به گزارش بورس تابناک، روز یکشنبه مورخ ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ بود که رئیس جمهور مدعی شد سیاسی کاریها و تحلیلهای نامناسبی که در بازار سرمایه رخ داده عامل اصلی برهم ریختگی وضعیت بازار سرمایه است.
این صحبتها در حالی مطرح میشود که حدود یک سال است از دعوت مردم به بازار سرمایه میگذرد، روزی که کارشناس بازار سرمایه و خبرگان مالی معتقد بودند که ورود مردم به بازار سرمایه بدون دانش میتواند زیانهایی را به دنبال خود آورود که قابل جبران نیست.
اما انگار گوش مسئولان بدهکار این صحبتها نبود به گونه ای که هروز یکی از آن ها در یک شبکه های مختلف حاضر میشدند و به روشهای مخلف مردم را برای حضور در بازار سرمایه دعوت میکردند یا به تعبیری دیگر می گفتند که تمام سرمایه خود را به بازار سرمایه بسپارید.
این صحبتهای غیر کارشناسانه انگار پایانی نداشتند به طوری که محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری در رابطه با روند بازگشت بازار سرمایه به روند صعودی گفت: شاخص بورس بین یک میلیون و ۶۰۰ تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار، اصلاح میشود و دوباره روند طبیعی خود را طی میکند.
در حالی که این اتفاق رخ نداد و هروز سهامداران شاهد از بین رفتن سرمایه هایشان بودند به گونهای که اکنون ۴۶ میلیون سهامدار ۴۰ درصد از سرمایههای خود را با همین سیاسی کارها و تنشهای بین دولت و مجلس از دست داده اند.
اما امید میرود که هرچه سریع تر تصمیماتی که روز گذشته در جلسه سران قوا مبنی بر حمایت از بازار سرمایه گرفتند عملی شود تا حداقل سهامدران بتوانند به اصل سرمایه خود دست یابند.
حال برای بررسی بیشتر بازیهای سیاسی که سبب برهم ریختن بازار سرمایه شد با چند کارشناس بازار سرمایه به گفت وگو نشستیم.
رضا اعجازی کارشناس بازار سرمایه در تشریح صحبتهای رئیس جمهور مبنی بر برهم ریختن اوضاع بازار سرمایه به سبب بازیهای سیاسی و تحلیلهای نامناسب، اظهار کرد: چنین صحبتهایی خودش آدرس غلط دادن به بازار سرمایه است به سبب آنکه متهم اصلی این پرونده خود دولت است، همچنین باید گفت تحلیلهایی که طی این مدت صورت گرفته حتی اگر هم غلط بیان شده باشد نتوانسته تاثیر چندانی بر شاخصهای بازارسرمایه بگذارد بلکه وعدههایی که به آن عمل نشده بازار سرمایه را به چنین وضعی درآورده است.
او تصریح کرد: تامین مالیهایی که در این مدت دولت از طریق بازار سرمایه به روشهای مختلف انجام داد سبب شد تا حجم زیادی از نقدیگی از بورس خارج شود به طور مثال مسئولان به اسم واگذاری آمدند سهمی را که کل ارزش آن در اردیبهشتماه سال گذشته ۲ میلیارد تومان بود در مرداد ماه همان سال به مبلغ ۱۱ میلیارد به سهامداران واگذار کردند.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: مجلس نیز در بحث بازیهای سیاسی که سبب شد تا بازار سرمایه با اُفت مواجه شود نیز مقصر است به سبب آنکه آنها در گام نخست نتوانستند ریل گذاریهای درستی را انجام دهند و در گام بعدی توانایی چندانی را در اصلاح قوانین قدیمی نداشتند.
اعجازی گفت: اگر مصوبات ۳+۷ که در شورای اقتصادی تصویب شد و هفت مورد آن را به جلسه سران قوا جهت بررسی و تائید نهایی ارجاع دادند، می توان گفت ممکن است پس از تصویب شدن عملی شود به طور قطع بر بازار سرمایه تاثیر مطلوبی بگذارد.
مهدی میرزایی کارشناس بازار سرمایه در مورد صحبت های رئیس جمهور فعلی کشور مبنی بر بازی های سیاسی که سبب خدشه دار شدن اوضاع بازار سرمایه شده است، اظهار کرد: اکنون با توجه به صحبت های صورت گرفته لازم است با کمی دقت عواملی که مسبب وضعیت کنونی بازار شده اند را از هم تفکیک کنیم تا بتوانیم وزن هرکدام را در شرایط موجود مورد بررسی قرار دهیم.
او افزود: مجلس دوره یازدهم شورای اسلامی از روزی که تشکیل شد، بعضی از نمایندگانش با صحبت ها و وعده هایی بی سرانجامی که انجام دادند سبب برهم ریختن اعتماد مردم نسبت به بازار سرمایه شدند به گونه ای که در این زمینه می توان به کانون سهامداران حقیقی، نرخ خوراک پالایشگاه ها و سایر موارد اشاره کرد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بیشترین بازی سیاسی که رئیس جمهور از آن یاد می کند توسط یک وزارت خانه و یک سازمان که زیر نظر وزارت اقتصاد یعنی سازمان خصوصی سازی به راه افتاد چنین امری را نمی توان اسمش راعدم توافق بر سر واگذاری شرکت های پالایش یکم دانست به سبب آنکه هردوی آنها زیر نظر دولت هستند و کوچک ترین خطای آنها در این زمینه نشان داد که دولت حتی نتوانست نظارت دقیقی بر سر ارگان های خود داشته باشد.
میرزایی تاکید کرد: اگر بخواهیم ریزش های اقتصادی بازار سرمایه را بازبینی کنیم باید در گام نخست نگاهی را بر ابلاغیه های ارسالی سازمان بورس در حد فاصله تیر تا مرداد سال گذشته و عملکرد بانک مرکزی نیز اشاره کنیم.
علی سعیدی کارشناس بازار سرمایه در تشریح صحبت های رئیس جمهور مبنی بر بازی های سیاسی که عامل اصلی وضعیت این روز های بازار سرمایه است ، گفت: هنگامی که یک مسئله مباحثش از یک عددی بزرگ تر شود ناخداگاه افراد سیاسی وارد آن می شوند و در رابطه با آن اظهار نظر می کنند متاسفانه سیستم بازار سرمایه طی سال گذشته وارد چنین مسئله ای شدند.
او بیان کرد: منظور ایشان از اظهارت نظارت سیاسی شاید این بوده نباید اشخاصی که صلاحیت علمی در رابطه با بازار سرمایه نداشتند در این خصوص اقدام به اظهار نظر می کردند و لازم بود که بازار سرمایه را به دست متخصصانش می سپردند از طرف دیگر باید گفت بازار سهام خود دارای قوانین و چارچوب است و اگر قرار باشد قانونی در این بازار تصویب شود یا اظهار نظری در این باره صورت گیرد اولویتش با شورای عالی بورس و کارشناسان ذی صلاح این بازار است.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: طی مدتی که بازار سرمایه با رشد مواجه شد برخی از اشخاص که در نهاد های دولتی حضور دارند اظهارنظراتی را انجام دادند که نشان از اطلاعات پایینشان در حوزه بازار سرمایه دارد، ناگفته نماند صحبت هایی که این اشخاص بیان کردند سبب افزایش مطالبات در بین سهامداران شد.
سعیدی گفت: اینکه دولت یا هر ارگان دیگر به بهانه اینکه بازار سرمایه محل خوبی برای سرمایه گذاری است بیاید مردم را به این سمت سوق دهد کار غلطی نیست به سبب آنکه بازار سرمایه به نسبت سایر بازار ها شفاف تر است.
او بیان کرد: ما در بازارهای مالی بامشکلات اساسی مواجه هستیم یعنی در حال حاضر تنها سهامداران بازار سرمایه نیستند که با اُفت مواجه شدند بلکه باتوجه به تورم ۳۶ درصد سال گذشته اشخاصی که سرمایه خود را در بانک گذاشتند نیز با ضرر مواجه شدند که این نشان از عدم برنامه ریزی درست بین مسئولان اقتصادی بر اساس تورم حاکم بر کشور است .
این کارشناس بازار سرمایه گفت: به طور قطع می توان گفت با توجه به صحبت هایی که اخیرا در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی صورت گرفت و تصمیماتی که اخذ شد و جهت بررسی و تائیید نهایی به سران قوا ارجاع داده شد نشان از آن دارد که جدیت بازارسرمایه نسبت به قبل افزایش پیدا کرده است.
او تصریح کرد: بدنه های اقتصادی و غیر اقتصادی دولت عامل اصلی شرایط فعلی بازار سرمایه سرمایه هستند به سبب آنکه وقتی آقای واعظی آمدند و در رابطه با شاخص اظهار نظر کردند نشان دادند که علی رغم جایگاهی که دارند حتی به ابتدایی ترین بحث اقتصادی کشور واقف نیستند که خب چنین صحبت مطرح شده ای یکی از صدها اظهار نظر اشخاص دولتی در سال گذشته در رابطه با بازار سرمایه بود.
در پایان با توجه به عرایض کارشناسان ذی صلاح بازار سرمایه باید گفت اکنون دیگر فرصتی برای مقصر پیدا کردن نیست پس بهتر است مجلس و دولت هرکدام اشتباهات خود را که در حوزه بازار سرمایه مرتکب شده اند را بپذیرند به سبب آنکه بورس دماسنج اقتصاد یک کشور است و هنگامی که از کار بیافتد به بخش تولید کشور آسیب خواهد زد به خصوص در شرایط فعلی که از یک طرف شرکت های زیادی به منظور کسب درآمد وارد این بازار شدند و از طرف دیگر هروز شاهد افزایش روند تورم در سطح اقتصاد هستیم.
همچنین نباید از یاد برد که سال گذشته بازار سرمایه ایران را از ونزوئلایی شدن نجات داد پس نباید مسئولان با بی تفاوت از کنارش با تصمیمات کوتاه مدت عبور کنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران