قرمزی پوست صورت عارضهای که برای خیلی از افراد پیش آمده است و میتواند علتهای مختلفی داشته باشد.
به گزارش «تابناک»، برای اینکه بتوانیم آن را درمان کنیم ابتدا باید بفهمیم علت قرمز شدن پوست چیست. آیا فقط بهخاطر آفتاب سوختگی یا شرم و خجالت است یا خبر از مشکل جدیتری میدهد؟
قرمزی پوست صورت معمولا در تابستان رخ میدهد، زیرا:
قرمز شدن پوست صورت بهشکل خفیف بهندرت مشکلی جدی ایجاد میکند. البته ازلحاظ کاهش اعتماد به نفس و در جمع میتواند باعث اثرات و عواقبی شود که روابط و حرفهی فرد تحتالشعاع آنها واقع میشود. اگر پوست دائما دچار قرمزی میشود، باید این موضوع را پیگیری کرد، زیرا ممکن است ریشهی قرمزی پوست صورت در بیماریهای جدیتری باشد. اگر قرمز شدن پوست همراه با آزردگی و درد چشمها یا ضخیمشدن پوست در ناحیهی بینی باشد، احتمال کاهش دید چشم، بدشکل شدن پوست یا مسدود شدن راههای تنفسی وجود دارد.
گشاد و باز شدن رگهای پوستی به دلایلی چون:
برخی از بیماریهای پوستی هم باعث قرمزی میشوند. این بیماریها بهخاطر آسیبی که به سطح و ساختار زیرین پوست وارد میکنند موجب قرمزی و ناصافی میشوند:
از دلایل غیرمعمول و نادر قرمزی پوست صورت نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. خارش پوستی نامشخص
پوست متورم و آزرده دچار خارش میشود. گاهی وجود خارش روی پوست عادی تلقی میشود و در برخی موارد نیز این مشکل توجیهشدنی نیست و نمیتوان برای آن علتی درنظر گرفت. مثلا قرمز شدن پوست بازو در اثر ترشح مواد شیمیایی از ماستسلها در این ناحیه باعث بروز قرمزی میشود. البته چنین نوعی از قرمز شدن پوست کاملا طبیعی است. در این مواقع نیازی به پیگیری موضوع نیست؛ مگر اینکه قرمزی شدیدتر بشود. در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.
۲. درماتیت تماسی آلرژیک
این مشکل پوستی نیز بهگونهای است که بهخاطر وجود محرک حساسیتزا پوست تحریک و ملتهب میشود. مواد مختلفی مانند مواد آرایشی، صابون، برخی از گیاهان و فلزات و برخی رایحهها میتوانند موجب حساسیت شوند. این مشکل بهسادگی در منزل حل میشود. اصلیترین راه درمان، دوری از مواد محرکی است که باعث التهاب پوستی میشوند. استفاده از مرطوبکنندهها نیز برای کاهش التهاب پوستی مفید هستند.
۳. آکنه روزاسه
آکنه مشکلی طولانیمدت است که میتواند پوست و گاهی چشمها را تحتتأثیر قرار بدهد. آکنه روزاسه باعث ایجاد جوش و قرمزی میشود و در زنان و کسانی که پوست رنگپریده و بیشازحد سفید دارند، رایجتر است. آکنه روزاسه بیشتر برای افراد میانسال و مسن اتفاق میافتد. برای رفع این مشکل باید به پزشک مراجعه کنید؛ ضمن اینکه آزمایش خاصی نیز برای تشخیص آن وجود ندارد. درمان قطعی برای آکنه روزاسه وجود ندارد، اما ژل بریمونیدین، لیزردرمانی و حتی آنتیبیوتیکها میتوانند از شدت علائم بکاهند.
۴. سلولیت
سلولیت صورت نوعی عفونت پوستی است که از بخشهای دیگر بدن مانند دهان یا سینوسها میآید و نیاز به درمان آنتیبیوتیکی دارد. از علائم سلولیت میتوان به درد، قرمزی پوست، گرما و التهاب در ناحیهی عفونی اشاره کرد. برای جلوگیری از پخش عفونت باید به پزشک عمومی یا مرکز فوریتهای پزشکی مراجعه کرد تا مصرف آنتیبیوتیک هر چه زودتر شروع بشود.
۵. آنافیلاکسی
آنافیلاکسی با ایجاد تغییراتی در تنفس و ضربان قلب شروع میشود. این تغییرات ناشی از واکنش نسبت به عاملی حساسیتزا هستند. این مشکل بسیار خطرناک است و میتواند موجب مرگ بشود. در صورت بروز علائم آنافیلاکسی حتما باید با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. درصورتیکه از سوی پزشک مجوز داشته باشید، میتوانید از آمپول اپینفرین هم استفاده کنید. اما هرگز بدون اجازهی پزشک نباید از این آمپول استفاده کنید.
۶. لوپوس
لوپوس نوعی بیماری است که در آن سیستم خودایمنی بهاشتباه به بافتها و سلولهای بدن حمله میکند. این حمله باعث آسیب رسیدن به رگهای خونی، مفاصل، بافتها و سایر ارگانها میشود. برای تشخیص این بیماری باید به پزشک عمومی مراجعه کنید. هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص وجود ندارد و گاهی هفتهها و ماهها شناسایی این مشکل به طول میانجامد. درمان قطعی برای لوپوس هم وجود ندارد، اما میتوان با دارودرمانی و تغییر سبک زندگی، آن را کنترل کرد.
۷. سرخک
سرخک نوعی عفونت است که در کودکان ایجاد میشود. خارش در این بیماری ویروسی از سر شروع میشود و به سایر نقاط بدن تسری پیدا می کند. حرف زدن، سرفه و عطسهی فرد بیمار بهسادگی باعث سرایت این بیماری به دیگران میشود. بعد از معاشرت با فرد مبتلا باید نهایتا تا ۷۲ ساعت به پزشک مراجعه کنید. نوزادان نیز پس از قرار گرفتن در معرض این ویروس باید واکسن بزنند. در غیر این صورت، بیماری بهراحتی به بدن شما منتقل میشود.
۸. واکنش یاریش-هرکسهایمر
وقتی بیماری از آنتیبیوتیکهایی برای درمان بیماری استفاده میکند که با بدن او سازگاری ندارند، دچار واکنش یاریش-هرکسهایمر میشود. بعد از دچار شدن به این مشکل سریعا باید به مرکز فوریتهای پزشکی مراجعه کنید.
پرسشهایی که دکتر برای درمان میپرسد معمولا از این قرار هستند:
افرادی که دچار قرمزی پوست میشوند، علائم زیر را نیز تجربه میکنند:
علائم دائمی در افراد مبتلا به قرمزی پوست صورت با بسامد زیر نمود مییابد:
بسامد بیماریهای مختلفی که باعث قرمزی پوست صورت میشود به این شکل است:
درمانهای خانگی برای رفع قرمزی پوست صورت چیست؟
برای درمان خانگی این مشکل میتوان از موادی مانند عسل، خیار، چای بابونهی کیسهای، آلوئهورا استفاده کرد. برای مثال با قرار دادن مستقیم قطعات خیار روی پوست میتوان به آن آرامش بخشید، آن را خنک کرد و از میران قرمزی کاست. با ترکیب خیار و جوی دوسر هم میتوان ماسک خوب و مفیدی تهیه کرد.
ماسک مناسب دیگر برای کاهش قرمزی پوست، ترکیب گل رس، پورهی میوه یا آب را با گل رسِ مخصوص ماساژ صورت مخلوط کنید و بهمدت ۲۰ دقیقه روی پوست بگذارید. سپس پوست را با آب گرم بشورید. یادتان باشد که اگر به روزاسه مبتلا هستید، باید از هر چیزی که پوستتان را تحریک میکند، دوری کنید. سیگار، کافئین و موادغذایی تند و ادویهدار برای شما خوب نیستند.
قرمزی و التهاب پوست میتواند بهخاطر خشکی بیشازحد یا تحریک عاملی حساسیتزا و آکنه رخ بدهد. عسل دارای خواص طبیعی ضدالتهاب است. بنابراین به کمک ماسک عسل میتوان از التهاب پوست کاست. ابتدا باید صورت خود را با آب گرم بشویید، سپس ماسک عسل را بهمدت ۳۰ دقیقه روی نقاط قرمز پوست خود بگذارید و یادتان باشد، درصورتیکه قرمزی پوست شما ناشی از آفتابسوختگی است، نباید از این ماسک استفاده کنید.
بلغور جوی دوسر نیز خواص ضدالتهابی دارد. استفاده از این ماده برای شستن پوست نهتنها به رفع خشکی بلکه به از بین بردن التهاب ناشی از قرمزی پوست هم کمک میکند. اگر هم احساس میکنید که پوست شما بهخاطر خشکی بیشازحد قرمز میشود، از ماسک آلوئهورا برای مرطوبسازی استفاده کنید.
برای کاهش قرمزی ناشی از آفتابسوختگی هم میتوانید از ترکیب آلوئهورا، سرکهی سفید و سرکه سیب استفاده کنید. مواد زیر نیز برای کاهش قرمزی مفید هستند:
روغن نارگیل و فراوردههای آن نیز میتوانند به رفع قرمزی ناشی از سوختگی آفتاب کمک کنند، زیرا دارای خواص آنتیاکسیدانی است. مکانزیم عمل این ماده در رفع قرمزی چندان مشخص نیست، اما در طب سنتی هندی آیوروِدا نیز زیاد استفاده میشود. بهنظر میرسد که نارگیل وارد پوست و ساختار سلولهای مرتبط با بافت پوستی میشود و از تخریب بیشتر پوستی جلوگیری میکند. ضمنا این ماده آنتیباکتریال و محافظت از پوست در برابر اشعه فرابنفش هم دارد. با این حال نمیتوان آن را جایگزین ضدآفتاب کرد.
منبع: سایت چطور