تنهایی یک ملت در جنگ در برابر موشک‌های صدام

برنامه موشکی ایران از کجا و توسط چه کسانی پایه گذاری شد؟ / ماجرای درخواست شوروی از سپاه برای حمله موشکی به عربستان!

ایران و تنهایی استراتژیک و تاریخی آن، جنگ و تنگنا‌های تسلیحاتی و نظامی و یک ملت و سرزمین محاصره شده توسط قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در یک محیط آنارشیک، تلنگر بزرگی در ذهن تصمیم‌گیران و فرماندهان نظامی جوان زد. ایران در این مقطع تاریخی به یک درک دقیق و راهبردی از تحولات آینده رسید. اینکه برای بقا و خوش‌خیم کردن معمای امنیتش، چاره‌ای جز تقویت توان بازدارندگی ندارد.
کد خبر: ۱۰۷۸۲۶۹
|
۰۳ مهر ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۸ 25 September 2021
|
59125 بازدید
|

یگان موشکی سپاه چگونه شکل گرفت؟/ ماموریت محسن رضایی به شهید تهرانی مقدم چه بود؟/ چرا موشک یک دارایی ملی است؟

 ۳۱ شهريور ۱۳۵۹ ارتش بعث عراق با فرمان صدام به كشور عزيزمان ايران حمله‌ور شد. در سال اول جنگ، ارتش، عراق جزو مناطقي كه همان روزهاي ابتدايي جنگ به اشغال درآورده بود، قادر به پيشروي بيشتر نبود‌. اما ما نيز نتوانسته بوديم صدام را به عقب برانيم و بخش زيادي از پنج استان غربي ما در اشغال رژيم بعث بود.

از مهرماه ۱۳۶۰ (يك‌ سال پس از شروع جنگ و دو هفته پس از انتصاب محسن رضايي به فرماندهي كل سپاه) در ۵ مهرماه عمليات ثامن‌الائمه آغاز شد و اولين پيروزي بزرگ ايران در جنگ رقم خورد؛ عملياتي كه منجر به شكسته شدن حصر آبادان و بازپس‌گيري ۱۵۰ كيلومترمربع از خاك وطن شد.

در ادامه در كمتر از يك‌سال، چند عمليات موفق و بزرگ ديگر از جمله عمليات‌ طريق‌القدس، فتح‌المبين و بيت‌المقدس انجام و بخش قابل توجهي از اراضي اشغال شده آزاد و ارتش بعث به مرزهاي بين‌المللي عقب رانده شد.

آنچه گفته شد، مقدمه‌اي بود بر موضوع اصلي كه قصد دارم بدان بپردازیم. موضوع اصلي اين بحث، تنهايي استراتژيك ايران، رنج‌هاي اين تنهايي در هشت سال جنگ و تغيير دكترين راهبردي ايران در برابر تهديدهاست.

در دوران دفاع مقدس، ايران از يك سو با تحريم‌هاي تسليحاتي روبه‌رو بود و از سوي ديگر، در برابر دشمني قرار داشت كه تا دندان مسلح بود و توسط بازيگران منطقه‌اي و بين‌المللي حمايت مي‌شد. سياستگذاران ايراني و به ويژه فرماندهان نظامي ايران كه خود را در يك تنگنا و رنج راهبردي مي‌ديدند و از سويي از هيچ كشوري جز سوريه، كره شمالي و تا مدتي ليبي حمايت دريافت نمي‌كردند، چاره‌اي جز اتخاذ يك راهبرد درون‌زاي نظامي نمي‌ديدند.

جنگ ايران و عراق نياز شديد تهران به ايجاد توان بازدارندگي در مقابل دشمنانش را ثابت كرد. در اين جنگ شليك بي‌رحمانه موشك‌هاي عراق به سوي شهرهاي ايران و كوچ اجباري و كشته شدن هزاران شهروند ايراني، سبب شد تا موشك در ساختار نظامي ايران از صرف يك سلاح، به يك شيوه كامل براي جنگ تبديل و در نهايت به عنوان يكي از اجزاي اصلي راهبرد بازدارندگي ايران مطرح شد.

ماموریت بزرگی که محسن رضایی به شهید تهرانی مقدم داد

بر همين مبنا بود كه در بحبوحه دور دوم جنگ شهرها، محسن رضايي ماموريت بزرگي به حسن تهراني‌مقدم داد. آن ماموريت چه بود؟ «تشكيل يگان موشكي سپاه و ساخت موشك با مهندسي معكوس.»

پس از صدور فرمان تاريخي امام (ره) مبني بر تشكيل نيرو‌هاي سه‌گانه سپاه پاسداران، سردار محسن رضايي در سال ۱۳۶۴ حسن تهراني‌مقدم را به سِمت فرماندهي يگان موشكي سپاه منصوب كرد و اين ماموريتي بزرگ براي شهيد تهراني‌مقدم بود.

در حكم محسن رضايي خطاب به شهيد تهراني‌مقدم آمده است: «به موجب اين حكم جنابعالي به عنوان فرمانده يگان موشكي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي منصوب مي‌شويد. اميد است با نصب‌العين قرار دادن تقوا و پيروي از ولايت فقيه و عنايت كامل به موازين شرع مقدس اسلام و همچنين با توجه به ضوابط سپاه و رعايت سلسله مراتب بتوانيد گام‌هاي موثر جهت رضاي خداوند تبارك و تعالي ‌ برداريد.»

محسن رضايي در ذيل اين حكم خطاب به محسن رفيق‌دوست وزير وقت سپاه پاسداران تاكيد كرده بود: «جهت آگاهي و ادامه پشتيباني تا مرحله خودكفايي يگان مربوطه» كه جهت‌گيري ماموريت تهراني‌مقدم را مشخص كرده بود.

یگان موشکی سپاه چگونه شکل گرفت؟/ ماموریت محسن رضایی به شهید تهرانی مقدم چه بود؟/ چرا موشک یک دارایی ملی است؟

حکم و ماموریتی که در ابتدا جدی گرفته نمی شد!

يكي از فرماندهان دفاع مقدس در اين رابطه در جمعي عنوان كرد: وقتي محسن رضايي ماموريت و حكم تشكيل يگان موشكي را به شهيد تهراني‌مقدم داد، ما تصور كرديم آقا محسن مي‌خواهد تهراني‌مقدم را اصطلاحا دنبال نخود سياه بفرستد. اما به فاصله كوتاهي متوجه شديم باور به ساخت موشك نزد فرمانده سپاه و استعداد و توان لازم از سوي شهيد تهراني‌مقدم و همكارانش براي اين ماموريت راهبردي وجود داشت.

محسن رضايي در همين رابطه گفته است: «گروه سیزده نفره‌اي را با سرپرستي شهيد حسن تهراني‌مقدم براي آموزش موشكي به سوريه فرستاديم. سوري‌ها گفته بودند ما به شما موشك نمي‌دهيم ولي حاضريم به نيروهاي‌تان آموزش بدهيم، حتي در تعميرات هم كمك‌تان مي‌كنيم ولي از ما موشك نخواهيد. مي‌گفتند ما تعهداتي با شوروي داريم كه شوروي‌ها به ما اجازه نمي‌دهند. بعدا معلوم شد قذافي مي‌گفت شما كويت و عربستان را بزنيد. آنها با مشورت شوروي‌ها مي‌خواستند جنگ در حوزه خليج‌فارس گسترش پيدا كند و جنگ با گذشتن از ايران و عراق، منطقه‌اي بشود و يك منطقه بزرگ‌تر را در بربگيرد. خب ما اين موشك‌ها را آورديم، نفرات‌مان را هم فرستاديم در سوريه آموزش ببينند كه دي ماه ۶۳ برگشتند و بحمدالله يگان موشكي سپاه در كرمانشاه مستقر شد.»

روايت ديگر محسن رضايي از اين ماجرا بدين‌ ترتيب است: «جنگ شهرها كه آغاز شد، صدام به‌ شدت شهرهاي ما را با موشك و بمباران هوايي مورد حمله قرار مي‌داد و فشار خيلي زيادي روي ما مي‌آمد. من يك روز برادر محسن رفيق‌دوست را كه مسئول لجستيك سپاه بود، خواستم و گفتم ما چاره‌اي نداريم جز اينكه جواب موشك‌ها را با موشك بدهيم، لذا ايشان را فرستاديم سوريه و ليبي و در آخر جنگ هم كره شمالي. بعد ديدم بايد ساماندهي موشك‌ها را خودمان انجام دهيم. بعد از مشورت با برادران رشيد، صفوي و شمخاني به اين نتيجه رسيدم كه فرد مناسب براي اين كار حسن تهراني است. ايشان را فرا خوانديم و گفتيم توپخانه را بسپار به شفيع‌زاده و خودت با تيمي از دوستانت يگان موشكي را تشكيل دهيد. ايشان كمي به من نگاه كرد و چيزي نگفت. بعدها برادر جعفري مسئول زرهي سپاه به من گفت در سوريه كه بوديم حسن به من گفت: برادر محسن از من خواسته تيپ موشكي تشكيل بدهم. توپخانه را مي‌شد كاري كرد، ولي موشك‌ها خيلي پيچيده‌اند. به هر حال بايد با توكل اين كار را انجام دهيم.»

نفت در برابر موشك

رضايي در جايي نيز گفته بود: به ذهن‌مان رسيد برويم دنبال اينكه موشك بسازيم. اول هم بيشتر به اين سمت رفتيم كه ليبي كه صنايع موشكي ندارد، پس چه كار بايد بكنيم؟ ذهن‌مان رفت به سمت كره شمالي؛ چون فهميديم كه كره شمالي خودش موشك مي‌سازد. درست است كه از ساخته‌هاي شوروي و چين استفاده مي‌كنند، ولي خودشان هم موشك درست مي‌كنند. به همين دليل به كره شمالي نزديك شديم. فلسفه اينكه ما به كره شمالي نزديك شديم ابتدا به خاطر موشك نبود، بلكه براي در اختيار گرفتن دانش و امكانات ساخت موشك بود، چون فكر نمي‌كرديم قذافي كه تعداد 30 فروند موشك را به ما داده بود، ديگر ندهد؛ اتفاقا فكر مي‌كرديم اين رابطه ادامه دارد. لذا اولين بحث‌ها را با كره‌اي‌ها شروع كرديم كه بيايند كمك ما كنند در ساختن موشك. آنها هم مشكلات اقتصادي فراواني داشتند. مثلا اينكه از ما نفت مي‌خواستند. كم‌كم بحث نفت در مقابل موشك به بحثي تبديل شد ميان ما و كره شمالي تا مثلا به آنها نفت بدهيم و آنها هم بيايند به ما تكنولوژي ساخت موشك را ياد بدهند.»

زايش بازدارندگي موشكي از دل جنگ

ايران و تنهايي استراتژيك و تاريخي آن، جنگ و تنگناهاي تسليحاتي و نظامي و يك ملت و سرزمين محاصره شده توسط قدرت‌هاي منطقه‌اي و بين‌المللي در يك محيط آنارشيك، تلنگر بزرگي در ذهن تصميم‌گيران و فرماندهان نظامي جوان زد. ايران در اين مقطع تاريخي به يك درك دقيق و راهبردي از تحولات آينده رسيد. اينكه براي بقا و خوش‌خيم كردن معماي امنيتش، چاره‌اي جز تقويت توان بازدارندگي ندارد.

بر همين مبنا بود كه موشك به اساس بازدارندگي دفاعي ايران تبديل شد؛ بنابراين، جنگ با همه مصائبي كه داشت از دل خود، بازدارندگي موشكي را زايش كرد. موشك‌هاي ايران قدرت بازدارندگي نامتقارتي در برابر نيروهاي بزرگ‌تر و مجهزتر ايجاد مي‌كند. اين توانايي نيازمند سرمايه‌گذاري مادي و فناورانه كمتري در مقايسه با ديگر قدرت‌هاي نظامي به خصوص توانايي هوايي است.

بنابراين اين توانايي همچنان گزينه برتر براي قدرت‌هاي كوچك در راستاي ايجاد بازدارندگي نسبي در برابر قدرت‌هاي بزرگ‌تر به شمار مي‌آيد. ايجاد اين قدرت و توان را بايد مديون تجارب، درس‌ها و درك استراتژيك ايران از تهديدهاي آينده در دفاع مقدس دانست. طي اين دوران ايران تحت شديدترين موشك‌باران‌ها قرار داشت، اما موشكي براي دفاع از خود نداشت. در اين دوران ايران تمرين زنده ماندن و بقا كرد كه بازدارندگي موشكي اساس آن بوده كه بي‌شك يك دارايي ملي است.

 

پژوهشگر سياست خارجي و منازعات منطقه اي

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۷
در انتظار بررسی: ۱۹
انتشار یافته: ۸۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
درود خدا بر کسانیکه برای اعتلای کشور ، مدیریت جهادی و خداپسندانه انجام می دهند حالا چه برسد که در زمینه نظامی باشه یا در زمینه اقتصادی و ... در زمینه نظامی که به پشتوانه مدیران دلسوز و خدا ترس بسیار پیشرفت کرده ایم کاش در زمینه های دیگر هم مانند نظامیان پیشرفت می کردیم
پاسخ ها
امید
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
خوب شد به حرف شوروی گوش ندادند .اول درجنگ توسط عراق به ایران ضربه زد ، کم بود خواست با حمله به عربستان کار ایران و عربستان را یکسره کنه و خودش به اهداف شوم و پلید اقتصادی سیاسیش برسه ...
تقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
ملت دارایی ملی است نه موشک
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
امان از تز روشنفکر فکری یک عده ای
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
ملت بی موشک و موشک بی ملت هر دوتاش ختم به ذلت میشه... خوبه که ملت باشه موشک هم داشته باشه
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۱۴:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
قدرت نظامی که شامل موشکهای فوق پیشرفته میشه حافظ دارایی ملی است
فضول
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
برداشت تو دلیلی بر رد موضوع نمیشه!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
تقی جان خیلی ساده هستی و معلوماتت کمه
کمی بیشتر مطالعه کن
حافظ
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
با الفاظ بازی نکن کسی هم منکر ملت نشده از نحوه دست آوردها گفنه مغلطه می کنی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
کاملا درست گفتی ی
حالا بفرما اگه این دارایی ارزشمند که گفتی، زیر بار موشک های دیوانه ای مانند صدام در معرض تهدید قرار گیرند، برای حفظ این دارایی عزیز و بازدارندگی دشمن دیوانه چکار باید بکنیم!!!؟
دیدی دروغ گفتی
لر اندیش اریایی
| United States of America |
۱۹:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
تنهاسلاح علم برتر اقتصادقوی رفاه واسایش، کشوری بدون،حاشیه، کره شمالی هم صدبرابر ایران موشک وموشکهای قارهپیما، بمب اتم دارد،ولی حال وروز وزندگی کره ایها رانگاه کن رکره جنوبی را با کره شمالی مقایسه کنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
انگلیس موشک بالستیک نداره ذلیله؟
naser
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
دوستانی که به سخن آقا تقی ایراد می گیرند متوجه باشند که منظور ایشان رد موشک نیست بلکه اولویت بودن ملت نسبت به موشک است. حکومتی که ملت با او همراه نباشد با داشتن پیچیده ترین سلاح ها هم موفق نخواهد شد.0
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
اگر قدرت بازدارندگی در مقابل دشمن تا دندان مسلح نباشد ملت در زیر بمباران وموشک باران دشمن از بین میرود یکی از کارهای باارزش سردار رضایی همین تصمیم درست که باید در مقابل دشمن بیرحم دارای اسلحه مقابله به مثل شد الان که 33سال از جنگ میگذرد درک مصایب ان زمان خیلی سخت است دشمنی که با هربار موشک باران شهرهای مرزی یک محله را ویران وتعداد کثیری از مردم را به خاک وخون میکشید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
البته موشک هم خوب است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
هم موشک و صنایع بازدارنده خوب است و هم رفاه مردم
باید تمهیدی اندیشید تا ساخت موشک با منافع و رفاه مردم در تعارض نباشد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
عجب افزایش قدرت نظامی تعارض با معیشت دارد؟
چی می زنید؟
ناشناس
| France |
۱۴:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
هدف غربیها دقیقا پیوند دادن موشکها با رفاه مردم هست اما به گونه ای که این گزاره در میان ملت و شکل بگیره که صنایع موشکی و هسته ای عامل بدبختی و فشار اقتصادی کشور هست.کامنت شما رنگ و بویی اینچنینی داره.
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
درود , سلام خدا و ملت ایران بر سردار بزرگ ایران شهید حسن تهرانی مقدم و درود و سلام خداوند و ملت ایران بر سردار عزیز و باهوش ایران محسن رضایی
جان خود را در راه ماموریت فدا نمود شهید تهرانی آزاده ای از دیار آزادگان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
آنها با مشورت شوروي‌ها مي‌خواستند جنگ در حوزه خليج‌فارس گسترش پيدا كند و جنگ با گذشتن از ايران و عراق، منطقه‌اي بشود و يك منطقه بزرگ‌تر را در بربگيرد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
هزار نفر مدعی پایه گذاری برنامه موشکی ایران هستن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
یکیشونو اسم ببر
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
فقط شهید تهرانی مقدم مطرح بود از اول وایشان هم بر اساس دستور سردار رضایی به این کار دست زد
ناشناس
|
Austria
|
۱۲:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
لعنت بر شوروی و روسیه
پاسخ ها
محسن گلادیاتور
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
لعنت به آمریکا و انگلیس جنایتکار
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
درود بر تمام انها زیرا جهان را استثمار میکنند برای اسایش مردم کشورشان این مسایل برای ما ثقیل است ما وظیفه داریم خودمان را قوی کنیم با مرگ برفلان لعنت بر بهمان کارمان درست نمیشود ما باید مثل تهرانی مقدم ودیگرانی که در مسیر این افراد بودند حرکت کنیم تا هیچ ابر قدرتی جرات نکند به این خاک نظر بد بکند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
نوشتار جالبی بود
ولی به این نکته هم باید توجه شود، مردمی که نان شب ندارند، قدرت بازدارندگی موشک اولیت آنها شاید نباشد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
توان دفاعی نداشته باشید مشکل دوتا می شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
نان شب که داریم... ماشین شاسی بلند میخوام که گرونه نمیتونم بخرم
حافظ
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
بستگی دارد چطوری بخوای زندگی کنی مثل عراقیها و سوریها و افغانها زیر رگبارهای شبانه روزی دشمن و یا نه مثل ایرانیها با خیال راحت و آزادانه
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۲۰:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
درجواب حافظ
من ترس از نان شب دارم نه دشمن
عمرم رفت دراین دشمن هراسی
حافظ
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
پس لاف انسانیت نزن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
دعوا نکنید درود بر ایران مستقل
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
سلام
لطفا به جای حافظ از خودتون شعر در نکنید
عرشیا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
کاش از شاهکارهای اقتصادیتون هم بگید.....
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
این که همه دنیا تو را تحریم اقتصادی کنند و باز هم نتوانند شکستت دهند شاهکار نیست؟ چرا به مقاومت هشتاد میلیون آدم و تلاشهای میلیون کارگر در این کشور توجه نمیکنی عرشیا جان؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
از روحانی غرب گرا بپرس ، نه از نظامیان
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
در جواب 14:07
یعنی الآن ما شکست نخوردیم
جل الخالق
به درجه ای رسیدیم که لُنگ پوشیدن را برایمان فضیلت
می دانستند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
پوسيده شدن روح و روان مردم ، رواج اختلاص ، حق خوري از مظلوم ،نا اميدي قشر جوان و تحصيلكرده همه و همه از پيروزي صحبت ميكنه!!! عجب منطقي
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
چرا کاری کنی که همه دنیا تحریمت کنن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
پس رفسنجانی کجای کار بود؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
رفسنجانی هم پایه گذار صنعت هواپیماسازی با کمک روسیه بود که چند تا هواپیمای ایران صدوچهل هم ساخته شد ولی دیگه بعد از دوران اون مرحوم کسی پیگیری نکرد... البته در بخش مسافربری و گرنه در بخش نظامی که ارتش با مهندسی معکوس کلی هواپیما و پهباد طراحی و ساخته که مایه افتخار است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
رفسنجانی؟ رفسنجانی دنبال اقتصاد بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
البته در تمام موارد تایید ایشان وحمایتهای این سیاستمدار کارکشته باعث حرکت روبه جلو اقایان شد در این حرکتها افراد زیادی دخالت داشتند واقای هاشمی سردمدار این حرکات بود
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟