به گزارش تابناک به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، مهدی قلی پور در پاسخ به این پرسش که عرضه بلوکی سهام عدالت به چه معناست؟ اظهار کرد: تقریبا ۱۰ ماه است که فروش سهام عدالت متوقف شده است و صرفا سامانه، اجازه ثبت سفارش را میدهد. حال با مساعد شدن شرایط بازار به جای رفع محدودیتهای فروش به صورت کامل، مقرر شده است که سهام فروشندگان تجمیع و در قالب بلوکها و در تابلو بلوکی عرضه شود، تا بر روند بازار تاثیر کمتری داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: عرضه سهام به دو صورت خرد و بلوکی انجام میشود. عرضه به صورت خرد در تابلوهای بورس انجام میشود و میتوان نرخهای آن را در معاملات مشاهده کرد، اما عرضههای بلوکی در تابلوی بلوکی و به صورت یک جا صورت میگیرد و در جریان بازار تاثیر گذار نیست و نکته دیگر اینکه معمولا در عرضه بلوکی به نام نماد پسوند عددی هم اضافه میشود به طور مثل فولاد ۴ که میتواند یک عرضه بلوکی باشد.
او گفت: در کل و به طور سادهتر، عرضه بلوکی مانند عمده فروشی در مقابل خرده فروشی است.
قلی پور در پاسخ به این سوال که عرضه بلوکی را چه کسانی میتوانند خریداری کنند؟ اظهار کرد: محدودیتی برای خریدار وجود ندارد، اما چون عرضه ها به صورت یک جا انجام می شوند، معمولا حقوقیها توان مالی لازم برای خرید این نوع عرضهها را دارند.
او در پاسخ به این سوال که سال گذشته نیز عرضه بلوکی وجود داشت و حقوقیها خرید انجام می دادند اما در روزهای بعد به صورت خرد در بازار به فروش میرسانند، آیا انجام این روش مشکلی برای بازار ایجاد نمی کند؟ گفت: بله این امکان همچنان وجود دارد و غیرقانونی نیست و اگر بدون خراب کردن بازار سهام باشد، اشکالی نیز ندارد. اما عرضههای سنگین و غیرمنطقی میتواند همه فواید ممنوعیت فروش مستقیم توسط مردم را از بین ببرد. البته ناظر بازار نیز در کنترل این رویه نقش بسیاری دارد.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که اگر سهام عدالت مانند سال گذشته عرضه شود، چه اثراتی بر بازار خواهد گذاشت؟ بیان کرد: هنوز شرایط بازار برای این کار مساعد نیست چرا که هنوز جریان مثبت نقدینگی به صورت مستمر را نداشته ایم. ارزش فروش سهام عدالت در روش مستقیم حداقل نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان است و نقدینگی بازار اصلا قابل قیاس با این ارقام نیست و این یک موضوع واضح است که چه اتفاقی برای بازار رقم خواهد خورد.
قلی پور گفت: پیشنهادی که میتوان در این زمینه ارائه کرد، انتقال تمام سهام عدالت در هر دو حالت، روش مستقیم و غیر مستقیم به صندوق های قابل معامله جدید یا یکی از صندوقهای دولتی قبلی است؛ که نه بازار آسیب ببیند و نه حق سهامداران سهام عدالت که فروش حق آنها است، ضایع شود.