دو قِران سود و این همه دردسر!

طبق آخرین آمار حدود ۳۲۰ شرکت تا ۳۱ تیرماه، مجامع عمومی عادی سالیانه خود را برگزار کردند و تا هشت ماه فرصت دارند سود تعیین شده در مجمع را به دست سهام داران خود برسانند. فرایندی به نظر ساده که به دلیل پایبندی برخی شرکت ها به روش های سنتی واریز سود، بسیاری از سهام داران عطای دریافت سود عمدتا ناچیز را به لقای آن می بخشند.
کد خبر: ۱۰۶۶۱۳۸
|
۰۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۰ 26 July 2021
|
3724 بازدید

به گزارش بورس تابناک، از میان شرکت های بورسی، شرکت هایی که سال مالی آن ها منتهی به ۲۱ اسفندماه سال گذشته است فرصت داشتند تا ۳۱ تیرماه مجامع عمومی عادی سالیانه خود را برگزار کنند.

در واقع شرکت های بورسی، سالانه مجمعی را برای اتخاذ تصمیماتی در رابطه با میزان تقسیم سود برگزار می کنند که به نتیجه حاصل از آن سود مجمع گفته می‌شود. سودی که شامل حال سرمایه گذارانی می شود که تا روز مجمع مالک سهام آن شرکت باشند.

طبق قانون تجارت شرکت های بورسی تا هشت ماه بعد از برگزاری مجمع فرصت دارند تا سود نقدی را بین سهامداران خود تقسیم کنند.

این فرصت هشت ماهه و روش هایی که شرکت های برای واریز سود انتخاب می‌کنند، سال هاست که باعث گلایه بسیاری از سهام داران شده است. به عبارت دیگر بسیاری از شرکت ها سود را هشت ماه نزد خود نگه می‌دارند و بعد به حساب سهام دار واریز می‌کنند. از طرف دیگر نیز با وجود سامانه سهام، هنوز بسیاری از شرکت ها روش های سنتی مانند مراجعه حضوری به بانک یا ارسال مشخصات توسط سهام دار به شرکت را برای واریز سود انتخاب می‌کنند.

بر این اساس، طبق آخرین آمار از میان ۳۲۰ شرکتی که مجمامع خود را برگزار کرده اند، تنها حدود ۱۴۰ شرکت قرار است سود را از طیق سجام واریز کنند.

به دلیل مشکلات موجود ایسنا سعی کرده است با شنیدن گلایه های تعدادی از سهام داران، صدای آن ها را به گوش مسئولان برساند تا شاید اصلاحی در این روند ایجاد شود.

پول سهام دار در جیب شرکت ها می‌ماند 

در این راستا، یکی از سهام داران بازار سرمایه در مورد دریافت سود مجامع شرکت ها  گفت: به نظر من فرصت هشت ماهه ای که برای شرکت ها برای وارزی سود به حساب سهام داران داده شده بسیار طولانی است، چراکه بسیاری از شرکت ها سود ناچیزی که نصیب هر سهام دار می‌شود را در پایان هشت ماه پرداخت می‌کند و طی این هشت ماه همه این سودهای ناچیز که به پول هنگفتی تبدیل شده نزد شرکت ها باقی می‌ماند و می‌توانند از این پول استفاده کنند، درحالی که به دلیل کاهش ارزش پول در کشور، سودی که بعد از هشت ماه به سهام دار تعلق می‌گیرد واقعا ارزشی ندارد.

هزینه حمل و نقل تا بانک بیشتر از میزان سود است!

 فعال دیگر بازار سرمایه نیز به راه اندازی سامانه سجام اشاره کرد و به ایسنا گفت: سامانه سجام حدود سه سال است که راه اندازی شده و شرکت های می‌توانند از طریق این سامانه سود را به حساب سهام داران واریز کنند اما بسیاری از شرکت ها به این سامانه اعتنایی نمی‌کنند و برای سود های ناچیز سهام دار را مجبور می‌کنند به بانک مراجعه حضوری کند. این درحالی است که گاهی میزان سودی که به سهام دار تعلق گرفته بسیار کمتر از هزینه حمل و نقل فرد تا بانک است!

خطر ابتلا به کرونا برای ۱۰ هزار تومان!

یکی دیگر از سهام داران بازار سرمایه نیز با اشاره به شیوع کرونا در کشور، به ایسنا توضیح داد: درحالی که شعار دولت الکترونیک می دهیم، هنوز برای دریافت سودهای ناچیز سهام دار را مجبور می‌کنند در این شرایط کرونا حضوری به بانک مراجعه کند. درحالی که همگی شاهد هستیم که آتش کرونا روز به روز تندتر می شود و فرد در این شرایط مجبور است برای دریافت برای مثال ۱۰ هزار تومان به مکان پرخطر بانک مراجعه کند.

سودهای خردی که به دست فراموشی سپرده شدند

همچنین یکی دیگر از فعالان بازار سرمایه با بیان اینکه برخی سهام داران به دلیل پرتفوی متنوع سودهای خرد و متعددی را دریافت می کنند، به ایسنا گفت: من شخصا پرتفوی متنوعی دارم، یعنی سهام شرکت های مختلفی را به میزان کم خریداری کرده ام و در نتیجه سودهایی که به طور مجزا از این شرکت ها دریافت می کنم بسیار ناچیز است. اما اگر این سود ها از یک سامانه یکپارچه مانند سجام به حسابم واریز شود، در کنار هم قرار گرفته و مبلغ قابل توجهی می شود. اما وقتی هر شرکتی روشی را برای واریز سود معرفی می کند، من در اکثر اوقات بیخیال سود می شوم.

وی ادامه داد: تصور کنید چند سهام دار مانند من بیخیال سودهای خرد خود شده است و پول این سود ها به جیب چه کسی می رود؟ من فکر می کنم برخی شرکت ها عمدا از طریق سجام سود را دریافت نمی کنند تا سهام دار برای دریافت سود خود اقدام نکند و پول در جیب شرکت باقی بماند.

روش های خنده دار دریافت سود

یکی دیگر از فعالان بازار سرمایه نیز درمورد شیوه های سنتی پرداخت سود به ایسنا گفت: برخی شرکت ها از سهام دار می‌خواهند که برای دریافت سود، مشخصا خود را از طریق فکس به شرکت ارسال کند. این شیوه در دنیای مدرن امروز و با وجود سامانه سجام واقعا خنده دار است. از طرف دیگر شرکت های بسیاری هستند که بانکی را برای دریافت سود معرفی می‌کنند که آن بانک در بسیاری از شهرستان های کوچک شعبه ندارد و فرض کنید سهام دار برای دریافت ۱۰ هزار تومان باید به شهر دیگری سفر کند.

دانیال هم که از سرمایه گذاران بازار سرمایه است بر لزوم پرداخت سود توسط شرکت ها از طریق سامانه سجام تاکید کرد و به ایسنا توضیح داد: ایده ال ترین روش پرداخت سود، واریز از طریق سجام است. این روش فقط توسط برخی شرکت های بزرگ اجرا می‌شود.   من سهمی داشتم که باید اطلاعاتم را برای دریافت سود به شرکت ارسال می‌کردم، این کار را انجام دادم اما سود را واریز نمی‌کردند. وقتی هم تماس می‌گرفتم بهانه می آوردند. من دنبال حق خودم باید می‌دویدم و آن شرایط واقعا حس ناخوشایندی داشت.

وی ادامه داد: برخی شرکت ها هم بانکی را برای دریافت سود معرفی می‌کنند که سهام دار باید حضوری مراجعه کند. این درحالی است که بسیاری از کارمندان بانک در این مورد آموزش ندیدند و اصلا درجریان نیستند.

قانون باید اصلاح شود

یک فعال دیگر بازار سرمایه هم با انتقاد از قانون تجارت و فرصت هشت ماهه شرکت ها برای واریز سود، به ایسنا گفت: به نظر من قانون تجارت باید اصلاح شود. فرصت هشت ماهه برای شرکت ها چه معنی ای دارد؟ بسیاری از شرکت ها از این فرصت استفاده کرده و پول سهام داران را نزد خود برای هشت ماه نگه می دارند. بسیاری از شرکت ها سود را در آخر هشت ماه پرداخت می‌کنند یا در جدول زمان بندی پرداخت سود موجود در کدال، سود سهام دارانی که سهم بیشتری دارند را دیرتر پرداخت می‌کنند. سامانه سجام بیشتر به نفع سهام داران است تا شرکت ها.

 

منبع: ایسنا

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟