تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون سقوط بورسها در جهان!، امکان سرمایه گذاری شرکتهای بیمه در بازار مسکن و بورس، صعود دلار در معاملات خارجی، سقوط سهم چین از مصرف برق بیتکوین، ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی و تداوم روند کاهشی دلار برای دومین هفته متوالی را در بر دارد.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات هفتهای که گذشت (چهارشنبه، ۲۳ تیر ماه) بعد از سه ماه بار دیگر به کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد ورود کرد و با ۲۳ هزار واحد افزایش، به عدد یکمیلیون و ۳۰۵ هزار واحد رسید و دو درصد رشد داشت؛ بنابراین، شاخص کل در پایان روز چهارشنبه هفته گذشته (شانزدهم تیرماه) در حالی با رقم یک میلیون و ۲۸۲ هزار واحد به معاملات پایان داد که این رقم دیروز (چهارشنبه، ۲۳ تیر ماه) به یکمیلیون و ۳۰۵ هزار واحد رسید. شاخص کل (هموزن) در پایان هفته گذشته ۳۹۲ هزار و ۵۸۴ واحد بود که در هفته جاری، این عدد به ۴۰۱ هزار و ۶۲۰ واحد و شاخص قیمت (هموزن) از ۲۵۰ هزار و ۶۸۷ واحد به عدد ۲۵۵ هزار و ۳۸۴ واحد رسید. در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای گروه مدیریت ارزش سرمایه صندوق بازنشستگی کشوری (ومدیر)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، لیزینگ کارآفرین (ولکار)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد)، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) و گروه دارویی برکت (برکت) در گروه نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.
در هفتهای که گذشت فنی و مهندسی، عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، زراعت و خدمات وابسته، سایر حمل و نقل، فعالیت مهندسی، تجزیه، تحلیل و آزمایش فنی، محصولات کاغذی، استخراج سایر معادن، سایر واسطه گری های مالی، فعالیتهای کمکی بهجز نهادهای مالی واسط، چاپ، محصولات چوبی، دارویی، صنایع غذایی به جز قند وشکر، مخابرات، رایانه، خرده فروشی، کاشی و سرامیک، منسوجات، اطلاعات و ارتباطات، سیمان، آهک و گچ، محصولات فلزی، دستگاههای برقی، محصولات چرمی، لاستیک و پلاستیک جزو صنایع مثبت بازار بودند. همچنین وسایل ارتباطی، حمل و نقل انبارداری و ارتباطات، هتل و رستوران، چند رشتهای صنعتی، خودرو و قطعات، فرآورده های نفتی، پیمانکاری صنعتی، شیمیایی، فلزات اساسی، ماشینآلات و تجهیزات، محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری، کانی غیرفلزی، استخراج نفت، گاز جز اکتشافات، سرمایهگذاریها، استخراج زغال سنگ، بانکها و موسسات اعتباری، استخراج کانههای فلزی، بیمه و بازنشستگی، واسطهگریهای مالی و پولی، انبوهسازی املاک و مستغلات، قند وشکر و فعالیت های سرگرمی و خلاقانه از جمله صنایعی بودند که بازدهی منفی را در بازار ثبت کردند.
شاخص های مهم بورسی در جهان ریزش کردند. در وال استریت همه شاخص ها نزولی بودند؛ تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۲۴ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۴ هزار و ۸۴۷.۸۶ واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۶۵ درصد ریزش تا سطح ۴۳۴۵.۷۷ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۱.۳۱ درصد کاهش، در سطح ۱۴ هزار و ۴۵۳.۴۴ واحدی بسته شد.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۰.۴۷ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۰۱۲.۷۱ واحد بسته شد. شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با افت ۱.۰۱ درصدی و ایستادن در سطح ۱۵ هزار و ۶۲۹.۶۶ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با عقبگرد ۰.۰۱ درصدی در سطح ۶۴۹۴.۳۶ واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۰.۴۲ درصد پایین رفت و به ۸۵۲۷ واحد رسید.
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند، تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با کاهش ۱.۱۵ درصدی تا سطح ۲۸ هزار و ۲۷۹.۰۹ واحدی پایین رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگکنگ ۰.۷۵ درصد بالا رفت و در سطح ۲۷ هزار و ۹۹۶.۲۷ واحد بسته شد.
رئیس کل بیمه مرکزی گفت: شرکتهای بیمه با اصلاح آیین نامه میتوانند در بازار ساختمان، بازار اولیه و بازار ثانویه وارد شوند.
محمود بهمنی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی گفت: بالاترین قدرت اجرایی بانک مرکزی، همان شورای پول و اعتبار است که در حال حاضر توسط دولت اداره میشود. در تصمیمات شورای پول و اعتبار، تصمیمات دولت بسیار موثر است، زیرا اکثریت افراد شورا از طرف دولت حضور دارند و این ساختار باید اصلاح شود. بهمنی با بیان این که رئیس کل بانک مرکزی توسط رئیس جمهور انتخاب میشود، گفت: همین امر نشان دهنده این است که استقلالی در بانک مرکزی وجود ندارد و رئیس کل بانک مرکزی نمیتواند مستقل عمل کرده و تصمیمات تخصصی اقتصادی بگیرد.
رئیس کل اسبق بانک مرکزی با اشاره به این که قانون پولی و بانکی باید اصلاح شود گفت: با اصلاح قانون پولی و بانکی و همچنین اصلاح ساختار بانک مرکزی، میتوان تصمیمات درستی در این حوزه گرفت. ساختار شورای پول و اعتبار نیز باید اصلاح شود و اختیارات کافی به رئیس کل بانک مرکزی داده شود تا بتواند تصمیم گیری مناسب داشته باشد. ساختار بانک مرکزی و عملکرد و تصمیم گیریهای آن نیز باید از نظارتها جدا باشد. زمانی که تصمیمی گرفته میشود، باید سازمان و نهاد دیگری به صورت مستقل بر اجرای این تصمیم نظارت کند. بهمنی با انتقاد از قیمت گذاریهای دستوری گفت: قیمت گذاریها در بازاری، چون بازار ارز، باید تابع عرضه و تقاضا باشد. وی افزود: نرخ ارز را نمیتوان دستوری و با قدرت زور کنترل کرد. بهمنی خاطرنشان کرد: باید به صادرات ارزش لازم را بدهیم و ارز حاصل از صادرات را به چرخه ارزی برگردانده و با کنترل بر روی قیمت ارز نرخها را کنترل کنیم. /صداوسیما
نرخ خرید و فروش هر اسکناس دلار آمریکا در طول هفته، ابتدا با افزایش همراه شد و از میانه هفته، شاهد افت نسبی شاخص ارزی بودیم. این روند تحت تاثیر دلایل مختلفی همچون کاهش انتظارات تورمی و به دنبال آن، افت تقاضا در بازار شکل گرفت و از سوی دیگر، حضور پرقدرت بازارساز در سمت عرضه و تقاضا، مانع از شکل گیری تقاضای کاذب در مقابل صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور شد. به گونه ای که در این صرافی ها، با شروع هفته هر اسکناس دلار آمریکا با رشد نسبی نسبت به آخرین روز هفته قبل تر، به قیمت ۲۴۳۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد که این رقم در دومین روز هفته بازهم تداوم داشت و نرخ فروش اسکناس آمریکا به رقم ۲۴۵۹۰ تومان رسید. در سومین روز هفته هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش ۴۲ تومانی نسبت به روز یکشنبه، به قیمت ۲۴۶۳۲ تومان فروخته شد. اما این روند در چهارمین روز هفته متوقف شد و بر این اساس نرخ فروش هر اسکناس دلار آمریکا در صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور به رقم ۲۴۴۷۲ تومان رسید. در ادامه بهای دلار آمریکا در پنجمین روز هفته به رقم ۲۴۲۶۰ تومان رسید که نسبت به روز سه شنبه، ۲۱۲ تومان ارزان تر شده بود. در نهایت، در ایستگاه پایانی هفته، نرخ خرید و فروش دلار آمریکا، بدون تغییر بود و در سطح ۲۴۲۶۰ تومان ماند. /ایبنا
ارزش دلار مقابل سایر ارزها افزایش پیدا کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۲۵ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۶۳۸ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۸۸ دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)
به نقل از فایننشال تایمز، در آوریل امسال، سهم جهانی چین در استفاده از برق برای تولید بیتکوین برای اولین بار کمتر از ۵۰ درصد شد، در حالی که قزاقستان با شش برابر کردن استخراج بیتکوین خود به جایگاه سوم جهان جهش کرد. طبق دادههای مرکز فایننس جایگزین در دانشگاه کمبریج، سهم جهانی هَشرِیت (نیروی محاسباتی لازم برای استخراج بیتکوینهای جدید) چین از سپتامبر ۲۰۱۹ تا آوریل ۲۰۲۱ از ۷۵ درصد به ۴۶ درصد سقوط کرده است. در این ماه بود که پکن محدودیتهای نظارتی شدید و ممنوعیتهایی را برای این صنعت که مصرف انرژی بالایی دارد ایجاد کرد. همچنین ماینرهای باقیمانده در چین از منطقه ژینجیانگ در غرب این کشور که نیروگاههای آن برق را با زغالسنگ استخراج میکنند، به مناطق جنوبی مهاجرت کردهاند تا از انرژی برق آبی ارزان این مناطق استفاده کنند.
آمریکا در جایگاه دوم است که ۱۶.۸ درصد از هشریت جهانی را از آن خود کرده است. در همین زمان، قزاقستان که طبق گزارش وزارت تجارت آمریکا نزدیک به ۹۰ درصد الکتریسیته خود را توسط سوخت فسیلی تولید میکند، تولید بیتکوین خود را به شدت افزایش داده است. این گزارش نشان میدهد، نرخ استفاده از انرژی فسیلی در ژینجیانگ چین برای تولید بیتکوین از ۵۵ درصد به زیر ۱۰ درصد سقوط کرده است.
معاون فناوری سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه دادههای مربوط به خانههای خالی باید از طریق پروتکل رسمی به دست ما برسد، گفت: رویکرد حاکمیت و به تبع آن سازمان امور مالیاتی در بحث مالیات بر خانههای خالی تنظیمگری اقتصاد کشور است. هادی خانی معاون فناوری سازمان امور مالیاتی در گفتوگو با تسنیم در پاسخ به سوالی در خصوص عدم پذیرش اطلاعات ارسالی از سوی وزارت راه و شهرسازی توسط سازمان امور مالیاتی گفت: از سال ۱۳۹۴ که اصلاحات قانون مالیاتهای مستقیم تصویب و ابلاغ شد، وزارت راه و شهرسازی تکلیف داشت تا بانک اطلاعاتی خانههای خالی را ایجاد کند. وی افزود: در قانون مقام احراز خالی بودن خانه و به خصوص زمان خالی بودن آن بر عهده وزارت است. در ماده ۵۴ مکرر اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم و هم در اصلاحیهای که مجلس شورای اسلامی در سال گذشته بر روی همین ماده انجام داد، بحث جدی وجود دارد که این خانه از چه تاریخی خالی است. به طور مثال در ماده ۵۴ مکرر قدیم اگر خانه تا یک سال خالی بود از این مالیات معاف بود و از سال دوم مالیات برای آن تعریف میشد، اما در ماده ۵۴ اصلاحی مجلس در صورتی که خانه ۱۲۰ روز در سال خالی باشد معاف از مالیات است. در نتیجه این مسئله که وزارت راه و شهرسازی زمان خالی بودن خانه را به صورت دقیق مشخص کند از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته بحث بانک اطلاعاتی در وزارت راه و شهرسازی جدیتر دنبال شد و با دستگاههای مختلف ارتباط گرفتند و دادهها را جمعآوری کردند، گفت: حتی خود ما در نظام مالیاتی اطلاعات کافی و کاملی در اختیارشان گذاشتیم تا بتوانند بحث اعتبارسنجی و راستیآزمایی خوداظهاریهای مردم و اطلاعاتی که خودشان به آن میرسند را به دقت انجام دهند و در نهایت به نظام مالیاتی اعلام کنند که کدام خانه و از چه تاریخی خالی است. سال گذشته رایزنیها ادامه پیدا کرد و بارها وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد که ما اطلاعات را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دادهایم. این حرف بیربط نبود و یک دسترسی کاربری به سامانه نرم افزاری که برای همین منظور ایجاد کرده بودند، داده شد.
وی افزود: از همان زمان نیز ما تاکید کردیم که براساس مصوبه شورای اجرایی فناوریهای کشور و به منظور اصالت دادن و رفع نگرانیهای انکارناپذیری اطلاعاتی که در اختیار نظام مالیاتی قرار میگیرد، اطلاعات را به صورت وب سرویس و بر روی بستر تبادل داده دولت دریافت میکنیم. خانی با اشاره به اینکه در ادامه این روند وب سرویس از سوی سازمان مالیاتی نوشته و تحویل وزارت راه و شهرسازی شد، گفت: در جلسهای که هفته گذشته در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی برگزار گردید، مقرر شد دو تا سه هفته آینده وب سرویس عملیاتی و جریان ارسال دادههای مربوط به خانههای خالی بر روی بستر تبادل الکترونیک دولت به سازمان امور مالیاتی برقرار شود. قطعا سازمان بر اساس اطلاعاتی که از وزارت راه و شهرسازی دریافت میکند و بر مبنای زمان خالی بودن خانه، مالیات را مطالبه خواهد کرد.
مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر ۱۳۰۰ میلیارد دلار برآورد میشود که این رقم نسبت به روز قبل ۳.۲۶ درصد کمتر شده است. در حال حاضر ۴۹ درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و ۱۷ درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین ۱۲ سال پیش توسط گروه گمنامی از معاملهگران بر بستر بلاکچین ایجاد شد و از سال ۲۰۰۹ معاملات اولیه آن شکل گرفت.
بهروزرسانی قیمت ارزهای دیجیتال (تا ساعت ۱۳ ظهر به وقت شرقی)؛ این رده حاوی تغییرات قیمتی ۱۰ ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.
۱- بیت کوین
قیمت: ۳۱ هزار و ۵۶۴.۶۲ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۴.۰۵ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۳.۹۲ درصد کاهش
۲- اتریوم
قیمت: ۱۸۹۶.۸۹ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۵.۴۰ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۲.۳۲ درصد کاهش
۳- تتر
قیمت: ۱.۰۰ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۰۱ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۰۱ درصد کاهش
۴- بایننس کوین
قیمت: ۳۱۱.۰۳ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۰۶ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱.۳۹ درصد کاهش
۵- کاردانو
قیمت: ۱.۲۲ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۴.۶۶ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۰.۹۰ درصد کاهش
۶- ریپل
قیمت: ۰.۵۹۶ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۳.۷۲ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۵.۲۷ درصد کاهش
۷- دوج کوین
قیمت: ۰.۱۸۴ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۷.۹۰ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۳.۶۲ درصد کاهش
۸ - یو اس دی کوین
قیمت: ۱.۰۰ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۰۱ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۰۱ درصد کاهش
۹- پولکا دوت
قیمت: ۱۲.۹۴ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۷.۷۰ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۶.۸۷ درصد کاهش
۱۰- یونی سواپ
قیمت: ۱۷.۱۰ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۴.۹۵ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۷.۳۰ درصد کاهش