بر این اساس مذاکرات میتواند به دلایل لجستیکی مطرح از سوی آمریکا به تعویق افتاده باشد. همزمانی نشست کارشناسی-فنی با حضور نمایندگان ارشد مذاکره کننده ایران و آمریکا میتواند روند این گفتوگوها را تسریع سازد.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از برگزاری نشست فنی-کارشناسی ایران و آمریکا در روز شنبه ۶ اردیبهشت خبر داد.
به گفته بقائی، بنا به پیشنهاد عمان و توافق هیاتهای نمایندگی ایران و آمریکا، جلسه مشورتی فنی دو کشور که قرار بود در چارچوب گفتوگوهای غیرمستقیم دو طرف در روز چهارشنبه برگزار شود، به روز شنبه آینده، همزمان با حضور روسای هیاتهای دو کشور، موکول شد.
در این راستا، خبرگزاری تسنیم به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرده است که مذاکرات فنی با حضور کارشناسان هستهای و تحریم بین ایران و آمریکا برگزار خواهد شد. مذاکرات فنی با حضور کارشناسان ایرانی و آمریکایی و با وساطت کارشناسان عمانی، به صورت غیرمستقیم برگزار خواهد شد.
در ابتدا قرار بود هیاتی بلندپایه به سرپرستی کاظم غریب آبادی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران برای «جلسه مشورتی فنی» در روز ۲۳ آوریل (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) وارد مسقط شوند. حالا این نشست قرار است در ۲۶ آوریل و به موازات مذاکرات در سطح سیاسی بین عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه برگزار شود.
وی همچنین پس از پایان جلسه در رم در توییتی نوشته بود: آغاز مسیر کارشناسی در روزهای آینده با هدف بررسی جزئیات آغاز خواهد شد. پس از آن، ما در موقعیت بهتری برای قضاوت خواهیم بود.
به نوشته «امواج مدیا» درخواست برای به تعویق انداختن این نشست فنی و کارشناسی، از سوی دولت دونالد ترامپ به عمان مطرح شد که این پیشنهاد را به ایران منتقل کرد.
این رسانه دلایل این تاخیر را تنگناهای لجستیکی عنوان کرده است. به نوشته این رسانه مقامات آمریکایی که قرار بود در ۲۳ آوریل (روز چهارشنبه) وارد مسقط شوند، با توجه به تعهدات مبرم در واشنگتن مجبور شدند برنامه خود را تغییر دهند.
آسوشیتدپرس هم به نقل از منابع خود گفته است که این لزوما بدین معنا نیست که توافق قریبالوقوع است بلکه در عوض، این یعنی مذاکرات بین عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در امور غرب آسیا، به آنچه احتمالا تجارت سطح بالاست، تبدیل نشده است.
«ریچارد نفیو»، استادیار اندیشکده مرکز واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک و طراح تحریمهای ایران در دولت اوباما نیز در خصوص به تعویق افتادن مذاکرات کارشناسی-فنی میگوید: مهمترین شاخصه تعیینکننده ارزش مذاکرات فنی، در این مسئله نهفته است که آیا تعهد سیاسی برای اقدام وجود دارد و اینکه کارشناسان (فنی) باید به اصطلاح «ته و توی چه چیزی را درآورند؟»
به گفته وی، در صورتی که کارشناسان هم مجبور باشند که بدون توافق سیاسی، درباره مفاهیم و موضوعات بزرگ بحث کنند، «آب در هاون کوبیدن است.»
پس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم ایتالیا در روز شنبه ۳۰ فروردین، سید عباس عراقچی گفته بود: امروز حدود ۴ ساعت مذاکره داشتیم. در ادامه جلسه گذشته این بار هم جلسه خوبی و رو به جلویی بود.
وی افزوده بود: موفق شدیم در خصوص یکسری اهداف به تفاهم بهتری برسیم. قرار شد مذاکرات ادامه یابد و وارد مرحله بعدی شود. بدین ترتیب که جلسات کارشناسی شروع شود. از روز چهارشنبه مذاکرات فنی در سطح کارشناسان در عمان برگزار خواهد شد. مجدداً شنبه آینده در عمان ملاقات خواهیم کرد.
از سویی دیگر، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران شامگاه روز سهشنبه دوم اردیبهشت در آستانه سفر رسمی به چین، با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در واشنگتن به سر میبرد، بهصورت تلفنی گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه ایران در این گفتوگو با اشاره به رویکرد مبتنی بر حسن نیت و جدیت جمهوری اسلامی ایران در انتخاب مسیر دیپلماسی، گروسی را در جریان آخرین وضعیت روند گفتوگوهای غیرمستقیم با آمریکا قرار داد.
«گروسی» نیز با تمجید از رویکرد مسئولانه ایران، آمادگی آژانس را برای هرگونه مساعدت در این روند بر اساس وظایف و اختیارات این سازمان طبق اساسنامه آژانس اعلام کرد.
بر این اساس مذاکرات میتواند به دلایل لجستیکی مطرح از سوی آمریکا به تعویق افتاده باشد. همزمانی نشست کارشناسی-فنی با حضور نمایندگان ارشد مذاکره کننده ایران و آمریکا میتواند روند این گفتوگوها را تسریع سازد. چرا که در صورت به وجود آمدن مشکلات احتمالی، «مقام تصمیم گیرنده» نیز حضور خواهد داشت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.