نسخه‌های رنگا‌رنگ برای ازدواج و فرزندآوری

مجلسی‌ها نگران پیری جمعیت در سال‌های آینده هستند و به همین دلیل قصد دارند، با وعده های رنگارنگ نهضت ازدواج و فرزندآوری را به وجود آورند.
کد خبر: ۱۰۶۴۹۳۳
|
۲۸ تير ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۶ 19 July 2021
|
7142 بازدید
|

به گزارش  تابناک به نقل از فرارو، هشدار کارشناسان درباره کاهش نرخ جمعیت باعث شده تا سیاست‌هایی در جهت تشویق به فرزندآوری و ازدواج از سوی نهاد‌های اجرایی و قانون‌گذار کشور اتخاذ شود. از فراهم کردن شرایط افزایش مبلغ وام ازدواج جوانان گرفته تا وام ودیعه و خرید مسکن، واکسیناسیون زوج‌های جوان بالای ۱۸ سال، تخصیص بودجه تحقق سیاست‌های کلی جمعیت، افزایش مرخصی‌های پس از زایمان و حقوق برای مادران، تا وعده‌های مالی و ارائه تسهیلات بانکی برای فرزندان تازه متولد شده، وعده مسئولین و مجلسیان است.

در آخرین مورد از تلاش قانون‌گذاران در راستای اتخاذ سیاست تشویق به ازدواج جوانان، رونمایی از اپلیکیشن همدم و قول واکسیناسیون برای جوانانی که در این روز‌ها ازدواج می‌کنند، بود. در این باره محمدرضا شریفی، معاون فنی مرکز بهداشت استان یزد گفته که برای زوجین جوانی که از تاریخ ۲۱ تیرماه (اول ذی الحجه) ازدواج کرده‌اند، واکسن کرونا تزریق خواهد شد.

پلتفرم "همدم" هم سامانه فراگیر همسان‌گزینی مجموعه "تبیان" است که با استفاده از شیوه‌های نو در بستر تلفن همراه طراحی شده است. این پلتفرم قرار است پاسخگوی نیاز جوانان و خانواده‌ها در امر ازدواج باشد و در راستای تحکیم ازدواج و خانواده به عنوان دستیار عمل کند.

این روز‌ها زوج‌ها درگیر هزینه‌های سنگین ازدواج، از جهیزیه و مهریه بالا گرفته تا هزینه‌های برگزاری مراسم نامزدی و عقد و عروسی هستند، که به نظر نمی‌رسد بتوان با استفاده از یک اپلیکیشن و تزریق واکسن مشکلات اقتصادی را حل کرد.

بااین حال از اسفند ۹۹ وام ازدواج افزایش یافته و برای پسران زیر ۲۵ سال و دختران زیر ۲۳ سال، ۱۰۰ میلیون وام در نظر گرفته شده و برای دیگر افراد مستعد ازدواج هم وام از ۵۰ میلیون به ۷۰ میلیون افزایش یافته است. شاید این راه حل بانک مرکزی و مجلس برای ترغیب جوانان به ازدواج مفید باشد، اما میزان دختران و پسران مجرد بالای ۲۵ سال بیشتر از جوانان ۲۰ ساله و ۱۸ ساله است. گویا سیاست افزایش وام ازدواج هم جوابگو نبوده است.

حال آنکه مجلسی‌ها نگران پیری جمعیت در سال‌های آینده هستند و به همین دلیل قصد دارند، با وعده های تازه نهضت ازدواج و فرزندآوری را به وجود آورند.

امیرحسین بانکی پور فرد، سخنگوی کمیسیون فرهنگی، پیری جمعیت را ابر بحران دانسته و گفته که در چندسال آینده نصیب ایران می‌شود و با سایر بحران‌های دیگر ایران قابل مقایسه نیست. برای اینکه بتوانیم پیری جمعیت را جبران کنیم باید نهضت ازدواج و فرزندآوری را به وجود بیاوریم.

سخنگوی کمیسیون فرهنگی افزود: «الگوی فرزندآوری باید متحول شود و ما وارد ۳ فرزندی شویم وگرنه سیاه چاله جمعیتی ما را می‌بلعد. کشور ما لحظه‌ای پیر می‌شود که ایران لکه قهوه‌ای رنگ است و کشور‌های اطراف آن زرد هستند که این موضوع از لحاظ امنیتی فوق العاده برای ایران خطرناک است و سابقه نشان داده هر وقت ایران ضعیف شد، طمع کشور‌های منطقه سرازیر شده و به لحاظ امنیتی مشکل پیش آمده است.»

بانکی پور تاکید کرد: «اگر در سیاه چاله جمعیتی گیر بیفتیم تا ۱۵۰ سال درگیر آن خواهیم بود و از طرفی چندسال بیشتر وقت نداریم بنابراین باید هرچه سریع‌تر سن ازدواج را پایین بیاوریم و شرایط ازدواج دهه شصتی‌ها الان آماده ازدواج و فرزندآوری هستند را فراهم کنیم.»

از همین رو بانک مرکزی مکلف شده تا نسبت به پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ودیعه مسکن به میزان هفتاد میلیون تومان با بازپرداخت حداکثر ۲۰ ساله برای خانوار‌های فاقد مسکن که صاحب فرزند سوم در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ شده و یا می‌شوند، اقدام نماید.

اما به نظر نمی‌رسد پرداخت وام ۷۰ میلیون تومانی خرید مسکن هم چندان موثر باشد. این موضوع را می‌شود از متوسط قیمت مسکن فهمید که به طور مثال در تهران حدود ۲۸ میلیون تومان است و این وام ۷۰ میلیونی پول سه متر از یک واحد مسکونی هم نمی‌شود.

هنوز از وعده وام فرزند سوم نگذشته است که برخی از وام فرزند چهارم رونمایی کرده‌اند. مدتی پیش مدیرعامل بنیاد ۱۵ خرداد وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام از پرداخت تسهیلات برای فرزند چهارم سخن گفت. سیدعبدالله ارجائی گفته بود که اگر خانواده‌ای فرزند چهارم را به دنیا بیاورد می‌تواند کمک مالی ۱۳میلیون تومانی دریافت کند.

براساس گفته‌های او اعلام وام فرزند چهارم، یک وام نقدی نیست. در این طرح پس از تولد فرزند چهارم در خانواده، یک میلیون تومان هدیه به محض تولد فرزند به مادر داده می‌شود. دو میلیون تومان سهام به فرزند داده می‌شود. مادر و کودک دو سال بیمه تکمیلی خواهند داشت و ۱۰ میلیون تومان بسته معیشتی ارزاق از جمله شیرخشک، مواد غذایی و پوشک به پدر خانواده داده می‌شود.

براساس گزارشی که چند وقت پیش خبرگزاری فارس در انتقاد به وام فرزند منتشر کرده بود، هزینه پوشک هر فرزند در خانواده طی سه سال حداقل ۳۶ میلیون تومان است! یعنی سه برابر وامی که قرار است به فرزند چهارم پرداخت شود.

همچنین گفته شده مادر و کودک دو سال بیمه تکمیلی می‌شوند. درحالی که بخش مهمی از مردم بیمه پایه را ندارند و در صورت نداشتن بیمه پایه، نمی‌توانند بیمه تکمیلی دریافت کنند.

علاوه بر آن ماه‌های گذشته رییس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در مجلس شورای اسلامی، از رفع ایرادات شورای نگهبان به ماده ۱۰ طرح اختصاص زمین به خانواده‌ها برای تولد فرزند سوم به بعد در کمیسیون متبوع خود خبر داده بود.

در این طرح، اختصاص زمین ۱۵۰ تا ۲۰۰ متری به خانواده‌ها برای تولد فرزند سوم پیش بینی شده و به عنوان نمونه، اگر خانواده‌ای در تهران صاحب فرزند سوم به بعد شود، زمینی در یکی از شهر‌های با جمعیت زیر ۵۰۰ هزار نفر به آن‌ها اختصاص داده می‌شود و اختصاص این زمین حتی به کسانی که در گذشته از طرح‌های مسکن استفاده کردند یا صاحب زمین هستند هم بلامانع خواهد بود.

اما تاکنون اقدام موثری برای عملی شدن این طرح صورت نگرفته است. به نظر می‌رسد که خانواده‌ها فعلا دغدغه دو فرزند دیگر را دارند و هزینه هر فرزند بسیار سنگین است؛ بنابراین نمی‌توانند با امید به تحقق طرح زمین ۱۵۰ تا ۲۰۰ متری به خانواده ها، هزینه بچه سوم را تحمل کنند.

بعلاوه سخنگوی کمیسیون فرهنگی در مورد خوابگاه‌های متاهلی دانشجویی هم وعده داده که ۱۰ درصد از درآمد اختصاصی و اعتبارات تملک دارایی دانشگاه‌ها صرف این خوابگاه‌ها شود. بانکی پور می‌گوید همه دانشگاه‌ها موظف شدند به نسبت دانشجویان متاهل خود بومی، غیربومی و دختر و پسر باید خوابگاه‌های متاهلی در نظر بگیرند و به دانشگاه‌ها اجازه دادیم که از اوراق مالی اسلامی برای این خوابگاه‌ها استفاده کنند و وزارت راه و شهرسازی هم باید نسبت به تامین زمین اقدام و به دانشگاه‌ها اختصاص دهد.

رییس کمیسیون طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، تاکید کرد: «مقرر شد سازمان اوقاف و امور خیریه، فرهنگ وقف تعالی خانواده را برای حمایت راه‌اندازی کند؛ صندوق رفاه دانشجویان هم باید ۵۰ درصد ودیعه دانشجویان متاهل را پرداخت کند.»

البته این طرح نیز فقط می‌تواند در دوران پسا کرونا موثر واقع شود.

همچنین براساس اصلاحی قانون تنظیم جمعیت خانواده مصوب ۲۰ خرداد ۹۲ مجلس، مرخصی زایمان برای زنان باردار شاغل از شش ماه به نه ماه افزایش پیدا کرده است. با این حال، تنها برخی از نهاد‌های دولتی نسبت به اجرای این قانون اقدام کرده‌اند و عموماً شرکت‌های خصوصی تنها با شش ماه مرخصی زایمان موافقت می‌کنند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
نظام سعي داره با حلوا حلوا كردن دهن مردم رو شيرين كنه كه اين جواب نمي ده متاسفانه
ناش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
آخه با امید به کدام آینده ملت نسل بعد رو به دنیا بیارند؟؟؟ بی تدبیری و بی مسئولیتی و تلف کردن بیت المال مردم رو بیچاره کرده. هر روز بدتر از دیروز
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
در کشوری که مملو از بحران است ( بحران بیکاری , بحران فقر , بخران گرانی , بحران مسکن , بحران تامین اجتماعی , بحران آب , و...) ازدواج حماقت است و فرزند آوری خیانت به ان فرزند است . همان بهتر که نسل این مردم منقرض بشود . 6 میلیون ایرانی از ایران مهاجرت کردند . چند نفر فرزند اوری کنند تا این جمعیت جبران بشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
حاجی شما برای همین جمعیت نون و اب نداری. خوزستان داره از بی ابی میمیره اونوقت تو میخوای به دلایل امنیتی جمعیت رو‌ زیاد کنی...؟ خدا از سر تقصیراتت نگذره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
راه علاج ازدواج و فرزندآوری نسخه های عجیب و رنگارنگ نیست بلکه اگر تاکید میکنم اگر مسئولی میاد برای 4 یا 8 سال سکاندار کشور میشه و فکر میکنه مغازه بقالی باباشه هر جور دلش بخواد عمل کنه فردی نهادی نیرویی باشه که همان وسط کار دمش رو بگیره بندازه بیرون تا ملت دچار اینهمه بدبختی و مصیبت بیکاری و گرانی و تورم و بالا رفتن هزینه زندگی و اجاره بهای بالای منزل و ...نشوند مسئله حل میشه . هزینه تهیه وسایل منزل برای ازدواج و تهیه مسکن مناسب و قیمت پوشک بچه و هزینه درمان و البسه و تغذیه سالم و ... و بالاتر از همه اینها اشتغال دائم با درآمد مناسب رو کدام دولتی از بعد از دوران جنگ فراهم کرده ؟ حالا بیائید مشوق میلیونی بدهید میلیونی که تا چند وقت دیگه با آن باید پفک خرید!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
زرشك
فریبرز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
با سلام و احترام
اینکه جامعه به سوی پیری در حرکت است و مشکلاتی که در آینده برای کشور ایجاد می شود جای هیچ شک و شبهه ای نیست ولی من سوالم از مسئولین محترم این است که چگونه می توان صاحب اولاد شد؟ چگونه می توان ازدواج کرد؟ چگونه و چگونه های دیگر. بنده الان متاهل هستم و مستاجر شما بفرمائید با این گرانی و تورم لجام گسیخته و حقوق پائین و کرایه منزل بالا( در صورتی که اگر صاحبخانه ها به خانواده پر جمعیت خانه اجاره بدهند) چگونه می توانم به فرزندانم اضافه کنم؟ آن شخصی که قصد ازدواج دارد و نمی تواند با این مخارج یک زندگی عادی را شروع کند شما بفرمائید آیا می تواند یک زندگی را شروع کرده و صاحب اولاد شود. به خدا امکانش نیست با دادن وام نمی توان مردم را صاحب زندگی کنید چون با گرفتن وام بیشتر در منجلاب فرو می رود. لطفا شما زندگی مردم را به یک ثبات برسانید و بین دستمزد و مخارج یک تعادل بر قرار باشد خود مردم هم ازدواج می کنند و هم صاحب اولاد می شوند. با تشکر
ناشناس
|
Malaysia
|
۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
چیزی که واقعا تاسف آوره اینه که یا مجلس و مسئولین نمی فهمند یا نمی خواهند بفهمند که الان برای افزایش جمعیت صرفا با تشویق ازدواج و فرزندآوری دیگه خیلی دیره. تازه اگر از حالا شروع کنیم، این چیزها ممکنه تا حدی برای دهه های آتی جواب بده. تاحدی، برای اینکه الان جمعیت مولدمان هم کم شده؛ یعنی اینکه جمعیت 20-30 ساله نه تنها باید فرزندانی تولید کند که برای جایگزینی نسل خودشان کافی باشد، بلکه باید برای جایگزینی نسل 40-50 ساله ها (که فرزندآوری کافی نداشته اند و الان تعدادشان دارد به 20-30 ساله ها می رسد و یا حتی بزودی از آنها بیشتر می شود)، هم جواب بدهد، تا درنهایت یک رشد جمعیت معقول 2 تا 3 درصدی داشته باشیم.
اما الان مسئله 10-15 سال آینده است که باید طوری برنامه ریزی کرد تا زمانیکه این بچه های بیشتری که تازه قرار است بدنیا بیایند (اگر بدنیا بیایند!!)، بزرگ شوند، چطور کشور با را با جمعیت کمتر جوان اداره کنیم (مثلا با اتوماسیون بیشتر، مراقبتهای بهداشتی بیشتر برای میانسالان و فراهم کردن شرایطی که افراد مسن هم بتوانند برای مدت بیشتری کار کنند) و همینطور اینکه سعی کنیم مهاجر جوان یا مهاجرینی که الان بچه هایشان مثلا حدود 10 ساله است جذب کنیم تا حداقل فعلا، کم و بیش برای حدود 10 سال جلو بیفتیم، تا زمانیکه این بچه هایی که قرارست بدنیا بیایند، برسند و اینقدر بزرگ شوند که وارد بازارکار شوند (که تازه می شود حداقل 20 سال دیگر، اگر نخواهند دانشگاه بروند!!)
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
روزگار ملت رو تیره و تار کردید! انتظار بچه هم دارید! خدا از ظالمان نگذرد!
ساسان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۸
مجلسی ها خودتان را مسخره نکنید خسته شدیم
تا زمانی که مشکل مسکن و سربازی اجباری حل نشود ازدواجی در کار نیست
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟