اندازه اقتصاد ایران به یک سوم کاهش یافت!

آمار تکان‌دهنده بانک جهانی از اقتصاد ایران

بر اساس اعلام صندوق بین المللی پول، تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۱۰ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۹ حدود ۵۸۳ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۷، ۴۳۰ میلیارد دلار بوده است. بر اساس همین آمار سال ۲۰۱۹ ایران واقعا اقتصاد هجدهم دنیا بوده است.
کد خبر: ۱۰۷۴۹۹۲
|
۱۷ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۷:۴۹ 08 September 2021
|
44822 بازدید
|

به گزارش تابناک به نقل از تجارت‌نیوز، آخرین آمار بانک جهانی نشان می‌دهد؛ اقتصاد ایران با GDP حقیقی ۱۹۲ میلیارد دلاری در حال حاضر رتبه ۵۱ جهان را دارد. یعنی نصف امارات یا حتی یک چهارم ترکیه! به گفته کمیل طیبی با این آمار، حالا دیگر ایران جزو کشور‌های با درآمد سرانه بسیار پایین است.

 آخرین گزارش بانک جهانی آماری شوک‌برانگیز برای ایران به همراه داشت. کشوری که قرار بود تا سال ۱۴۰۴ اولین قدرت منطقه باشد و یکی از قدرت‌های اقتصادی جهان، حالا در رتبه پنجاه و یکم جهان قرار گرفته است.

بهمن ماه ۹۹ بود که محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفته بود: «با همه مشکلاتی که وجود دارد و کسی نمی‌تواند رنج اقتصادی مردم را انکار کند، ما جزو ۱۸ کشور بزرگ جهان در تولید ناخالص داخلی هستیم». البته دروغ هم نمی‌گفت فقط حساب و کتابش هم کمی قدیمی بود و هم با نرخ ارز واقعی نبود.

بر اساس اعلام صندوق بین المللی پول، تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۱۰ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۹ حدود ۵۸۳ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۷، ۴۳۰ میلیارد دلار بوده است. بر اساس همین آمار سال ۲۰۱۹ ایران واقعا اقتصاد هجدهم دنیا بوده است.

چگونه از رتبه ۱۸ به ۵۱ رسیدیم؟
محاسبه GDP توسط نهاد‌های داخلی هر کشوری انجام می‌شود. به طور مثال در ایران بانک مرکزی و مرکز آمار سالانه این شاخص را محاسبه می‌کنند. سپس همین آمار برای مقایسه کشور‌ها در سطح جهان به دست نهاد‌هایی همچون صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی می‌رسد. آن‌ها هم اقدام به انتشار لیست رتبه بندی شده کشور‌های جهانی در شاخص GDP می‌کند.

البته شاخص تولید ناخالص داخلی هر کشور ابتدا بر اساس واحد پولی همان کشور محاسبه می‌شود. یعنی بانک مرکزی ایران شاخص GDP را بر اساس ریال گزارش می‌کند؛ در کشور‌های اروپایی این شاخص برحسب یورو اعلام می‌شود؛ هند به روپیه، چین به یوآن، ژاپن به ین و آمریکا هم به دلار گزارش می‌دهند. ولی در گزارش‌های جهانی برای مقایسه کشورها، تولید ناخالص داخلی بر اساس نرخ دلار و قدرت برابری خرید محاسبه می‌شود.

مشکل این بود که تا اینجا، درآمد محاسبه شده ریالی کشور ما با دلار ۴۲۰۰ تومانی تبدیل می‌شد. همین باعث شده بود میزان تولید ناخالص داخلی ایران بیش از حد واقعی نشان داده شود. برای مثال به پشتوانه همین آمار، سال ۲۰۲۰ ایران در گزارش صندوق بین‌المللی پول اقتصاد بیست‌ودوم جهان معرفی شده بود. حالا، اما بانک جهانی این آمار را با نرخ حقیقی دلار محاسبه کرده است.

عدد GDP ایران در این محاسبه شوکه‌کننده است. تنها ۱۹۲ میلیارد دلار! این یعنی اندازه اقتصاد ایران با نزدیک ۸۵ میلیون نفر جمعیت، نصف امارات، یک چهارم ترکیه و یک صدم آمریکاست!

ایران؛ در جمع کشور‌هایی با درآمد سرانه پایین
کمیل طیبی، کارشناس اقتصاد بین الملل، با تاکید بر اینکه اطلاعات بانک جهانی اعتبار بسیاری دارد و در مقالات و تحقیقات آکادمیک قابل اتکاست، درباره رتبه جدید اقتصاد ایران عنوان می‌کند: این دفعه مبنا قیمت حقیقی ارز بوده است. چون عملا در سیستم اقتصادی ما قیمت رسمی ارز، یعنی ۴۲۰۰ تومان، کمتر نقشی دارد مگر برای برخی کالا‌های ضروری و دارو.

او ادامه می‌دهد: این شاخص اکنون حقیقی شده است، چون سهم عمده معاملات در جهان بر اساس همین دلار آزاد شکل می‌گیرد از جمله سفر‌های مردم، سرمایه‌گذاری‌های خارجی و واردات کالا‌هایی مثل خودرو. در اقتصاد بین‌المللی هم GDP کشور‌ها باید با ارز واقعی و نزدیک به بازار محاسبه شود تا قدرت خرید جهانی کشور‌ها عیان باشد.

طیبی درباره شفاف شدن حقیقت اقتصاد با اعلام رتبه جدید ایران می‌گوید: این رتبه برای اقتصاد کشوری مثل ما که همیشه ادعا میشده تولید ناخالص داخلی ۵۰۰،۶۰۰ میلیارد دلاری دارد، بسیار پایین است. تقسیم ۱۹۲ میلیارد دلار فعلی برجمعیت کشور درآمد سرانه را بسیار پایین می‌آورد. ما اکنون دیگر جزو کشور‌هایی هستیم با درآمد سرانه پایین. کشور‌ها بر اساس GDP به سه گروه درآمد سرانه، بالا، متوسط و پایین تقسیم می‌شوند.

او علت افت شدید تولید ناخالص داخلی ایران را تورم بالا، عدم سرمایه‌گذاری خارجی، افت جریان صادرات و واردات و قطع جریان سرمایه می‌داند و بیان می‌کند: حالا دیگر بازار هدف برای ما بسیار کم شده و حتی در جذب سرمایه‌گذار خارجی هم بسیار محدود خواهیم بود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۲۱
انتشار یافته: ۵۵
ناشناس
|
Canada
|
۱۸:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
مشکل این بود که تا اینجا، درآمد محاسبه شده ریالی کشور ما با دلار ۴۲۰۰ تومانی تبدیل می‌شد. همین باعث شده بود میزان تولید ناخالص داخلی ایران بیش از حد واقعی نشان داده شود!!!!!
اگر در نرخ تورم ‌و بیکاری و چیزهای دیگر هم دقت کنید مشابه همین عددسازی ها را خواهیدیافت !!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
به روز سیاه نشستیم
به روز سیاه
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۸:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
فقط نفرمودید الان با چه نرخی حساب کردند قطعا اگه با دلار 25000 تومان حساب می کردند که اوضاع خیلی بدتر بود ایران به جرات جزو 100 کشور هم نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
ایران اقتصاد 500 جهان است .
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
انشاءالله دولت رئیسی درستش می کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
این امار کاملا درسته. چند نفر در ایران درامد ماهیانه 20 میلیون تومان دارند که تازه اگه باشه فوقش میشه 700 دلار این یکی از پایین ترین درامدهای سرانه در دنیاست
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
زمانی میتوانیم بگوییم که اقتصاد خوب است که اقشار جامعه بتوانند آن را لمس کنند ،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
فقط ادامه این وضع است که در نهایت به طریقی اوضاع را درست می کند. بازگشت به برجام و این قصه ها فقط کوتاه زمانی اوضاع را کمی بهتر می کند تا رنج و بدبختی ما بسیار بیشتر ادامه پیدا کند. امیدوارم فردا صبح که از خواب بیدار شدم بگویند 192 میلیارد دلار شده است 92 میلیارد دلار!!!! ما با این وضع نه زنده این دنیا هیتیم و نه مرده آن دنیا، اما اگر اوضاع را نتوانند با برجام و این چیزها مقطعی کمی عوض کنند، بالاخره این مشکلات، با وجود سختی های بسیار هراس آور، به طور قطعی حل خواهد شد. به امید آن روز!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
مردم ناله میکردن آمار دروغ داده میشه ولی دولت میگفت آمار واقعیه و ایران را به دروغ در جای هجدهم قرار داده بود و مدیریت شان دچار غرور کاذب شده بود ....
ناشناس
|
Ireland
|
۱۹:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۷
عوضش امنیت داریم!!!!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟