واکسنهای مجاز ازجمله فایزر، مدرنا و جانسون و جانسون برای افراد دیابتی بیخطر هستند و با آزمایشهای بالینی دقیق، ایمنی این واکسنها در بزرگسالان و نوجوانان در هر سن، نژاد و قومیت و همچنین شرایط مزمن بررسی شدهاند. در حالی که این سه واکسن در دسترس بزرگسالان قرار گرفتند اما تاکنون فقط واکسن فایزر برای استفاده در افراد ۱۲ سال به بالا مجاز شناخته شده است.
به نقل از دیاتریپ، در آزمایش بزرگسالان واکسن فایزر ۳۱۵۰ فرد مبتلا به دیابت (۸.۴ درصد از شرکتکنندگان در آزمایش)، در آزمایش مدرنا ۲۸۵۸ بزرگسال مبتلا به دیابت نوع یک، دو و دیابت بارداری (۹.۴ درصد از شرکتکنندگان در آزمایش) و در آزمایش جانسون و جانسون ۳۳۸۹ بزرگسال مبتلا به دیابت نوع یک و دو (۷.۷ درصد از شرکتکنندگان در آزمایش) حضور داشتند. از نظر تنوع نژادی و قومی بیش از ۲۰ درصد شرکتکنندگان، اسپانیایی تبار یا لاتین، تقریبا ۱۰ درصد آمریکایی آفریقایی تبار و ۵ درصد آسیایی بودند.
واکسن چه تاثیری بر سطح قند خون دارد؟
از آنجا که واکسن میتواند علائمی از بیماری ایجاد کند ممکن است منجر به سطح گلوکز بالا شود، مهم است که ۴۸ ساعت پس از واکسیناسیون، سطح قند خون فرد به دقت کنترل شود. هیدراته بماند و در صورت احساس بیماری حتما از برنامه مربوط به خود پیروی کند. البته تاکنون واکسیناسیون افراد دیابتی عوارض جانبی کمی داشته و حداقل تاثیر آنها بر سطح قند خون بوده است.
آیا داروهای دیابت بر واکسن تاثیر میگذارند؟
در حال حاضر، هیچ اطلاعاتی در مورد تداخلات دارویی بین واکسنهای مجاز کووید و سایر داروها در دسترس نیست. بااینحال، پیشبینی نشده است که این واکسن با انسولین یا سایر داروهای استاندارد دیابت تداخل داشته باشد. بهتر است که از تزریق انسولین یا قرار دادن حسگر سنجش گلوکز یا تزریق در محل واکسن برای چندین روز پس از واکسیناسیون خودداری کنید.
آیا افراد بهبودیافته از کرونا باید واکسن دریافت کنند؟
محققان نمیدانند که ایمنی در برابر ویروس چه مدت پس از عفونت طبیعی ادامه دارد بنابراین برای محافظت طولانیمدت باید واکسینه شد. اگر تحت درمان کووید-۱۹ با آنتیبادیهای مونوکلونال یا پلاسما قرار گرفتهاید، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) میگوید که برای تزریق واکسن باید ۹۰ روز پس از عفونت صبر کنید.
آیا با مشاهده علائم بیماری کووید-۱۹ میتوان واکسن دریافت کرد؟
اگر اخیرا آزمایش کووید-۱۹ شما مثبت شده است و در حال حاضر علائمی را تجربه میکنید یا در معرض فرد مبتلا به کووید قرار گرفتید، لطفا از افراد دیگر دور باشید. اگر آزمایش کووید شما مثبت است، تا بهبودی منتظر بمانید (۱۴ روز بعد از عفونت). اگر علائم کووید را تجربه میکنید، خود را از دیگران جدا کرده و تحت آزمایش قرار گیرید. اگر در معرض فردی مبتلا به کووید هستید، به مدت ۱۴ روز قرنطینه شوید و از نظر علائم خود را کنترل کنید. آزمایش کووید را انجام دهید. اگر بیمار نیستید و آزمایش شما منفی است، با پایان دوره قرنطینه واکسن بزنید.
به گزارش هندوستان تایمز، دکتر سارمان سینگ، مدیر AIIMS Bhopal گفت: افرادی که سطح قند خون آنها بالاست میتوانند واکسینه شوند زیرا هیچ ارتباطی بین واکسن و سطح قند وجود ندارد. کنترل سطح قند خون برای سلامتی مطلوب است و واکسن نیز در سطح قند خون فرد تداخل ایجاد نخواهد کرد.
وی افزود: هرچند واکسن هیچ ارتباطی با سطح قند خون ندارد اما اگر سطح قند قابل کنترل باشد، بهتر است. اگر سطح قند شما بسیار بالا باشد ممکن است درد در محل تزریق مدت زمان بیشتری ادامه داشته باشد.
دکتر خاطرنشان کرد: افرادی که قند خون بالایی دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت در مکان تزریق واکسن قرار دارند.
چند مورد پراکنده از افزایش سطح قند خون پس از واکسیناسیون از چند بیمارستان گزارش شده است. گزارشها حاکی از آن است که چند بیمار تقریبا به مدت یک ماه شاهد افزایش سطح گلوکز خون بودهاند که حتی برخی از آنان به مداخله پزشکی نیاز داشتهاند اما موارد کافی برای پیوند دادن افزایش سطح قند خون با واکسنها وجود نداشته است و همه بیمارانی که شاهد افزایش گلوکز بودند برای کاهش سطح قند خون به مداخله پزشکی نیاز نداشتند.
شورای تحقیقات پزشکی هند توصیه کرد: افراد دیابتی تنها در معرض خطر ابتلا به کووید-۱۹ نیستند بلکه بهطور کلی در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار دارند.