کیوسک بین الملل تابناک: رایزنی هیأتهای ایران و روسیه در وین، استقبال روسیه از سازوکار مالی برای تجارت با ایران، امضای سند مشترک روسای جمهوری آمریکا و روسیه درباره ثبات استراتژیک، نامه سرگشاده ۶۸۰ شخصیت جهانی به بایدن علیه رژیم صهیونیستی و عملیات هلی برن ائتلاف آمریکایی در دیرالزور سوریه، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
رایزنی هیأت های ایران و روسیه در وین
هیأت های ایران و روسیه در مذاکرات وین به منظور احیای برجام امروز (پنجشنبه) به ریاست سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی و میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات در وین در گرندهتل این شهر به گفت و گو نشستند.
دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام و ششمین دور مذاکرات وین از روز شنبه ۲۲ خرداد ماه در شهر وین، پایتخت اتریش از سر گرفته شد.
روز شنبه، معاون وزیر امور خارجه پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در گفت و گویی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بدون رسیدن به خواستههای کلیدی خودش قطعا توافق نخواهد کرد، گفت: فکر نمیکنم ظرف هفته جاری بتوانیم به جمع بندی نهایی در وین برسیم.
استقبال روسیه از سازوکار مالی برای تجارت با ایران
اولیانوف روز پنجشنبه طی توئیتی در پاسخ به سوال یک کاربر در مورد سخنان بایدن، که حمایت آمریکا را از سرعت بخشی تراکنش های مالی برای خرید کالاها برای ایران از طریق ساز و کار مالی اعلام کرد، نوشت: ما از این رویداد استقبال می کنیم.
وی افزود: اما کانال سوئیسی (ساز و کار مالی) که در زمان حاضر سودمند است، امیدوارم در آینده نزدیک نیازی به آن نباشد.
اولیانوف خاطرنشان کرد: اگر مذاکرات وین در مورد برجام نتایج مثبت داشته باشد، ایران می تواند پس از لغو تحریم ها، از منابع مالی خود بر اساس اراده اش برای خرید کالاهای مورد نظر استفاده کند.
نماینده دائم روسیه در سازمان های بین المللی در وین این توئیت را در پاسخ به توئیت علی واعظ، مسئول بخش ایران در اندیشکدهٔ «گروه بینالمللی بحران» نوشت که به نقل از رویترز خاطرنشان کرده بود، بایدن روز سه شنبه از سرعت بخشی تراکنش های مالی لازم برای خرید مقادیر زیاد مواد غذایی و دارو برای ایران از طریق کانال سوئیس حمایت کرده بود.
همزمان با تداوم تحریمهای غیرقانونی و غیرانسانی آمریکا علیه مردم ایران، جو بایدن در ملاقات با وزیر امور خارجه سوئیس، مدعی حمایت از کانال مالی کمک های بشردوستانه در قبال ایران شده است.
ایگناسیو کاسیس وزیر خارجه سوئیس روز گذشته پس از دیدار وی و رئیس جمهوری سوئیس با جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در ژنو خاطر نشان کرد: ما باید مسئولیت چالشهای جهانی را بر عهده بگیریم.
وی در ادامه به فعالیتهای میانجی میان ایران و آمریکا و همچنین اقدامات بشردوستانه در این راستا اشاره کرد و گفت: این مهم است که ما این مسیر را ادامه دهیم.
وزیر خارجه سوئیس بدون اشاره به تداوم تحریم های ظالمانه و ضدبشری دولت آمریکا علیه مردم ایران که مانع از حتی ارسال دارو برای بیماران صعب العلاج در ایران شده است، گفت: جو بایدن از ایفای نقش سوئیس در مسائل ایران قدردانی کرد و گفت که واشنگتن آماده حمایت از کانال بشردوستانه در این راستا برای ارسال کالا به ایران است.
در این ملاقات، در حالی از کانال مالی سوئیس برای تسهیل کمک های بشردوستانه صحبت شده است که دولت جو بایدن همچنان تحریم های ضدانسانی در دولت های سلف خود علیه ایران را حفظ کرده است.
بایدن در حالی مدعی حمایت از کانال بشردوستانه تحت مدیریت سوئیس در قبال ایران شده که آمریکا همچنان در مسیر فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران گام برداشته و هنوز هیچ نشانهای از کاهش فشار و تحریم های غیرقانونی که در دولت پیشین آمریکا اعمال شده، مشاهده نشده است.
ایران که برای بیش از یکسال با همهگیری کرونا مواجه بوده، در عین حال با چالش کمبود دارو و تجهیزات پزشکی به دلیل تحریم های غیرانسانی واشنگتن روبرو شد اما کاخ سفید نسبت به لغو تحریم ها برای انتقال دارو به ایران بی توجه بوده است.
امضای سند مشترک روسای جمهوری آمریکا و روسیه درباره ثبات استراتژیک
کرملین اعلام کرد، روسای جمهوری روسیه و آمریکا درباره ثبات استراتژیک سند مشترکی تصویب کردند.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، در سند مشترک نشست ولادیمیر پوتین و جو ،رهبران روسیه و آمریکا آمده است: دو کشور برای پایه گذاری اساسی جهت آینده کنترل سلاحها و کاهش خطرات از طریق مذاکره تلاش میکنند.
در سند مشترک دو رئیسجمهوری که در سایت کرملین در پایان نشست دو جانبه قرار گرفت، آمده است: ما به این اصل پایبندیم که جنگ هستهای پیروز ندارد و نباید هیچ وقت دربگیرد.
دو رئیسجمهوری همچنین یادآور شدند، تمدید جدید معاهده استارت ۳ بین مسکو و واشنگتن دال بر پایبندی دو کشور به کنترل سلاحهای هستهای است.
آن دو افزودند: به منظور تحقق این اهداف روسیه و آمریکا در نزدیکترین زمان مذاکرات دوجانبه فراگیری را درباره ثبات استراتژیک که ریشهای و فعال خواهد بود، برگزار خواهند کرد.
پوتین و بایدن در سند مشترک اشاره کردند، روسیه و آمریکا قبلا هم نشان دادهاند، قادرند، حتی در مواقع تنش، در تحقق اهداف مشترک در راستای تضمین قابلیت پیشبینی در زمینه استراتژیک و کاهش خطرات وقوع درگیریهای مسلحانه و تهدید جنگ هستهای به پیشرفت دست یابند.
روسای جمهوری دو کشور در شهر ژنو و در ویلایی در کنار دریاچه لمان دیدار کردند.
رونالد ریگان، چهلمین رئیس جمهوری آمریکا در سال ۱۹۸۵ برای اولین بار در این ویلا با میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق ملاقات کرد.
گی پارملن، رئیس جمهوری سوئیس پیش از آغاز مذاکرات جو بایدن و ولادیمیر پوتین ضمن استقبال از حضور آنها در ژنو ابراز امیدواری کرده بود که گفتوگوهای روسای جمهوری آمریکا و روسیه «سازنده» باشد.
ولادیمیر پوتین، ۶۸ ساله پیش از این در مقام ریاست جمهوری روسیه با چهار رئیس جمهوری آمریکا یعنی بیل کلینتون، جورج دبلیو بوش، باراک اوباما و دونالد ترامپ دیدار کرده است.
نامه سرگشاده ۶۸۰ شخصیت جهانی به بایدن علیه رژیم صهیونیستی
۶۸۰ شخصیت و سازمان جهانی معروف در ۷۵ کشور جهان در نامهای سرگشاده به «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا از سران آمریکا خواستند برای کمک به پایان دادن به هیمنه و سرکوب سیستماتیک تلآویو علیه مردم فلسطین و حمایت از حقوق انسانی اولیه آنها اقدام کنند.
این نامه را که شبکه «الجزیره»، امروز (پنجشنبه)، به نقل از پایگاه فرانسوی «Mediapart» منتشر کرده، اعضای ائتلاف جهانی جامعه مدنی، بازرگانان سرشناس، هنرمندان، رهبران دینی و سیاسی دارنده جایزه نوبل امضا کردهاند.
طبق این گزارش، افراد یادشده از سران آمریکا خواستهاند برای کمک به پایان دادن همینه و سرکوب سیستماتیک تلآویو علیه مردم فلسطین اقدام کنند و تأکید کردهاند، چنانچه سیاستهای آمریکا در حالت کنونی خود بدون مراعات عدالت و بازخواست بماند، صلح دائم و عادلانه برای مردم دور از دسترس خواهد بود.
در این پیام خطاب به رئیسجمهور آمریکا آمده است: دولت شما متعهد سیاست خارجی است که حول محور دفاع از دموکراسی و محافظت از حقوق بشر بچرخد. شما اخیرا گفتید که بر این باورید فلسطینیها و اسرائیلیها حق دارند در امنیت زندگی کنند و از تدابیر برابر برای آزادی، شکوفایی و عدالت برخوردار باشند؛ اما شکاف میان این اظهارات و زندگی روزانه فلسطینیها بسیار عمیق است.
بر اساس این گزارش، در این پیام به اقدامات پلیس رژیم صهیونیستی اشاره و خاطر نشان شده است که نیروهای پلیس تلآویو بهرغم اعلام رسمی آتشبس با انجام اقداماتی مانند اخراج خودسرانه، اقدمات خشونتآمیز علیه تظاهراتکنندگان مسالمتجو و نمازگزاران در مسجد الاقصی با فلسطینیان با خشونت رفتار میکنند.
در این نامه همچنین تأکید شده است که این سیاستها بافت اجتماعی را در فلسطین اشغالی تضعیف و از حرکت به سوی آیندهای دموکراتیک و مبتی بر عدالت و صلح جلوگیری میکند؛ چنانکه این اقدامات اخیرا منجر به خروج ۷۲ هزار شهروند فلسطینی از نوار غزه شد؛ افرادی که چهارده سال در محاصره بودند.
این ۶۸۰ شخصیت و سازمان معروف جهانی در این نامه آمریکا را ملزم به از بین بردن عوامل مربوط به این اقدامات یادشده دانستهاند؛ اقدامات خشونتآمیزی که دولتهای آمریکا در سالهای متمادی آن را نادیده گرفته است.
این افراد همچنین از واشنگتن خواستهاند برای پایان دادن به تبعیض و سرکوب سیستماتیک و تضمین بازخواست مقامات تلآویو، فشارهای دیپلماتیک را علیه رژیم صهیونیستی اعمال کند.
در بخش پایانی این نامه آمده است که اجرای قاطعانه یک سیاست خارجی که حول محور حقوق بشر میچرخد، تنها راه فهماندن این مسئله به سران تلآویو است که نقض حقوق بینالملل بیپاسخ نخواهد ماند؛ این یعنی اکنون زمان آن رسیده معیار جدیدی برای سیاستهای آمریکا تعیین شود که عدالت را تضمین کند و راه را برای دستیابی به صلح دائم هموار سازد.
بر اساس این گزارش، در میان اشخاصی که این نامه را امضا کردهاند، نام این افراد سرشناس به چشم میخورد: «ماری رابینسون» رئیسجمهور سابق ایرلند که منصب کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد را از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۷ برعهده داشته است، «الاخضر الابراهیمی» وزیر خارجه اسبق کشور الجزایر که او نیز از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ به عنوان فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه منصوب شده بود. «توکل کرمان» فعال یمنی و برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۱۱، «ژان ماری گوهنو» دیپلمات فرانسوی متخصص در امور دفاع و روابط بینالملل، «آبراهام بورگ» سیاستمدار فرانسوی-اسرائیلی، «مروان المعشر» وزیر خارجه و معاون نخستوزیر سابق اردن، «کومی نایدو» مدیر عامل بینالمللی سابق سازمان بینالمللی صلح سبز و دبیرکل سابق سازمان عفو بینالملل.
الجزیره ادامه داد، «نوآم چامسگی» زبانشناس و اندیشمند آمریکایی، «دانیل لِوی» رئیس سازمان طرح اسرائیلی خاورمیانه، «پیتر گابریل» خواننده و آهنگساز انگلیسی، «رونی براومن» رئیس سابق سازمان پزشکان بدون مرز، دکتر«سیلا الورسی» بنیانگذار گروه تحقیقات آکسفورد «Peace Direct Business Plan for Peace» که سه بار نیز به عنوان نامزد دریافت جایزه صلح نوبل انتخاب شده است و... از جمله این شخصیتها هستند.
عملیات هلی برن ائتلاف آمریکایی در دیرالزور سوریه
ائتلاف بینالمللی به سرکردگی آمریکا عملیات هلی برن در دیرالزور در شمال شرق سوریه انجام داد و تعدادی را بازداشت کرد.
به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، هواپیماهای ائتلاف بینالمللی طی ساعات گذشته، عملیات هلی برنی را در محله الشبکه در مرکز شهر الشحیل در حومه دیر الزور انجام دادند و در جریان آن به یکی از منازل یورش برده و تعدادی شهروند سوری را بازداشت کرده و به مکان نامعلومی بردند.
این خبرگزاری اشاره کرد، هواپیماهای آمریکایی با هماهنگی نیروهای سوریه دموکراتیک "قسد" گذرگاههای آبی در دو طرف رود فرات را با مسلسلهای سنگین هدف گرفتند تا مانع خروج جوانان مخالف سربازگیری اجباری از مناطق تحت کنترل قسد شوند. چندی است که قسد سیاست سربازگیری اجباری را در پیش گرفته است.
دیدهبان حقوق بشر وابسته به مخالفان سوری نیز اعلام کرد، منطقه شرق فرات شاهد عملیات هلی برن نیروهای آمریکایی در حومه شرقی دیرالزور بود که در پی آن یک تن از اعضای داعش اهل الباغوز بازداشت شد.
این نهاد همچنین اشاره کرد، یک عضو دیگر داعش از همان شهرک هم کشته شد.
به گفته دیدهبان حقوق بشر، قبل از عملیات هلی برن، جنگندههای ائتلاف آمریکایی گذرگاههای آبی الشحیل را بمباران کردند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.