مرور روزنامه‌های سه شنبه ۲۳ شهریور

جای خالی بازخواست مدیران قاصر و مقصّر / تکانه‌های کوتاه و بلندمدت بازار ارز / نگاهی به نقش عراقچی در برجام

لرزش هسته‌ای دلار، «گزارش منفی» گروسی در پاسخ به «حسن نیت» تهران، اعلام قوانین تحصیلی زنان در افغانستان، مأموریت ۱۳۵ روزه ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی ارتش، چاه‌های غیرمجاز بلای جان تهران، تحقق وعده‌های واکسنی با عبور واکسیناسیون از ۱/۵ میلیون دوز در روز، تعیین تکلیف FATF با رفع تحریم‌ها، تغییر نام طرح «صیانت» به «حمایت» و زمین‌لرزه ۵.۲ ریشتری خسارت به ۴۲ روستا بدون تلفات، از مواردی است که موضوع گزارش‌های خبری و تحلیلی روزنامه‌های امروز شده است.
کد خبر: ۱۰۷۶۰۵۵
|
۲۳ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۵:۰۴ 14 September 2021
|
19038 بازدید
|

به گزارش تابناک؛ روزنامه های امروز سه شنبه ۲۳ شهریورماه در حالی چاپ و منتشر شد که دولت و مجلس در دوراهی واردات خودرو، تعیین تکلیف FATF با رفع تحریم‌ها، هشدار ۲۴۱ حقوقدان به مجلس برای حرفه وکالت، تحقق آرزوی یک میلیون مسکن و گفت‌وگوی بی‌واسطه با غرب در کنار عقب‌نشینی از قطعنامه‌ در صفحات نخست روزنامه های امروز برجسته شده است.


در ادامه تعدادی از یادداشت‌ها و سرمقاله‌های منتشره در روزنامه‌های امروز را مرور می‌کنیم؛

 

جای خالی بازخواست مدیران قاصر و مقصّر

عباس شمسعلی در بخشی از یادداشتی در شماره امروز کیهان با عنوان جای خالی بازخواست مدیران قاصر و مقصّر نوشت: موارد زیادی از کم‌کاری‌های مدیریتی در سال‌های اخیر وجود دارد که عاملان آن علی‌رغم وارد کردن خسارت‌های گسترده به مردم و کشور، پاسخگو نیستند. حال آنکه وقتی این روز‌ها مثلا شاهد تسهیل در بحث واکسن و واردات گسترده و رکوردشکنی پیاپی تزریق با یک پیگیری صحیح مدیریتی در سطح کلان دولت و انجام هماهنگی در بخش‌های مختلف دولتی به‌جای بهانه‌گیری و ربط دادن نادرست واردات واکسن به FATF و... هستیم، یا وقتی این روز‌ها کاهش قابل توجه قیمت سیمان و میلگرد را در یک بازه زمانی کوتاه با اندکی تدبیر می‌بینیم، وقتی عزم جزم دولت برای ساخت انبوه مسکن را ملاحظه می‌کنیم، متوجه می‌شویم خیلی از مشکلات با همین امکانات موجود و شرایط قابل رفع بوده‌اند و باید کسانی که در این حوزه‌ها کم‌کاری کرده‌اند در جایگاه پاسخگویی قرار بگیرند.


در شرایطی که در جامعه ما مثلاً با اندک قصور یا یک اشتباه ناخواسته پزشکی در یک عمل ساده یا یک‌ترمز ناگهانی منجر به تصادفی کوچک و بسیاری از اشتباهات ناخواسته در زندگی روزمره مردم، فرد مقصر باید در موضع توضیح و رفع خسارت قرار بگیرد، مگر می‌شود برخی مدیران که با انبوهی از تصمیمات غیرکارشناسی یا کم‌کاری و ترک فعل‌های زیان بار عرصه را بر مردم تنگ کرده‌اند، بدون هیچ توضیح و پاسخگویی و بازخواست، با بدرقه و تقدیر و هدیه پس از برگزاری مراسم تودیع، دنبال کار خود و شاید آباد کردن (!) عرصه‌ای دیگر بروند؟


مگر ممکن است یک مسئول ارشد دولتی به‌جای اینکه همه تمرکز و هم و غم خود و دولت را به خدمت به مردم اختصاص دهد، سطح دغدغه‌های خود را تا حد یک حلقه و اطرافیانی خاص محدود کند و کار مردم را وانهد، بعد از آن هم به جای پاسخگویی ژست طلبکارانه بگیرد؟


تجربه سال‌های اخیر علاوه بر اینکه باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد تا از تکرار اشتباهات گذشته جلوگیری شود، باید در کنار پررنگ‌تر شدن نقش نظارتی مجلس و نهاد‌های نظارتی دیگر همچون قوه قضائیه، منجر به طراحی سازوکاری شود که یک مسئول ضمن حفظ استقلال کاری و به خرج دادن خلاقانه ایده‌ها و روش‌های صحیح مدیریت (البته همراه با پیوست کارشناسانه و منطقی) همواره خود را ملزم به پاسخگویی در قبال کار‌های انجام داده و نداده بداند. همچنین مهم است که پس از طی شدن دوران مدیریت در یک بخش، پرونده آن مدیر بسته نشود، بلکه هر جایی‌که نیاز به توضیح، پاسخ یا جبران خسارت است، مورد توجه قرار گیرد.


بی‌توجهی به اشتباهات مدیران کم‌کار و توضیح نخواستن از آن‌ها حین مسئولیت و پس از آن و احیاناً دادن مسئولیت جدید به آنها، در واقع چیزی جز دادن پاداش کم‌کاری به آن‌ها نیست، موضوعی که بی‌شک باعث دلسردی مسئولان خدوم و کارآمد نیز می‌شود. در این صورت چه فرقی بین مسئول درستکار، دلسوز، کارآمد و مردمی با کسی که فقط عنوان مسئول را یدک می‌کشد و به‌جای گره‌گشایی از مردم انبوهی از خسارت‌ها را از خود بجا می‌گذارد؟


البته مسئولان تکیه زده بر صندلی‌های مدیریتی باید بدانند علاوه بر پاسخگویی به مردم و لزوم توجه به انجام درست وظایف خود، نباید از فردا روزی که باید در محضر الهی پاسخگوی کوچک‌ترین اقدام یا کم‌کاری خود باشند هم غافل شوند.

نگاهی به نقش عراقچی در برجام

رضا نصری کارشناس روابط بین الملل طی یادداشتی در شماره امروز آرمان ملی نوشت: این روزها، اسم دکتر عراقچی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بسیار به چشم می‌خورد چرا که بسیاری از مردم با علاقه - و بعضاً با نگرانی - اخبار مربوط به نقش آینده ایشان در دولت جدید و پرونده هسته‌ای را به دقت پیگیری می‌کنند. شخصاً وقتی اسم ایشان را می‌شنوم ناخودآگاه یاد سلسله جلسات استماع کنگره پس از انعقاد برجام - به ویژه جلسه مربوط به بررسی قطعنامه ۲۲۳۱ و برنامه موشکی - می‌افتم که در آن، سناتورها، کارشناسان و مقامات دولت اوباما بر سر آنچه تیم مذاکره‌کننده ایران - با ابتکار خاص دکتر عراقچی - بر سرشان آورده بود به جان هم افتاده بودند! در این جلسات - آنطور که در بایگانی کنگره ثبت شده- اغلب سناتور‌ها اذعان می‌کردند که قطعنامه جدید شورای امنیت (۲۲۳۱) به نحوی تنظیم شده که برنامه موشکی ایران از ضرب ممنوعیت بین‌المللی خارج شده و به دولت وقت ایراد می‌گرفتند چرا در روند مذاکرات تن به چنین عباراتی در متن داده است؟ در آن جلسه، سناتور باب کورکر - رئیس کمیته روابط خارجه مجلس سِنا - در انتقاد از ضعف مذاکره‌کنندگان دولتِ اوباما در برابر همتایان ایرانی اینگونه اظهار داشت که: «به نظر می‌رسد [از این پس] ایران می‌تواند بدون واهمه از برخوردِ شورای امنیت سازمان ملل محدودیت‌ها را به چالش بکشد.»

 

در آن نشست - که با حضور استفان مال (هماهنگ کننده وزارت خارجه آمریکا در اجرای برجام)، توماس کانتریمن (مدیر اداره امنیت بین‌الملل و منع گسترش تسلیحات وزارت خارجه) و آدام زوبین (معاون وزارت خزانه داری آمریکا) برگزار شد، دو تن از نمایندگانِ حقوقدان جمهوریخواه بخاطر تغییرات اِعمال شده از متن قطعنامه ۱۹۲۹ به قطعنامه ۲۲۳۱ - که آقای عراقچی در ایجاد آن نقش عمده‌ای ایفا کرده بود - بر سر اعضای دولت اوباما فریاد می‌زدند که: «این تغییرات اتفاقی نیست»! وزیر امور خارجه ایران مدعی شده هفت ماه بر سر تک‌تک این واژگان مذاکره کرده است! چرا دولت اوباما - به‌رغم اینکه به خوبی از تاثیر حقوقی این تغییرات آگاه بوده - نتوانسته در برابر مذاکره‌کنندگان ایران مقاومت کند و در موضوعِ موشک‌ها تسلیم ایران شده است؟ هرکس این جلسات و استیصال مقامات آمریکایی را دیده باشد - یا شکست‌های پی در پی دو دولت آمریکا در شورای امنیت بر سر برنامه موشکی را به یاد داشته باشد - نمی‌تواند نسبت به بداخلاقی‌ها، بی انصافی‌ها، تهمت‌ها و توهین‌هایی که در نشست‌های مجلس ایران خودمان و بعضاً رسانه ملی و تریبون‌های کشور نسبت به دکتر عراقچی - که مبتکر بسیاری از این دستاورد‌ها بود - روا شد بی تفاوت بماند. حقیقت این است که دکتر عراقچی - با تواضع و بی‌حاشیه - خدمات شایسته‌ای به کشور و امنیت مردم در کارنامه خود به ثبت دارد و چه حیف که در این سال‌ها تلاش شد این دستاورد‌ها سانسور شده و از چشم مردم پنهان بماند.

 

تکانه‌های کوتاه و بلندمدت بازار ارز

سید کمیل طیبی اقتصاددان طی یادداشتی در شماره امروز جهان صنعت با عنوان تکانه‌های کوتاه و بلندمدت بازار ارز نوشت: بازار ارز به اخبار مثبت و منفی حساسیت زیادی دارد، یک خبر خوش از جنس توافق به راحتی دلار را در مسیر کاهشی قرار می‌دهد و یک خبر بد از جنس فرسایشی بودن روند مذاکرات دلار را بر موج‌های صعودی سوار می‌کند. حضور همیشگی بازارساز‌ها اعم از فعالان اقتصادی، دلال‌ها و آن‌هایی که به دنبال جهت‌دهی به عرضه و تقاضا هستند و واکنش سریع آن‌ها به تحولات سیاسی نیز نشان می‌دهد که اشاعه یک خبر خوش و امیدوارکننده ذهنیت آن‌ها را نسبت به نااطمینانی‌های موجود در بازار تعدیل و تقاضا‌های آنی آن‌ها برای ارز را کاهش می‌دهد. حتی با فرض اینکه بانک مرکزی منابع ارزی ثابت و مشخصی هم در اختیار داشته باشد، باز هم تاثیرگذاری سمت تقاضا بیشتر از سمت عرضه بازار خواهد بود و هر عاملی که کاهنده سطح تقاضا باشد تبعات خود را بر کاهش قیمت ارز نیز نشان خواهد داد.


با توجه به پیچیدگی‌هایی که در تعیین قیمت ارز وجود دارد، این تنها عوامل سیاسی نیستند که می‌توانند بازار ارز را در نااطمینانی و یا امیدواری نسبت به آینده فرو ببرند، چه آنکه وضعیت کلان اقتصادی کشور نیز سهم پررنگی در جهت‌دهی به بازار ارز دارد. ما می‌دانیم که حجم نقدینگی و به تبع آن نرخ تورم در اقتصاد ایران بسیار بالاست و اعتبار پول ملی به تبع آن افت زیادی داشته است. در عین حال هیچ نشانه‌ای از رونق اقتصادی دیده نمی‌شود و پیش‌بینی‌ها نیز عمدتا حول تداوم وضعیت رکودی می‌چرخد. این دو عامل در کنار حجم بالای کسری بودجه به راحتی می‌توانند عرضه و تقاضای موجود در بازار ارز را مختل و روند افزایش قیمت ارز را به امری متداوم و رایج بدل کنند؛ بنابراین وجود خبر‌های بد از نوع تنش‌های سیاسی به دلیل آنکه شرایط نااطمینانی در بازار ایجاد می‌کند می‌تواند به افزایش قیمت ارز منجر شود، اما امیدواری نسبت به مذاکرات و لغو تحریم‌ها با ایجاد یک ثبات نسبی در بازار، به صورت مقطعی و کوتاه‌مدت به کاهش قیمت ارز کمک می‌کند. در مقابل، اما بهبود شاخص‌های اقتصادی تاثیر بلندمدت بر نرخ ارز دارد، بر این اساس عواملی از قبیل رشد اقتصادی پایین و رکود، نقدینگی، تورم و کسری بودجه به ما می‌گویند که چشم‌انداز بازار ارز افزایشی است با این تفاوت که جهش‌های قیمتی در سایه این عوامل کمتر خواهد بود. اما باید این را هم بدانیم که اگر مذاکرات فعلی به لغو تحریم‌ها منتهی شود همین مساله با کاهش تورم، فعال شدن بخش تجاری، ایجاد انگیزه‌های سرمایه‌گذاری و افزایش رونق به بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی و نتیجتا برقراری آرامش در بازار ارز کمک می‌کند.

در مجموع به نظر می‌رسد که نتیجه بخش‌بودن روند مذاکرات، لغو تحریم‌ها و بهتر شدن وضعیت عمومی اقتصاد به ایجاد یک ثبات نسبی بلندمدت در بازار دارایی‌ها از جمله بازار ارز منتهی می‌شود. اما همه عوامل بازگفته نیز تنها به ثبات وضعیت کنونی بازار ارز کمک می‌کنند نه سقوط ناگهانی دلار به کانال‌های پایین‌تر قیمتی. بازار در حال حاضر نرخ‌های قیمتی ۲۶ تا ۲۷ هزار تومانی را تجربه کرده و حتی اگر یک شوک جدیدی نرخ دلار را از محدوده کنونی هم پایین‌تر ببرد باید انتظار بازگشت آن به محدوده قیمتی فعلی را بعد از مدت کوتاهی داشته باشیم. هر چند بسیاری، کاهش قیمت‌ها در بازار ارز را با امید بهبود در وضعیت اقتصادی انتظار می‌کشند، اما آنچه اهمیت دارد نه کاهش قیمت ارز، بلکه حذف نوسانات قیمتی و جهش ناگهانی در این بازار است که پیامد‌های سنگین‌تری بر وضعیت عمومی اقتصاد خواهد داشت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
مدیرانی که اختلاس هم نمیکنند ولی با تصمیمات غلطشان بیت المال و سرمایه های مردم و کشور را هدر میدهند باید محاکمه و مجازات شوند

چرا همیشه باید مردم بدبخت تاوان اشتباهات مسئولان را بدهند ؟
نادر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
(حقیقت این است که دکتر عراقچی - با تواضع و بی‌حاشیه - خدمات شایسته‌ای به کشور و امنیت مردم در کارنامه خود به ثبت دارد و چه حیف که در این سال‌ها تلاش شد این دستاورد‌ها سانسور شده و از چشم مردم پنهان بماند.) گاندو میگه عراقچی بدبدبد
جم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
زمانیکه امثال جناب حسین شریعتمداری خود را در مقام پاسخگویی دانستند و به مردم پاسخگو شدند، دیگر مدیران نیز به تبعیت از ایشان پاسخگو خواهند شد. در دنیای مجازی امروز عوام‌فریبی دیگر کارایی ندارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
عزیزم مقاوم و مسوول باید پاسخگو باشند نه یک روزنامه نگار
یعنی تا کم می آورید می زنید به جاده خاکی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
کاشکی اجازه میدادند تا دولت روحانی، یکسال پیش کنار گذاشته میشد !!!

قطعا موانعی که برای توافق با آژانس و ورود واکسن و حتی امضاء برجام و تصویب اف ای تی اف هم توسط جبهه پایداری ها انجام میشد !!!!

اینقدر دهها هزار نفر قربانی نمی شدند !!!
و این میزان فشار گرانی و فقر و تورم و تحریم را نکشیده بودیم !!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
واکسن در کشور ها اشباع شده است باید مواظب باشد دولت گران نخرد این واکسن ها شما برسی کنید کامپیوتر گوشی تلفن همرا خود سیمکارت در کشورهای دیگر فراوان شد کشور ما هم واردات ان زیاد شد تا خودشان می خواستند به کشور ما صادر نمی کردند واکسن هم همینطور است کسی مقصر نبوده واکسن های بود که در فرودگا مبدا باز گردانده شد یا خودداری از فروش کردند حالا شرط باشد تانکری با کشتی بفروشند چون کشورها سرمایه گزاری کرده اند باید این سرمایه برگردد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
تا تولید ملی نداشته باشیم کشور درست نمیشود
ناشناس
|
Canada
|
۰۹:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
کیهان با تحریف اخبار و دروغ گفتن می خواد بگه توافق با آژانس عقب نشینی نبوده و بی اعتبار کردن مصوبه مجلس استصوابی نیست!!!!!
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
با کیهان موافقم !بهتر است از مدیرانی که به حرف و عمل خود باعث عدم ورود واکسن شدند و جمع زیادی از هموطنان را به کشتن دادند نیز برخورد شود تا بقیه حاساب کار دستشان بیاید و وعده بی دلیل ندهند!؟
زنجیرانی 2310
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
زنده باد دکتر عراقچی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
خدمت مسئولین و بزرگان! خواب نمانید. مغز ها دارند فرار می کنند. گروهی برای ایلتس اماده می شوند برخی زبان عربی می اموزند و بخشی هم عازم اذربایجان و اسیای میانه هستند. از ما گفتن بود. چشم‌باز می کنید و می بینید به جز عده‌ای با بهره هوشی پایین کسی نمانده. هر چه زودتر انگیزه برای ماندن در وطن ایجاد کنید و ملت را فراری ندهید.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟