تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بورس قرمزپوش شد، خطری تهدیدکننده معاملات بورس نیست، ارزش سهام عدالت چقدر شد؟، واعظی: منافع واگذاری معادن برای دولت بعد خواهد بود، نرخ بیکاری در سال ۹۹ چند درصد شد؟، رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت به چند درصد رسید؟ و دلار پشت خط مقاومت را در بر دارد.
در حالی که روز گذشته، شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش ۵۷۲۵ واحدی معادل ۰.۴۴ درصد به یک میلیون و ۳۱۱ هزار و ۲۲۱ واحد رسید، امروز شاهد افت شاخص هستیم. به گونه ای که در لحظه انتشار این پیمانه، نماگر کل بورس با کاهش بیش از 9 هزار واحدی مواجه شده است. /جزئیات بیشتر از بازار امروز
مصطفی صفاری کارشناس بازار سرمایه به تاثیر لغو احتمالی تحریمها بر معاملات بورس اشاره کرد و افزود: این اتفاق به عنوان خبری بسیار مثبت در بازار تلقی میشود که میتواند روند این بازار را تحت تاثیر خود قرار دهد و زمینه رونق آن را فراهم کند. وی اظهار داشت: اجرای حتمی این موضوع باعث کاهش هزینه شرکتها میشود و به طور حتم در کلیت بازار به خصوص در سهام شرکتهای صادرات محور، تاثیر مثبتی را ایجاد خواهد کرد. با کاهش هزینه مبادلهها در بازار به مرور، زمینه افزایش سودهی بازار و سهام کشورها فراهم خواهد شد؛ بنابراین ما امیدوار به اجرای هر چه زودتر لغو تحریم ها هستیم تا بتوانیم شاهد تاثیر مثبت این اتفاق در بازار باشیم. اجرای حتمی این خبر باعث جمع آوری کلیت روند اصلاحی بازار می شود و بیشترین تاثیر مثبت خود را در سهام شرکت های وابسته به لغو تحریمها میگذارد که این امر باعث میشود تا بازار روزهای مثبتی را به خود ببیند. صفاری با بیان اینکه اکنون دیگر خطر چندان جدی تهدیدکننده معاملات بورس نیست، گفت: در کنار لغو احتمالی تحریمها میتوان به دلیل حمایتهای صورت گرفته از سوی رییس دولت سیزدهم شاهد معاملات بسیار معقولی را در بازار طی روزهای آینده بود. /ایرنا
بانک مرکزی در گزارش شاخصهای عمده اقتصادی سال ۹۹ به نرخ بیکاری و جمعیت پرداخته که بر مبنای آن، جمعیت کشور در سال گذشته معادل ۸۴ میلیون نفر اعلام شده است که از این رقم، ۶۳.۴ میلیون نفر در شهرها و ۲۰.۶ میلیون نفر در روستاها ساکن هستند. رشد جمعیت در سال گذشته ۱.۲ درصد و تراکم جمعیت ۵۱ نفر در هر کیلومتر مربع بوده است. جمعیت فعال کشور در سال ۹۹ معادل ۲۵.۷ میلیون نفر و نرخ بیکاری ۹.۶ درصد اعلام شده است. در این میان نرخ بیکاری شهری ۱۰.۴ درصد، نرخ بیکاری روستایی ۷.۲ درصد، نرخ بیکاری در زنان ۱۵.۶ درصد، نرخ بیکاری در مردان ۸.۴ درصد، نرخ بیکاری در جوانان ۱۸ تا ۳۵ ساله ۱۶.۷ درصد و نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله معادل ۱۳.۷ درصد بوده است.
بانک مرکزی نرخ رشد نقدینگی را در اسفند سال ۹۹ نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۴۰.۶ درصد عنوان کرد. همچنین در این گزارش، نرخ رشد پول ۶۱.۷ درصد، شبه پول ۳۶.۲ درصد و سپردههای بخش غیردولتی ۴۱.۱ درصد اعلام شده است.
بانک مرکزی رشد تولید ناخالص داخلی با احتساب نفت را در سال ۹۹ معادل ۳.۶ درصد و رشد بدون نفت را ۲.۵ درصد اعلام کرد. همچنین تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه معادل ۳۴۳۴ هزار میلیارد تومان، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص ۹۳۶ هزار میلیارد تومان، هزینههای مصرفی بخش خصوصی ۱۷۱۱ هزار میلیارد تومان و هزینههای مصرفی بخش خصوصی ۳۷۷ هزار میلیارد تومان اعلام شده است.
به نقل از تریدینگ اکونومیکس، نرخ تورم لبنان در دوره ۱۲ ماه منتهی به می به ۱۱۹.۸ درصد رسید که این نرخ تورم در مقایسه با دوره زمانی مشابه منتهی به ماه قبل ۱.۹ درصد کمتر شده است. لبنان که پیشتر نیز درگیر بحران ارزی شده بود پس از انفجار مرگبار بندر بیروت با شرایط پیچیده تری مواجه شده و بسیاری از کارشناسان گفته اند وضعیت اقتصادی این کشور در ماه های پیش رو بدتر خواهد شد. از زمان جنگ داخلی لبنان در سه دهه قبل تاکنون هیچ گاه تورم این کشور سه رقمی نشده بود. در بین بخش های مختلف، لوازم منزل با تورم ۴۴۶.۴ پیشران تورم بوده است و پس از این بخش نیز لباس و پوشاک با تورم ۳۰۲.۸ درصدی و رستوران و هتلداری با ۲۹۳.۹ درصدی قرار دارند. از طرف دیگر کمترین تورم مربوط به آب و برق با ۳۴.۷ درصد بوده و سلامت با تورم ۴۱.۶ درصدی دیگر بخش کاهنده تورم بوده است. بر مبنای ماهانه نرخ تورم لبنان ۶.۱ درصد اندازه گیری شده که نسبت به ماه قبل آن ۱.۷ درصد کمتر شده است. متوسط تورم لبنان در بازه زمانی ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۰ میلادی معادل ۲۱.۴۹ درصد بوده که بیشترین تورم ثبت شده در دوره فوق ۱۴۵.۸ درصد و کمترین تورم نیز منفی ۴.۶۷ درصد بوده است.
از طرف دیگر نرخ تورم قطر در دوازده ماه منتهی به ژوئن با ۰.۴۹ درصد کاهش نسبت به بازه زمانی مشابه منتهی به ماه قبل به ۱.۹۸ درصد رسید که کمترین تورم ثبت شده در این کشور در سه ماه اخیر محسوب می شود. در بین بخش های مختلف، آب و برق با تورم منفی ۶.۵ درصدی بیشترین تاثیر را در کاهش تورم داشته است و پس از آن نیز لباس و پوشاک با تورم منفی ۴.۷۲ درصدی قرار دارند. از سوی دیگر حمل و نقل با تورم ۹.۳۸ درصدی پیشتاز گروه های تورمی بوده است. بر مبنای ماهانه نرخ تورم قطر ۰.۲ درصد اندازه گیری شده که نسبت به ماه قبل آن ۰.۶۳ درصد کمتر شده است. لازم به ذکر است که متوسط تورم قطر در بازه زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۱ میلادی معادل ۲.۳۶ درصد بوده که بیشترین تورم ثبت شده در دوره فوق ۱۶.۵۹ درصد و کمترین تورم نیز منفی ۹.۹۶ درصد بوده است.
اونس طلا هفته گذشته بالای ۱۸۰۰ دلار ماند اما تحلیلگران می گویند یک عامل کلیدی می تواند باعث شود این فلز ارزشمند هفته جاری تا سطح ۱۹۲۰ دلار صعود یا به ۱۶۰۰ دلار ریزش کند. به گزارش ایسنا، دانیل پاویلونیس، کارگزار ارشد کالا در شرکت آر جی او فیوچرز به کیتکونیوز گفت: این عامل کلیدی، دلار آمریکاست. طلا هفته گذشته با وجود قوی شدن ارزش دلار مقاومت کرد و تا نزدیک ۱۸۳۰ دلار صعود کرد اما مسیر این ارز در هفته جاری برای طلا اهمیت زیادی خواهد داشت. وی خاطرنشان کرد عقب نشینی دلار می تواند بازار طلا را پشتیبانی کرده و به ازسرگیری روند صعودی طلا تا سطح ۱۹۲۰ دلار کمک کند در حالی که رشد بیشتر ارزش دلار باعث ریزش طلا تا سطح ۱۶۰۰ دلار خواهد شد.
بعلاوه طلا نسبت به بازار اوراق قرضه بسیار حساس مانده و این بازار ممکن است تحت تاثیر فشارهای تورمی جنب و جوشی را آغاز کند. پاویلونیس گفت: طلا باید برای حرکت در مسیر صعودی، در بالای ۱۸۴۰ دلار بسته شود. اگر آمار اقتصاد کلان آمریکا قوی بماند، نرخهای بهره که با بازارهای فلزات ارزشمند همبستگی معکوسی دارند، تغییر خواهند کرد. وی به افزایش قیمت طلا خوش بین بوده و انتظار دارد قیمت طلا تا اواخر ژوییه به سطوح بالاتری صعود کند. بهای هر اونس طلا در معاملات روز جمعه بازار آمریکا با ۱۴ دلار معادل ۰.۸ درصد افزایش، در ۱۸۱۵ دلار بسته شد و برای کل هفته حدود ۰.۲ درصد افزایش نشان داد که چهارمین رشد هفتگی متوالی این فلز ارزشمند بود.
در اولین روز از آخرین هفته تیر، دلار نتوانست از سد مقاومت ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومانی عبور کند. روز شنبه، اسکناس آمریکایی ۳۰ تومان افت قیمت را به ثبت رساند و به ۲۴ هزار و ۶۷۰ تومان رسید. به گفته فعالان، دلیل اصلی افت قیمت دلار، افزایش احتیاط معاملهگران و کاهش حجم معاملات در بازارهای همسایه بود. برخی فعالان احتیاط معاملهگران را ناشی از هراس آنها در مورد عرضه بازارساز دانستند. عدهای از معاملهگران تصور میکنند دولت یازدهم در آخرین روزهای کاری خود اجازه رشد قیمت دلار را نخواهد داد و حتی با افزایش عرضه ارز زمینهساز افت قیمت آن خواهد شد. /دنیای اقتصاد
ارزش دلار برای چهارمین روز متوالی افزایش پیدا کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۱۱ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۷۲ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۸۷ دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)
محمد اسلامی گفت: به دلیل قطع برق صنایع سیمان و فولاد؛ قیمت سیمان و میل گرد افزایش یافته است که دود آن به چشم سازنده میرود و تمام طرحهای مسکن به تعویق افتاده است. وزیر راه و شهرسازی افزود: بازار مسکن در کشور ما متأثر از عرضه و تقاضا نیست. اسلامی با بیان اینکه بازار مسکن تابع بازارهای موازی است و نرخ ارز و طلا روی قیمت مسکن تأثیر میگذارد، افزود: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، مسکن به عنوان کالای سرمایهای تلقی شده است.
تولید کارخانجات آمریکا در ماه گذشته در حالی افت کرد که تولید خودرو تحت تأثیر کمبود تراشه کامپیوتری کاهش یافت. فدرالرزرو گزارش داد که تولید کارخانجات آمریکا ۰.۱ درصد در ماه ژوئن افت کرده که این سومین افت ماهانه تولید در ۵ ماه اخیر است. در این میان تولیدات صنعتی آمریکا شامل تولید کارخانجات صنعتی، معدنها و شرکتهای خدمات عمومی برق و آب، در ماه ژوئن ۰.۴ درصد نسبت به ماه قبل رشد کرد. تولیدات صنعتی در ماه می هم ۰.۷ درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافته بود. تولیدات صنعتی آمریکا در ماه ژوئن ۹.۸ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد کرد. کمبود تراشه کامپیوتری باعث شد تا تولید خودرو، کامیون و قطعات خودرو ۶.۶ درصد سقوط کند. استفان استنلی، اقتصاددان ارشد شرکت اوراق آمهرست پیرپونت، گفت: بخش تولید همچنان تحت فشار اختلال در شبکه های عرضه قرار دارد. مهمترین مثال از این اتفاق در بخش خودرو دیده میشود که در آن تولیدکنندگان به شدت از مشکل کمبود تراشه کامپیوتری رنج میبرند.
بانک مرکزی چین اعلام کرد مسافران خارجی از این پس میتوانند از یوآن دیجیتال در این کشور استفاده کنند. بانک مرکزی در این بیانیه گفته است جهانگردانی که از چین بازدید میکنند نیازی به باز کردن یک حساب بانکی برای انجام پرداختهای الکترونیک خود نخواهند داشت. بلکه میتوانند با ایجاد یک کیف پول دیجیتال و یوآن دیجیتال که ارز دیجیتال رسمی بانک مرکزی این کشور است، پرداختهای روزانه خود را انجام دهند. علیرغم اینکه پرداخت الکترونیک یکی از مهمترین راههای پرداخت در چین است اما معروفترین اپلیکیشنهای پرداخت این کشور، علیپی و تنسنت، تا همین اواخر نیازمند ساخت یک حساب بانکی چینی بودند که مشکلاتی را برای خارجیهایی که از این کشور بازدید میکردند به همراه داشت.
اقدام جدید بانک مرکزی این مشکل را برطرف کرده است و حالا فقط یک شماره موبایل برای انجام پرداختهای دیجیتال درون این کشور کافی است. چین ارسال ۲۰۱۴ در حال توسعه یوآن دیجیتال است. اقدام جدید این بانک باعث میشود یوآن دیجیتال از سایر ابزارهای پرداخت ممتاز شود. به این ترتیب یوآن دیجیتال به اطلاعات کمتری برای تراکنش احتیاج خواهد داشت و استقلال بیشتری ایجاد خواهد کرد.
بیتکوین کماکان نتوانسته است از کانال ۳۱ هزار دلاری خارج شود. به نقل از سیانبیسی، فشار بالای فروش در بازار ارزهای دیجیتالی کماکان مانع از هرگونه جهش قیمتی شده و رصد حجم بیتکوین ها و سایر رمزارزهای ورودی به صرافی ها موید این است که فروشندگان کماکان قصد عقب نشینی ندارند. ایگناسیو ترنوس- مدیر بخش ارتباطات در صرافی بای بیت- معتقد است نوسانگیران اصلی ترین مانع اوج گیری قیمت بیتکوین هستند و با وجود تقاضای بالای خریداران بلندمدت و نهنگ ها، زور آن ها هنوز به تغییر روند بازار نرسیده است. با تثبیت بیتکوین در نیمه پایینی کانال ۳۰ هزار دلاری، تعادل قیمتی مجددا در حال برقرار شدن است. داده های منتشرشده توسط موسسه گلس نود نشان می دهد که ۹.۹۳ درصد کل بیتکوین های موجود در بازار در بازه قیمتی ۳۱ هزار تا ۳۴ هزار و ۳۰۰ دلار دست به دست شده که این مساله بیانگر وجود یک ناحیه قیمتی مهم هم برای خریداران و هم برای فروشندگان است. بیشترین خریداران فعلی نیز دارندگان بلندمدت معروف به هولدرها بوده اند.