به گزارش «تابناک» به نقل از عصر ایران، "الکساندر لوکاشنکو" رئیس جمهور بلاروس در سالگرد انتخابات سال ۲۰۲۰ و با ترتیب دادن یک کنفرانس خبری طولانی دیکتاتور بودن خود را رد کرد و گفت از بلاروس در برابر نقشه کودتای مخالفان دفاع کرده است.
در حالیکه او در کنفرانس خبری کاخ ریاست جمهوری اش در مینسک صحبت میکرد، بریتانیا تحریمهای جدید خود علیه صادرات نفتی و پتاس بلاروس را اعلام کرد. پتاس یکی از اصلیترین عناصر ساخت کود است و از اصلیترین درآمدهای ارزی بلاروس محسوب میشود.
لوکاشنکو گفت که بریتانیا با این اقدامات خود را گیر میاندازد و گفت که او به جای جنگ تحریمی آماده گفتگو با غرب است.
وی افزود که یه صورت عادلانه پیروز انتخابات ریاست جمهوری ۹ آگوست سال ۲۰۲۰ بوده است.
الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس در کنفرانس رسانهای کاخ ریاست جمهوری مینسک در سالگرد انتخابات جنجالی ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ / عکس: رویترز
رهبر بلاروس افزود: برخی از مردم [ در آن زمان]خود را برای " انتخابات عادلانه آماده میکردند و برخی دیگر نیز خواستار کودتا (ضربه به دولت) بودند.
دهها هزار نفر در اعتراضات خیابانی ۲۰۲۰ شرکت و لوکاشنکو را به تقلب در انتخابات متهم کردند. تظاهرات ادامه دار سال ۲۰۲۰ بزرگترین چالش لوکاشنکو پس از سال ۱۹۹۴ به شمار میآید. او از سال ۱۹۹۴ و حدود ۶ دوره رئیس جمهور بلاروس است.
از آگوست سال ۲۰۲۰ تظاهرات خیابانی سرکوب شده اند و بسیاری از مخالفان دستگیر یا تبعید شده اند. مخالفان دولت برنامه کودتا را رد میکنند.
لوکاشنکو با رد اتهامات دیکتاتور بودن خود گفت: در رابطه با دیکته کردن.. برای بیان آن به منابع مستدل نیاز دارید. من فردی بسیار منطقی ام. من هرگز چیزی را به کسی دیکته نکرده ام و قصد آن را ندارم.
بلاروس پس از پناهندگی "کریستینا تیمانوسکایا" دونده دوی بلاروس به لهستان و به دنبال اختلاف با مربیانش در باره صدور حکم بازگشت او از توکیو به بلاروس در مرکز توجه بین المللی قرار گفت.
لوکاشنکو گفت: کار خودش (تیمانوسکایا) نبود. او کنترل و تحریک شد. دوستانش از لهستان با او در توکیو تماس گرفتند و به او گفتند وقتی به فرودگاه میآیی به سراغ افسر پلیس ژاپنی برو و فریاد بزن کسانی که مرا به فرودگاه اوردند افسران اطلاعاتی هستند.
او افزود: هیچ کدام از عوامل خدمات ویژه در ژاپن حضور نداشتند.
لوکاشنکوی ۶۶ ساله قدرت را با حمایت سیاسی و حمایت مالی روسیه حفظ کرده است، زیرا بلاروس را کشوری حامی در برابر اتحادیه اروپا و اتحاد نظامی ناتو میبیند.
رئیس جمهور بلاروس گفت: بلاروس در صورت لزوم به فشارهای تحریمی پاسخ میدهد، اما "نیازی به استفاده از محورهای تحریم و فشار نیست".
تحریمهای بریتانیا خرید اوراق بهادار قابل انتقال و ابزارهای بازار پول در بانکهای دولتی و دولت بلاروس را نیز ممنوع میکند.
تحریمهای قبلی به ویژه تحریمهای گسترده اتحادیه اروپا باعث تغییر مسیر لوکاشنکو نشد ه است.
تنش میان بلاروس و غرب در اردیبهشت گذشته و به دلیل فرود اجباری هواپیمای حامل یک فعال رسانهای مخالف دولت لوکاشنکو در فرودگاه مینسک به اوج خود رسید.
لیتوانی و لهستان به صورت جداگانه این کشور را متهم میکنند که به تلافی تحریمهای اتحادیه اروپا تلاش در مهندسی بحران مهاجرت در منطقه آنها دارد.
ورشو گزارش داد که تعداد بی سابقهای از مهاجران از روز جمعه از مرزهای بلاروس عبور کرده به سمت مرزهای لهستان رفته اند. آنها میگویند بیشتر مهاجران عراقی و افغان هستند.
لوکاشنکو لیتوانی و لهستان را مقصر میداند و سرزنش میکند.
او همچنین دخالت در مرگ "ویتالی شیشوف" کنشکر بلاروسی مستقر در کیف اوکراین را رد کرد.
به گزارش یورو نیوز، ویتالی شیشوف، مدیر انجمن "خانه بلاروس در اوکراین" به کسانی که پس از سرکوب اعتراضات ۲۰۲۰ بلاروس راهی اوکراین شده بودند کمک میکرد تا کار و مسکن پیدا کنند.
جسد حلق آویز شده شیشوف هفته گذشته در کیف اوکراین پیدا شد.
مخالفان لوکاشنکو میگویند در حال حاضر بیش از ۶۰۰ فعال سیاسی بلاروس زندانی هستند.
"سوتلانا تیخانوفسکایا" رهبر تبعیدی مخالفان در بلاروس از ویلنیوس پایتخت لیتوانی گفت: تحریمها گلوله نیستند، اما توقف سرکوب کمک میکنند.