقق اهداف خود در این باره بوده است؛ اما مقاومت لبنان همواره در مقابل این رژیم ایستاده است. در سال ۲۰۰۰ نیز ارتش لبنان با وجود تلاش آمریکا برای تحمیل خط مرزی طبق زیاده خواهیهای اسرائیل و یا همان خطی که به «خط آبی» معروف است، در برابر تلاشهای اسرائیل ایستادگی کرد.
موضوع ترسیم مرزی بین لبنان و فلسطین اشغالی از زمان تشکیل رژیم صهیونیستی مطرح بوده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.