بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: سفر وزیر خارجه اسرائیل به بحرین، واکنش آمریکا به عادی سازی روابط با سوریه، بازگشایی گذرگاه مرزی میان سوریه و اردن، اعلام جزئیات دیدار ولیعهد سعودی با سالیوان و سه درخواست دولت سوریه از شورای امنیت سازمان ملل، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
سفر وزیر خارجه اسرائیل به بحرین
«یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی، امروز پنجشنبه وارد بحرین شد. قرار است وی در جریان این سفر که به منظور تقویت عادی سازی روابط میان تل آویو و منامه انجام می شود، با مقامات ارشد بحرین دیدار کند.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در اولین سفر رسمی خود به بحرین، سفارت این رژیم را در منامه افتتاح خواهد کرد. طرف های صهیونیستی و بحرینی همچنین چند توافقنامه امضا خواهند کرد. با این حال، در بیانیه وزارت خارجه رژیم صهیونیستی به عنوان این توافقها اشارهای نشده است. تلآویو و منامه همچنین یک خط هوایی مستقیم از بحرین به فلسطین اشغالی افتتاح خواهند کرد که در طول هفته دو پرواز انجام خواهد داد.
«عیدال رول» معاون وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی درباره افتتاح این خط هوایی گفت: بحرین یکی از مقصدهای تجاری مهم برای اسرائیل است و افتتاح خط هوایی میان دو طرف، گام راهبردی مهمی خواهد بود.
بحرین در سپتامبر ۲۰۲۰ با وساطت دولت وقت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ»، توافقنامه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به نام «توافقهای آبراهام» را امضا و رسماً با تلآویو روابط دیپلماتیک برقرار کرد.
واکنش آمریکا به عادی سازی روابط با سوریه
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده میگوید: واشنگتن طرح و برنامهای برای عادی سازی و بهبود روابط دیپلماتیک با دولت قانونی سوریه ندارد و سایر کشورها را نیز به این امر تشویق نمیکند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه ادعاهایش افزود: بشار اسد هیچ مشروعیتی ندارد و تردیدی نیست که در حال حاضر ایالات متحده درصدد عادی سازی روابط با دولت اسد نیست.
این اظهارنظر در واکنش به این پرسش خبرگزاری رویترز مطرح شد که آیا واشنگتن برقراری روابط دوستانه میان اردن و سوریه را ـ پس از بازگشایی کامل گذرگاه مرکزی اردن به روی سوریه در روز چهارشنبه ـ تشویق و حمایت کرده است یا خیر؟
در واقع این شدیداللحن ترین اظهارنظر مقامات دولت «جو بایدن» درباره سوریه بوده است.
گفتنی است، واشنگتن حضور دیپلماتیک خود در سوریه را در سال ۲۰۱۲ به حالت تعلیق درآورد و پس از آن، تحریمهایی علیه دولت «بشار اسد» رئیس جمهور قانونی سوریه وضع کرد.
بازگشایی گذرگاه مرزی میان سوریه و اردن
خبرنگار المیادین در اردن اعلام کرد: گذرگاه مرزی جابر بین اردن و سوریه از سمت مرزهای هر دو کشور باز شده است و تردد از این گذرگاه امکان پذیر است. بازگشایی این گذرگاه همکاری تجاری میان سوریه و اردن و واردات به دو کشور را افزایش خواهد داد.
وزارت حمل و نقل اردن نیز اعلام کرد، خطوط هوایی پادشاهی اردن، خدمات انتقال زمینی از سوریه به اردن و از اردن به سوریه را از روز یکشنبه آغاز خواهد کرد. خدمات انتقال زمینی تا زمان ازسرگیری پروازهای هوایی در آینده فراهم خواهد شد.
اخیرا نیز وزرای منابع آبی، کشاورزی، برق و اقتصاد سوریه از طریق گذرگاه مرزی نصیب-جابر وارد اردن شده و دیدارهایی را با همتایان خود درباره پروندههای انرژی، آب و حمل و نقل برگزار کردند.
وزارت کشور اردن از بازگشایی مرزها با سوریه از طریق گذرگاه مرزی جابر از روز(چهارشنبه) خبر داده بود.
اعلام جزئیات دیدار ولیعهد سعودی با سالیوان
ولیعهد سعودی و مشاور امنیت ملی آمریکا امروز ضمن دیدار با یکدیگر اعلام کردند که حسن نیت «حوثیها» برای مشارکت در مذاکرات با دولت مستعفی یمن اهمیت دارد.
رسانههای دولتی سعودی از جمله خبرگزاری واس، جزئیات دیدار «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا را فاش کردند. آنها در ریاض روابط راهبردی بین دو کشور را مورد بحث و بررسی قرر دادند.
بن سلمان در این دیدار، مدعی طرح پیشنهادی کشورش برای حل بحران یمن و توقف درگیریها تحت نظارت سازمان ملل شد.
ولیعهد عربستان افزود، طرح کشورش بر حمایت از پیشنهاد سازمان ملل در خصوص صدور مجوز برای ورود کشتیهای حامل نفت به بندر الحدیده و گشودن فرودگاه بینالمللی صنعا به اضافه پروازهای امدادی کنونی و آغاز رایزنیها بین طرفهای یمنی برای دستیابی به راه حل سیاسی بر اساس اصول سه گانه با نظارت سازمان ملل تاکید دارد.
سالیوان نیز که در تور منطقهای به سر میبرد، ضمن تاکید بر مشارکت استراتژیک دو کشور و پایبندی آمریکا به حمایت از دفاع عربستان به خاکش در برابر همه انواع تهدیدات از جمله حملات موشکی و پهپادی و حمایت از عربستان در پیشبرد راه حل سیاسی در کشور یمن گفت، آمریکا از تمام این پیشنهادها و تلاشهای سازمان ملل در دستیابی به راهکاری سیاسی در یمن حمایت میکند.
جیک سالیوان به بن سلمان گفته که «واشنگتن از دفاع عربستان از قلمرو خود در برابر تهدیدات و حملات گروههای وابسته به ایران» حمایت میکند.
ولیعهد سعودی در حالی بر حل سیاسی بحران یمن تأکید دارد، تاکنون چهار دور مذاکرات صلح یمن زیر نظر سازمان ملل برگزار شده است؛ اما هر بار با کارشکنی عربستان سعودی به شکست منجر شد.
آخرین بار (دور چهارم) مذاکرات صلح یمن در شهر استکلهم سوئد برگزار شد. در دور چهارم مذاکرات انصارالله و دولت مستعفی یمن توافق کردند که درگیریها در بنادر الحدیده بر توقف فوری جنگ و درگیری و استقرار مجدد در بنادر الحدیده، الصلیف و رأس عیسی توافق کردند، اما ائتلاف متجاوز سعودی صدها بار این توافق را نقض کرده است.
سه درخواست دولت سوریه از شورای امنیت سازمان ملل
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت پیرامون بحران این کشور خواست، حضور نظامی غیرقانونی خارجی در خاک سوریه پایان یابد، تحریمهای اقتصادی غرب لغو و از تلاشهای دولت برای مبارزه با تروریسم حمایت شود.
به گزارش خبرگزاری سانا، بسام صباغ، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت گفت: برخی از کشورها به مانع تراشی در پیدا کردن راه حل بحران سوریه ادامه می دهند و خواهان برقراری ثبات در این کشور نیستند.
وی افزود، حل و فصل ها و آشتی هایی که در استان درعا حاصل شده، بیانگر تمایل سوریه برای بازگرداندن امنیت و ثبات به سراسر کشور و تضمین امنیت شهروندانش است.
صباغ در نشست شورای امنیت گفت، باید حضور نظامی غیرقانونی خارجی در خاک سوریه پایان یابد، اقدامات اقتصادی اجباری غرب برداشته شود و از تلاش های دولت برای مبارزه با تروریسم حمایت شود.
گییر پدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه هم در این نشست اعلام کرد، زمان و مکان برگزاری نشست آینده کمیته قانون اساسی سوریه مشخص شد.
وی افزود، پس از هشت ماه مذاکرات فشرده با روسای کمیته قانون اساسی سوریه، پیرامون روش کار توافقی حاصل و دعوت نامه هایی نیز برای شرکت در ششمین جلسه کمیته در ژنو ارسال شده است.
پدرسن گفت، این کمیته قرار است ۱۸ اکتبر در ژنو تشکیل جلسه دهد.