بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: توافق اولیه ایران و عربستان برای بازگشایی کنسولگریها، دعوت قانونگذار آمریکایی از آژانس برای گزارشدهی درباره ایران، ادعای مایکروسافت درباره هک شرکتهای دفاعی آمریکا و اسرائیل توسط ایران، دیدار هیاتهای طالبان و اتحادیه اروپا در دوحه و هشدار سازمان ملل متحد درباره موج جدید مهاجرت افغانها به ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
توافق اولیه ایران و عربستان برای بازگشایی کنسولگریها
یک دیپلمات خارجی در عربستان به خبرگزاری فرانسه گفت: ایران و عربستان به توافق برای بازگشایی کنسولگری دست یافتند. من فکر میکنم اعلام عادی سازی روابط شاید در چند هفته آینده اتفاق بیفتد.
این منبع آگاه که در عربستان مستقر است، گفت: دو طرف در آستانه توافق برای کاهش تنش بین دو کشور و جنگ نیابتی در منطقه در جریان دور آخر مذاکرات بودند.
وی که از جزئیات مذاکره بین دو کشور آگاه است، افزود: دو طرف به احتمال بسیار در دور جدید مذاکرات که احتمالا چند روز آینده برگزار میشود، بر سر "جزئیات نهایی به توافق" میرسند.
تلویزیون الاخباریه عربستان هفته گذشته گزارش داد، مذاکرات مستقیم و صادقانه بین دو کشور که ثبات در منطقه را در پی خواهد داشت، جریان دارد.
محمد بن سلمان ولیعهد عربستان نیز چند ماه گذشته اعلام کرد که ریاض خواهان رابطه ویژه و خوب با تهران است.
عربستان از سال ۲۰۱۵ با رهبری یک ائتلاف نظامی در جنگ داخلی یمن مداخله داشته و به گفته دیپلمات خارجی این کشور خواستار پایان جنگ در یمن است که میلیاردها دلار هزینه برای ریاض داشته است.
ایران نیز به علت تحریمهای غیر قانونی ایالات متحده در چند سال گذشته، متحمل مشکلات اقتصادی زیادی بوده که به گفته این دیپلمات، تهران در حالی که چشم به احیای اقتصاد تحت تحریم خود دارد به دنبال فرصتهای اقتصادی با ریاض میگردد.
یاسمین فاروق از بنیاد کارنگی برای صلح بین المللی گفت که اکنون شانس بزرگتری برای رسیدن به توافق وجود دارد، زیرا عربستان مطمئن است که هیچ واکنش نظامی به حملات ایران وجود نخواهد داشت.
دعوت قانونگذار آمریکایی از آژانس برای گزارشدهی درباره ایران
«باب منندز»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا از آژانس بینالمللی انرژی اتمی دعوت کرده گزارش درباره برنامه هستهای ایران به مجلس سنا ارائه کند.
منندز در بیانیهای مدعی شد: «امتناع ایران از همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رویههای خطرناکی برای نظام منع اشاعه در دنیا ایجاد میکند.
روزنامه واشنگتناگزماینر نوشته منندز این نامه را روز بیستم سپتامبر ۲۰۲۱ برای «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس اتمی نوشته است.
منندز در نامه مذکور ادعا کرده است: چنانچه به ایران اجازه داده شود، بدون هیچ تبعاتی تلاشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ناکام کند، کشورهای دیگر هم از همین الگو پیروی خواهند کرد و از درخواستهای آژانس برای بازدید از سایتهای هستهای سرپیچی خواهند کرد.»
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه چهارم مهرماه در آخرین گزارش خود درباره راستیآزمایی و نظارت در ایران به کشورهای عضو اعلام کرد، ایران از روزهای ۲۰ تا ۲۲ سپتامبر (۲۹ تا ۳۱ شهریور) به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه سرویس تجهیزات نظارت آژانس را داده و اجازه داده شده تا کارت ذخیره دوربینها در تمامی مکانهای ضروری در ایران به جز کارگاه ساخت تجهیزات سانتریفیوژ در مجمع تسا در کرج تعویض شود.
بنا بر اعلام سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گزارش گروسی آمده است، ایران به آژانس دسترسی به سایت کرج را برای نصب دوربینهای نظارتی جدید یا اطمینان از اینکه تولید قطعات سانتریفیوژ در این کارگاه از سر گرفته شده، نداده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا کرده که تصمیم ایران در اجازه ندادن به آژانس برای دسترسی به کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ تسای کرج بر خلاف شرایط توافق شده در بیانیه مشترکی است که ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) با «محمد اسلامی» مدیر کل سازمان انرژی اتمی و معاون رئیس جمهور ایران حاصل شده است.
گروسی تکرار کرده که تمامی فعالیتهای اشاره شده آژانس در بیانیه مشترک برای تمامی تجهیزات تعریف شده آژانس و تاسیسات و مکانهای ایران برای حفظ ادامه اطلاع (از برنامه هستهای ایران) ضروری است.
در پی انتشار گزارش رافائل گروسی، کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین، در یک رشته توییت نوشت: عمیقا مایه تاسف است که بعد از سه اقدام خرابکارانه تروریستی در تأسیسات هستهای ایران در یک سال گذشته، آژانس هنوز این اقدامات شرورانه را برخلاف قطعنامههای متعدد کنفرانس عمومی آژانس و مجمع عمومی سازمان ملل و حتی به خاطر تجهیزات و اموال خود و ایمنی و امنیت بازرسانش، محکوم نکرده است.
غریب آبادی ادامه داد: هر تصمیم ایران در مورد تجهیزات نظارتی آژانس، صرفا بر مبنای ملاحظات سیاسی بوده و نه حقوقی؛ از این روی، آژانس نمیتواند و نباید حقی برای خودش در این زمینه قائل شود.
ادعای مایکروسافت درباره هک شرکتهای دفاعی آمریکا و اسرائیل توسط ایران
«مرکز اطلاعاتی تهدید مایکروسافت» مدعی شده ایران شرکتهای فناوری دفاعی رژیم صهیونیستی و آمریکا را هک کرده است.
رویترز نوشته: بیش از ۲۵۰ حساب کاربری سرویس اشتراکی مایکروسافت ۳۶۵ که با رژیم صهیونیستی، آمریکا و اتحادیه اروپا مرتبط بودهاند از طریق حملات اسپری رمزعبور هک شدهاند.
طبق ادعای مایکروسافت، گروههای مرتبط با ایران شرکتهایی را هدف قرار داده که با اتحادیه اروپا، آمریکا و رژیم صهیونیستی در زمینه تولید فناوریهای دفاعی شامل پهپاد، ماهواره و سامانههای ارتباطات اضطراری همکاری میکنند.
مایکروسافت گفته ارزیابی این شرکت این است که حملات مذکور در راستای اقدامات حکومت ایران برای پایش سرویسهای امنیتی کشورهای متخاصم است.
پایگاه هیل نزدیک به کنگره آمریکا ضمن گزارش این خبر مدعی شد، ایران در صدر چهار کشور خطرناک از لحاظ حملات سایبری به شمار میرود.
دیدار هیاتهای طالبان و اتحادیه اروپا در دوحه
بر اساس اعلام وزیر امور خارجه دولت طالبان، هیاتی از این جنبش امروز سه شنبه در دوحه، پایتخت قطر با مقامات اتحادیه اروپا دیدار خواهند کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، امیرخان متقی،وزیر خارجه دولت طالبان دوشنبه در جریان کنفرانسی در پایتخت قطر گفت: "فردا با نمایندگان اتحادیه اروپا ملاقات خواهیم کرد.
وی گفت: ما نشستهای مثبتی با نمایندگان دیگر کشورها برگزار میکنیم.
متقی مواضع مقامات اروپایی یا تعداد آنها را فاش نکرد و گفت: ما خواهان روابط مثبت با تمام جهان هستیم و به روابط بین المللی متوازن معتقدیم. ما بر این باوریم که روابط متعادل میتواند افغانستان را از بی ثباتی نجات دهد.
روزهای شنبه و یکشنبه، هیاتی از طالبان در قطر با ایالات متحده دیدار کردند. طالبان در ماه اوت همزمان با خروج ایالات متحده از این کشور پس از جنگ بیست ساله، قدرت را در افغانستان به دست گرفتند و تا کنون هیچ کشوری مشروعیت حکومت طالبان در افغانستان را به رسمیت نشناخته است.
طالبان به دنبال به رسمیت شناختن بین المللی مشروعیت اقتدار خود در افغانستان و دریافت کمک برای نجات این کشور از یک فاجعه انسانی و کاهش بحران خفقان آور اقتصادی است که از آن رنج می برد.
هشدار سازمان ملل متحد درباره موج جدید مهاجرت افغان ها به ایران
آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در هشداری به کشورها اعلام کرد، در صورتی که کشورها کمک های وعده داده شده به افغانستان را عملی نکنند، موج جدیدی از پناهجویان به مرزهای ایران و پاکستان سرازیر می شوند.
رسانه های افغانستان روز دوشنبه به نقل از آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد اضافه کردند، بحران اقتصادی در افغانستان می تواند موج تازه ای از مهاجرت را در پی داشته باشد و مهاجران به طرف کشورهای ایران و پاکستان روی آورند.
آژانس پناهندگان سازمان ملل در ادامه این گزارش افزود: کمبود منابع مانع تلاش های این آژانس برای جلوگیری از بحران اقتصادی در افغانستان می شود.
طلوع نیوز نیز در گزارشی با اعلام افزایش مهاجرت پناهجویان افغان به ایران اضافه کرد، تعداد مهاجران به ایران نسبت به ماه گذشته از مرز نیمروز چهار برابر افزایش یافته است.
در ادامه این گزارش اضافه شده است، بیکاری، فقر روزافزون و گرسنگی باعث شده است که تعداد زیادی از افغان ها به سوی مرز ایران حرکت کنند؛ اما چند روز است تعداد زیادی از این افراد موفق به ورود به خاک ایران نشده اند.
براساس اعلام آژانس پناهندگان سازمان ملل، با آغاز جنگ داخلی در افغانستان، ایران و پاکستان مقصد اصلی پناهجویان افغان بوده اند.
در ادامه این گزارش آمده است، در پایان سال ۲۰۱۹ مقصد نیمی از پناهجویان پاکستان و حدود یک سوم (۹۵۰ هزار نفر) ایران بوده است.
بر اساس برخی برآوردها، بیش از دو میلیون فرصت شغلی را افغان ها در ایران دارند و برآورد میشود که سالانه سه تا چهار میلیارد یورو از این طریق از کشور خارج میشود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.