پشت پرده دعوای نماینده مجلس با نمکی

دعوای لفظی نماینده مردم زاهدان با وزیر بهداشت بر سر کمبود پزشک در مناطق محروم، خیلی از ابهامات عدم دسترسی به پزشک را نمایان ساخت.
کد خبر: ۱۰۶۳۹۳۳
|
۲۳ تير ۱۴۰۰ - ۰۷:۵۳ 14 July 2021
|
84495 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، ماجرای دعوای لفظی فداحسین مالکی نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی با وزیر بهداشت، بر سر کمبود پزشک و نیازهای درمانی در مناطق محروم کشور، می‌تواند پاسخ به این سوال را آسان‌تر کند که آیا با کمبود پزشک در کشور مواجه هستیم و یا اینکه در توزیع نیروی انسانی و امکانات پزشکی مشکل داریم.

آنچه مسلم است، اینکه نمی‌توان مشکلات و کمبودهای حوزه سلامت در برخی استان‌ها را نادیده گرفت. نمونه واضح این ادعا، حضور بیماران از اقصی نقاط کشور در مراکز استان‌ها و پایتخت برای درمان است.

تجمع خانواده‌ها در مقابل مرکز طبی کودکان بیمارستان امام خمینی در تهران، نشان می‌دهد که مسافرت بیماران از شهرستان‌ها به تهران، فقط به دلیل عدم دسترسی به پزشک است.

میانگین سرانه پزشک در کشور

میانگین سرانه پزشک در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت بیش از ۳۰ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر است. این عدد در ایران ۱۱ پزشک و در برخی نقاط کشور مانند شهرستان سراوان ۲ پزشک است. به رغم حجم تقاضای بالای ورود به رشته پزشکی، ظرفیت پذیرش دانشجو در این رشته مطابق با نیاز کشور تعیین نشده و حدود یک درصد از داوطلبان موفق به قبولی در رشته پزشکی می‌شوند.

کنکور ۱۴۰۰ هم برگزار شد. تعداد کل داوطلبان کنکور امسال ۱،۳۶۸،۰۰۰ نفر بود، از این تعداد، گروه تجربی با تعلق حدود ۴۰ درصد از شرکت کنندگان به خود همچنان در صدر جدول داوطلبان کنکور قرار دارد. طبق صحبت رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی در خصوص سوابق تحصیلی دانش آموزان در سال تحصیلی ۹۹-۹۸، دانش آموزان رشته تجربی ۷۵ درصد از افراد دارای معدل ۲۰، ۶۴ درصد از افراد دارای معدل ۱۹، ۶۰ درصد از افراد دارای معدل ۱۸ و ۵۵ درصد از افراد دارای معدل ۱۷ را تشکیل می‌دهند. همچنین از مجموع فارغ التحصیلان رشته تجربی در این سال، ۲۶.۶۱ درصد را افراد دارای معدل ۱۷ به بالا تشکیل می‌دهند. اما این آمار تنها بخشی از شتاب فارغ التحصیلان ممتاز در رشته تجربی (مربوط به امتحانات نهایی سال گذشته) را نشان می‌دهد. از طرفی آمارهای سازمان سنجش نشان می‌دهد بیش از ۵۰ درصد افرادی که کنکور سال ۱۳۹۹ داده‌اند، انتخاب رشته نکرده‌اند.

رؤیای روپوش سفید و موهای سفید

متولدین سال‌های ۸۱-۸۲ امسال در کنکور شرکت کردند. اما در بین داوطلبان همچنان متولدین دهه‌های گذشته دیده می‌شوند. دانش آموزان نظام قدیمی که با تمام تغییرات صورت گرفته در برخی دروس نظیر زیست شناسی، حاضر به شرکت در کنکور نظام جدید شده اند به این امید که احتمال قبولی آنها بیشتر شود.

به رغم حجم تقاضای بالای ورود به رشته پزشکی، ظرفیت پذیرش دانشجو در این رشته مطابق با نیاز کشور تعیین نشده است. از این تعداد در مجموع تنها ۹ هزار نفر (کمتر از ۱.۵ درصد) موفق به قبولی در رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی می‌شوند. این در حالی است که کشور با مشکل جدی کمبود پزشک مواجه است. سرانه پزشک در کشور ۱۱ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر است. اما میانگین سرانه پزشک در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت از ۳۰ پزشک بیشتر است.

بحران کمبود پزشک در سیستان و بلوچستان

کمبود پزشک در برخی از استان‌ها مانند سیستان و بلوچستان وضعیتی به مراتب بحرانی‌تر دارد و سرانه پزشک در این استان تقریباً ۵ پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر است.

اکثر نمایندگان مردم این استان در مجلس بارها به مشکلات ناشی از کمبود پزشک در این استان اشاره کرده اند. به گفته ملک فاضلی نماینده مردم سراوان، سرانه پزشک در سراوان ۲ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر است که همین سرانه دو پزشک هم ناپایدار بوده و پزشکان حضور دائمی در این مناطق ندارند. به طوری که مردم بم‌پشت از توابع شهرستان سراوان به اجبار برای دسترسی به پزشک راهی پاکستان می‌شوند.

معین الدین سعیدی هم با تأیید وضعیت نامناسب کمبود سرانه پزشک عمومی و متخصص نسبت به جمعیت استان، این موضوع را در جنوب استان حادتر می‌داند.

محمد سرگزی هم با اشاره به اینکه مرکز شیوع بیماری‌های تنفسی در کشور، منطقه سیستان و بلوچستان است از نبود حتی یک فوق تخصص ریه در این منطقه از کشور گلایه کرد.

فدا حسین مالکی با اشاره به پایین بودن سرانه پزشک در زاهدان، پراکندگی استان را عامل تشدید نتایج این کمبود دانست.

چشم انتظار پزشک در مناطق محروم/صف های طولانی ویزیت بیماران

اسماعیل حسین زهی نماینده دیگر این استان، با اشاره به محرومیت مردم از حداقل حقوق خود، از مرگ و میر مادران باردار به دلیل نبود حتی پزشک عمومی گلایه کرد.

در حالی که اکثر نمایندگان استان سیستان و بلوچستان سرانه پایین پزشک در این استان را یکی از دلایل مشکلات درمانی ایجاد شده در استان می‌دانند، موضع گیری یکی از نمایندگان با بقیه متفاوت است.

حسینعلی شهریاری، کمبود پزشک در استان را تأیید می‌کند، اما دلیل اصلی آن را توزیع نامناسب پزشکان و نه تعداد کم پزشکان عنوان می‌کند و راهکار آن را تنها اجرای قانون پذیرش دانشجویان تعهدی می‌داند. گره‌ای که با دست باز می‌شود و دندان نمی‌خواهد.

اما آیا افزایش پذیرش دانشجویان تعهدی مشکل کمبود پزشک در مناطق محروم را حل می‌کند. دانشجویان تعهدی دانشجویانی هستند که در ابتدای پذیرش خود در دانشگاه، متعهد می‌شوند سه برابر طول تحصیل خود را در مناطق محروم مشغول خدمت رسانی به مردم آن مناطق می‌شوند. طبق قانون وزارت بهداشت موظف است سی درصد ورودی‌های رشته‌های پزشکی عمومی، دستیاری تخصصی پزشکی را از طریق این دانشجویان پذیرش نماید. قانونی که هیچگاه اجرایی نشد.

با نگاهی گذرا به روند پذیرش دانشجویان پزشکی کنکورهای سراسری سال‌های اخیر می‌توان دریافت که این میزان هیچگاه به ۳۰ درصد نرسید و در بهترین حالت خود به ۱۸ درصد در سال ۹۴ رسید.

ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی مهم‌ترین عامل در تعیین سرانه در دراز مدت است. در طی این سال‌ها برخی از پزشکانِ مسئول در حوزه نظام سلامت، به بهانه‌هایی همچون بیکاری پزشکان، یا ربط کمبود پزشک به دلایل بی ربط و غیر قابل قبول، مانع از افزایش ظرفیت در رشته‌های پزشکی شده اند. جالب آنکه پذیرش رشته پزشکی از سال ۷۳ تا ۸۳ با توجیه اشباع بودن جامعه از پزشک روند کاهشی داشته است و همچنین ظرفیت پزشکی طی پنج سال اخیر نیز تقریباً ثابت مانده است.

صف‌ها را پایان دهید

با ادامه روند فعلی پذیرش دانشجویان پزشکی، رسیدن به وضعیت مطلوب سرانه پزشک، بیش از ۳۰ سال طول می‌کشد. که با افزایش ظرفیت فعلی رسیدن به سرانه مطلوب در مدت زمان کمتری تحقق می‌یابد. ضمن اینکه در دهه‌های آینده جمعیت سالخورده کشور و به تبع آن نیاز به خدمات درمانی افزایش قابل توجهی خواهد داشت. عدم افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته پزشکی، دانش آموزان ممتاز بسیاری را در صف قبولی رشته پزشکی و بیماران را هم در صف مراجعه به مطب معطل نگه داشته است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۵۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
این که نظام بهداشت و درمان ما اشکال اساسی دارد شکی نیست. همه ما چندین ساعت منتظر ماندن در مطب حتی در برخوردارترین نقطه کشور را تجربه کردیم؛ سردرگمی مردم در انتخاب پزشک و عدم اطمینان ها و ...؛؛ ولی هیچ یک از اینها نباید منجر به تصمیمات احساسی شود؛ نیاز سنجی دقیق و توزیع فضایی از همان زمان پذیرش، و حذف مقرراتی که راه فرار از تعهدات را باز میکنند، از نان شب واجب تر است.
پاسخ ها
مجید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
داداش کجای کاری!! مردم حتی پول ندارند به پزشک مراجعه کنن تا چند ساعت معطل شوند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
مافیای حاکم ر نظام پزشکی اجازۀ جذب دانش جوی بیشتر در رشتۀ پزشکی را نمی دهد
شهرام
|
Canada
|
۰۸:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
فکر میکردم جناب نمکی فقط تخصص و غیرت ندارند، نگو ادب هم ندارند
پاسخ ها
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۶
نشستن زیر کولر و نظر دادن هنر نیست نمکی از تو و
امثال تو ادبش بیشتره تو همه زمینه ها نظر میدیم و ادعای کار شناسی داریم ادب و انصاف هم صفر از همه هم طلبکاریم
سلیمان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
به هيچ وجه با كمبود پزشك در كشور روبرو نيستيم صرفا با توزيع ناعادلانه انها در مناطق محروم مواجه ايم .
پاسخ ها
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
کجا داری زندگی میکنی سلیمان؟ که میگی کمبود پزشک نیست....!
تو برو سلمونیتو انجام بده تو توی هپروتی انگار معلوم نیست چی میزنی هر چی هست کلا رفتی تو توهم فکر میکنی توی سوئیس داری زندگی میکنی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
با سهمیه وارد رشته پزشکی میشن بعد میان میدان ونک تهران مطب می زنند....یه آمار بگیرین که چند درصد پزشکانی که در تهران کار می کنند سهمیه ای هستند!
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
در شهرستان ما هم دسترسی به پزشک متخصص وجود ندارد متاسفانه حتی مطب های خصوصی پزشکان متخصص هم اینجا دیده نمی شود مردم شدیدا در مضیقه اند موضوع عدم توزیع عادلانه پزشک نیست باید متوجه باشیم موضوع کمبود شدید پزشک است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
واقعا جامعه پزشكي براي نفعي شخصي و گروهي ، منافع عمومي جامعه را قرباني كرده است ؟؟؟ بايد پاسخگو باشند
پاسخ ها
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
بیخود روی هوا نظر نده ناشناس بیسواد..
چه ربطی به جامعه پزشکی داره وقتی از استان سیستان و بلوچستان در سال 20 نفر توی دانشگاه های پزشکی پذیرفته نمیشن.........؟
برای جبران کمبود پزشک در استان باید از بومی های اونجا با سقف پذیرش بیشتری دانشجوی پزشکی گرفته بشه تا در اینده دچار کمبود نباشن و بومی که باشه همونجا میمونه و خدمت میکنه... پس اونی که باعث و بانیه سیستم سنجش آزمون کشور و مسئولین بیسواد وزرات بهداشت هستن نه جامعه شریف و زحمتکش پزشکی آقای بیسواد با این اظهار فضل شما
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
حق با نماینده نه وزیر پر رو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
بانام خدا
اقای نمکی خالصن دارد کار می کند آخه نماینده ای که فرق بخشنامه مصوبه را نمی داند چطور گیر می دهد به همچون وزیری که به قول خودش روی مین هست و بعضی نمایند گان روی اعصاب دیگران راه می روند و هیچ کجا هم خبر ندارند بگزارید بهداشت درمان کار خودش را بکند شما نماینده یک شب در بیمارستان بدون اینکه کاری بکنی شب را صبح کن ببین چقد سخت است عوض اینکه تا می توانی امکانات در حوضه خود در اختیار بهداشت قرار دهی تا مشکلات حال شود انتقاد این را که ادم سر کوچه هم بلد است
پاسخ ها
mohamad
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
چی داری میگی تو پزشکی چاپلوس تر از این ومتملق تر از این اقا تا حالا دیدی
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
بنده قبل از کرونا همین بیمارستان زاهدان رفتم بخش کودکان با نامه پزشک متخصصی که از ساعت ۵ تا ۱۱شب پشت در اتاقش بودم تو بخش غوغا بود سرپرستار با عصبانیت که البته بهش حق میدادم گفت رو هر تخت دو نفر هست بعد طلبکار نباشی این قبل از کرونا بود اونم مرکز استان . همون شب بچمو سوارماشین کردم بردم مشهد . اطلاع نداری اظهار نظرنکن.بنده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
مسخره بازی این را که کردمردم میدانند از بی لیاقتی های مسئولین !!! اینها برای ملت نون و آب نمیشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
دروغ محض است. پزشک زیاد است ولی به پزشکان نه حقوق کافی میدهند نه محل سکونت. من طرح در زاهدان بودم ولی خانه های مخصوص پزشکان طرحی در دست اساتید مقیم و محلی زاهدان و زابل بود که در زاهدان خانه ها و مجتمع های مسکونی داشتند و اجاره داده بودند و بخاطر قیمت بالای واحدهای اجاره ای در زاهدان و شهرهای مجاور و پرداختی بسیار پایین حتی پزشکان محلی تمایلی به حضور ندارند.
ناشناس
|
Romania
|
۰۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
کجا نه هزار نفر در پزشکی و دندان پزشکی و داروسازی قبول می شوند؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
الان شما محل سکونت یک پزشک را در غیر مرکز استان نمی بینید.می باید قوانینی هم تصویب شود فرد مدتی در خارج مرکز استان باشد.فقط طرح نباشد.
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟