پیش نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد تهیه شد

«گزارشگران فساد» تحت حمایت‌های مالی و قضایی قرار خواهند گرفت

تعیین قلمروی گزارشگری فساد مورد حمایت قانون با تعریف مفهوم فساد و تعیین نهاد‌های مشمول، طراحی سازوکار‌های ترغیب به گزارش فساد با دو رویکرد حمایتی و تشویقی و تعیین نهاد ذی­صلاح در دریافت و بررسی گزارش فساد با رویکرد حفظ تمرکز و انسجام نهادی، شفافیت و پاسخگویی نهاد متولی و حفظ حداکثری محرمانگی هویت گزارشگر از جمله محور‌های کلان و مهم پیش‌بینی شده در این لایحه است.
کد خبر: ۱۰۷۶۵۲۶
|
۲۵ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۱ 16 September 2021
|
5829 بازدید
|
۴

رئیس اداره قوانین و مقررات پژوهشگاه قوه قضاییه گفت:در پیش‌نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد، حمایت‌های مالی، شغلی و قضایی پیش بینی شده است.

به گزارش «تابناک»؛ مرتضی خمسه، رئیس اداره قوانین و مقررات پژوهشگاه قوه قضاییه با اشاره به محور‌های مهم و کلان پیش‌نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد، از پیش‌بینی حمایت‌های مالی، شغلی و قضایی و همچنین تدابیر لازم برای حفاظت جانی از گزارشگران در پیش‌نویس این لایحه خبر داد.

خمسه با اشاره به تدوین پیش‌نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد توسط گروه قوانین و مقررات پژوهشگاه قوه قضاییه با همکاری مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، پیش‌نویس این لایحه تا پایان شهریور ماه جاری نهایی و برای طرح در مجلس شورای اسلامی ارائه می‌شود.

وی با اشاره به محور‌های مهم مندرج در پیش‌نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد گفت: تعیین قلمروی گزارشگری فساد مورد حمایت قانون با تعریف مفهوم فساد و تعیین نهاد‌های مشمول، طراحی سازوکار‌های ترغیب به گزارش فساد با دو رویکرد حمایتی و تشویقی و تعیین نهاد ذی­صلاح در دریافت و بررسی گزارش فساد با رویکرد حفظ تمرکز و انسجام نهادی، شفافیت و پاسخگویی نهاد متولی و حفظ حداکثری محرمانگی هویت گزارشگر، از جمله محور‌های کلان و مهم پیش‌بینی شده در این لایحه است.

وی حمایت از افشاگری (گزارشگری عمومی) به عنوان بالاترین ضمانت اجرای رسیدگی به گزارش فساد و تضمین اجرای قانون با تعبیه ضمانت اجرای موثر برای مستنکفین از اجرای قانون و مرتکبین اقدامات تلافی جویانه را از دیگر محور‌های مهم پیش‌نویس این لایحه خواند و بیان کرد: همچنین در این لایحه که با استفاده از نظریات متخصصان و کارشناسان نهاد‌های مختلف حقوقی و نظارتی تدوین یافته، الزامات ماهوی برای گزارشگری فساد در نظر گرفته شده است.

خمسه، لزوم رعایت تشریفات قانونی جهت تحقق اهداف قانون، ممنوعیت اقدامات غیرقانونی و غیرشرعی در گزارشگری فساد، بر هم زدن موازنه فساد به ویژه در مفاسد سازمان یافته، ملاحظات زمانی برای ارائه گزارش فساد و مشروط شدن تعلق برخی امتیازات قانونی جهت پیشگیری از فرار متهمین و امحای اسناد فساد، اتخاذ تدابیر لازم جهت جلوگیری از سوءاستفاده از عنوان و حمایت های گزارشگری فساد و بهره گیری تلویحی از مفهوم گزارشگر حرفه ای، ضریب تأثیر انگیزه و نیت گزارشگر و تغییر بار اثبات مدعی در طراحی قواعد حاکم بر گزارشگری به نحوی که بار کمتری بر عهده گزارشگر باشد را از جمله الزامات ماهوی گزاشگری فساد در این لایحه عنوان کرد.

وی از دیگر محور‌های مهم و کلان پیش‌نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد را پیش‌بینی سازوکار‌های شکلی گزارشگری فساد برشمرد و توضیح داد: یکی از نخستین سازوکار‌های پیش‌بینی شده در این لایحه، تقویت و ترغیب جامعه به گزارش نهادی مبارزه با فساد با استفاده از ظرفیت سمن ها به جای گزارش فردی است. همچنین در پیش‌نویس این لایحه شفاف سازی روند پیگیری گزارش فساد برای گزارش دهنده مدنظر قرار گرفته است.

خمسه پاسخگویی مرجع پیگیری گزارش فساد با الزام به اعلام مرحله به مرحله نتایج و تسهیل و تنوع شیوه‌های گزارش دهی را از دیگر سازوکار‌های شکلی گزارشگری فساد خواند و گفت: همچنین در پیش‌نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد، حمایت‌های قانونی برای گزارشگر اعم از حقیقی یا حقوقی در نظر گرفته شده که از آن جمله می‌توان به حفظ محرمانگی اطلاعات گزارشگر، تدابیر حفاظت جانی، انتقال محل سکونت، تغییر هویت گزارشگر، حمایت شغلی، حمایت قضایی و جبران خسارات مالی و صدمات جسمی و روانی اشاره کرد.

رئیس اداره قوانین و مقررات پژوهشگاه قوه قضاییه ادامه داد: در پیش‌نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد، حتی سازوکار‌هایی برای تشویق مالی گزارشگران پیش‌بینی شده که از آن جمله طراحی و اعطای مشوق های مالی با ضوابط خاص و تخصیص حمایت ها با توجه به ارزشمندی تخلف افشا شده، طراحی منابع مالی لازم برای پیشگیری از افزایش بار مالی دولت و نظام مندی و افزایش کارایی پرداخت های موضوع قانون با طراحی ساختار مالی مستقل است.

به گفته وی، توجه به لزوم فرهنگسازی گزارشگری فساد، مبتنی بر اصل امر به معروف و نهی از منکر و زمینه سازی آموزشی در جهت تبیین و ترویج گزارشگری صحیح فساد در جامعه از دیگر محور‌های مهم و کلان پیش‌نویس لایحه حمایت از گزارشگران فساد به شمار می‌رود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۴
انتشار یافته: ۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
اینها همه اش حرف است من سالها در دستگاههایی که کار کردم با فساد مبارزه کردم و فقط مانع از ایجاد فساد شدم حتی گزارش نکردم اما در مقابل رانت خواران و فاسدان و امتیازات انها ایستادم و مانع شدم جالب است که در زمان ارتقاء به مدیر کلی با وجود دو پیشنهاد مدیرکلی به بنده در استان کرمانشاه استاندار کرمانشاه گفته بود ایشان مناسب پست مدیر کلی نیست خیلی قانون مند است و مانع انجام کار میشود...حالا کدام کار؟خدا می داند....حتما روشن است که منظور ایشان از کار چه بوده ...این بود پاداش فساد ستیزی من ...حالا کسی بیاید گزارش فساد بدهد خب وامصیبتا می شود نمی گذارند در کشور زندگی کند و حتما حتما پاپوش بزرگی باندهای رانت برایش درست می کنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
والله ما كه حتي الان هم جرات نمي كنيم به اين مديران فاسد در سازمان مون بگيم بالاي چشمتون ابروئه
به زيباترين شكل ممكن دهنمون رو سرويس مي كنن
ناشناس
|
Canada
|
۱۵:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
والله ما كه حتي الان هم جرات نمي كنيم به اين مديران فاسد در سازمان مون بگيم بالاي چشمتون ابروئه
به زيباترين شكل ممكن دهنمون رو سرويس مي كنن
من چند تا رییس داشتم که حالا بعضی از آنها در زندان هستند و من شدیدا جلوی تخلفات مالی آنها می ایستادم بلایی بر سرم آوردند که ترک دیار کردم و هنوز قرص میخورم. مگر میشود با بعضی از آنها طرف شد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
از برآیند صحبتهای مردم به این نتیجه می رسیم که فساد نهادینه شده است. برای شروع لازم است قوانین حمایتی که فساد می‌زایند برداشته شود و تجمل گرایی در مسئولان محو و نابود شود تا دیگران احساس خوشبختی کنند و خودشان را با افراد تجمل گرا مقایسه نکنند.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟