به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، عباسعلی کدخدایی در نشست خبری با رسانههای داخلی و خارجی که امروز (پنج شنبه) ۲۷ خردادماه در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد، ضمن تبریک فرارسیدن دهه کرامت گفت: آنچه که وظیفه شورای نگهبان در بحث انتخابات است پاسداری از آرای مردم است و شورای نگهبان این وظیفه را انجام داده و به درستی این حق الناس پاسداری شود. علاوه بر سلامت انتخابات که وظیفه شوراست سلامت مردم را مدنظر داریم و تمهیداتی برای سلامت مردم در روز انتخابات اندیشیده شده است.
وی افزود: وقتی که ما از جایگاه مردم در تعیین سرنوشت شان سخن میگوییم انتظار این است که پاسداری و صیانت دقیق از این امر انجام صورت گیرد.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: دغدغههایی را مقام معظم رهبری دیروز فرمودند که به جاست و شورای نگهبان هم آنها را مدنظر داشته و اقداماتی را انجام داده است.
کدخدایی در ادامه گفت: ناظران شورای نگهبان به صورت ۲۴ ساعته بر چاپ و توزیع تعرفهها نظارت داشته اند و حدود ۱۰ درصد بر تعداد تعرفهها افزوده شده تا نگرانی خاصی وجود نداشته باشد.
سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: از طرف شورای نگهبان مشکلی در تعرفهها اعم از کمبود و یا توزیع وجود نخواهد داشت و ناظران شورای نگهبان به دقت نظارت خواهند داشت.
کدخدایی افزود: یکی از نکاتی را که رهبری فرمودند باید تدابیری را برای سلامت مردم داشته باشیم که از ابتدا بین کارشناسان ما و وزارت کشور این امر آغاز شد و بحث فاصله گذاریها و استفاده بیشتر از فضای باز و ضدعفونی کننده شعب است. یک نفر هم از سوی وزارت بهداشت در هر شعبه حضور دارد. اثر انگشت حذف شده و احراز هویت به صورت الکترونیکی اخذ میشود.
وی افزود: یکی دیگر از اقدامات این است که حدود ۶۷ هزار شعبه در سراسر کشور پیش بینی کردیم که این میزان حدود ۷ درصد نسبت به انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ و ۲۲ درصد نسبت به انتخابات مجلس افزایش داشته است.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: مردم اگر تخلفی را مشاهده کردند از دوستان ما در وزارت کشور یا سامانه مردم ناظر که اعلام شده گزارشات را بفرستند.
وی تاکید کرد: کار مهمی که برای شفافیت نظارت ما انجام میشود اولا نامزدهای انتخابات هم مجلس و خبرگان و ریاست جمهوری میتوانند نمایندگانی را در شعب داشته باشند و این هماهنگی انجام شده و از سال ۸۸ پیشنهاد داشتیم که نمایندگانی از نامزدهای ریاست جمهوری در شورای نگهبان باشند که این کار سه شنبه انجام شد و جمعه میتوانید با آنها ملاقات داشته باشید.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: از لحاظ وظیفه نظارتی ما هیچ جای نگرانی نیست. نظارت موثر شورای نگهبان انجام خواهد شد تا این رویداد سرنوشت ساز که توسط مردم خوب ما رقم میخورد را صیانت کنیم.
کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگار رسانه نروژی درباره اینکه چرا شورای نگهبان اقدام به تایید صلاحیت کاندیدای اصولگرا کرده است و از کاندیدای اصلاح طلب کسی تایید نشده است گفت: شاید خبرنگار مربوطه اسامی را ندیدند. در این دور و همه ادوار بین افرادی که احراز میشود از همه گروهها هستند و حتی کسانی که انتخاب شدند از گروههای دیگر هم هستند. این دور هم چنین وضعیتی بوده و هیچ گاه شورای نگهبان براساس نگاه سیاسی نامزدها نظر نمیدهد و نظر شورا براساس قانون انتخابات و قانون اساسی است.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگار رادیو آلمان درباره وظایف شورای نگهبان در روز انتخابات گفت: وظیفه شورای نگهبان براساس قانون، نظارت بر انتخابات است. در روز انتخابات هم وظیفه ما پاسداری و صیانت از آرای مردم است و بر این مبنا، ناظران شورای نگهبان (بین ۳ تا ۵ نفر) در شعب اخذ رای مستقر هستند و هر تخلف احتمالی به صورت دقیق مورد بررسی قرار میگیرد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ژاپنی مبنی براینکه شورای نگهبان برای انتخاب کاندیداها تایید یا رد میکند و روند آن مشخص نیست گفت: آنچه که شورا براساس نظارت انجام میدهد منطبق بر اصول ۱۱۵ قانون اساسی و قانون انتخابات است و بعد از بررسیهایی که انجام میشود باید با رای اکثریت اعضای شورا اظهار نظر شود و رای اکثریت شورا ملاک نهایی برای احراز یا عدم احراز کاندیدهاست.
وی افزود" قوانین انتخابات ممکن است اشکالاتی داشته باشد که مجلس باید آن را اصلاح کند و انشاءالله در آینده مجلس محترم آنرا اصلاح کند.
کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگار ایتالیا درباره دلایل رد صلاحیت برخی از کاندیداها بویژه لاریجانی و احمدی نژاد گفت: بر اساس اصل ۱۱۵ قانون اساسی مستندات افراد مطرح و قرائت میشود و باید اعضا نسبت به هر فرد ۷ رای مثبت داشته باشند و اینکه هر عضو شورا بر چه اساسی رای مثبت یا منفی میدهد نمیتوانم بیان کنم، ولی ملاک نهایی رای اعضای شورای نگهبان است.
وی افزود: اگرچه در قانون انتخابات ریاست جمهوری ما حکمی را برای بیان دلایل نداریم، اما هر کدام از افراد که درخواست کردند آنها را دعوت کردیم. هفته گذشته ۴ نفر را دعوت کردم و مطالب را گفتم و الان هم ۲ نفر دیگر درخواست کردند که در اولین فرصت مطالب را ارائه میکنیم.
کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره اولویت شمارش با آرای کدام انتخابات است؟ گفت: هماهنگیهای لازم ما با وزارت کشور انجام شده که اولویت با شمارش آرای ریاست جمهوری و مجلس و خبرگان رهبری و شوراها است.
وی درباره بیانات رهبری گفت: همان روز شورای نگهبان بیانیهای صادرکرد. آنچه در روند رسیدگی هاست مجموعهای از مباحث است و نهایتا رای گیری اعضاست و اگر دستگاهی حس میکند گزارش خلاف واقع گفتند باید اصلاح کنند و اینطور نیست که مبنای رسیدگی شورا یک گزارش واحد باشد و البته اگر گزارشها خلاف باشد شورای نگهبان آن را مدنظر قرار نخواهد داد.
کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره اینکه در این دور از انتخابات کاندیداهای تایید شده اصلاح طلب، مورد تایید رهبران اصلی اصلاح طلب نبودند؟ گفت: نگاه شورای نگهبان سیاسی و جناحی نیست و ارزیابی شورا براساس افکار سیاسی نیست بلکه معیارهایی که در قانون اساسی ذکر شده ملاک است و شورای نگهبان یک نهاد فقهی و حقوقی است نه یک نهاد سیاسی. مبنای بررسی صلاحیتها قانون بوده و برای ما فرقی ندارد که نگاه سیاسی افراد چیست.
وی افزود: عملکرد شورای نگهبان در گذشته هم اثبات میکند که از همهی گروههای سیاسی در انتخاباتها کاندیدا داشته اند.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال ایسنا درباره اینکه برخی معتقدند که شورای نگهبان در مورد نظر رهبری درباره بررسی صلاحیتها به شیوه خود عمل کرده است. پاسخ شما چیست؟ گفت: قبلا گفتم شورای نگهبان براساس قوانین و بر مبنای رای اعضای شورای نگهبان اعلام نظر میکند. ملاکهای قانونی ما باید مدنظر قرار گیرد و همانگونه که در رسانهها مطرح شد، دستگاههای دیگر باید اقدامات لازم را انجام دهند.
وی در ادامه با بیان اینکه تاکنون گزارش تخلفات خاصی را درباره انتخابات دریافت نکردهایم، درباره هیاتهای نظارت گفت: این هیاتها وظیفه نظارت بر انتخابات را برعهده دارند، آموزشهای لازم و موارد دیگر اداری درباره ناظران انجام شده است. برای خارج از کشور هم هیات نظارت مستقلی شورای نگهبان دارد که وظیفه نظارت بر انتخابات خواهند داشت.